FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 mei 2015

'Yes' in Brits referendum is vóór EU

De 'Ja'-stem in het in/uit-referendum dat de Britse premier David Cameron in 2017 aan de inwoners van het Verenigd Koninkrijk wil voorleggen, is een stem voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat meldde het CNN-televisienieuws donderdagavond.

De vraag luidt: "Should the United Kingdom remain a member of the European Union?" In het Schotse referendum van vorig jaar was de vraagstelling andersom, namelijk of Schotland een onafhankelijk land zou moeten zijn. De meest eurosceptische Conservatieve parlementsleden hadden liever zo'n soort vraagstelling gezien, maar zij hebben hun zin niet gekregen.

'Yes' in Brits referendum is vóór EU
'Yes' in Brits referendum is vóór EU (foto: ANP)

Volleybalsters verslaan grootmacht Rusland

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben donderdag de halve finale van de Montreux Masters in Zwitserland bereikt. In de derde poulewedstrijd werd grootmacht en regerend Europees kampioen Rusland met 3-1 gevloerd: 25-20, 23-25, 25-17 en 25-22.

Oranje kwam in de eerste set terug van een 11-8-achterstand en won uiteindelijk ruim. De tweede set viel juist in de slotfase de andere kant op, waarna de Nederlandse vrouwen zoekende leken in het begin van de derde set. De 4-0-achterstand werd echter snel omgebogen, waarna de volleybalsters van coach Giovanni Guidetti de wedstrijd domineerden en zonder problemen uitspeelden.

Woensdag wonnen de vrouwen al met 3-0 van China. De wedstrijd vrijdag tegen de Dominicaanse Republiek in Groep A is daardoor van minder belang. In poule B zitten Japan, Duitsland, Italië en Turkije.

Beau crasht RTL Late Night: 'Hoi collega'

Beau van Erven Dorens is donderdagavond bij RTL Late Night binnengecrasht. Hij gaat weer aan de slag voor RTL. Dat onthulde de voormalig SBS6-presentator tegenover Humberto Tan.

Beau kwam als verrassing naar de studio van Late Night in Amsterdam. "Ik woon hier vlakbij en ik dacht ik kom even langs", aldus Van Erven Dorens die ineens de studio inwandelde. Humberto had duidelijk niet door wat er aan de hand is. "Dat klopt, ik heb hier alleen over gesproken met de hoofdredacteur en ik ben hier ook best zenuwachtig over."

"Maar we worden collega's", zegt Beau tegen Tan. "Per augustus." Wat voor programma's Beau gaat presenteren? "Het is afgelopen week allemaal beklonken. Ik ga allerlei programma's doen de komende drie jaar." Beau vertelt dat hij al twee keer eerder onder contract heeft gestaan bij RTL. "Maar ik kom nu weer terug, het trekt aan me."


rtl

Baas voetbalbond Brazilië vlucht weg van FIFA-congres

De voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond CBF Marco del Nero heeft donderdag, een dag voordat de leden van de FIFA een nieuwe preses kiezen, Zürich verlaten. Dat bevestigde de wereldvoetbalbond FIFA donderdagavond. Een reden werd niet gegeven. De 74-jarige Del Nero maakt ook deel uit van het dagelijks bestuur van de FIFA.

Zijn voorganger bij de CBF, José Maria Marin, behoort tot de zeven bestuurders die woensdag zijn gearresteerd onder meer op verdenking van omkoping. De Braziliaanse voetbalbond wordt diverse keren genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse justitie.

Na het vertrek van Del Nero ontbreken vrijdag drie zittende en één toekomstig lid van het bestuur. De FIFA-vicepresidenten Jeffrey Webb en Eugenio Figueredo zijn woensdag net als Marin opgepakt. Dat overkwam ook Eduardo Li, de voorzitter van de Costa Ricaanse bond die vrijdag vermoedelijk tot het dagelijks bestuur zou toetreden.

Basketballers Den Bosch landskampioen

De basketballers van SPM Shoeters Den Bosch hebben donderdag alsnog de landstitel veroverd. Den Bosch versloeg donderdag in de eigen Maaspoort het Groningse Donar met 85-64. Daarmee was de best-of-seven serie beslist: 4-1. Het was de zestiende keer dat Den Bosch landskampioen werd.

