De nieuwe 007

In mijn jeugd las ik vooral spannende boeken: The Saint, De Schaduw, OSS 117 en natuurlijk James Bond. Je probeerde dan een beeld te krijgen van de hoofdpersonen en de situaties. Dat is namelijk het mooie van lezen: de avonturen spelen zich af in je hoofd.

Ik herinner me nog de eerste James Bondfilm met Sean Connery. Hij was precies de James Bond die ik me had voorgesteld als ik de boeken las. De boeken waren alleen wel wat harder dan de film. Het was ook logisch dat hij op de James Bond leek die ik me bij het lezen had voorgesteld, want hij was door Ian Fleming, de schrijver van de boeken, uitgekozen en dus voldeed hij aan het beeld dat Ian had beschreven. De films waarin hij speelde waren dan misschien minder hard dan de boeken, hijzelf speelde wel een zeer acceptabele James Bond.

Na Sean Connery kregen we eerst George Lazenby. Het gekke was dat ik hem en de film On Her Majesty's Secret Service helemaal niet slecht vond, terwijl de critici dat wel vonden. Hij voldeed redelijk aan mijn beeld van 007. Hij had alleen niet het charisma van Sean Connery, maar wie had dat wel?

Roger Moore mocht toen als James Bond opdraven. Dat was eigenlijk wel jammer. Je had namelijk in die tijd de televisieserie The Saint, naar de boeken van Leslie Charteris. Daarin was Roger Moore de hoofdpersoon en die voldeed volledig aan het beeld dat ik altijd bij het lezen van de boeken over The Saint had gehad. De gentleman schurk die met humor de politie keer op keer voor lul zette. Moore speelde die rol voortreffelijk, maar hij vertolkte James Bond op precies dezelfde manier en dus werd 007 Simon Templer, The Saint.

Toch heb ik wel altijd met plezier naar de films met Roger Moore gekeken, maar het bleef voor mij The Saint. Vervolgens kwam Timothy Dalton. Dat was een te zachte en menselijke James Bond, maar vooral de tweede film waarin hij de rol van 007 vertolkte was harder dan de films waarin Moore speelde.

Na Dalton kwam Pierce Brosnan. Hij had eigenlijk Roger Moore al moeten opvolgen, maar had toen nog andere contractuele verplichtingen. Ik vond hem een goede 007. Vooral de eerste twee films met hem, Goldeneye en Tomorrow Never Dies vond ik prima Bondfilms. Hard en toch met humor. Bovendien kwam Brosnan aardig in de buurt van de ideale Bondfiguur, vond ik.

En nu krijgen we alweer de vierde film met Daniel Craig. Casino Royal was een zeer sterke Bondfilm met een geloofwaardige Bond. De boeken werden weer eens goed gevolgd. Er waren wel veel Bondfans die niet helemaal tevreden waren. De onliners waren minder dan normaal, er waren geen leuke gadgets en zijn favoriete drankje kwam er niet in voor, maar de kritieken waren over het algemeen lovend en hoewel Craig donkerblond is, voldeed hij toch nog altijd meer aan mijn beeld van Bond dan Roger Moore en Timothy Dalton. En aan het einde van de film kwamen uiteindelijk toch nog de legendarische woorden: 'The name is Bond. James Bond.'

De nieuwe James Bondfilm Spectre komt vanaf 29 oktober in de Nederlandse bioscopen. Ik kijk er naar uit. Met Spectre lijkt men weer de boeken meer te gaan volgen. In Skyfall kwamen alweer wat oude tijden terug op het einde van de film, maar dat was meer om het jubileum van de Bondfilms te volgen, dacht ik. Nu blijkt dat dit niet zo was. M als man en Moneypenny zijn terug. Ook de Q Branche van MI6 is weer volop aanwezig. De trailer ziet er veelbelovend uit. In ieder geval ga ik de film eerst in de bioscoop zien en niet eerst downloaden.

Het is echter alweer de laatste film met Daniel Craig. De acteur heeft aangegeven er mee te gaan stoppen. Er moet dus naar een opvolger worden gezocht, want de Bondfilms zullen altijd blijven doorgaan. Dat gaat nog een hele klus worden. De acteur moet natuurlijk uiterlijk op Bond lijken, maar we hebben gezien dat Craig er, ondanks zijn blonde haar, ook goed in de buurt komt met zijn hoekige gezicht en krachtige gestalte. De acteur moet echter ook de karaktertrekken van Bond goed kunnen uitstralen. Hij moet dus een meedogenloze, zuipende, ladykiller zijn. Hij moet met een stalen gezicht kunnen doden en daarna een leuke oneliner plaatsen. Zulke acteurs heb je niet veel. Bovendien moet het eigenlijk een Engelsman zijn. Timothy Dalton is het beste bewijs dat niet veel Engelse acteurs meedogenloosheid kunnen uitstralen. Hij straalde meer warmte en begrip uit en die eigenschappen heeft Bond nou eenmaal niet. Maar moet het per se een Engelsman zijn? Ik ken namelijk wel iemand die toch wel een beetje op Bond lijkt en zeker de karaktertrekken van Bond heeft. Bovendien heeft hij ervaring in de Geheime Dienst. Wat mij betreft wordt hij de nieuwe James Bond. Wie?

Poetin
Poetin