FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 mei 2015

Opstelten erelid VVD

De gevallen justitieminister Ivo Opstelten is vrijdagavond benoemd tot erelid van de VVD "wegens 43 jaar inzet voor Nederland''. Hij werd vrijdagavond tijdens het VVD-congres in Arnhem door voorzitter Henry Keizer in het zonnetje gezet.

"Als partijvoorzitter maakte Ivo Opstelten samen met Mark Rutte de VVD voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Als minister van Veiligheid en Justitie maakte hij Nederland de afgelopen jaren veiliger. Maar in zijn indrukwekkende carrière was hij boven alles burgemeester'', looft de partij de man die struikelde over de zogenoemde Teevendeal en een bonnetje daarvan.

In die rol van burgemeester "was hij het boegbeeld van Dalen, Doorn, Delfzijl, Beerta, Utrecht, Rotterdam en Tilburg. Als erelid wordt hij nu de burgemeester van de VVD'', stellen de liberalen.

Opstelten erelid VVD (Foto: ANP)
Opstelten erelid VVD (Foto: ANP)

Monstersprong atleet Pichardo

Hinkstapspringer Pedro Pablo Pichardo heeft tijdens de Memorial Barrientos in de Cubaanse hoofdstad Havana een van de beste prestaties ooit laten zien in zijn discipline. De 21-jarige Cubaan kwam al in zijn tweede poging tot een enorme afstand van 18,08 meter, de vierde sprong aller tijden. Alleen de Britse wereldrecordhouder Jonathan Edwards (18,29 en 18,16 meter) en de Amerikaan Kenny Harrison (18,09 meter) kwamen ooit verder dan de enorme sprong van Pichardo.

Eerder deze maand vloog de Cubaan tijdens de Diamond League in Doha al de geschiedenisboeken in met een sprong van 18,06 meter, waarmee hij als vierde atleet ooit de 18 meter overschreed - Teddy Tamgho deed het al tijdens de WK-finale in Moskou in 2013. Tijdens dezelfde wedstrijd in Doha sprong de Amerikaan Christian Taylor overigens naar 18,04 meter, waarmee de betreffende wedstrijd de eerste ooit werd waarin twee atleten over de 18 meter sprongen.

De resultaten van Pichardo dit seizoen zijn opmerkelijk, hij sprong al vijf keer verder dan de beste sprong van heel 2014. Vorig jaar werd er drie keer over de 17,70 meter gesprongen, door Pichardo (17,76 en 17,71) en de Amerikaan Will Claye (17,75). De Cubaan heeft dit jaar tot nu toe al 17,79, 17,93, 17,94, 18,06 en nu ook 18,08 meter op zijn lijstje staan.

De enorme sprong van Pichardo, die daarmee naar de derde plaats op de wereldranglijst aller tijden vliegt (Bron: YouTube)

Extra afvaarten Texel na brandje veerboot

Rederij Teso voert vrijdagavond nog zeker twee en mogelijk drie extra afvaarten uit tussen Den Helder en Texel om alle wachtende automobilisten over te zetten. De veerdienst lag 's middags enkele uren stil nadat op een veerboot een brandje was uitgebroken. Rond 22.00 uur stonden nog 'enkele honderden' auto's te wachten, aldus een medewerker van de rederij.

Wegens het brandje in de machinekamer in een van de veerboten kon een tijd lang niet gevaren worden, waardoor in Den Helder een lange file ontstond. Die werd kleiner toen aan het eind van de middag de veerdienst weer hervat. Maar na de brand was nog maar een veerboot in bedrijf, waardoor de file maar langzaam slonk.

De eerste extra veerboot vertrok rond 22.15 uur. Daarna moet nog zeker een keer worden gevaren en misschien zelfs twee keer. De laatste afvaart zou dan om 23.30 uur zijn.

Sportblog: Max maakt Jos bang & domme drinkpauze keeper

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag, deze week op vrijdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Amateurs geven 6-0 voorsprong weg en degraderen
In het KNVB-district Oost streden SDC '12 en Columbia om lijfsbehoud in de tweede klasse. Beide ploegen moesten het tegen elkaar opnemen in de nacompetitie en geen van beiden wilde afzakken naar de derde klasse. SDC '12 stelde in eigen huis lijfsbehoud zeker zo leek het. De club uit Denekamp won namelijk met 6-0. Vol vertrouwen reisde het team af naar Apeldoorn voor de terugwedstrijd zo valt te lezen op NOS.nl.

Nadat Columbia al snel op 3-0 kwam leek er nog weinig aan de hand, maar nadat een overtreding van de SDC-keeper bestraft werd met rood een strafschop begon het toch spannend te worden. Na de benutte pingel maakte Columbia namelijk vlak voor rust ook de 5-0. Met hangen en wurgen hielden de Denekampers stand en zelfs een tweede rode kaart kon ze nu niet meer van het stuk brengen. Tot dat diep in blessuretijd de ploeg uit Apeldoorn alsnog de 6-0 wist binnen te trappen.

In de verlenging verloor SDC wederom een speler met rood en met acht man kon de ploeg uit Overijssel het niet meer bolwerken. Columbia won uiteindelijk met 8-0 en de Denekampers mogen volgend seizoen hun geluk beproeven in de derde klasse.

Max Vestappen jaagt vader Jos de stuipen op het lijf
Voor de kijkers van Sport1 deed Max Verstappen een rondje op het circuit van Monaco in een Renault Clio. Vader Jos ging mee als verslaggever en commentator Olav Mol bediende vanaf de achterbank de camera. Max reed een rondje zoals hij is, uiterlijk kalm maar de auto knalde vol gas over de baan. Zo hard dat Jos het niet breed had. "Het is helemaal niet leuk om mee te rijden", bekende de angstige vader gedurende de rit. "Dit is helemaal niet fijn", vervolgde hij iets later. Het zou ons niet verbazen als vader Verstappen na de rit zijn onderbroek moest vervangen.


Max en Jos op Monaco (Bron: YouTube)

(Sink)hole-in-one
Altijd al een hole-in-one willen slaan? Op Rock Golf Course in Branson (Missouri) zou dit geen probleem meer moeten zijn. De Amerikaanse golfbaan heeft op dit moment maar liefst vier zinkgaten op de oefenzone en de driving range, waarbij het grootste gat een diameter van 25 meter heeft en tien meter diep is. De baan is gewoon open voor de mensen die een balletje moeten slaan. Liefhebbers van het snelle spel moeten overigens wel snel zijn, want over enkele weken worden de grote gaten weer opgevuld.

Koen Verweij onthult zijn vriendin
Met gevoel voor suspense heeft schaatser Koen Verweij zijn nieuwe vriendin aan Nederland bekend gemaakt. Tenminste, dat onthullen deed hij niet helemaal maar Shownieuws wist de dame te ontmaskeren. Gisteren plaatste Verweij een foto op Instagram waar hij te zien was met zijn nieuwe vlam maar de dame was daarin onherkenbaar:

 

Love her!

Een foto die is geplaatst door Koen Verweij (@koenverweij) op26 Mei 2015 om 1:15 PDT

Hier werd niemand wijzer van, maar gelukkig hebben we Shownieuws nog! De redactie wist na enig speurwerk te ontdekken dat we hier met Charlotte Verhagen te maken hebben. Verhagen is zelf ook sportief, ze is al jaren actief in de paardensportwereld. Voor de volledigheid zullen we ook haar gezicht voor jullie onthullen:

 

Doelman krijgt tegendoelpunt tijdens drinkpauze
In de strijd tegen degradatie kan alles van pas komen, zo ook doelpunten op de meest (on)gelukkige momenten. Tijdens de wedstrijd tussen Liaoning en Chongqing Lifan kreeg de keeper van de laatstgenoemde club op een wel heel domme manier een doelpunt om de oren. Na een overtreding op een speler van Liaoning besloot Chongqing Lifan-doelman Sui Weijie even een slokje uit zijn drikfles te nemen voordat de vrije trap genomen zou worden. Bij Liaoning dachten ze daar heel anders over, ze namen de vrije trap snel en nog voor de keeper het door had lag de bal al in het netje.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1 en Chongqing Lifan staat nu één puntje boven de degradatieplaatsen in China. Volgen lokale media kreeg de doelman een boete van 7400 euro en een schorsing wegens 'concentratieverlies'.


De mislukte drinkpauze (Bron: YouTube)

Zweden wenst voetbalsters een SOA toe
Het was zo mooi bedacht, een slogan om de WK-campagne van het Zweedse nationale damesvoetbalelftal te promoten. De slagzin ging vergezeld van een promotiefilmpje zodat de hype compleet kon worden. Nou, publiciteit is er genoeg mee gehaald, maar niet op een positieve manier. Dit alles startte onder de naam #klappaforsverige. Oftewel applaudisseer voor Zweden. Voor de campagne werd er echter ook een Engelse tekst toegevoegd en die was wat te letterlijk vertaald. Het resultaat was namelijk #clapforsweden, dat klinkt leuk ware het niet dat clap in Engeland ook een SOA betekent. Jullie snappen dus de hilariteit die het opleverde. Inmiddels is de Zweedse voetbalbond drukdoende om de campagne wat aan te passen.

Quotes in 'Ik, Zlatan' verzonnen
De auteur van de biografie over Zlatan Ibrahimovic 'Ik, Zlatan', heeft toegegeven dat veel quotes in het boek verzonnen zijn. "Ik wilde de essentie van de persoon Zlatan vatten", aldus David Lagercrantz, de schrijver van het boek, bij een literair festival in Engeland. "Zlatan schrok zelf ook toen hij het boek de eerste keer las, maar later begreep hij wat ik wilde doen. Nu beschouwt hij het gewoon als zijn eigen verhaal."

Gelukkig is het inmiddels gewoon Zlatans verhaal (PRO SHOTS/Panoramic)
Gelukkig is het inmiddels gewoon Zlatans verhaal (PRO SHOTS/Panoramic)

Van Oostveen: "FIFA-systeem kan zo niet doorgaan"

Bert van Oostveen is bijzonder teleurgesteld in het resultaat van de voorzittersverkiezing bij de FIFA. Niet de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, de favoriet van de KNVB en veel andere Europese landen, maar Sepp Blatter voert de FIFA de komende vier jaar aan. Van Oostveen, de directeur betaald voetbal van de KNVB, sprak van "73 weldenkende bonden". Hij doelde daarmee op de landen die vrijdag op prins Ali hadden gestemd. De zittende preses Blatter kreeg 133 stemmen.

"Europa zal zich in ieder geval beraden over hoe verder", aldus Van Oostveen. "Dit systeem kan zo niet doorgaan. Teleurstellend dit." De Europese landen hebben al aangekondigd te overwegen uit de FIFA te stappen als Blatter zou worden herkozen. De UEFA komt voorafgaand aan de Champions Leaguefinale op 6 juni bijeen om de situatie te bespreken.

Rijk stopt helemaal met payrolling

Het Rijk stopt volgend jaar mei helemaal met payrolling. Dat staat in een brief van minister Stef Blok (Rijksdienst). Bij payrolling betrekt een bedrijf personeel via een payrollonderneming en is het dus zelf eigenlijk niet de werkgever.

Het Rijk begon vorig jaar al met de afbouw van payrolling. Een deel van de payrollwerknemers kwam al in vaste dienst. 'Bij de verdere afbouw zal het Rijk als lijn hanteren dat payrollwerknemers die structurele werkzaamheden verrichten, door het Rijk in dienst worden genomen.' Dit geldt in ieder geval voor de payrollwerknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd, meldt Blok vrijdagavond aan de Tweede Kamer.

Het Rijk zal volgens hem niet meewerken aan constructies waarbij payrollwerknemers worden vervangen door uitzendkrachten als in feite sprake is van structurele werkzaamheden.

Van Gerwen opnieuw de beste in Dubai

Michael van Gerwen is opnieuw de beste darter in de woestijn. In de finale van de Dubai Darts Masters was hij met 11-8 te sterk voor Phil Taylor. Het is de derde keer op een rij dat Van Gerwen het toernooi in Dubai op zijn naam weet te schrijven. 

Van Gerwon won donderdag in de eerste ronde Raymond van Barneveld. Vandaag moest hij eerst in de halve finale aantreden tegen Adrian Lewis. Lewis kwam nog 1-4 voor, maar Van Gerwen wist op 6-6 langszij te komen. Op 8-8 plaatste Van Gerwen een break nadat Lewis ze;f dubbel twaalf miste voor een 141-finish. Dit bleek de beslissing, Mighty Mike won met 11-9 van Lewis. Taylor had in de halve finale geen moeite met Gary Anderson. The Power was met 11-3 te sterk voor de wereldkampioen. 

Na een korte pauze werd in Dubai de finale gespeeld. Op 3-2 gooide Van Gerwen 96 uit om Taylor voor de eerste keer te breaken. Taylor herstelde direct met een elfdarter. The Power trok direct door en kwam 4-6 voor. Op 7-8 maakte Van Gerwen de break weer ongedaan. Taylor miste twee pijlen voor dubbel zestien, waarna Mighty Mike dat direct afstrafte door 85 uit te gooien. 

Het wordt 9-8, Taylor gooide 171 om 72 over te houden en Van Gerwen gooide een maximum om 40 te laten staan. De 72 van Taylor ging niet uit en de 40 van Van Gerwen wel, 10-8. Met een finish van 68 pakte de Brabander ook de laatste leg om de partij met 11-8 te winnen. Alle drie de edities van de Dubai Darts Masters zijn gewonnen door Mighty Mike.

Volgende week komt de PDC naar Venray voor de Dutch Dart Masters, het vierde toernooi van de Euro Tour. Taylor, Lewis en Anderson laten dat toernooi schieten. Van Gerwen is de titelverdediger. 

Feyenoord vraagt UEFA om toelichting op straf

Feyenoord wil van de Europese voetbalbond UEFA een toelichting op de straf die de club vrijdag kreeg. De Rotterdammers moeten het eerstvolgende Europese thuisduel zonder publiek spelen en daarnaast twee boetes betalen van samen 100.000 euro. Die straf kreeg Feyenoord voor het wangedrag van de aanhang tijdens de thuiswedstrijd in de Europa League tegen AS Roma op 26 februari.

Het duel zonder publiek en een boete van 50.000 euro kreeg de club voor racistisch gedrag van de fans. Tijdens het bewuste duel kwam een opblaasbanaan op het veld terecht, net toen de donkere speler Gervinho van Roma langsliep. Dat werd door de UEFA als racistisch geïnterpreteerd. Feyenoord heeft dit altijd tegengesproken. De andere boete van 50.000 euro was voor het afsteken van en gooien met vuurwerk.

Feyenoord besluit na bestudering van de toelichting of het beroep aantekent bij de UEFA. Mochten de Rotterdammers het daarna nog steeds oneens zijn met de straf, dan kunnen ze ook naar het internationaal sporttribunaal CAS stappen.

Canada ontneemt terrorist tweede paspoort

Canadezen met een dubbele nationaliteit die schuldig zijn bevonden aan terrorisme, verraad of spionage voor buitenlandse overheden kunnen voortaan hun Canadese paspoort verliezen. De regering van de conservatieve premier Stephen Harper heeft dat vrijdag mogelijk gemaakt. Harper spant zich, in de aanloop naar de verkiezingen van oktober, in om de antiterreurwetgeving uit te breiden.

Ook als de houder van twee paspoorten in vreemde krijgsdienst treedt en de wapens opneemt tegen Canada of het Canadese leger kan intrekking van het Canadese paspoort volgen, liet de regering weten. Dat geldt voor mensen die meevechten met een buitenlands leger, maar ook met terreurgroepen.

Australië broedt op nog strengere wetgeving dan Canada. De Australische regering wil het recht verwerven om personen met een dubbele nationaliteit louter op verdenking van terrorisme hun Australische paspoort te kunnen ontnemen.

KNVB onderzoekt wanordelijkheden in play-offs

De KNVB is een vooronderzoek begonnen naar de ongeregeldheden tijdens de play-offwedstrijden Go Ahead Eagles - De Graafschap en Roda JC - FC Emmen. Go Ahead en De Graafschap moeten zich verantwoorden voor fans die in de hekken klommen, vuurwerk afstaken en dat op het veld gooiden. De bond vraagt de degradant uit Deventer bovendien om uitleg hoe het kan dat supporters tijdens de thuiswedstrijd het veld opliepen, probeerden het hoofdgebouw van stadion de Adelaarshorst binnen te dringen en betrokken waren bij opstootjes.

Ook Roda JC is door de KNVB op het matje geroepen. Aanhangers van de club uit Kerkrade wierpen voorwerpen naar spelers van Emmen en staken vuurwerk af op de tribune.

Go Ahead, De Graafschap en Roda JC hebben tot 12 juni de tijd om verantwoording af te leggen voor het gedrag van hun supporters.

'Bill Clinton accepteert alleen prijs met donatie'

Aan de toekenning van een prijs aan de Amerikaanse oud-president Bill Clinton blijkt een stevig prijskaartje te hangen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times vrijdag. Een stichting die scholen wil bouwen in landen die door de tsunami van 2004 werden getroffen, was bereid een half miljoen dollar op te hoesten om hem een lifetime achievement-prijs te kunnen uitreiken.

