Rutte: geen twijfel aan Turkse lezing neerschieten Russisch toestel

De Nederlandse inlichtingendiensten bevestigen de lezing van Turkije dat het Russische gevechtsvliegtuig dinsdag is neergehaald in het Turkse luchtruim en vervolgens is neergestort in Syrië. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

Ook andere NAVO-landen hebben de lezing van Turkije over het incident bevestigd. Volgens Rutte is er geen reden om te twijfelen. "Het is wel onze NAVO-bondgenoot", zei hij tegen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die vraagtekens stelde bij de Turkse versie. "Als iedereen zegt dat het klopt, de secretaris-generaal van de NAVO zegt dat het klopt en onze Nederlandse diensten zeggen dat, misschien klopt het dan gewoon? Laten we dat nou even aannemen", zei Rutte.

Hij voelt dan ook niet voor een commissie die het incident zou moeten onderzoeken. Volgens Rutte bevestigt de NAVO ook dat het Russische vliegtuig door de Turken tien keer was gewaarschuwd dat het het Turkse luchtruim schond, zoals Turkije stelt.

Verwarring
Ondanks de schijnbare eensgezindheid binnen de NAVO meldden bronnen rond de Amerikaanse regering woensdag aan persbureau Reuters dat de VS had vastgesteld dat het Russische toestel wel degelijk boven Syrië was neergehaald. Het zou zich echter wel kort in het Turkse luchtruim hebben bevonden.

De verwarring heeft mogelijk te maken met het feit dat de Turkse landtong Hatay, die zich vanuit het zuiden van Turkije uitstrekt tot niet ver ten noorden van de Russische basis in het Syrische Latakia, door Syrië wordt geclaimd. Omdat het om betwist grensgebied gaat is het goed denkbaar dat de NAVO en Turkije enerzijds en Rusland en Syrië anderzijds, andere definities van de exacte grens hanteren.

Rutte: niet twijfelen aan Turkse lezing
Rutte: geen twijfel aan Turkse lezing neerschieten Russisch toestel (Foto: ANP)