Sponsors willen dat Blatter opstapt

Grote sponsoren van de FIFA willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Dat hebben Coca-Cola en McDonald's vrijdag laten weten. De Amerikaanse frisdrankengigant is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald's dat voorbeeld.

Aanleiding was het strafrechtelijk onderzoek dat de Zwitserse autoriteiten vorige week tegen Blatter hebben gelast. "Elke dag die voorbij gaat, betekent een verdere beschadiging van het imago en de reputatie van de FIFA", liet Coca-Cola weten. "De FIFA heeft dringend behoefte aan een ingrijpende hervorming. Dat kan alleen slagen door een echt onafhankelijke aanpak."

Update 23.03 uur
Inmiddels hebben ook brouwerij AB InBev dat sponsort met het merk Budweiser en creditcardmaatschappij VISA zich aangesloten bij de oproep dat Blatter op moet stappen. De Zwitser zelf laat via een advocaat weten voorlopig te blijven. "Volgens meneer Blatter is het niet in het belang van de FIFA noch van het hervormingsproces als hij zou vertrekken."

Sponsors willen dat Blatter opstapt
Sponsors willen dat Blatter opstapt (Foto: ANP)