De stichting Happy Hearts Fund is een initiatief van het Tsjechische model Petra Nemcova, die zelf de tsunami ternauwernood overleefde. Kosten noch moeite werden gespaard voor een benefietavond tien jaar na de natuurramp. Het prijskaartje van het gezellige samenzijn was een slordige 360.000 dollar, maar dan wel exclusief Bill Clinton. Op de avond in juni vorig jaar werd diep in de buidel getast voor het goede doel, opbrengst circa 2 miljoen.

Eind 2014 viel de rekening van de Bill, Hillary en Chelsea Clinton Foundation op de mat. Een kwart van de avondopbrengst, goed voor tien scholen in Indonesië, kon worden overgemaakt.

Van Praag: "Verschrikkelijk", Figo: "Herverkiezing toont hoe ziek FIFA is"

Teleurgesteld wandelde Michael van Praag vrijdagavond uit het Hallenstadion van Zürich, waar Sepp Blatter zojuist was herkozen als voorzitter van de FIFA. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", zei de voorzitter van de KNVB. "Hij krijgt er gewoon weer vier jaar bij. Dit is verschrikkelijk."

Op zeven stemmen na veroverde Blatter niet de benodigde meerderheid van meer dan twee derde van de stemmen in de eerste stemronde. Diens uitdager prins Ali bin Al-Hussein besloot zich echter echter toch terug te trekken, omdat hij geen vertrouwen meer had in een goede afloop van een tweede stemronde. Wat betreft de Jordaniër was het verschil te groot. Blatter kreeg in de eerste stemronde 133 stemmen, tegenover prins Ali slechts 73. "Ik vind het jammer dat prins Ali zich heeft teruggetrokken", zei Van Praag. "Ik had dat niet gedaan, maar het verschil was wel groot."

Luis Figo had geen goed woord over voor de herverkiezing van Blatter als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De Portugees, die zich vorige week terugtrok uit de verkiezingsstrijd, noemde het resultaat van de verkiezing een nieuwe zwarte dag. "Dat Blatter herkozen is, toont hoe ziek deze organisatie is", aldus de voormalig topvoetballer.

Figo laakte met name het gedrag van Blatter omtrent het corruptieschandaal waarbij zeven kopstukken werden opgepakt. De bejaarde Zwitser (79) gaf aan niet iedereen te kunnen controleren. "Dat is een belediging voor de intelligentie van iedereen", vond Figo. "Hij is verantwoordelijk voor het punt waarop de FIFA nu is gekomen. De FIFA heeft met deze verkiezing verloren, maar belangrijker nog: het voetbal heeft verloren en iedereen die écht om de sport geeft."

Van Praag noemt herverkiezing Blatter verschrikkelijk (PRO SHOTS/ANP)
Van Praag noemt herverkiezing Blatter verschrikkelijk (PRO SHOTS/ANP)

Grieken denken IMF-rekening te kunnen betalen

Griekenland kan volgende week aan zijn aflossingsverplichting ten opzichte van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voldoen, ook als er nog geen akkoord is over verdere noodleningen voor het land. Dat zei de Griekse minister van Economische zaken George Stathakis vrijdag.

Griekenland moet volgende week vrijdag circa 300 miljoen euro betalen aan het IMF. Het is echter de vraag hoe lang het land nog aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen zonder nieuwe leningen. De eurolanden en het IMF houden de geldkraan al maanden dicht, en daar komt geen verandering in zolang er geen overeenstemming is over de verdere hervorming van de Griekse economie en de bezuinigingen die daarbij horen.

Het IMF liet donderdag overigens al weten dat de betalingen van juni kunnen worden gebundeld, als Griekenland dat wil. De aflossing hoeft dan pas op de laatste dag van de maand te worden voldaan.

Hiddink heeft Nigel de Jong niet nodig

Bondscoach Guus Hiddink heeft Nigel de Jong niet nodig tijdens de komende twee interlands, tegen de Verenigde Staten en Estland. Hiddink bracht zijn voorselectie voor de laatste twee wedstrijden van dit seizoen vrijdag terug van 30 naar 27 spelers. Naast De Jong zijn ook doelman Jeroen Zoet (PSV) en middenvelder Leroy Fer (Queens Park Rangers) afgevallen.

"Leroy is helaas niet wedstrijdfit", zei Hiddink. "Nigel heb ik laten weten dat ik met het oog op de komende wedstrijden heb gekozen voor een ander type speler." De controlerende middenvelder van AC Milan was vorig jaar op het WK één van de uitblinkers in het Nederlands elftal. De Jong zou eigenlijk volgende week, na de laatste speelronde in Italië met AC Milan, aansluiten bij de selectie van Hiddink. De oud-Ajacied hoeft zich echter toch niet te melden in Hoenderloo.

Hiddink heeft Nigel de Jong niet nodig (PRO SHOTS/Peter Lous)
Hiddink heeft Nigel de Jong niet nodig (PRO SHOTS/Peter Lous)

Islamitische benefiet Almere gaat door

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere heeft geen juridische mogelijkheden om een bijeenkomst met een omstreden islamistische prediker in haar gemeente te verbieden. Dat heeft zij vrijdag aan de gemeenteraad laten weten. Die had donderdagavond een motie aangenomen waarin Jorritsma werd gevraagd er alles aan te doen om de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen.

Een van die predikers is de Saudi Esam Alowed. Hij is dit weekeinde te gast op een benefietbijeenkomst van de moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten, samen met de eveneens omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali.

Jorritsma wilde bewerkstelligen dat het visum dat Esam Alowed in Duitsland heeft gekregen nietig zou worden verklaard. Dat is niet gelukt. Bovendien is de Saudi al in Nederland. ,,Ik kan dan ook, hoezeer ik de situatie ernstig betreur, de sprekers niet tegenhouden", aldus Jorritsma.

Kruijswijk stelt klassement boven bergtrui

Steven Kruijswijk heeft een duidelijke keuze gemaakt voor zijn doel in de laatste twee etappes van de Ronde van Italië. De wielrenner van LottoNL-Jumbo wil koste wat kost in de top tien eindigen van het algemeen klassement en laat normaal gesproken de strijd om de bergtrui aan zich voorbij gaan. "Ik kan daarom zaterdag niet aanvallen op de Cima Coppi", aldus Kruijswijk, die na vrijdag negende staat in de rangschikking. "Ik ga me gedeisd houden en de besten weer proberen te volgen bergop."

Kruijswijk veroverde dinsdag de bergtrui, maar raakte die vrijdag kwijt aan Giovanni Visconti. De Nederlander probeerde de trui aanvankelijk nog wel te verdedigen in de rit naar Cervinia, maar koos er uiteindelijk toch voor om zijn toptienklassering te verdedigen. "Het was een lange dag met heel veel hoogtemeters. Ik probeerde opnieuw met de besten omhoog te rijden en hoopte onderweg nog wat puntjes te sprokkelen voor het bergklassement. Dat lukte helaas niet zoals ik wilde, maar uiteindelijk werd ik wel weer vijfde."

FIFPro houdt Blatter in de gaten

De internationale spelersvakbond FIFPro zal de nieuwe termijn van Sepp Blatter als president van de FIFA nauwlettend volgen. In een verklaring laat de FIFPro vrijdag weten dat de vijfde machtsperiode van de bejaarde Zwitser (79) samenvalt met de periode waarin het internationale voetbal zich drastisch moet hervormen. De nieuwe termijn geldt voor de komende vier jaar.

Volgens FIFPro moet er in de komende jaren nadrukkelijk worden gekeken naar hoe de vrije markt in het internationale voetbal kan worden beschermd. Ook wil de spelersvakbond dat de machtsorganen binnen de professionele voetbalindustrie worden geherstructureerd. FIFPro gaat volgende week inhoudelijk vergaderen over de gevolgen van de herverkiezing van Blatter voor de internationale vakbond.

Rutte weer op de 'doe normaal'-toer

Premier Mark Rutte heeft op het VVD-congres in Arnhem uitgehaald naar de 'grote dikke-ik'-mentaliteit die in Nederland zou heersen. Mensen denken volgens hem dat ze alles kunnen maken en overal recht op hebben. De normen en waarden van 'hardwerkend Nederland' zouden weer centraal moeten komen.

Werklozen die gelijk een uitkering aanvragen behoorden tot de categorie die een veeg uit de pan kregen van Rutte. "Ze hebben het adres van het UWV al in de hand." Volgens hem kunnen zij zich beter eerst richten op een nieuwe baan.

Ook begrijpt de premier niet waarom ouders van schoolgaande kinderen de neiging hebben achter om niet achter de leraar, maar achter hun kroost te gaan staan. Vervolgens worden ze 'woedend' op de leraar als het kind met strafwerk thuiskomt. Dat zou natuurlijk andersom moeten zijn, meent de eerste minister.

Toedeledoki
Opvallend is Ruttes aanval op bankiers die zichzelf enorme bonussen of salarisverhogingen toekennen. "Ik begrijp werkelijk niet dat er bankiers zijn die zeggen dat ze in het buitenland zoveel meer kunnen verdienen. Dan denk ik: toedeledoki, ga dan, en zoek die bank in Londen. Maar ik zie het nooit gebeuren."

Rutte zei dat banken, woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen de beste mensen nodig hebben, maar dat zij niet moeten vergeten dat ze met belastinggeld betaald worden, of dat hun bank in nood door belastinggeld gered wordt. "Dat betekent dat je een beetje terughoudend bent. Ik vind dat we elkaar daar op moeten aanspreken."

Bij de algemene beschouwingen van 2011 kwam de premier in een fameuze botsing met PVV-leider Geert Wilders. Laatstgenoemde riep daarbij tegen de premier dat hij eens normaal moest doen. "Doe zelf normaal", riep Rutte toen terug.

Rutte weer op 'doe even normaal'-toer
Rutte weer op de 'doe normaal'-toer (foto: Novum)

Cuba van terreurlijst VS geschrapt

De Verenigde Staten hebben Cuba officieel geschrapt van de lijst met schurkenstaten, landen die terrorisme steunen. Dat luidt een nieuwe hoofdstuk in bij het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de landen. Die begon met het handschudden tussen presidenten Raúl Castro en Barack Obama tijdens de uitvaart van Nelson Mandela.

Het Amerikaanse Congres had tot vrijdag de tijd om de beslissing van Obama van 14 april te blokkeren, maar deed dat niet.

De actie is een volgende stap in de ontdooiing van de verhoudingen tussen de VS en Cuba, die 54 jaar lang op voet van oorlog leefden. Zolang Cuba op de lijst stond, konden de diplomatieke banden tussen de landen niet worden aangehaald. Het verwijderen van Cuba van de lijst is wel grotendeels symbolisch. Handelsbelemmeringen worden er niet mee opgeheven.

"Het is een belangrijke stap maar in de praktijk vallen de meeste restricties op export en buitenlandse hulp onder de brede handels- en wapenembargo's", aldus een hoge functionaris tegen persbureau Reuters.

Cuba werd in 1982 door Washington op de zwarte lijst geplaatst van landen die terroristen steunen. Hulp uit Havana aan opstandelingen in Latijns-Amerika waaronder de FARC in Colombia was de reden. Iran, Syrië en Sudan zijn nog de enige landen op de lijst.

Che GuevaraChe Guevara (beeld: Redthoreau, publiek domein)

'Joni Mitchell had aneurysma in hersenen'

Joni Mitchell heeft een hersen-aneurysma, een verwijding van een ader in haar hersenen, gehad. Dat schrijft Schowbizz 411. Volgens de site zou de zangeres spraakproblemen hebben, maar 'is ze wel in staat om te communiceren'.

Een bron vertelt dat Mitchell naar een revalidatiecentrum is gebracht, waar ze wordt voorbereid op verder herstel thuis. De bron vertelt erbij dat de gezondheidstoestand van de zangeres 'erg slecht'is. Eind maart werd de Big Yellow Taxi-zangeres met spoed in het ziekenhuis opgenomen. De 71-jarige Mitchell heeft een goede vriendin aangewezen om beslissingen te nemen over haar zorg als ze eenmaal het ziekenhuis heeft verlaten.

Blatter na zege: "Let's go FIFA!"

Sepp Blatter heeft lachend en grappend het FIFA-congres toegesproken nadat prins Ali zich terugtrok uit de verkiezingsstrijd om het presidentschap. Daardoor mag de 79-jarige Blatter zich nog vier jaar de machtigste man in de voetbalwereld noemen.

"Ten eerste, dank u. Als tweede wil ik graag mijn complimenten geven aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Ali. Ik ben dankbaar voor zijn tegenstand, hij was een waardig opponent en uitdager. Hij heeft een erg sterk resultaat behaald", aldus Blatter. "Hij kon makkelijk gezegd hebben dat hij verder wilde gaan, in de hoop dat hij zo meer stemmen zou kunnen krijgen."

"Aan de andere kant, ik wil u allemaal bedanken. U heeft ervoor gezorgd dat ik nog vier jaar de leiding in handen heb van deze boot genaamd FIFA. We zullen het terug aan land brengen, terug aan de stranden", waarna de Zwitser zich even liet gaan met verhaaltjes over strandvoetbal. "We moeten samenwerken, we hebben heel veel werk te doen voor FIFA nu en in de toekomst."

"Vier jaar geleden had ik veel problemen die opgelost moesten worden. Ik heb jullie daarmee belast en jullie uitgedaagd, dat ga ik nu niet doen. We hebben problemen om op te lossen binnen FIFA en binnen het uitvoerend comité. Zo moeten de verschillende continenten beter vertegenwoordigd worden in het comité", waarbij Blatter vooral wees op Oceanië, dat 'slechts' één lid heeft, wat gezien het kleine aantal Oceanische landen niet vreemd is. "Tevens moeten er vrouwen bijkomen...we hebben vrouwen nodig in het uitvoerend comité."

Blatter schudt de hand van Issa Hayatou, lid van het uitvoerend comité van de FIFA (Foto: Getty)

Over één zaak was Blatter erg duidelijk: "We blijven van het WK af. Niet meer landen of een andere opzet, we blijven er vanaf. Ik neem de verantwoordelijkheid om FIFA terug te halen uit de huidige crisis, met de hulp van God, Allah en jullie allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat we dat samen kunnen doen."

 Blatter zal nog zeker vier jaar president blijven, maar over zijn leeftijd maakt hij zich absoluut geen zorgen. "Leeftijd is werkelijk geen enkel probleem, zoals ik al zo vaak heb gezegd. Er zijn ook vijftigjaren die er veel ouder uitzien", waarmee hij spontaan de lachers op zijn hand kreeg. "Ik houd van mijn baan, ik werk graag samen met u allemaal. Ik ben niet perfect, niemand is perfect, maar samen gaan we zeker weten een geweldige prestatie leveren."

De herkozen president sloot zijn overwinningsspeech af met heldere woorden: "Samen gaan we er tegenaan. Let's go FIFA! Let's go FIFA!" 

Jong Oranje blameert zich in Toulon tegen VS

Jong Oranje heeft de tweede wedstrijd van het Festival International Espoirs de Toulon verloren. De ploeg van coach Remy Reijnierse verloor met 3-1 van de Verenigde Staten. Bondscoach Reijnierse had de opstelling ten opzichte van de wedstrijd van twee dagen geleden flink gewijzigd. Slechts drie van de basisspelers uit het eerste duel mochten nu weer aan de aftrap verschijnen.

Na tien minuten wist Jong Oranje op voorsprong te komen. Brahim Darri nam van net buiten de zestien het doel van Cody Cropper onder vuur en had het geluk dat de keeper zijn houdbaar ogende knal door zijn handen liet glippen. Tien minuten later kwam de VS op gelijke hoogte na een treffer van Jerome Kiesewetter.

De Amerikanen warenin de erste helft de betere ploeg en kwamen dan ook nog op 2-1. Doelman Nigel Bertrams kansloos op de inzet van Alonso Hernandez, die na een gekraakte vrije trap van dichtbij raak schoot. Na de pauze kwam de VS binnen een minuut op 3-1. William Packwood was bij een corner het meest attent en kopte bij de eerste paal raak.

In de tweede helft creëerde Jong Oranje, mede met invallers Rai Vloet, Anwar El Ghazi en Clint Leemans, genoeg kansen om in ieder geval een punt uit het voor te slepen, maar verzuimde om deze kansen te benutten. Over twee dagen is de derde groepswedstrijd, dan is Qatar de tegenstander. 

Jong Oranje: Bertrams, Klaiber, Bijen, De Wijs (41. Leemans), Warmerdam, Van Overeem, Van der Heyden (41. Vloet), Bakker, Rayhi, Janssen, Darri (52. El Ghazi).

Prins Ali geeft op, Blatter weer FIFA-president

De presidentsverkiezing van wereldvoetbalbond FIFA gaat de tweede ronde in. Vrijdagmiddag brachten afgevaardigden van 209 landen hun stem uit op zittend president Sepp Blatter of uitdager Ali bin Al-Hussein, maar geen van beiden wist de benodigde meerderheid te krijgen. 

