'Meer landen laten Blatter vallen'

Volgens diverse Zuid-Amerikaanse media, waaronder het Argentijnse La Nacion, hebben de leden van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL allemaal besloten om niet op Sepp Blatter te stemmen op het FIFA-congres in Zürich.

De media melden dat de corruptieschandalen rondom de Zwitser en 'zijn regering', zoals hij het zelf noemde, teveel zijn. De tien leden van de CONMEBOL zouden daarom besloten hebben om gezamenlijk op prins Ali bin Al-Hussein te stemmen, de Jordaanse uitdager van Blatter. 

Voorlopig lijkt Blatter nog minstens de steun te hebben van nagenoeg alle Afrikaanse, Aziatische en Oceanische bonden, wat neerkomt op tussen de 100 en 110 stemmen. Prins Ali lijkt vooral steun te hebben binnen Europa, wat goed is voor maximaal 53 stemmen, die echter niet allemaal voor hem zullen zijn. Samen met CONMEBOL, Australië, Palestina, Nieuw-Zeeland en naar eigen zeggen 'enkele tientallen' andere bonden lijkt de prins in staat te zijn om minstens een tweede ronde uit het vuur te slepen.

Er zijn 139 stemmen nodig om in de eerste ronde al een beslissing te krijgen, als geen van beide kandidaten dat haalt komt er een tweede ronde. Wie daarin de meeste stemmen krijgt mag zich FIFA-president noemen.

Update 16.43 uur

Ook Libanon heeft inmiddels aangegeven niet voor de bejaarde Blatter, maar voor de steenrijke prins Ali te kiezen, waarmee de Jordaniër nog een stem afgesnoept heeft van Blatter.