FOK! Wat een weer: geweldig en geweldloos

Monique Verlind (DJMO)

Afgelopen nacht was het koud. Heel koud. Het werd slechts 2 tot 7 graden, met lokaal nog een graadje minder. Dat heeft ervoor gezorgd dat vooral in het oosten en noorden wat mist is ontstaan.

De dag begint hierdoor grauw en grijs. In de loop van de ochtend trekt de bewolking weg en laat de zon zijn neus weer zien. Het wordt zo'n zestien tot achttien graden met een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

In de Verenigde Staten zijn de metereologen in afwachting van orkaan Joaquin, die afgelopen nacht opzwol tot categorie 3. Daarmee is het de tweede 'major hurricane' boven de Atlantische Oceaan van het seizoen. Mogelijk wordt Joaquin vandaag zelfs opgeschaald naar categorie 4. De koers van Joaquin is nog altijd onzeker. De orkaan ligt op ramkoers aan de zuidkoostkant van de Bahama's. Op de eilandengroep is alles in hoogste staat van paraatheid gebracht: verloven van militairen zijn ingetrokken, schuilkelders zijn geopend en toeristen proberen te vluchten nu het nog kan.

Ik maakte een paar weken geleden deze prachtige foto van de Alkmaarder Hout toen ik 's ochtends vroeg op pad was. Ik heb bewust even stilgestaan om te genieten van de pracht om me heen.

Ochtend in de Alkmaarder Hout (Foto: DJMO)
Ochtend in de Alkmaarder Hout (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
Vandaag in 1951 werd Nederland 1 gelanceerd, in 1989 ging RTL Veronique (het latere RTL4) van start. Het was ook vandaag dat de eerste aflevering van Telekids werd uitgezonden door Irene Moors. Tien jaar later, in 1999, stopten Carlo en Irene met Telekids. Het duo zou jaren later nog steeds onafscheidelijk zijn in televisieland.

Vandaag is ook de geboortedag van Mahatma Gandhi, en daarmee ook de dag van geweldloosheid: "De Internationale dag van geweldloosheid vindt plaats op 2 oktober, de verjaardag van Mahatma Gandhi, leider van de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en pionier in de filosofie van geweldloosheid. De internationale dag is een gelegenheid om de boodschap van geweldloosheid te verspreiden, onder meer via het onderwijs en publieke bewustmaking." (Bron)