Voor een zege in de eerste ronde hadden de kandidaten tweederde van de stemmen nodig, minstens 140 stuks, maar daar slaagden zowel prins Ali als Blatter niet in. Prins Ali kreeg 73 stemmen, Blatter mocht op de steun van 133 bonden rekenen. Dat betekent dat drie bonden ongeldig hebben gestemd, aangezien er wel van alle 209 bonden een stembriefje is ontvangen.

In de tweede ronde mogen alle 209 landen nog eens gaan stemmen, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen zich FIFA-president mag noemen.

Update 19.16 uur

Prins Ali heeft voor het begin van de tweede stemronde het congres toegesproken en gezegd dat hij zich terugtrekt van de strijd. Daarmee is Blatter opnieuw president van de FIFA.

Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland

De populistische Ware Finnen gaan voor het eerst regeren. De eurosceptische partij, die een veel strenger immigratiebeleid bepleit, treedt toe tot het centrumrechtse kabinet van de liberale premier Juha Sipila.

De leider van de Ware Finnen, Timo Soini, wordt in de nieuwe regering minister van buitenlandse zaken en vicepremier. De partij bemachtigde ook de portefeuilles defensie, sociale zaken en volksgezondheid.

De Ware Finnen eindigden in de parlementsverkiezingen van half april als tweede, achter de Centrumpartij van Sipila. Ze lieten de conservatieve Nationale Coalitiepartij, die ook toetreedt tot de nieuwe regering, achter zich.

Soini en zijn partijgenoten staan onder meer de verbanning van Griekenland uit de eurozone voor. In 2011 opperde europarlementariër Jussi Halla-aho dat een militaire junta 'met tanks' Griekenland zou moeten redden uit de handen van 'stakers en demonstranten'.

Ook met andere controversiële uitspraken trokken de Ware Finnen de afgelopen tijd de aandacht. De nieuwe minister van justitie, Jari Lindström, gaf donderdag nog te kennen 'in sommige gevallen' de doodstraf toe te willen passen voor 'ernstige vergrijpen tegen bijvoorbeeld kleine kinderen'. Hij tekende wel aan dat hij op persoonlijke titel sprak en niet naar de herinvoering van de doodstraf te streven.

Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland
Eurosceptische Ware Finnen in kabinet Finland (beeld: Google Maps)

UEFA straft Feyenoord met ťťn duel zonder publiek

De UEFA heeft Feyenoord gestraft met één duel zonder publiek naar aanleiding van incidenten rondom de thuiswedstrijd tegen AS Roma. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) laat vrijdagmiddag weten dat Feyenoord een straf heeft gekregen. De Rotterdamse club moet de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek afwerken. Dit zal overigens op zijn vroegst in het seizoen 2016/17 zijn, want Feijenoord plaatste zich voor komend seizoen niet voor Europees voetbal.

Ook heeft Feyenoord twee boetes van de UEFA ontvangen, van in totaal 100.000 euro. Dit alles naar aanleiding van de ongeregeldheden die plaatsvonden op 26 februari bij het thuisduel met AS Roma in de Europa League.

De straffen kreeg Feyenoord omdat er tijdens het duel trappen werden geblokkeerd door supporters en dat is in de ogen van de UEFA uit den boze. Ook maakten supporters zich schuldig aan racistisch gedrag, al heeft Feyenoord dat altijd tegengesproken.

Zo werd er tijdens de wedstrijd een opblaasbare banaan naar de Ivoriaanse Roma-aanvaller Gervinho gegooid. Dit werd door de UEFA opgevat als racistisch, terwijl opblaasbananen een geregeld terugkerend voorwerp zijn in De Kuip en los staat van racisme.

Deze banaan is voor Feyenoord zeer kostbaar. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Deze banaan is voor Feyenoord zeer kostbaar. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Aru wint zware bergrit in Giro

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru heeft vrijdag de negentiende etappe gewonnen in de Ronde van Italië, een loodzware bergrit over 236 kilometer van Gravellona Toce naar Cervinia. De 24-jarige coureur van Astana ging op de slotklim achter de ontsnapte Ryder Hesjedal aan. Aru passeerde de Canadees op 6 kilometer van de finish en reed solo naar de ritwinst. De Italiaan klom tevens naar de tweede plaats in het algemeen klassement, ten koste van zijn Spaanse ploeggenoot Mikel Landa.

Bijna een halve minuut na de Italiaanse winnaar kwam Hesjedal als tweede over de finish. De Colombiaan Rigoberto Urán werd derde op ruim een minuut. Steven Kruijswijk ging in het groepje met rozetruidrager Alberto Contador omhoog en kwam op 1.18 als nummer vijf van de etappe over de streep, nog achter Tanel Kangert uit Estland.

De renner van LottoNL-Jumbo raakte zijn blauwe bergtrui kwijt aan Giovanni Visconti, de Italiaan die lang op kop reed. De renner van Movistar bleef het langste over uit een vluchtersgroep van negen man, waar ook Nick van der Lijke toe behoorde, en pakte onderweg veel punten op de drie bergen in de aanloop naar de slotklim. Visconti werd pas op de slotklim ingelopen door de klassementsmannen. Kruijswijk probeerde onderweg ook punten te sprokkelen, maar kon niet voorkomen dat Visconti hem voorbij ging in het bergklassement. De Nederlander begint zaterdag met zestien punten achterstand aan de laatste bergetappe, naar Sestrière. Zondag is de slotrit naar Milaan.

Contador hield zich rustig, in de wetenschap dat hij een geruststellende voorsprong heeft in het klassement. De Spanjaard kwam vlak achter Kruijswijk als zesde over de streep en behield het roze. Contador heeft 4 minuten en 37 seconden voorsprong op Aru, die vorige week nog even in het roze reed maar daarna een paar slechte dagen kende. Landa staat derde op 5.15. Kruijswijk werd in het klassement gepasseerd door Hesjedal en verhuisde van de achtste naar de negende plek, met een achterstand van 12.53 op Contador.

Witcher-concert + grafisch genot

Vandaag kon je hier de review lezen van The Witcher 3: Wild Hunt. Nu trakteren we jullie op een concert en prachtige beelden van de wereld van Geralt. Deze beelden kunnen zelfs Dagobert Duck overtuigen van het nut om meerdere videokaarten te draaien in een vette game-pc.

Laat je ontroeren door deze minstreel.

Doe je best om deze beelden in HD te bekijken.

Het is schier ondoenlijk om zulke strakke beelden als die van de wereld consistent in full HD met 60fps op je scherm te pompen zonder gebruik te maken van meerdere videokaarten. Vandaag heeft AMD een bèta driver (versie 15.5) uitgegeven om specifiek Project Cars en The Witcher 3 beter weer tegen. Daar zijn ook verbeteringen in opgenomen voor onder andere Crossfire-opstellingen. Je hebt Crossfire nodig als je meerdere AMD-videokaarten tegelijk wilt gebruiken in een systeem bij het spelen van een game.
Nvidia-gebruikers met meerdere videokaarten gebruiken in plaats van Crossfire een techniek genaamd SLI. Zij hadden al geoptimaliseerde drivers voor The Witcher 3.

Commissie kijkt naar toelating Fyra

De parlementaire enquêtecommissie die het drama met de Fyra onderzoekt, houdt zich komende week onder meer bezig met het toezicht op de bouw van de Fyra en de toelating van de Fyra tot het Nederlandse spoor.

Ook de commerciële dienstregeling komt aan de orde, net als de samenwerking met de Belgische spoorwegen. Zo wordt er gesproken met Marc Descheemaecker, bestuurder van de Belgische spoorwegen van 2004 tot en met 2013.

Het spits wordt maandag afgebeten met Tinus Jonkers, kwaliteitsinspecteur Fyra bij Lloyd's Register Rail Europe. Ook Richard de Leeuw wordt gehoord, voormalig projectmanager Fyra namens NSFSC, de NS-dochter die de trein aankocht, en het Belgische spoorbedrijf NMBS.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Peter Jan Rens wil trouwen in de Efteling

Peter Jan Rens en zijn vriendin Virginia van Eck willen in de Efteling in het huwelijksbootje stappen. "Lange tijd konden Virginia en ik er niet uitkomen over hoe we wilden gaan trouwen", vertelt Peter Jan aan Bekendeburen. "We kwamen maar niet op één lijn, maar eindelijk zijn we het samen eens geworden. Het lijkt ons geweldig om te kunnen trouwen in de Efteling."

Als reden geeft het verloofde paar dat zowel hun leven als hun samenzijn eigenlijk een sprookje is, 'dus hoe kunnen we dat beter gestalte geven dan op een sprookjespark te trouwen', aldus Peter Jan. Of de huwelijksvoltrekking ook daadwerkelijk kan plaatsvinden in het attractiepark in Kaatsheuvel weet hij niet: de manager van het stel onderzoekt momenteel of het mogelijk is.

De 64-jarige presentator is al jaren dol op het park en heeft ook een abonnement. "Het zou geweldig zijn als onze gasten verkleed zouden zijn als sprookjesfiguren en wij natuurlijk ook. Is toch ook geweldig voor ons dochtertje Djelisa? Wanneer het huwelijk moet gaan plaatsvinden, is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden die de Efteling hier voor heeft."

De bruiloft van Peter Jan en de 22-jarige Virginia stond in eerste instantie in 2013 al gepland, maar daar kwam van alles tussen. Virginia kreeg een keizersnede en later ook nog eens galstenen en Peter Jan had een bult in zijn nek. Bovendien verhuisden de twee ook. Het is nog maar de vraag of de moeder van Virginia bij de bruiloft aanwezig zal zijn. Ze is namelijk geen voorstander van het huwelijk, omdat Peter Jan geen vaste baan heeft en omdat ze het leeftijdsverschil te groot vindt.

Van Baalen en Verhofstadt Rusland niet in

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt mogen Rusland niet in. De twee liberale politici, die in dezelfde fractie in het Europees Parlement zitten, hebben te horen gekregen dat er een inreisverbod door de Russen tegen hen is opgesteld. Dat zeggen bronnen vrijdag tegenover het persbureau ANP.

"Ik kan dit bevestigen noch ontkennen", liet Van Baalen weten in een reactie tegen ANP weten. "Rusland heeft mij niets gemeld, dus wanneer ik naar Moskou ga, zullen we zien wat er gebeurt." Van Baalen stond in februari 2014 op het Maidanplein in Kiev om de demonstranten tegen de toenmalige pro-Russische regering een hart onder riem te steken.

Voor Verhofstadt is "dit het zoveelste bewijs dat Rusland onder Poetin is afgegleden naar een totalitaire staat zonder enig respect voor de burgerlijke vrijheden." Verhofstadt steunde net als Van Baalen de demonstranten in Oekraïne. Ook heeft hij meermaals zijn steun uitgesproken aan de Russische oppositie.

In maart deed het Europees Parlement de oproep voor een internationaal, onafhankelijk onderzoek naar de moord in februari op de liberale Russische politicus Boris Nemtsov. Even daarvoor was de Letse Europarlementariër Sandra Kalniete (christendemocraat) tegengehouden bij Russische grens. Zij wilde de begrafenis van Nemtsov bijwonen.

Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) mogen ook Rusland niet meer in.

Ook de Vlaamse Europarlementariër Mark Demesmaeker (N-VA) heeft een inreisverbod gekregen. Hij toonde via Twitter de brief die hij van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gekregen. Uit die brief blijkt dat de Russen 89 namen op een zwarte lijst hebben gezet, die geen toegang meer krijgen tot het Russische grondgebied. "Ik deel u mede dat uw naam op deze lijst voorkomt", staat er.

België wil dat het reisverbod wordt ingetrokken. "Ik zal onmiddellijk bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken tegen deze maatregel protesteren", schrijft minister Didier Reynders in de brief. Hij stelt ook de kwestie op Europees niveau aan te zullen kaarten.

9-jarig kind vastgebonden tijdens inbraak

Twee inbrekers hebben vrijdagmiddag in het Limburgse dorp Echt een negenjarig jongetje vastgebonden in een woning aan de Lavendelstraat. Ze gingen er na de inbraak vandoor in een auto met Belgisch kenteken, maakte de politie bekend.

De verdachten waren het huis binnen geslopen en kwamen toen oog in oog met het jongetje te staan. Daarop hebben ze het kind gekneveld.

De jongen maakt het naar omstandigheden goed en raakte niet gewond. Veel kan de politie er nog niet over zeggen. Duidelijk is dat het gaat om twee blanke mannen. Een van hen had kleding aan die leek op die van een postbode.

Menigte tilt dubbeldekker van fietser af

Een grote groep Londenaren heeft een dubbeldekker opgetild om een fietser te bevrijden die onder de wielen van de bus terecht was gekomen.

Tientallen, mogelijk honderd mensen schoten de man te hulp toen hij was aangereden door de dubbeldekker. Ze tilden het 12 ton zware gevaarte op en wisten het een meter te verplaatsen.

"Ik ben verbaasd over de kracht. Niemand aarzelde om de bus opzij te tillen. Dat was een mooi gezicht tijdens zoiets afschuwelijks", zei een getuige vrijdag tegen The Evening Standard.

De fietser is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dit jaar zijn al zes fietsers om het leven gekomen in de Britse hoofdstad, onder wie een vrouw die donderdag werd aangereden.

Coen en Sander ruilen 3FM in voor Radio 538

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hebben afscheid genomen van popzender 3FM. Daar was vrijdag voor het laatst hun Coen & Sander Show te horen. De diskjockeys, altijd in voor een geintje, bedankten hun luisteraars 'die ons meer dan eens tot de orde hebben geroepen als we weer eens te ver waren gegaan'.

Zendermanager Wilbert Mutsaers wenste het tweetal veel succes bij de volgende stap in hun carrière. "We gaan jullie echt verschrikkelijk, verschrikkelijk, verschrikkelijk missen", zei hij. "Ik hoop dat we nog veel decennia van jullie mogen genieten, bij welke radiozender dan ook." In de studio zong Guus Meeuwis Tranen gelachen en bij de laatste plaat, Find the River van R.E.M., hielden de heren het zelf niet droog.

De Coen & Sander Show was sinds 2006 te horen op 3FM. Lantinga en Swijnenberg verkassen naar Radio 538 waar ze vanaf 17 augustus van maandag tot en met donderdag hun radioshow doen. De vrijdagmiddag is traditioneel voor de Top 40.

De vrijgekomen uren op NPO 3FM worden vanaf maandag ingevuld door Frank van der Lende. De 26-jarige BNN-dj presenteert doordeweeks tussen 16.00 en 18.00 uur.

Nieuwe baan voor Annemarie Jorritsma

Annemarie Jorritsma, nu nog burgemeester van Almere, wordt de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Dat heeft de KNHM vrijdag laten weten. De instantie begeleidt bewoners bij de verbetering van hun buurt, wijk, dorp of stad.

Per 29 mei vervangt ze Clemens Cornielje, die ook commissaris van de Koning in Gelderland is. Hij was acht jaar voorzitter van de KNHM.

Jorritsma vertrekt deze zomer, aan het eind van haar tweede ambtstermijn, als burgemeester. Dan eindigt ook haar baan als voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze zegt veel zin te hebben in haar nieuwe functie: "Dit vind ik gewoon te leuk voor woorden. (..) Beginnende burgerinitiatieven zijn vaak kwetsbaar. Daarom is het heel belangrijk dat er een organisatie is die daar structuur in aanbrengt. KNHM vervult die rol met verve."

Annemarie Jorritsma (Foto: Novum)
Annemarie Jorritsma (Foto: Novum)

Koe vlucht uit slachthuis

Een koe is vrijdag ontsnapt uit een slachthuis in het Limburgse dorpje Pey, gemeente Echt-Susteren. Het beest brak uit en sloeg op de vlucht, maakte de politie bekend.

De koe was behoorlijk wild en bleek niet te vangen. Daarop werd een jager erbij gehaald, die het onfortuinlijke dier definitief alle hoop op de vrijheid ontnam en doodschoot. Het dier werd vervolgens geslacht.

Koe vlucht uit slachthuis (Foto: Novum)
Koe vlucht uit slachthuis (Foto: Novum)

Grote bussencontrole bij grensovergangen

Bij enkele grensovergangen zijn opsporingsinstanties de hele vrijdag bezig met het controleren van internationale bussen. Dagelijks rijden tientallen internationale buslijndiensten door Nederland. Deze lange afstandsbussen rijden onder meer naar Brussel, Barcelona, Londen, Milaan, Sarajevo, Berlijn en Praag.

De actie begon vrijdagochtend vroeg en duurt tot middernacht. Die had vrijdagmiddag nog niet veel misstanden aan het licht gebracht: drie verdachten zijn aangehouden omdat ze zich niet konden identificeren of mogelijk een vals paspoort hadden.

Bij grensovergangen op de A1 bij De Lutte, de A67 bij Venlo, de A16 bij Hazeldonk en de A67 bij Eersel worden touringcars en reizigers gecontroleerd.

