Bouwmeester grijpt net naast wereldtitel

Zeilster Marit Bouwmeester heeft donderdag net naast de titel op het WK Laser Radial gegrepen. Ze eindigde in de slotrace op het water in Oman als vierde en kwam daardoor in punten gelijk met de Deense Anne-Marie Rindom. Die had echter meer races gewonnen, waardoor zij het goud pakte en Bouwmeester genoegen moest nemen met het zilver. De Belgische Evi van Acker pakte het brons.

"Dit is de meest pijnlijke manier om een WK-titel te verliezen, gelijk in puntenaantal. Dan wordt ik liever tiende", baalde Bouwmeester na haar race. "Als je verliest van iemand die beter is, is het ook nog tot daaraan toe. Maar ik heb het aan mezelf te wijten. Ik heb gedurende het toernooi kansen gecreëerd, maar ze niet niet gepakt."

Bouwmeester verdedigde haar titel in de olympische zeilklasse, maar moest vanaf de eerste dag in de achtervolging. Ze ging als zesde de finaleraces in. Daarin zeilde ze echter sterk, waardoor ze voor de laatste races op donderdag derde stond in het klassement.

Vanwege de matige omstandigheden bij Al Mussanah werd er slechts één race gevaren op donderdag. "De wind was moeilijk en er waren veel valse starts. Toch voer ik heel sterk, ging zo snel mogelijk en lag goed, maar daarna ging ik conservatiever varen."

Bouwmeester eindigde daardoor op de vierde plek, achter de Chinezen Xu Liji en Zhang Dongshuang en de Finse Monika Mikkola. De concurrentie in het klassement hield ze ver achter zich, maar hun resultaten golden als schrapresultaat. Daardoor kwam Rindom op een gelijk puntenaantal met de Nederlandse. Bouwmeester had gedurende het toernooi slechts één race gewonnen en de Deense twee.

Bouwmeester was al zeker van deelname op de Olympische Spelen. "Maar dit is geen extra motivatie. Ik wil altijd de beste zijn, ik werk er kneiterhard voor. Het WK is gewoon heel belangrijk, het belangrijkste toernooi van dit jaar."

Maxime Jonker eindigde na een 28e plaats op donderdag als negende in het eindklassement. Daphne van der Vaart sloot het WK af als 27e.

Bouwmeester grijpt naast WK-titel
Bouwmeester grijpt naast WK-titel (Foto: ANP)