Regen leidt tot drukste vrijdagavondspits

Juist op de dag dat de Nederlandse file zijn zestigste verjaardag viert, is het uitzonderlijk druk op de wegen. Met ruim 300 kilometer file is het de drukste vrijdagavondspits van het jaar. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst.

De files worden veroorzaakt door het regenachtige weer, in combinatie met ongelukken en auto's met pech. De verkeersellende is het grootst tussen Amsterdam en Amersfoort (beide kanten op) en op de A12 bij Utrecht en bij Arnhem.

De drukste avondspits dit jaar was die van donderdag 29 januari. Toen leidden hagelbuien tot 400 kilometer file.

Regen leidt tot drukste vrijdagavondspits (Foto: Novum)
Regen leidt tot drukste vrijdagavondspits (Foto: Novum)

Blatter accepteert verantwoordelijkheid corruptieschandaal

Na prins Ali bin Al-Hussein heeft ook Sepp Blatter zijn laatste toespraak gehouden voor de presidentsverkiezing van de FIFA gaat beginnen. Hij herhaalde daarin vooral zijn eerdere statements en sprak onder meer over zijn verantwoordelijkheid in het corruptieschandaal.

"Dit congres heeft te maken met een enorme storm die ons de afgelopen dagen op onze grondvesten heeft doen schudden", zo opende de zittend president zijn speech. "Ik wil deze kans graag aangrijpen om tegen u te zeggen: Dankuwel. Het zou mijn genoegen zijn om verder te mogen werken met u allemaal. We hebben geen revolutie nodig, maar we hebben altijd evoluties nodig."

Over zijn verantwoordelijkheid in het corruptieschandaal was hij kort: "Ik word verantwoordelijk gehouden voor de huidige storm. Ok, dat accepteer ik, ik neem het op mijn schouders, ik accepteer deze verantwoordelijkheid." Verder zei de Zwitser, zoals ook bij eerdere verkiezingen, dat hij na de komende termijn een 'sterke FIFA' over wil dragen. "Ik wil zorgen voor een sterke FIFA, een schitterende FIFA, maar ik heb jullie nodig. Ik kan het niet alleen."

Net als prins Ali is ook Blatter van plan om veranderingen door te voeren. "We gaan dingen veranderen en daar beginnen we morgen mee. Ik zal een speciaal ambt instellen, een departement voor professioneel voetbal. Daarnaast hebben wij de verplichting om te vechten tegen corruptie, we moeten ons 'huis' beschermen tegen alle soorten van inmenging en criminaliteit."

De oude Zwitser eindigde zijn derde toespraak van de dag met een persoonlijke noot. "Jullie kennen mij allemaal al, ik hoef mijzelf niet voor te stellen. Ik weet dat ik op jullie kan rekenen. Ik vind dat mijn tijd bij FIFA erg kort is geweest, ik zou langer willen blijven. Ik ben bij jullie en ik wil bij jullie blijven. Ik wil met jullie verder. Voetbal heeft een sterke, een ervaren leider nodig", waarmee Blatter zijn toespraak afsloot, gevolgd door een bescheiden applaus en het begin van de eerste stemronde.

Ali: "Ik zal deuren van FIFA opengooien"

Prins Ali bin Al-Hussein heeft zijn vijftien minuten durende speech voor het FIFA-congres gebruikt om vooral veel veranderingen binnen de organisatie te beloven. "Jullie, de kiezers, zijn de eigenaren van het spel...ik zal de deuren van FIFA wijd opengooien."

"Alles staat op het spel, voor het voetbal en voor de wereld", zo opende Ali zijn toespraak. "FIFA bestaat niet in een bubbel, er kan geen belangrijker moment voor de sport zijn dan dit moment, nu. We staan op een kruispunt voor het voetbal. Ik zal mij niet tussen jullie verbergen in slechte tijden en alleen naar voren komen in goede tijden." De prins bracht tevens de mensenrechten aan de orde: "Ik zal me inzetten voor de mensenrechten voor zover ik dat als FIFA-president kan doen."

"Ik roep iedereen op om met mij mee te gaan op deze reis, want ik weet dat we samen een nieuw begin kunnen maken voor FIFA en het voetbal in het algemeen. Ik vraag u nederig om uw stem, ik vraag u allen om te luisteren naar uw geweten en uw hart", zei de Jordaniër, die ook zijn voormalig mede-kandidaten Luis Figo en Michael van Praag bedankte. "Ik wil beiden bedanken voor hun rol in de strijd en hun ideeën over hoe FIFA er in de toekomst uit moet gaan zien."

"We hebben vragen gehoord van mensen die denken dat we 'moreel failliet' zijn. Dat zijn we niet. FIFA gaat niet over één man en zo zal ik het ook zeker niet gaan leiden. We kunnen niet opgeven, maar we kunnen het rumoer buiten onze deuren ook niet negeren. Nogmaals, luister naar jullie geweten en jullie hart", zo eindigde Ali zijn toespraak, gevolgd door een warm applaus.

Merkel over dreigend Brexit: 'Waar een wil is is een weg'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat de Europese Unie serieus naar de hervormingswensen van de regering van Groot-Brittannië zal kijken. Het proces naar het door de Britse premier David Cameron beloofde in/uit-referendum zal de unie 'begeleiden'.

Het Verenigd Koninkrijk wil minder bemoeienis van de Europese Unie, onder meer op het vlak van (interne) immigratie. Premier Cameron is na een bezoek aan Nederland, een belangrijke bondgenoot, vrijdag in Duitsland in het kader van een bliksembezoek om steun voor hervormingen bijeen te harken

"Waar een wil is, is een weg", zei Merkel in een gezamelijke persconferentie met Cameron, een uitspraak die zowel richting de Britten als richting de unie kan worden opgevat. Het Britse lidmaatschap is volgens haar van groot belang voor de EU.

Tegelijkertijd zitten een hoop landen niet op een nog verder gaande 'speciale behandeling' van het Verenigd Koninkrijk te wachten. Onder premier Margaret Thatcher werden immers verschillende uitzonderingen afgedwongen, waaronder een verlaging van de contributie die het land betaalt.

Het in/uit-referendum, uiterlijk in 2017 te houden, werd door Cameron aan de inwoners van Groot-Brittannië beloofd as reactie op de toenemende populariteit van de UK Independence Party, waarnaar al verschillende leden van zijn Conservatieve Partij overstapten.

Merkel tegen Cameron: Waar een wil is is een weg
Merkel over dreigend Brexit: 'Waar een wil is is een weg' (foto: AP)

'Meer landen laten Blatter vallen'

Volgens diverse Zuid-Amerikaanse media, waaronder het Argentijnse La Nacion, hebben de leden van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL allemaal besloten om niet op Sepp Blatter te stemmen op het FIFA-congres in Zürich.

De media melden dat de corruptieschandalen rondom de Zwitser en 'zijn regering', zoals hij het zelf noemde, teveel zijn. De tien leden van de CONMEBOL zouden daarom besloten hebben om gezamenlijk op prins Ali bin Al-Hussein te stemmen, de Jordaanse uitdager van Blatter. 

Voorlopig lijkt Blatter nog minstens de steun te hebben van nagenoeg alle Afrikaanse, Aziatische en Oceanische bonden, wat neerkomt op tussen de 100 en 110 stemmen. Prins Ali lijkt vooral steun te hebben binnen Europa, wat goed is voor maximaal 53 stemmen, die echter niet allemaal voor hem zullen zijn. Samen met CONMEBOL, Australië, Palestina, Nieuw-Zeeland en naar eigen zeggen 'enkele tientallen' andere bonden lijkt de prins in staat te zijn om minstens een tweede ronde uit het vuur te slepen.

Er zijn 139 stemmen nodig om in de eerste ronde al een beslissing te krijgen, als geen van beide kandidaten dat haalt komt er een tweede ronde. Wie daarin de meeste stemmen krijgt mag zich FIFA-president noemen.

Update 16.43 uur

Ook Libanon heeft inmiddels aangegeven niet voor de bejaarde Blatter, maar voor de steenrijke prins Ali te kiezen, waarmee de Jordaniër nog een stem afgesnoept heeft van Blatter.

Rutte boos over Russische blokkade Kamerleden

Premier Mark Rutte is boos over het besluit van Rusland om drie Nederlandse parlementariërs de toegang tot Rusland te ontzeggen. Nederland heeft dat de Russische autoriteiten inmiddels luid en duidelijk laten weten, maakte Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad bekend.

"De lijst ontbeert iedere fundering op internationaal recht, is niet transparant en niet aanvechtbaar. We verwerpen de daden van Moskou en hebben dat ook laten weten. Ze krijgen dit van ons in blokletters te horen", aldus de premier.

Vrijdag meldde Tweede Kamerlid Louis Bontes dat hij te horen heeft gekregen dat hij Rusland niet in mag. Wie de andere twee parlementariërs zijn, is niet bekend.

Rutte zei dat EU-landen donderdag een lijst hebben gekregen van personen die het land niet meer in mogen. Volgens Moskou is dat een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst van de EU. "Wij hebben die ingesteld na de illegale annexatie door Rusland van de Krim en aanhoudende inmenging in het oosten van Oekraïne. Laten we even de verschillen benadrukken tussen de sanctielijst van Rusland en die van de EU", zei de premier.

De Europese sancties kwamen er na "ernstige schendingen"van het internationaal recht door Rusland, aldus Rutte. Bovendien is de EU-lijst openbaar en is er een juridische onderbouwing voor gegeven. Daarbij kan iedereen op de lijst naar de Europese rechter stappen. Naar verluidt richt de maatregel zich tegen twee leden van de Tweede Kamer en een lid van het Europees Parlement.

Rutte boos over Russische blokkade Kamerleden
Rutte boos over Russische blokkade Kamerleden (Foto: ANP)

Kabinet legt verzekeraars meer aan banden

Het kabinet gaat verzekeraars meer aan banden leggen. Verzekeraars die klanten niet goed informeren over beleggingsverzekeringen kunnen sancties tegemoet zien. Het kabinet wil ook meer ruimte om snel te kunnen ingrijpen bij verzekeraars die in de problemen zitten.

Dat blijkt uit voorstellen van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, waar de ministerraad vrijdag mee heeft ingestemd. Het kabinet hoopt met de maatregelen en met steun aan andere vernieuwingen in de verzekeringssector de positie van klanten ten opzichte van verzekeraars te versterken.

Aanleiding voor de voorstellen van Dijsselbloem is een eerder rapport van een op verzoek van de Kamer ingestelde commissie, die onderzoek deed naar de stand van zaken in de sector.

Kabinet legt verzekeraars meer aan banden
Kabinet legt verzekeraars meer aan banden (Foto: ANP)

Zangeres laat vagijn oprekken, want te strak

Wij hadden nog nooit van haar gehoord, maar ze schijnt wereldberoemd te zijn in Spanje: Leticia Sabater. De blonde zangeres is nu internationaal in het nieuws gekomen omdat ze een vreemde operatie heeft ondergaan. De 48-jarige dame heeft namelijk chirurgisch haar punani laten vergroten.

Leticia heeft tientallen jaren geworsteld met een enorm probleem. Haar vagijn was namelijk te strak. Waar menig man maar wat graag een strakke doos om de stok heeft, was voor de blondine seks een onmogelijke opgave. Mannen met een flinke slagroomspuit kwamen namelijk simpelweg voor een dichte deur te staan.

De zangeres besloot dan ook haar spaarvarken stuk te slaan om 5.000 euro te lappen voor een operatie. Na twintig minuten stond ze weer buiten met een opgerekte doos. De chirurg heeft gelijk ook maar even haar maagdenvlies hersteld.

De Spaanse mag nu zeker een maand geen seks hebben. Dat maakt Leticia toch weinig uit. Ze is momenteel vrijgezel namelijk, maar FOK!kers met 30 centimeter in de broek staat het vrij om haar een tweetje te sturen.

Bewonder hier haar 'zangkunsten'...

Familie slachtoffer botsing Joling wil rust

De familie van de 91-jarige vrouw die werd aangereden door zanger Gerard Joling wil met rust gelaten worden. Haar familie heeft dit vrijdag via de politie laten weten.

"De familie doet via de familierechercheur het dringende verzoek om met rust te worden gelaten. Ze geven aan het heel vervelend te vinden om door de media lastig gevallen te worden. Ze hebben geen behoefte aan al die journalisten, fotografen en cameramensen aan de deur of in de straat", aldus de politie in een verklaring.

De vrouw werd dinsdagmiddag aangereden in Aalsmeer en ligt met diverse botbreuken in het ziekenhuis. Joling treedt vrijdag met de Toppers op in de ArenA in Amsterdam.

Gerard Joling (Foto: Novum)
Gerard Joling (Foto: Novum)

'Nederland is geen belastingparadijs'

"Nederland is geen belastingparadijs." Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag voor de ministerraad. Hij krijgt later op de dag bezoek van een delegatie van het Europees Parlement die onderzoek doet naar omstreden belastingafspraken met multinationals zoals Starbucks.

Volgens Wiebes maakt ons land fatsoenlijke fiscale afspraken met grote internationale bedrijven. "Wij hebben een heel nette ruling-praktijk." Die belastingafspraken zorgen volgens hem voor zekerheid. "Wij geven geen cadeautjes aan aan grote bedrijven."

De EP-delegatie wil meer weten over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met internationale bedrijven. Nederland en andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Wiebes zei niks te verbergen te hebben voor de delegatie, die ook naar Luxemburg, Ierland en Groot-Brittannië gaat.

Rutte: weinig ruimte voor meer loon ambtenaar

Het kabinet heeft weinig ruimte voor een loonsverhoging voor de rijksambtenaren, politie en defensie. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. "We kunnen van de nullijn af, maar de marges zijn smal. Dat maakt het zo ingewikkeld om nieuwe cao's af te sluiten."

De onderhandelingen voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren en de politie zitten al weken muurvast. De vakbonden voeren acties of bereiden die voor. Rutte zei dat er geen sprake was van onwil bij de bonden of bij de overheid als werkgever.

De PvdA riep het kabinet onlangs op om meer ruimte te bieden en haast te maken om goede cao's af te sluiten. Rutte snapt dat maar zei dat het kabinet geen grote salarisstijging kan bieden. Zou je dat wel doen, dan moet er worden gesneden in bijvoorbeeld de politie en dat is ook niet gewenst, aldus de premier.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Amerikaanse economie kromp afgelopen kwartaal

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,7 procent op jaarbasis gekrompen. Dat blijkt uit een tweede schatting die het ministerie van Handel vrijdag heeft gepubliceerd. Een eerste raming wees nog op een groei van 0,2 procent.

Economen hadden al gerekend op een fikse neerwaartse bijstelling. Zij gingen gemiddeld uit van een krimp met 0,9 procent. In het vierde kwartaal van 2014 groeide de grootste economie ter wereld nog met 2,2 procent.

Team The Big Bang Theory lanceert studiebeurs

De universiteit UCLA in Los Angeles krijgt een bijzondere studiebeurs. De makers van de hitserie The Big Bang Theory hebben aangekondigd dat er een studiebeurs beschikbaar komt met de naam The Big Bang Theory Scholarship Endowment. Dat schrijft Fox News.

Het is de eerste keer dat er een studiebeurs komt die naar een tv-serie is vernoemd. Tot op heden is er al 4 miljoen dollar ingezameld om de beurs te financieren. Schenkingen komen van schrijver en bedenker Chuck Lorre's goede doel de Chuck Lorre Family Foundation, maar ook acteurs als Jim Parsons en Caley Cuoco-Sweeting hebben geld gegeven.

"De show heeft zijn basis in de wetenschappelijke gemeenschap, maar wordt ook vol enthousiasme gesteund door die wereld. Dit is onze kans om iets terug te doen voor de wetenschap", zegt Lorre. De eerste twintig studenten die aanspraak maken op de beurs, beginnen in het najaar aan hun studie. Daarna zullen elk jaar vijf studenten financieel ondersteund gaan worden.

The Big Bang Theory
The Big Bang Theory

Palestina laat aanvraag schorsing IsraŽl varen

Verschillende journalisten rondom het FIFA-congres in Zürich melden vrijdag dat Palestina besloten heeft om niet voor Sepp Blatter te kiezen in de presidentsverkiezingen. Het zou een grote verrassing zijn, aangezien eerder nog aangegeven werd dat alle leden van de Aziatische bond AFC voor Blatter zouden stemmen, behalve Australië.

Palestina komt zelf nog aan bod tijdens het congres, doordat gestemd gaat worden over het al dan niet schorsen van Israël. De Palestijnen hebben dat aangevraagd omdat Israël zich volgens hen niet aan de regels houdt. De voorzitter van de Palestijnse voetbalbond, Jibril Rajoub, heeft nog niet officieel gezegd op wie hij vrijdag gaat stemmen, maar als hij de 'opdracht' van AFC negeert zou het nog een stap kunnen zijn richting de eventuele verkiezing van prins Ali bin al-Hussein.

Er kwamen vrijdag in Israëlische media tevens berichten naar boven over het schrappen van de stemming tegen Israël. Dit zou het gevolg zijn van een deal tussen de Israëli's en Palestijnen, maar volgens ingewijden gaat de stemming hierover gewoon door.

Het FIFA-congres kan hier live bekeken worden.

'Steam Summer Sale begint op 11 juni'

Prepare your butts and wallets, iedereen: 11 Juni begint weer de grootste uitverkoop voor games op de pc, de Steam summer sale. Dat meldt destructoid op basis van het profiel van Steam op de Russische site Vkontakte (een netwerksite vergelijkbaar met Facebook).

Vertaald naar het Nederlands luidt het bericht: "De Steam Summer Sale start om 20.00 uur lokale tijd (17.00 uur Nederlandse tijd). Op 20 Juni zal er een sale encore zijn, waarin alle populaire titels nog éénmaal afgeprijsd worden. De sale eindigt uiteindelijk op 22 Juni." 

De kans is vrij groot dat dit bericht waar is. Vorig jaar begon de Steam Summer Sale op 17 Juni, dus de data liggen redelijk dicht bij elkaar.

'Steam Summer Sale begint op 11 Juni'

133.000 mensen tegen Kanye op Glastonbury

Het boeken van de Amerikaanse rapper Kanye West door het befaamde Britse popfestival Glastonbury is niet in goede aarde gevallen bij muziekliefhebbers. Maar liefst 133.000 mensen ondertekenden tot nu toe een online petitie waarin de organisatie van het festival wordt opgeroepen de komst van de wereldster te schrappen.

West is ingehuurd als hoofdact van het meerdaagse, alternatieve festival bij het plaatsje Glastonbury in Zuid-west-Engeland. Het festival wordt van 24 tot en met 28 juni gehouden.

Organisator Emily Eavis onthulde tegenover The Guardian dat ze na het boeken van West doodsbedreigingen ontving. "Het was verschrikkelijk. Het is waanzinnig. Het is geen prettige wereld die we hebben geopend", sprak ze vrijdag in de krant.

Rappers zijn in Glastonbury over het algemeen niet bepaald welkom. In 2008 ontstond bijvoorbeeld ook rumoer rond de komst van Jay Z. Zijn optreden werd uiteindelijk een groot succes.

Asielzoekers verhuizen naar nieuwe plek

Voor de zoveelste keer verhuizen vrijdag uitgeprocedeerde asielzoekers van de actiegroep We Are Here naar een andere locatie. Ze moesten rond het middaguur het zogeheten Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West verlaten.

Ze hebben een nieuwe tijdelijke plek gevonden in een loods in Amsterdam-Noord. Volgens een woordvoerster van de actiegroep is deze plek aangeboden door de Schram Film Studio's. Het is niet bekend hoe lang ze daar kunnen blijven.

De 80 tot 85 illegalen waren vrijdag even na twaalven druk bezig om hun spullen uit het pand te halen. Binnen is het nog een puinhoop. Voor het pand staat een groepje beveiligers te overleggen met de politie.

Asielzoekers verhuizen naar nieuwe plek
Asielzoekers verhuizen naar nieuwe plek (foto: ANP)

Hans Klok snoof coke met beroemdheid

Hans Klok is erg openhartig over zijn ervaringen met drugs. In het BNN-programma Spuiten & Slikken vertelt hij over ervaringen op feestjes in Las Vegas, zo laat de omroep weten.

"Ik heb weleens meegemaakt dat ik met een heel beroemd iemand naar het toilet ging en dat ze een zak coke uit haar tas pakte. Ze haalde wat eruit met een plastic nagel en zei: 'Hup, sniff it!' Als ik met zo'n beroemdheid op een toilet sta, ga ik niet zeggen dat ik niet aan coke doe..."

Dat is niet het enige wat Hans vertelt. Zo legt hij uit waarom seks met een vrouw makkelijker is dan met een man, en laat hij weten dat hij Jan Smit 'weleens zou willen doen'.

De aflevering van Spuiten & Slikken met Hans Klok wordt dinsdag 2 juni uitgezonden.

Voorhoeve: geen nieuws over Srebrenica

Volgens oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve was al lang bekend dat hij op 11 juli 1995 heeft gebeld om een luchtaanval bij Srebrenica niet door te laten gaan. Hij reageert daarmee op het verhaal in De Telegraaf, waarin oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar vertelt hoe Voorhoeve opdracht gaf de aanvallen op de Bosnische stad te stoppen.

Voorhoeve spreekt van 'een vals bericht'. Hij wijst erop dat zijn verzoek die dag ook geen effect heeft gehad, omdat de Verenigde Naties zelf de aanval op dat moment al hadden afgeblazen. De gebeurtenissen staan beschreven in het NIOD-rapport over de val van de door Nederlandse militairen beschermde moslimenclave Srebrenica.

Volgens Voorhoeve waren hij en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo het eens dat de aanvallen gestaakt moesten worden. De Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic had gedreigd om gegijzelde militairen van Dutchbat te executeren en Srebrenica te beschieten met mortieren.

Laagste omzetgroei horeca in bijna 2 jaar

De omzet van de horeca in Nederland is in het eerste kwartaal verder toegenomen, maar wel met het laagste groeicijfer in bijna twee jaar tijd. Hotels, restaurants, snackbars en cafés zetten bij elkaar 0,3 procent meer om dan in de voorgaande driemaandsperiode. Het aantal consumpties en overnachtingen kwam 0,2 procent hoger uit, melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Restaurants deden het het best. Ook cafébazen en hoteliers kregen er wat omzet bij. Snackbars, waaronder ook lunchrooms en ijssalons, presteerden het minst goed. Hun omzet daalde met 0,6 procent, de verkopen namen met 0,5 procent af. Dit was voor het eerst in vijf kwartalen dat er minder snacks en ijsjes verkocht werden. Ook het aantal verkochte consumpties in cafés nam licht af.

Laagste omzetgroei horeca in bijna twee jaar (Foto: Novum)
Laagste omzetgroei horeca in bijna twee jaar (Foto: Novum)

Doden bij aanslag sjiitische moskee Saudi-ArabiŽ

Bij een sjiitische moskee in Saudi-Arabië is vrijdag een zelfmoordbomaanslag gepleegd. Vier mensen zijn daarbij om het leven gekomen, melden de autoriteiten.

De dader probeerde tijdens het vrijdaggebed de moskee in de oostelijke stad Dammam binnen te komen. Toen hij door bewakers werd tegengehouden blies hij zichzelf op op de parkeerplaats, meldt het Saudische staatspersbureau.

Vorige week vielen bij een soortgelijke aanslag in Saudi-Arabië 21 doden. De extremistische soennitische groep Islamitische Staat eiste toen de verantwoordelijkheid op.

Aangifte tegen RamBam om onterecht lintje

De Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor onder meer het beheer van de lintjes, heeft aangifte gedaan tegen het tv-programma RamBam. Een medewerker van dat programma kreeg op Koningsdag een lintje van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht op grond van verzonnen verdiensten.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gaat beslissen of het programma of de medewerker worden vervolgd, zo bevestigt een woordvoerster van de kanselarij berichtgeving in het AD. Ze wil niet zeggen waarvan precies aangifte is gedaan. "We vinden dit gedrag in elk geval niet passend bij het decoratiebeleid", zei zij vrijdag. RamBam heeft het lintje donderdagmiddag terugbezorgd bij de kanselarij.

Een Utrechter leende zijn identiteit aan het programma. De redactie verzon dat die persoon onder andere jarenlang teckels had getraind in de omgang met autistische kinderen en maakte er een nepwebsite bij. De gemeente controleerde de gegevens op de gebruikelijke manier. Pas bij de uitreiking van de onderscheidingen ontstond argwaan. De kanselarij onderzoekt samen met de gemeente en betrokken ministeries of de procedure voor het toekennen van een lintje aangescherpt moet worden.

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

Vanaf vrijdagavond zijn in de kustgebieden en boven het IJsselmeer zware windstoten mogelijk tot 85 kilometer per uur, waarschuwt het KNMI. De windstoten verdwijnen in de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag.

Volgens weerbureau MeteoGroup trekt vrijdagavond een klein lagedrukgebied ten noorden van de Waddeneilanden van de Britse eilanden naar Denemarken. Een daaraan gekoppeld front met flinke buien trekt in de avonduren van west naar zuidoost over ons land.

Ook landinwaarts kunnen windstoten voorkomen tot 75 kilometer per uur, aldus MeteoGroup. In het Waddengebied kan de wind vrijdagavond tijdelijk toenemen tot stormachtig, windkracht 8.

KNMI waarschuwt voor zware windstoten (Foto: Novum)
KNMI waarschuwt voor zware windstoten (Foto: Novum)

Zes miljoen voor Nederlandse hulp in Afrika

Zeven Nederlandse hulporganisaties gaan onder leiding van Cordaid humanitaire hulp verlenen aan slachtoffers van het geweld van de afgelopen jaren in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Het hulpprogramma, Joint Response CAR, krijgt 6 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft Cordaid vrijdag bekendgemaakt.

Cordaid, ICCO en Kerk in Actie, OXFAM NOVIB, Save the Children, TEAR, Stichting Vluchteling en World Vision gaan onder meer maandelijks voedselpakketten distribueren. Ook zaden en middelen worden beschikbaar gesteld om lokale boeren te helpen de voedselproductie te hervatten. Ook komt er extra aandacht voor de specifieke behoeften van kinderen, onder wie voormalige kindsoldaten. Met de hulp worden volgens Cordaid zo'n 300.000 mensen bereikt.

Antonio gaat getuigen voor Enise B.

Antonio van der P. wordt getuige in het hoger beroep dat zijn vriendin Enise B. heeft aangetekend tegen de celstraf van twaalf jaar die de rechtbank haar eerder oplegde. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag besloten na een verzoek van de advocaat van B.

Volgens de verdediging kunnen de verklaringen van Van der P. een ander licht werpen op wat zich in februari 2014 in de woning van een vrouw in Meppel heeft afgespeeld. Enise B. werd in die kwestie veroordeeld voor het medeplegen van poging tot doodslag. Advocaat Peter Plasman wil nu van Van der P. horen wie in het huis wat heeft gedaan 'omdat dat van belang is voor de strafmaat'.

Van der P. en Enise B. trokken vorig jaar een spoor van geweld door Nederland en sloegen toe in het Drentse Echten, Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede.

Amsterdam verscherpt aanpak radicalisering

Amsterdam zet scherper in op de aanpak van radicalisering. Zo wil het stadsbestuur meer bemiddelen tussen groepen die tegenover elkaar staan, onder meer door met elkaar in debat te gaan. Ook kunnen bedreigde instellingen een eenmalige subsidie krijgen voor beveiligingskosten.

Het grootste risico voor Amsterdam is een aanslag, stelt het college vrijdag in een brief. De gebeurtenissen in Parijs, Brussel en Kopenhagen toonden eerder al aan dat radicalisering kan uitgroeien tot terreur. Amsterdammers die uitreizen naar conflictgebieden en terugkeren, vormen een risico.

Met de inzet van specialisten wil het stadsbestuur voorkomen dat personen radicaliseren. Daarnaast wordt een groep van 150 zogenoemde sleutelfiguren, jongeren met een groot netwerk in hun gemeenschap, getraind op het herkennen van signalen van radicalisering.

Jongetje vindt vuurwapen bij het spelen

Een jongetje in Eindhoven heeft vorige maand een vuurwapen gevonden in struiken in de buurt van de Medoclaan. Dat meldde de politie vrijdag. Aan de Medoclaan was vorig jaar oktober bij een huis een schietpartij tussen leden van rivaliserende motorclubs.

Nadat de jongen het wapen had gevonden, waarschuwde hij zijn vader die op zijn beurt de politie belde. In de buurt vond de politie nog twee vuurwapens. Een woordvoerder zei er dat er ernstig rekening mee wordt gehouden dat die wapens zijn gebruikt bij de schietpartij op klaarlichte dag aan de Medoclaan.

DAF draait op halve kracht door metaalstaking

Truckbouwer DAF in Eindhoven draait vrijdag op halve kracht, als gevolg van de stakingen in de metaal. Bij het bedrijf staken zo'n 450 van de 5500 medewerkers. Zo'n 1000 tot 2000 metaalwerkers verspreid over het land hebben het werk voor 24 uur neergelegd.

Op een normale dag levert DAF 174 trucks af. Vrijdag zijn dat er volgens een schatting van het bedrijf ongeveer 90. DAF en andere werkgevers roepen de actievoerders op om te stoppen met de staking en weer aan de onderhandelingstafels aan te schuiven voor nieuwe cao-afspraken.

De bonden zijn boos, omdat ze vinden dat de werkgevers meer loon moeten bieden. Ook willen de bonden betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden.

Bij het Feyenoord-stadion in Rotterdam vond vrijdagmorgen ook een grote stakersbijeenkomst plaats. De bonden zijn van plan voorlopig iedere week stakingen te organiseren bij metaalbedrijven in het hele land.

Verontschuldiging voor falen Fyra

Oud-NS-commissaris Wim Meijer heeft zich vrijdag bij de parlementaire enquêtecommissie Fyra verontschuldigd voor het debacle met de flitstrein. "We zijn ernstig tekortgeschoten." De raad van commissarissen voelde in 2012 van alle kanten druk om met de Fyra te beginnen, vanuit de Tweede Kamer, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, de NS-directie en de media.

De enquêtecommissie onderzoekt waarom de Fyra, de trein die op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid zou gaan rijden, veel te laat klaar was en maar kort heeft gereden omdat er van alles mis was met de trein. Volgens Meijer, tot kort na het uitvallen van de snelle trein voorzitter van het raad van commissarissen, was voor ingebruikname de conclusie dat de Fyra veilig was. Technische problemen zouden nog wel kunnen worden opgelost.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Bus met aanhanger rijdt Waal in

Een bestelbus met aanhanger is vrijdag aan het begin van de middag in Nijmegen de Waal ingereden. De bestuurder van de bus was net uitgestapt toen de bus vanzelf achteruit reed en in het water verdween, aldus een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk gebeurde bij de spoorbrug over de Waal. De rivier is daar erg diep en stroomt snel, zodat de bus met aanhanger meteen onder water is verdwenen. De brandweer is uitgerukt om het voertuig op te sporen en eventueel weer op de wal te takelen. Passerende scheepvaart is gewaarschuwd.

Al meer dan 1800 doden door hitte in India

Het dodencijfer als gevolg van de al weken aanhoudende hittegolf in India is vrijdag opgelopen tot 1826. Meteorologen verwachten dat de hitte nog zeker twee dagen aan zal houden.

Een groot deel van India zucht onder de hitte, van Tamil Nadu in het zuiden tot Himachal Pradesh in de uitlopers van de Himalaya. De meeste doden vielen door uitdroging of zonnesteek in de zuidelijke deelstaten Andhra Pradesh en Telangana, waar alleen al donderdag honderd mensen omkwamen bij temperaturen rond 43 graden Celsius.

Indiërs doen van alles om niet door de warmte te worden bevangen. Maar ondanks de gevaren werken veel arme boeren en bouwvakkers nog steeds onder de blote hemel. Zij behoren tot de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, net zoals veel bejaarden die niet over airconditioners of zelfs maar een schaduwrijke boom beschikken.

Moessonregens zouden vanaf volgende week verkoeling moeten brengen. Maar de weerdienst AccuWeather waarschuwt dat de moesson verstoord kan worden door een actiever tyfoonseizoen op de Grote Oceaan, met langer aanhoudende droogte als gevolg. Dit kan ook een nadelig effect hebben voor de landbouw van Centraal-India tot een groot deel van Pakistan, zegt meteoroloog Jason Nicholls van AccuWeather.

Bob Saget speelt mee in Full House-reŁnie

De cast van de Full House-spinoff Fuller House wordt steeds groter. Acteur John Stamos, die de reeks produceert, maakte vrijdag via Twitter bekend dat Bob Saget ook te zien zal zijn in de serie.

Full House was een sitcom die eind jaren tachtig, begin jaren negentig werd uitgezonden. Het ging over de alleenstaande vader Danny Tanner (Bob Saget) die drie dochters opvoedt. Beste vriend Joey (Dave Coulier) en zwager Jesse (John Stamos) helpen hem daarbij. De jongste dochter werd gespeeld door de tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen, die niet mee zullen doen aan de nieuwe reeks. De meeste andere originele hoofdrolspelers spelen wel hun vertrouwde rollen.

Fuller House zal worden uitgezonden door Netflix. De reeks draait om D.J. Tanner, de oudste dochter, die weduwe is en zwanger is van haar derde kind. Haar zus Stephanie en beste vriendin Kimmy wonen bij haar om te helpen het gezin draaiende te houden

'Rolling Stones op privťfeest voor 2 miljoen'

Fans stonden tevergeefs in de rij toen ze lucht kregen van een optreden van The Rolling Stones. De band was voor 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) ingehuurd om op een privéfeest te spelen van een zakenman, zo melden lokale media.

Topinvesteerder Ralph Whitworth kreeg de Stones voor het bedrag zover om te spelen op zijn besloten feestje dat hij hield in een club in het Californische Solana Beach. Slechts enkele van de fans die de band bij de club opwachtten kregen het voor elkaar naar binnen te komen.

Het is niet voor het eerst dat Whitworth een beroemde act inhuurt voor zijn privéfeestjes. Eerder betaalde hij een miljoen dollar aan Paul McCartney om op de verjaardag van zijn vrouw te spelen.

The Rolling Stones (Foto: Novum)
The Rolling Stones (Foto: Novum)

Blauwzuurlek op industrieterrein in Geleen

Zeven mensen zijn vrijdag in aanraking gekomen met blauwzuurgas als gevolg van een lek bij de ACN-fabriek op industrieterrein Chemelot in Geleen. De zeven zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht, maakte de brandweer bekend.

Het lek ontstond tijdens onderhoudswerkzaamheden en werd onmiddellijk gedicht, aldus de woordvoerster. Door het lek kwam een kleine hoeveelheid blauwzuurgas vrij. Er was geen gevaar voor de omgeving, aldus de brandweer.

De MMO Wander komt volgende maand

Wander de eerste MMO zonder geweld komt op 5 juni uit. De MMO waarbij je rond ka dwalen als boom, vis of vogel is vrij uniek. De geweldloze MMO komt uit op PlayStation 4 en pc. Het spel draait vooral om het ontdekken van de wereld waarin je geheimen moet oplossen samen met andere. Je begint als boom en naarmate de tijd vordert ontgrendelen je nieuwe dingen en ook je uiterlijk. Om het spel een beetje te promoten hebben ze een launch-trailer uitgebracht. 

Maastricht wil sluiting kerncentrale Tihange

Maastricht wil dat de naburige Belgische kerncentrale in Tihange dicht gaat. De gemeenteraad van Maastricht behandelt namelijk op 9 juni op initiatief van GroenLinks een motie van die strekking, ondertekend door 9 van de 11 partijen in de raad.

In de motie staat dat de gemeenteraad de onmiddellijke en definitieve sluiting wil van de kerncentrale van Tihange omdat alleen zo een kernramp in het hart van de Euregio Maas-Rijn kan worden uitgesloten.

Tot het zover is wil de gemeenteraad dat er een evacuatieplan komt mocht het fout gaan. Nu is alleen het uitdelen van jodiumtabletten voorzien.

De motie volgt op een recente raadsconferentie over Tihange in Maastricht. Ook nam de gemeenteraad van Aken op 20 mei unaniem een motie aan om de centrale stil te leggen. De kerncentrale ligt stil na de ontdekking van duizenden scheuren in kernreactor Tihange 2. Desondanks wil het Belgische elektriciteitsbedrijf Electrabel de centrale binnenkort weer opstarten.

Maastricht wil sluiting Tihange (ANP)
Maastricht wil sluiting Tihange (ANP)

Onderzoek bevestigt corruptie bij NS

Een externe consultant verkocht medio 2012 inderdaad vertrouwelijke informatie van de NS aan treinfabrikant Bombardier. Onderzoek bevestigde eerdere vermoedens, meldde de NS vrijdag.

De consultant kreeg hier 7000 euro voor. De spoorvervoerder heeft geen aanwijzingen dat hij ook andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of van andere toeleveranciers van de NS.

Volgens de NS bevestigt het onderzoek verder dat de vertrouwelijke informatie die de consultant weggaf, niet van invloed is geweest op het latere besluit van Bombardier om zich terug te trekken uit de aanbestedingsprocedure rond de aanschaf van de zogenoemde Sprinter Nieuwe Generatie.

De NS kreeg in februari aanwijzingen binnen dat er mogelijk corruptie had plaatsgevonden. Vervolgens werd advocatenkantoor Houthoff Buruma ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Het contract met de consultant is inmiddels ontbonden.

Bommelding op FIFA-congres ZŁrich

Op het FIFA-congres in het Zwitserse Zürich is vrijdag sprake geweest van een bommelding. Dat melden lokale media, waaronder de Handelszeitung en SRF. Marco Cortesi van de politie in Zürich heeft het vrij kort na de meldingen bevestigd, evenals de FIFA.

Volgens diverse journalisten werd de congreszaal met spoed ontruimd, terwijl andere journalisten van niks zeggen te weten. Het is nog niet bekend wanneer het congres in het Hallenstadion weer verder kan gaan. Op het moment van schrijven is de lunchpauze nog bezig, die tot 13.30 uur zou duren. Wanneer het congres - waar onder meer beslist wordt over het presidentschap van de FIFA - weer verdergaat kan het hier via een officiële livestream gevolgd worden.

Het congres werd al gekenmerkt door andere zaken dan voetbal. Zo staan er al uren mensen buiten het stadion die demonstreren tegen de erbarmelijke werkomstandigheden voor arbeiders in Qatar, waar in 2022 het WK voetbal gepland staat. Ook werd de openingsspeech van zittend FIFA-president Blatter kort onderbroken door Palestijnse demonstranten.

Palestijnse demonstranten wisten zich het Hallenstadion binnen te werken om de speech van Blatter te onderbreken (Foto: Getty)

Geen early access voor Hatred

Eerder deze week heeft Destructive Creations belooft iedereen die Hatred via Steam heeft ge-preorderd vandaag al te laten spelen. Helaas gaat dit feest niet door, want het is ‘technisch onmogelijk’.

Destructive Creations zegt zelf in een e-mail naar de teleurgestelde pre-orderaars, “We hebben dit verknald, want we hebben niet eerst gekeken of het mogelijk was voordat we het officieel hebben bekendgemaakt. (…) We beloven jullie te belonen in de toekomst. (…) Het spijt ons heel erg dat we jullie valse hoop hebben gegeven, we wilden jullie je lekker laten voelen , maar zoals gewoonlijk shit happens.” Met spel zelf is er niets mis en de exemplaren voor de pers worden gewoon vandaag verstuurd.

Hatred belofteHelaas is Destructive Creations vergeten om hun loze belofte van de website af te halen. Nu wachten we gewoon tot 1 juni wanneer de game officieel uitkomt.

FIFA maakt honderden miljoenen winst

De FIFA is nog ruimer bij kas komen te zitten. De wereldvoetbalbond zag vorig kalenderjaar de financiële reserves groeien van 91 miljoen dollar tot ruim 1,5 miljard dollar, omgerekend ruim 1,3 miljard euro.

Dat vertelde Markus Kattner, de financieel directeur van de FIFA, vrijdag op het 65e congres van de bond in Zürich. De FIFA maakte tussen 2011 en 2014 maar liefst 338 miljoen dollar winst. In de drie jaar daarvoor hield de wereldvoetbalbond 293 miljoen dollar over.

Schippers: besluit na Diamond Leagues

Atlete Dafne Schippers stelt het besluit over haar sportieve toekomst nog even uit. De Europees sprintkampioene, die afgelopen zondag als eerste Nederlandse op de 100 meter onder de magische grens van 11 seconden dook (10,94), doet na de zevenkamp in Götzis eerst nog twee wedstrijden uit de Diamond League.

Pas dan beslist de Utrechtse of ze voor de wereldkampioenschappen in augustus in Peking en de Olympische Spelen volgend jaar in Rio uitkomt op de sprintnummers of bij de meerkamp blijft. Dat zei Schippers vrijdag bij een persbijeenkomst in de Oostenrijkse plaats, waar dit weekeinde de prestigieuze Hypomeeting plaatsheeft. Deze meerkamp geldt als officieus WK. Schippers wil er een aanval doen op haar Nederlands record.

[nsfw]Geralt heeft geen penis

Dankzij een mod kan je de camera onafhankelijk van Geralt laten bewegen. Zo kan je zien dat CD Projekt RED geen penis heeft geprogrammeerd voor Geralt. Dat hadden ze ook aangekondigd, maar een plaatje zegt meer dan duizend woorden.

Pc-gamers kunnen hun exemplaar van The Witcher 3: Wild Hunt modden (aanpassen) naar hun smaak. Dit varieert van grafische mods, het veranderen van de hoeveelheid xp die je krijgt tot het losmaken van de camera. Deze laatste mod kun je via Nexus Mods op eigen risico installeren. Met een vrijuit bewegende camera kun je zien hoe NPC’s eruit zien als je niet in de buurt bent. Ronduit vreemd en een beetje beangstigend.

Zwevend hoofd

You can't have any pudding if you don't finish your meat

Veel interessanter is het natuurlijk om rond te kijken in de kamer tijdens een van de romantische scenes. En nee, er zijn geen plaatjes met Triss voor handen.

Er zit niks

Bed scene

Geralts arm gaat door de dame heen. Pijnlijk.

Bed ingezoomd

Ingezoomde versie  voor wie dat niet zelf kan. De dame in kwestie mist ook het kenmerkende voorplatingsorgaan.

Cunnilingus

Geralt beft niet echt, maar begraaft zijn hoofd in de dekens. Zijn armen gaan door het bed heen.

Eenhoorn

Eenhoorn intiem

De beroemde eenhoornscene met Yennefer mag uiteraard niet ontbreken.

Geen penis

Geen vagina

Voor alle duidelijkheid: er worden in het geheel dus geen genitaliën getoond. Het is niet zo dat mannen danwel vrouwen worden achtergesteld. Natuurlijk zijn er wel goedgevormde bustes om te bewonderen, maar daar ontkom je niet aan.

Bussen in de fout bij schoolreisjes Efteling

Bij een controle van veertig touringcars bij de Efteling bleken er donderdag acht in overtreding. In drie gevallen moest een andere buschauffeur komen. Dat maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport vrijdag bekend. De touringcars vervoerden kinderen die op schoolreis waren naar het attractiepark.

De inspectie deelde zes keer proces-verbaal uit, waarvan vier voor het niet hebben of het niet kunnen tonen van een geneeskundige verklaring. Uit zo'n verklaring blijkt dat de chauffeur gezond genoeg is om een bus te besturen. Twee waarschuwingen waren er voor incorrect gebruik van de tachograaf, het apparaat dat onder meer rij- en rusttijden bijhoudt. De inspectie legde in totaal 2500 euro aan boetes op.

De controle werd tegelijk uitgevoerd met controles in België en Luxemburg. In België gebeurde dat bij de attractieparken Bobbejaanland en Walibi.

Meer mensen in de bijstand

Het aantal mensen in de bijstand is in het eerste kwartaal van dit jaar verder toegenomen, met 9000 tot een totaal van 443.000. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De toename was iets groter dan die in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit hangt volgens het CBS onder meer samen met de invoering van de participatiewet in januari. Daardoor komen alleen jongeren die duurzaam en volledig arbeidsongeschikt zijn, nog in aanmerking voor een Wajong-uitkering. De andere jonggehandicapten hebben recht op bijstand, als zij voldoen aan de voorwaarden.

De invoering van de Participatiewet zorgt dus voor een extra stroom gehandicapte jongeren naar de bijstand. Het CBS kan nog niet zeggen hoe groot deze groep is. In het eerste kwartaal van een jaar neemt doorgaans het aantal mensen in de bijstand per saldo toe.

Blatter: "Macht kun je niet kopen"

Sepp Blatter heeft tijdens zijn openingsspeech op het FIFA-congres vrijdagochtend nog maar eens uitgehaald naar de 'individuen' die zich bezig hebben gehouden met corruptie en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. "De gebeurtenissen van woensdag (de arrestaties van vele FIFA-leden, red.) hebben een ware storm veroorzaakt. Vandaag roep ik op tot eenheid en teamgeest, zodat we samen weer vooruit kunnen", aldus Blatter.

"We zijn hier om de door deze mensen gecreeërde problemen weg te werken en op te lossen, dat kan wellicht niet in één dag gedaan worden. U, het congres, heeft de macht om dingen te veranderen, deze macht kun je niet kopen", werkte Blatter de lachers op de hand van nagenoeg de hele voetbalwereld, waarin hij wordt gezien als een van de meest corrupte figuren op aarde. 

"Waar staat de FIFA op dit moment...? Het gevecht tegen corruptie domineert op het moment. Ik wil dat discipline, respect en fair play vandaag regeren op dit congres. We bevinden ons in moeilijke tijden, de recente gebeurtenissen hebben een schaduw geworpen over de FIFA en dit hele congres. Laten we die schaduw wegwerken."

De Zwitser deed zijn uiterste best om de FIFA en zijn eigen belangen te beschermen op de dag dat hij herkozen hoopt te worden als president van de wereldvoetbalbond. "We kunnen onze reputatie niet door de modder gesleept laten worden door een stel individuen, want dat zijn het. Het is niet de hele organisatie die corrupt is, maar je kunt mensen simpelweg niet zomaar even vragen om zich ethisch te gedragen."

Blatter zorgde voor een verrassende uitspraak door zelf wel enige verantwoordelijkheid te nemen, maar uiteraard niet alleen. "Als FIFA-president ben ik uiteindelijk wel deels verantwoordelijk, maar ik wil die verantwoordelijkheid delen met het uitvoerend comité en alle FIFA-leden, die mijn regering vormen. We kunnen niet iedereen in het voetbal, meer dan driehonderd miljoen mensen, in de gaten houden. Meer dan 1,6 miljard mensen hebben direct of indirect met voetbal te maken en met zulke populariteit komt grote verantwoordelijkheid."

De zittend president heeft zo zijn twijfels bij het tijdstip waarop de FBI besloot om in te grijpen en, woensdagochtend, meerdere FIFA-leden te arresteren. "Ik ga het woord toeval niet gebruiken, maar ik heb wel een klein vraagteken bij de hele gang van zaken." Volgens de Zwitser was het allemaal anders gelopen als de komende WK's niet door Rusland en Qatar georganiseerd zouden worden. "Als er destijds twee andere landen uit de enveloppen waren gekomen zouden we de problemen van vandaag denk ik niet gehad hebben."

Blatter heeft als president van de FIFA op vrijdag inmiddels twee keer kunnen spreken, waarbij hij met name reclame voor zichzelf maakte. Zijn uitdager voor het presidentschap, prins Ali bin Al-Hussein, krijgt vrijdagmiddag vijftien minuten de tijd om het congres toe te spreken. Dan mag Blatter zelf overigens ook nog een laatste maal zijn standpunten verkondigen.

Formule 1 opent inschrijving nieuwe teams

De internationale autobond FIA zoekt naar een nieuw team, dat in 2016 of 2017 wil toetreden tot de Formule 1. Geïnteresseerden hebben tot 30 juni de tijd zich aan te melden, waarna de FIA hen onder meer beoordeelt op hun financiële basis en ervaring in de autosport.

De FIA maakt 30 september de definitieve keuze bekend. Als er geen geschikte kandidaat tussen de aanmeldingen zit, komt er geen nieuw team bij, laat de autobond op zijn website weten.

De eventuele deelname van een nieuw team moet een stabiele toekomst garanderen voor het Formule 1-kampioenschap. Een aantal van de bestaande renstallen kampt met grote financiële problemen, omdat de kosten voor deelname aan de koningsklasse van de autosport het laatste decennium de pan zijn uitgerezen.

Aria gaat los in Killer Instinct

Het tweede seizoen van het vechtspel Killer Instinct is bijna afgelopen op een personage na, namelijk Aria. Deze komt vandaag beschikbaar voor de mensen met een Ultra Editie van Killer Instinct. Ze werd al in het eerste seizoen geteaset in de verborgen einde.

Aria is de CEO van UltraTech en schokkender, ze is niet eens menselijk. Deze kunstmatige intelligentie heeft drie combat drones tot haar beschikking om de tegenstanders van het lijf te slaan.

Voor mensen zonder de Ultra Editie is het ietsje langer wachten, vanaf 4 juni is Aria beschikbaar voor iedereen met een Xbox One die de gratis uitgeklede versie van Killer Instinct hebben gedownload.

Van Praag: "FIFA-strijd wordt heel spannend"

"Het wordt echt heel spannend", stelde Michael van Praag terwijl hij vrijdagochtend bij het Hallenstadion van Zürich arriveerde voor het 65e congres van de FIFA. "Ik zeg het al langer. Het staat echt niet vast dat Sepp Blatter gaat winnen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden bij me."

De voorzitter van de KNVB dineerde donderdagavond met de leiders van de andere 208 bij de FIFA aangesloten bonden. "Natuurlijk heb ik daar ook proberen te lobbyen voor prins Ali", doelde hij op de enige uitdager van Blatter uit Jordanië. "En je zag dat het anders was dan tijdens voorgaande verkiezingen. Overal zag je mensen met elkaar praten."

"Het staat voor mij echt niet vast dat Afrikaanse landen en Aziatische landen allemaal voor Blatter stemmen. De stemming is geheim. Ze kunnen ook kiezen voor prins Ali Bin Al-Hussein. Geloof me nu maar."

Fietsen Contador en Gilbert gechecked op motortjes

De internationale wielrenunie (UCI) heeft donderdag na afloop van de achttiende etappe in de Ronde van Italië in Verbania de fietsen van onder anderen ritwinnaar Philippe Gilbert en rozetruidrager Alberto Contador gecontroleerd. De trapas en de wielnaven van de fietsen zijn gecheckt op aanwezigheid van verborgen motoren, zo citeert de website Cyclingnews uit een verklaring van de UCI-juryleden.

De controles volgen op door de Franse krant L'Equipe en oud-renner Mario Cipollini geuite beschuldigingen over geheime hulpmotortjes. Vooral Contadors fietswissel aan de voet van de beklimming van de Mortirolo, in de zestiende etappe, zou volgens de critici wijzen op zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.

Contador zelf reageerde laconiek. "Mijn fiets heeft wel vijf motortjes! Het is een grote grap, dat hele verhaal over motortjes is sciencefiction."

'Blatter de juiste man voor de klus'

De 79-jarige Sepp Blatter is de juiste man voor het voorzitterschap van de wereldbond FIFA en hij moet herkozen worden. Dat zegt sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, de baas van het Aziatische olympische comité en onlangs door de Aziatische voetbalbond (AFC) gekozen tot lid van het dagelijks bestuur van de FIFA. "Er is een leider met heel veel ervaring nodig en iemand die zich heel betrokken heeft getoond bij de AFC en dat is Blatter", aldus Al-Sabah.

De sjeik uit Koeweit gaf daarmee aan dat de Aziatische bonden vrijdag bij de verkiezing op het congres van de FIFA in Zürich zullen stemmen op Blatter en niet op zijn uitdager, de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein. "Prins Ali is een goede man, ik heb veel met hem gewerkt. Zijn toekomst ziet er goed uit, maar ik denk dat hij iets te gehaast heeft gehandeld. Hij had eerst het vertrouwen moeten winnen van Azië." Toch zijn er nog twijfels over de keuze van Al-Sabbah en diens bondgenoten, nadat de sjeik donderdagavond gezien werd in hevig overleg met onder meer UEFA-president Michel Platini.

Verenigde Staten en Canada kiezen prins Ali

De voetbalbonden van de Verenigde Staten en Canada stemmen vrijdag bij de verkiezing van de voorzitter van de mondiale bond FIFA niet op de zittende preses Sepp Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein. "We krijgen een spannender verkiezing dan menigeen enkele weken geleden heeft voorspeld", aldus voorzitter Sunil Gulati van de Amerikaanse bond.

"Wij kunnen de huidige leiders van de FIFA niet meer steunen en geven onze stem aan prins Ali van Jordanië", liet de baas van de Canadese bond weten. "Wij willen er zeker van zijn dat de hervormingen in de wereld van het voetbal op een snelle en transparante wijze worden doorgevoerd."

De steun voor Blatter brokkelt langzaam af door het grote corruptieschandaal rond de FIFA. De Amerikaanse justitie klaagt veertien verdachten aan, onder wie negen leden van de wereldbond.

Boer illegaal bezig met rundersperma

Een veehouder in Zuid-Holland heeft vermoedelijk tegen de regels in gehandeld in rundersperma. Hij kreeg donderdag de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de FIOD op bezoek.

De boer zou het rundersperma ook illegaal hebben gewonnen. Hiervoor en voor de handel gelden strenge regels. Die moeten voorkomen dat (erfelijke) dierziekten worden verspreid.

Daarnaast wordt hij verdacht van valsheid in geschrifte, het doen van onjuiste belastingaangiften en witwassen. Bij doorzoekingen van zijn veehouderij en woning zijn onder meer rundersperma, apparatuur om het te winnen en administratie in beslag genomen, liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vrijdag weten.

De rechtbank heeft de veehouder eerder veroordeeld voor de illegale handel. De zaak loopt in hoger beroep

One Piece: Pirate Warriors 3 krijgt releasedatum

Bandai Namco heeft bekendgemaakt dat One Piece: Pirate Warriors 3 op 28 augustus uitkomt op PlayStation 3, PlayStation4, PlayStation Vita en pc.

In de onderstaande trailer zien we Fish-Man Island voorbijkomen waar Luffy, Nami en vele andere bekende figuren zich een weg banen door vele vijanden, waaronder Hody Jones, tot ze weer verder op de Grand Line kunnen varen. In tegenstelling tot het tweede deel volgt dit spel eindelijk de anime en start op de East Blue-zee en zal daarna hoofdstukken uit de Grand Line en New World volgen.

Respawn Entertainment niet op E3

Respawn Entertainment, bekend van het redelijk populaire Titanfall, is niet aanwezig op de E3-beurs die plaatsvindt van 16 tot en met 18 juni. Dit betekent dat we voorlopig nog geen beelden krijgen van de sequel, Titanfall 2.

Dit laat Vince Zampella van Respawn Entertainment via Twitter weten. In maart werd al bekendgemaakt dat er gewerkt wordt aan een sequel op Titanfall, maar daar moeten we dus nog even op wachten.

Speech Blatter onderbroken door Palestijnse demonstranten

De speech van FIFA-president Sepp Blatter is vrijdagochtend onderbroken door Palestijnse demonstranten. De Zwitser sprak het FIFA-congres toe als opening van de dag waarop onder meer de president van de wereldvoetbalbond gekozen zal gaan worden.

Volgens aanwezige journalisten slaagden Palestijnse demonstraten erin om binnen te dringen en naar Blatter te schreeuwen. De bejaarde president liet vervolgens de beveiliging aanrukken, die de Palestijnen weer uit het Hallenstadion in Zürich verwijderden. "Onze excuses voor deze onderbreking. Dit was een vervelende situatie, waardoor in de beveiliging geroepen heb om de boel op te lossen", aldus de Zwitser. 

Een van de agendapunten tijdens het FIFA-congres, naast het kiezen van de president, is een oproep van de Palestijnse voetbalbond om de bond van Israël uit de FIFA te zetten. Volgens de Palestijnen zou de Israëlische overheid continu de regels breken omtrent de inmenging in de sportwereld. Zo worden er regelmatig restricties opgelegd op het bouwen van sportfaciliteiten in door Israël bezet gebied en is het hoofdkwartier van de Palestijnse voetbalbond naar verluidt zelfs aangevallen door Israëlische troepen.

Vluchtelingen probleem voor transportsector

Nederlandse transportbedrijven lijden schade als gevolg van de toenemende stroom aan vluchtelingen die per vrachtauto via het Franse Calais naar Groot-Brittannië proberen te reizen. De situatie is zodanig dat chauffeurs bang zijn om naar Calais te rijden. Transporteurs zien zich genoodzaakt opdrachten te weigeren.

Brancheorganisatie TLN krijgt van veel leden verontrustende signalen. Er is de afgelopen weken een enorme stijging van het aantal vluchtelingen in de havens van Frankrijk, dat per vrachtauto Engeland proberen te bereiken. Ook in de zeehavens van België neemt het probleem toe.

TLN ontvangt zelfs meldingen dat chauffeurs ook onderweg naar Calais al te maken krijgen met agressief gedrag van vluchtelingen. Zij lopen vaak in groepjes op parkeerplaatsen en snelwegen en proberen chauffeurs tot stoppen te dwingen, waarna zij hun kans grijpen om in het voertuig binnen te dringen.

BraziliŽ overhandigt papieren FIFA-schandaal

De Braziliaanse voetbalbond CBF heeft documenten overhandigd aan de officier van justitie in het kader van onderzoeken naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. Het gaat om contracten die de bond heeft getekend, maakte de CBF donderdag (lokale tijd) bekend.

In een brief heeft de CBF bekendgemaakt dat de bond elk onderzoek naar corruptie 'volledig steunt'. De bond liet verder weten bereid te zijn verklaringen af te leggen als dat nodig is.

Voorzitter Marco del Nero van de CBF heeft donderdag, een dag voordat de leden van de FIFA een nieuwe preses kiezen, Zürich verlaten. Een reden werd daarvoor niet gegeven. Del Nero (74) maakt deel uit van het dagelijks bestuur van de FIFA.

Verdachte oud-topman FIFA op borgtocht vrij

De voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, Jack Warner, is op borgtocht vrij. Warner wordt ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen. Justitie in de Verenigde Staten heeft na onderzoek naar corruptie bij de bond negen FIFA-officials en zeven zakenmensen aangeklaagd.

Warner verliet op het eiland Trinidad and Tobago de gevangenis waar hij werd verhoord. Hij werd in een ambulance weggereden. Waarom is niet duidelijk.

Warner gaf zich woensdag aan bij de politie nadat naar buiten kwam dat hij werd gezocht in de Verenigde Staten. De voormalige FIFA-topman zou zo'n 10 miljoen dollar (9 miljoen euro) aan steekpenningen hebben aangenomen van de regering in Zuid-Afrika. In ruil daarvoor zou zijn stem naar dat land zijn uitgegaan bij het toewijzen van het WK voetbal van 2010.

Warner zegt onschuldig te zijn en dat hij vier jaar geleden alles wat met voetbal te maken heeft achter zich heeft gelaten.

Golf van Chinese toeristen naar Nederland

Steeds meer Chinese toeristen weten Nederland te vinden. De komende dagen reist een recordaantal van 4500 Chinezen van één bedrijf in negentig bussen door het land, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) vrijdag.

Vorig jaar bezochten ruim 250.000 Chinezen ons land. Voor dit jaar verwacht het NBTC dat het toerisme uit China naar Nederland kan groeien met zo'n 18 procent, naar bijna 300.000 toeristen en zakenreizigers. In 2020 groeit het aantal Chinese bezoekers naar verwachting naar 800.000, meer dan een verdrievoudiging in vergelijking met vorig jaar. Chinezen geven gemiddeld veel geld uit tijdens hun vakantie in Nederland, ruim 1250 euro per persoon per vakantie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken ontvangt vrijdag de delegatieleiders van de groepsreis in het Mauritshuis in Den Haag, om zo de goede verhoudingen tussen de Chinese toerismesector en Nederland te benadrukken. De Chinezen richten zich vooral op de vier grote steden, op Delft en op de Veluwe en ze gaan veelal shoppen in Roermond. De 4500 Chinezen van de groep zijn allemaal werknemers van één Chinees bedrijf, dat de reis als beloning aanbiedt.

Kamp is blij met de toename van het aantal Chinezen dat Nederland bezoekt. "De 4500 toeristen vertellen bij terugkomst positieve verhalen over Nederland en delen foto's en souvenirs met hun vrienden en familie. Ook daardoor komt Nederland steeds beter op de kaart te staan als aantrekkelijke bestemming voor de Chinese toerist of zakenreiziger.''

Vulkaan op Japans eiland plots uitgebarsten

De vulkaan Shindake op het eilandje Kuchinoerabu in het zuiden van Japan is vrijdag plotseling uitgebarsten. De autoriteiten hebben de 137 bewoners opgedragen het eiland te verlaten.

Het Japanse leger heeft een helikopter erop uitgestuurd om de schade op te nemen. De kustwacht stuurde een schip om te helpen bij de evacuatie.

Nobuaki Hayashi, een lokaal dorpshoofd, zei dat 120 bewoners zich bij een evacuatiecentrum hebben gemeld. Van een aantal is nog niets vernomen. Een bewoner moest met een boot worden geëvacueerd omdat hij niet veilig over land naar het evacuatiecentrum kon komen.

De 640 meter hoge Shindake barstte in augustus vorig jaar ook al een keer uit. Dat was voor het eerst sinds 1980. Kuchinoerabu ligt ongeveer tachtig kilometer ten zuidwesten van het zuidelijke Japanse eiland Kyushu. Het eilandje is dicht bebost en is beschermd als nationaal park. De voornaamste middelen van bestaan zijn toerisme en visserij.

Japan telt tientallen vulkanen en het land wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. Een zware aardbeving gevolgd door een tsunami veroorzaakte in maart 2011 meer dan 18,5 duizend doden en verwoestte een groot deel van de noordelijke kust aan de Stille Oceaan. In september kostte een uitbarsting van de vulkaan Ontake aan 57 mensen het leven.

OekraÔense oud-SS'er Vladimir Katriuk overleden

Vladimir Katriuk, de op een na meestgezochte figuur op de lijst van nazi-oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthal Centrum, is vorige week op 93-jarige leeftijd in Canada overleden. Hij was al geruime tijd ziek, heeft zijn advocaat Orest Rudzik meegedeeld.

Katriuk werd eerder deze maand door Rusland aangeklaagd wegens genocide. Hij zou in 1943 betrokken zijn geweest bij de moord op burgers in Khatyn, dat tegenwoordig deel uitmaakt van Wit-Rusland. Katriuk zou van 1942 tot 1944 lid zijn geweest van een Oekraïens SS-bataljon. Hij ontkende de beschuldigingen.

Rusland vroeg de conservatieve regering van de Canadese premier Stephen Harper enkele weken geleden om uitlevering van Katriuk. De regering zou het verzoek echter naast zich neer hebben gelegd vanwege Moskou's rol in het conflict in Oekraïne en de annexatie van de Krim.

Katriuk deserteerde in 1944 toen zijn eenheid van Oost-Europa naar Frankrijk werd overgeplaatst. Hij woonde in Parijs voor hij in 1951 naar Canada emigreerde. Hij werd later Canadees staatsburger en woonde met zijn in Frankrijk geboren vrouw in Ontario. Het Canadese Federale Hof oordeelde in 1999 dat Katriuk onder valse voorwendselen het staatsburgerschap had verkregen omdat hij zijn collaboratie met de nazi's had verzwegen, maar het hof zei dat er geen bewijs was dat hij oorlogsmisdaden had gepleegd. De Canadese regering besliste in 2007 dat hij zijn staatsburgerschap mocht behouden.

Speel als Kazumi Mishima in Tekken 7

Tekken 7 heeft Kazumi Mishima erbij gekregen als speelbaar personage. Ze is de vrouw van Heihachi en de moeder van Kazuya. In haar moves gebruikt ze een tijger om aan te vallen. Je kwam Kazumi tot nu toe tegen als een eind-baas, maar nu kun je dus zelf de tijger loslaten.

 

Wanneer Tekken 7 eindelijk naar Nederland komt is nog steeds onduidelijk.

Verken Tamriel in Elder Scrolls Online

Bethesda heeft het laatste deel van de videoreeks This is The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited vrijgegeven. In deze derde video, 'Exploring Tamriel' genaamd, krijg je zicht op de schaal van de enorme wereld en wat je er zoal kunt in beleven.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited is free-to-play. Het al eerder bestaande maandelijkse abonnement bij de vorige versie van het spel wordt optioneel. Blijf je maandelijks betalen, dan krijg je alle toekomstige content-updates, ingame geld om uit te geven in de customization-winkel en andere ingame bonussen.

The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited is nu beschikbaar is voor pc en Mac, en vanaf 9 juni beschikbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Neef slachtoffer: Joling moet niet optreden

Gerard Joling zou vrijdagavond niet moeten optreden met De Toppers. Dat vindt een neef van de 91-jarige Jo Buis-van der Laarse. De bejaarde dame ligt in het ziekenhuis nadat ze dinsdag door de zanger vlak bij zijn huis werd aangereden.

De familie van het slachtoffer richt zich vooral op de gezondheid van mevrouw Buis. Zij brak meerdere ribben bij het ongeluk en scheurde haar milt. Maar een neef is tegenover het AD heel stellig: 'Als ik het mag zeggen: nee. Gerard Joling moet maar niet het podium op.' Andere familieleden zijn milder in hun oordeel: 'Voor hem zal het ook heel moeilijk zijn', zegt een schoonzus.

'Ik ben enorm aangeslagen en heb vannacht geen oog dichtgedaan. Ik vind het vreselijk voor die mevrouw en haar familie', liet Gerard Joling donderdag via Facebook weten. Vooralsnog gaat het optreden van De Toppers gewoon door, al wordt de show op onderdelen waarschijnlijk aangepast.

OceaniŽ niet meer vierkant achter Blatter

De elf voetbalbonden van het continent Oceanië (OFC) staan niet meer vierkant achter de zittende voorzitter Sepp Blatter van de wereldbond FIFA. Het corruptieschandaal heeft twijfel gezaaid binnen de federatie, zei het hoofd van de Nieuw-Zeelandse bond. Nieuw-Zeeland stemt vrijdag bij de verkiezing op het congres in Zürich sowieso niet op Blatter, maar op zijn uitdager prins Ali Bin Al-Hussein.

"Gezien de ontwikkelingen in de laatste 48 uur gelooft Nieuw-Zeeland dat een radicale verandering nodig is om het geschonden imago van het voetbal op te poetsen'', aldus voorzitter Mark Aspden van de Nieuw-Zeelandse bond. Oceanië schaarde zich in een eerder stadium unaniem achter Blatter, maar het is volgens de bond van Nieuw-Zeeland nu 'ieder voor zich' in de stemming.

Rusland: drie Tweede Kamerleden niet welkom

Drie Nederlandse Tweede Kamerleden mogen Rusland niet meer in. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen is in elk geval Louis Bontes. 'De Russische lijst ontbeert elke fundering op internationaal recht en is niet transparant', reageert minister Bert Koenders.

Rusland heeft een lijst aangelegd van personen uit de Europese Unie die het land niet meer in mogen. Volgens Rusland is dat een gerechtvaardigde reactie op de sanctielijst die de EU eerder instelde tegen Rusland. Dat gebeurde omdat Rusland de Krim annexeerde en vanwege de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne.

Louis Bontes is één van de volksvertegenwoordigers die Rusland niet meer in mag. Dat zegt hij in het AD. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld van het inreisverbod. De ambassade in Moskou heeft de lijst donderdag gekregen. Het ministerie heeft de namen van de Kamerleden niet bekendgemaakt.

100 keer (over)(over)grootouders

Leo en Ruth Zanger, een ouder echtpaar uit Illinois, zijn de trotse overgrootouders van Jaxton Zanger, die op 8 april werd geboren. Op zich geen wereldschokkend nieuws, maar als je hun kleinkinderen, achterkleinkinderen en achter-achterkleinkinderen telt, is Jaxton nummer 100.

Leo en Ruth zijn 59 jaar getrouwd en wonen in Quincy, Illinois. Ze hebben tussen 1956 en 1984 twaalf kinderen gekregen. Die kinderen hebben op hun beurt ook weer hun best gedaan om nageslacht te produceren. Leo en Ruth hebben 53 kleinkinderen, 46 achterkleinkinderen (inclusief de jongste spruit) en ook één achter-achterkleinkind.

Ze zijn natuurlijk dolblij en apetrots op alle nakomelingen, maar het stelt de familie ook wel voor wat logistieke problemen. Een familiefeest of -bijeenkomst? Dat kan alleen als je een kerkgebouw afhuurt. En dat gebeurt regelmatig, want de Zangers zijn een hechte familie. Er is altijd wel een excuus om elkaar op te zoeken. 

Trouw je als buitenstaander met iemand uit de Zanger-famile, dan duurt het even voordat je iedereen kent en alle namen kunt onthouden. Donna, een dochter van Leo en Ruth, houdt gelukkig alle gegevens, zoals geboortes, verjaardagen, huwelijken, jubilea en telefoonnummers, nauwkeurig bij. Zij was ook degene die signaleerde dat Jaxton nummer 100 zou zijn voor Leo en Ruth.

Oostenrijker houdt 200 duiven in huis

Een huisarts wist niet wat hij zag toen hij een patiënt net buiten Wenen bezocht. De Oostenrijker hield tussen de 150 en 200 duiven in zijn woning. De vogels leefden er onder erbarmelijke omstandigheden, zegt de Weense dierenbescherming.

De fanatieke duivenhouder woont in Schwechat, net ten zuidoosten van de Oostenrijkse hoofdstad. De man was onwel geworden en vroeg om medische hulp. Daarop kwam een arts op bezoek. Die trof een ravage aan. Hij maakte meteen melding bij de Tierschutsverein van Wenen. Niet alleen in de woning krioelde het van de duiven, in de tuin achter de woning zaten nog meer duiven, opgepropt in kleine kooitjes.

Stank
De meubels, de muren en de vloer waren bezaaid met duivenpoep, veren en ander afval. De ramen van de woning waren zo smerig dat er amper nog licht naar binnen kwam; het huis was bijna volledig donker. Ook lagen er meerdere karkassen van duiven, in verschillende stadia van ontbinding. De stank was dan ook ondraaglijk; medewerkers van de dierenbescherming moesten gezichtsmaskers en beschermende pakken dragen om zichzelf te beschermen.

De dierenbescherming wist meer dan 70 vogels te vangen en naar een dierenarts te brengen. De meeste andere duiven zijn weggevlogen. De dierenarts stelde vast dat sommige duiven ernstig ondervoed waren, last hadden van parasieten en van oogletsel. Bovendien waren de vogels ernstig uitgedroogd; waarschijnlijk hadden ze dagenlang geen water gehad. De dierenbescherming is nu op zoek naar een duivenliefhebber die de duiven in de juiste omstandigheden kan houden.

Invasie vluchtelingen op Kos, toeristen ontstemd

'Het is een nachtmerrie', zeggen Britse toeristen die vakantie vieren op het Griekse eiland Kos. Hun zuurverdiende vakantie wordt namelijk 'verziekt' door de massale aanwezigheid van bootvluchtelingen uit Syrië en Afghanistan, schrijft de Daily Mail. Het artikel kreeg op zijn beurt ook weer veel kritiek.

De Britse krant pakt groots uit en omschrijft het vakantie-eiland Kos als een 'disgusting hellhole'. Alleen al de afgelopen dagen zijn er zo'n 1.200 vluchtelingen aangekomen. Het aanwezige aantal is nog hoger. Ze houden zich op bij de haven en overal op straat. Sommigen hebben hun intrek genomen in een vervallen hotel zonder stromend water. Ze wassen zich op straat met een slang. Op de promenade langs de kust verschonen Afghaanse vrouwen hun baby's en wassen ze de kinderkleren in zee, terwijl toeristen ongemakkelijk toekijken.

Onaangenaam
Kos is een populaire vakantiebestemming onder Britse gezinnen, die rond deze tijd van het jaar voordelig van de zon willen genieten. Een Brits koppel vertelt: 'We komen hier al bijna tien jaar. We houden ervan om te eten, te drinken en te relaxen. Maar deze keer is de sfeer veranderd. Het is nu erg smerig en rommelig. En het is onaangenaam. Je gaat niet in een restaurant zitten als mensen je aan zitten te staren.' Een ander koppel: 'We komen hier volgend jaar niet terug als het dan nog steeds net een vluchtelingenkamp is.'

De Daily Mail laat ook Nederlanders aan het woord. Een leraar uit Breda zegt: 'We zien dit niet graag. Het doet je beseffen wat zich in deze regio afspeelt en wat er de komende maanden op de rest van Europa afkomt. Ze kunnen niet in Griekenland blijven.' Een winkeleigenaar op Kos zegt: 'Het is verschrikkelijk voor de mensen die hun huis hebben verloren, maar het veroorzaakt hier problemen voor mensen met een winkel of restaurant. Toeristen blijven weg omdat ze zich geen houding weten te geven. Het is normaal gesproken veel drukker dan nu.'

Het artikel van de Engelse krant, rijkelijk bezaaid met foto's, roept gemengde reacties op. Er is bijval, maar op social media en elders is ook veel kritiek te horen. Twitteraars bestoken de journaliste die het verhaal optekende met negatieve reacties. Er is onder meer kritiek op woorden als 'verwilderd', 'groezelig uitziend' en 'smerig' die worden gebruikt om de vluchtelingen te beschrijven.

Mariah Carey: American Idol is saai en nep

Zangeres Mariah Carey zou voor geen goud nog eens in de jury van American Idol gaan zitten. In een interview met het Australische radioprogramma Kyle and Jackie O kraakt ze de talentenshow volledig af.

In het programma werd de popster gevraagd naar haar ervaringen als jurylid in 2013. Carey nam geen blad voor de mond: 'Dat was de verschrikkelijkste ervaring van mijn leven. Het was saai en nep. Je moet dingen verzinnen om tegen mensen te zeggen. De helft van de tijd waren de optredens goed en dan zit je daar alleen 'Het was goed!' te zeggen.'

Careys ervaring werd vooral vergald door een venijnige ruzie met collega-jurylid Nicki Minaj die een tijd lang de tabloids domineerde. Ze geeft ook de makers van het programma de schuld voor het eindeloze moddergooien met Minaj achter de jurytafel. 'Ik denk niet dat ze enige intentie hadden om het ons naar de zin te maken gedurende de show. Twee vrouwen tegen elkaar opzetten is niet cool. Het had over de deelnemers moeten gaan en niet over een niet-bestaande vete die steeds ridiculer werd.'

Het is niet voor het eerst dat Carey haar slechte ervaringen rondom American Idol deelt. In 2013 zei ze ook al dat ze haar werk als jurylid haatte: 'Het was alsof ik elke dag naar mijn werk ging in de hel met Satan.'

'Slaaptraining beperkt racisme en seksisme'

Onbewust racisme en sekistische vooroordelen zijn te beïnvloeden door de hersenen te manipuleren als mensen slapen. Dat zeggen onderzoekers van de Northwestern University in Chicago na proeven bij veertig mensen, meldt de BBC.

Seksisme en racisme komen regelmatig voor, maar zijn vaak onbedoeld en gebeuren onbewust, stellen de onderzoekers. Ze baseren zich daarbij op computergames waarin spelers vaker zwarte dan blanke karakters neerschieten. Ook wijzen ze erop dat mannen bij een vacature vaak de voorkeur krijgen boven vrouwen met dezelfde kwalificaties.

Dat gegeven was hun vertrekpunt voor een zogeheten 'counter-bias training'. De proefpersonen kregen gezichten te zien die werden gekoppeld aan woorden die het tegenovergestelde zijn van bekende vooroordelen. Bij een vrouwengezicht stond bijvoorbeeld 'wiskunde' en bij een zwart gezicht 'zonneschijn'. Tegelijk werden ook karakteristieke geluiden afgespeeld.

Geluiden
De onderzoekers lieten de proefpersonen een middagdutje van anderhalf uur doen en speelden toen de bewuste geluiden heel zachtjes af. Op die manier werden de onbewuste vooroordelen beïnvloed en dat effect hield mistens een week stand, zo bleek. De proefpersonen scoorden in de volgende testen namelijk lager op seksisme en racistische vooroordelen.

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, denken onderzoekers dat hun techniek misschien zelfs kan helpen om verslavingen of ongezond eetgedrag te bestrijden. Professor Ken Paller, die het onderzoek leidde, lanceert nog een idee: 'Mensen die beslissingen over anderen nemen, zoals rechters, politieagenten en HR-managers die sollicitanten aannemen, zouden hier baat bij kunnen hebben. Je kunt je afvragen of je hun onbewuste vooroordelen moet onderzoeken en of je ze hierin kunt trainen.'

Turken in Nederland naar stembus

Honderdduizenden Turkse Nederlanders mogen de komende dagen hier in Nederland naar de stembus. Ze kunnen vrijdag, zaterdag en zondag hun stem uitbrengen voor het Turkse parlement. Er zijn twee stembureaus, in Rijswijk en in Deventer. Volgens de Turkse ambassade zijn 240.000 Nederlanders geregistreerd als kiezer.

In Turkije zelf zijn de verkiezingen volgende week zondag. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan heeft nu nog een absolute meerderheid, maar raakt die misschien kwijt. Elke stem telt, dus kwam minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken deze week nog naar Den Haag en Rotterdam om stemmen voor de AK-partij binnen te halen.

Vorig jaar konden Turken in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen. Het land koos toen een nieuwe president. In Nederland stemden ongeveer 18.000 mensen, bijna 10 procent van de kiesgerechtigden. De ambassade verwacht dat de opkomst nu veel hoger is. Winnaar Erdogan kreeg vorig jaar 77,9 procent van de stemmen in Nederland, terwijl hij in Turkije net iets meer dan de helft kreeg.

President Erdogan was een paar weken geleden in het Belgische Hasselt, niet ver van Maastricht. Als president moet hij neutraal zijn tijdens de campagne, maar toch gaf hij zijn toehoorders een verkapt stemadvies. Erdogan zei onder meer dat de huidige bewindsploeg 'goed bezig' is en dat mensen hieraan mogen denken als ze hun stem uitbrengen.

Turken in Nederland naar stembus
Turken in Nederland naar stembus (Foto: ANP)

'Minister hield luchtsteun Srebrenica tegen'

De Nederlandse oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie heeft luchtsteun voor Nederlandse militairen tegengehouden op de dag dat moslimenclave Srebrenica viel in 1995. Dat heeft oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar verteld tegen De Telegraaf. Wagenaar maakte deel uit van het crisisteam in Den Haag voor, tijdens en na de val van Srebrenica.

Mede doordat de Nederlandse Dutchbat-militairen in Bosnië en Herzegovina geen luchtsteun kregen konden Bosnische-Servische troepen de enclave overlopen en een bloedbad aanrichten. Dat gebeurde op 11 juli 1995. ,,Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve persoonlijk bombardementen door F-16's tegen'', zei Wagenaar tegen de krant. ,,Even na vijf uur moest ik VN-gezant Yashushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. 'Cancel all airstrikes', ik hoor het Voorhoeve nog zeggen.''

Raad Almere wil 'haatpredikers' weren

Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere moet alles in het werk stellen om 'de komst van onverdraagzame, salafistische predikers te voorkomen'. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad van Almere.

Na een spoeddebat over de komst van prediker Esam Alowed in de stad werd een motie van de PVV over omstreden predikers aangenomen, meldde fractievoorzitter Toon van Dijk van PVV Almere donderdagavond.

De raad vindt dat de komst van de bewuste predikers en ronselaars een bedreiging vormt voor 'de eenheid van de Almeerse samenleving'. Het uitnodigen van dat soort figuren door moskeeën noemt de raad onacceptabel.

Jorritsma zei eerder op de avond dat ze wil dat Duitsland het visum intrekt van de Saoedische sheikh Esam Alowed. Hij is te gast op een driedaags benefietcongres in Almere dat vrijdag begint. De sheikh heeft in Duitsland een visum voor Nederland aangevraagd en gekregen.

Michael Jacksons Neverland weer te koop

Het landgoed van Michael Jackson gaat opnieuw in de verkoop voor een vraagprijs van 100 miljoen dollar (91 miljoen euro). Dat meldt The Wall Street Journal.

Michael Jackson daalde eind jaren tachtig neer op het landgoed in het Californische Los Olivos en doopte het om tot Neverland. Hij bouwde er onder meer een pretpark om er jonge fans te kunnen ontvangen. Hij woonde er meer dan vijftien jaar, maar raakte in de schulden en liet zijn gezicht er niet meer zien nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen op het landgoed, aanklachten die nog steeds voortduren.

De investeerder die het landgoed kocht heeft de naam Neverland nu veranderd naar Sycamore Valley Ranch. Na een grote opknapbeurt gaat het opnieuw de markt op voor 100 miljoen dollar; eerder nog werd er 75 miljoen dollar gevraagd. Geïnteresseerde partijen zoals de staat van Californië die er een park van wilde maken of een groep fans die er een Michael Jackson-themapark van wilde maken vonden de prijs uiteindelijk te hoog.

De attracties zijn al een tijdje verdwenen van het landgoed, evenals de orang-oetangs en olifanten, maar er is nog wel een lama aanwezig, en ook de treinrails liggen er nog. Verder zijn er twee meren, een gastenhuis met vier slaapkamers, een zwembad, basketbalveld, tennisbaan en bioscoop. En natuurlijk het landhuis met zes slaapkamers en een personeelsverblijf. Vastgoedspecialist Randall Bell meldt aan The Los Angeles Times dat het desondanks niet makkelijk zal zijn om er 100 miljoen dollar voor te krijgen. "Het is moeilijk om voorbij te gaan aan het feit dat Neverland geassocieerd wordt met kindermisbruik. Ik denk dat 100 miljoen erg optimistisch is."

'Polsbandjes Taylor Swift redden tieners'

Drie meiden claimen dat de lichtgevende polsbandjes van het concert van Taylor Swift hen uit een autowrak hebben gered. Dat meldt lokaal televisiestation WBRZ.

Elizabeth Dazzio viel op de terugreis van een concert van Taylor Swift in slaap achter het stuur en crashte haar auto met daarin ook haar zus Caroline en een vriendin. Het gezelschap kwam klem te zitten in de auto, maar er was niemand die stopte om de drie te redden. Daarom begonnen Caroline en haar vriendin met hun lichtgevende polsbandjes tegen de ramen te tikken. Met succes: een vrouw stopte. "Er was alleen rook te zien. Maar door de knipperende lampjes zag ze dat er iemand in de auto zat", vertelt Caroline.

Taylor Swift introduceerde eerder de polsbandjes met led-lampjes die oplichten op de beats tijdens haar show, met als gevolg een groots lichteffect in het publiek. De zangeres reageerde via Twitter verrast op het alternatieve gebruik van haar polsbandjes: "Dit is onwerkelijk. Ik ben erg blij dat ze in orde zijn."

Een van de meisjes beschrijft het gebeuren.

10 jaar cel voor online drugshandel

Een rechtbank in Chicago heeft de Nederlander Cornelis Jan S., ook bekend als Maikel S., veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf vanwege online drugshandel. S. verkocht de drugs via het netwerk Silk Road, dat de rechter ,,een illegale versie van Amazon.com'' noemde. Daarover berichtte de Chicago Sun Times vrijdag.

De 23-jarige S. werd in 2013 opgepakt in Miami. Hij bekende vorig jaar dat hij drugs handelde. Hij verdiende met de verkoop van onder meer MDMA, xtc, cocaïne en LSD in korte tijd meer dan 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) aan bitcoins, een digitaal betaalmiddel. Hij was in de Verenigde Staten om zijn illegale handel door te verkopen aan iemand anders.

Volgens de rechtbank werkte S. goed mee met het onderzoek van de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten. Hij mag mogelijk zijn straf of een deel daarvan uitzitten in Nederland.

Laatste reviews en specials
special
De Nijmeegse vierdaagse in beeld
special
Fun met Funda #109 - privťbunker aan het strand
review
Warhammer 40,000: Inquisitor - Martyr
review
Blu-ray: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
review
Blu-ray: The Greatest Showman
review
Blu-ray: I, Tonya
©FOK.nl e.a.