De ploeg van coach Sam Jones had de eerste drie duels gewonnen maar liep dinsdag in Groningen bij titelverdiger Donar tegen de eerste nederlaag aan.

Basketballers Den Bosch landskampioen (Pro Shots/Joep Leenen)
Basketballers Den Bosch landskampioen (Pro Shots/Joep Leenen)

Saxofoonheld Hans Dulfer viert 75e verjaardag

De eeuwige enfant terrible van de saxofoon Hans Dulfer vierde donderdagavond in de Melkweg zijn 75e verjaardag. Met familie, bekenden en fans zette hij met behulp van een keur aan muzikale vrienden de popzaal in Amsterdam op zijn kop. Naast taart, applaus, felicitaties en een gastoptreden van Jules Deelder kreeg de Amsterdammer als klap op de vuurpijl de Andreaspenning voor zijn muzikale verdiensten voor de hoofdstad.

Het partijtje begon met twee enorme taarten die -tot licht geveinsd ongenoegen van het feestvarken- namens de Melkweg en dochter Candy en plein public aan Dulfer werden aangeboden. Als het publiek een voorzichtig lang zal ze leven inzet, grijpt Dulfer in. "Dat zouden we niet doen. We zouden het gezellig houden!" Om met een grote glimlach te vervolgen: "Ik raak hevig geëmotioneerd van die taart."

Dochter Candy redt haar vader. "Pap, we hebben beloofd dat we niet zouden speechen. Dus dat doen we ook niet. We gaan lekker spelen."

Daarna trekt de jarige job, die naast zijn verjaardag ook zijn 60-jarig jubileum als artiest viert, van leer. Samen met onder anderen trompettisten Rob van de Wouw en Saskia Laroo, drummer Cyril Directie en saxofonist Benjamin Herman (Hans mag Ben zeggen, zo blijkt uit het affiche), geeft Dulfer zijn eerste van twee shows die avond.

Dan betreedt locoburgemeester van Amsterdam Pieter Litjens het podium. Terwijl Candy vanuit de coulissen trots filmpjes maakt met haar telefoon, krijgt haar vader namens het bestuur van de stad de Andreaspenning uitgereikt. "U bent al meer dan een halve eeuw een van de drijvende krachten achter de jazz in Amsterdam en in Nederland. Een verdienste van formaat." De jarige job lijkt oprecht van zijn stuk gebracht, maar herpakt zich snel. Met een smalende grijns: "Ik heb al heel veel prijzen, maar zo mooi heb ik ze nog niet gehad. Muziek!"



Google introduceert nieuwe versie Android

Google komt met een verbeterde versie van zijn Android-software, die gebruikers meer veiligheid biedt en onder meer de mogelijkheid geeft om met de mobiele telefoon te betalen. Dat maakte het technologiebedrijf donderdag bekend.

De nieuwe versie van de mobiele besturingssoftware, Android M, wordt uitgerust met Android Pay. Daarmee kunnen klanten in eerste instantie bij zo'n 700.000 winkels in de Verenigde Staten met hun smartphone afrekenen. Daarnaast kan de accu van de telefoon met de nieuwe versie van Android sneller worden geladen.

De nieuwe software moet Google helpen zijn sterke positie op de smartphonemarkt te behouden. Volgens onderzoeksbureau Garner zakte het aandeel van Android op de wereldwijde smartphonemarkt in het eerste kwartaal van 81 naar 79 procent. Die daling kwam vooral doordat Apple terrein won.

Pataki kandidaat, geruchten over ambities Trump

Vastgoedmiljardair en tv-ster Donald Trump komt op 16 juni met een belangrijke mededeling in de Trump Tower in Manhattan. Bronnen rond Trump vermoeden dat de 68-jarige miljardair dan bekendmaakt dat hij een gooi gaat doen naar de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Trump zou al bezig zijn met het opzetten van een organisatie voor de verkiezingscampagne.

Voor de verkiezingen van 2012 deden ook al hardnekkige geruchten de ronde dat Trump zich zou aanmelden als presidentskandidaat. In een toespraak liet hij toen weten dat hij niet aan de stembusgang zou meedoen. Trump noemde toen zakendoen zijn grootste passie en bekende dat hij nog niet klaar was voor een vertrek uit de private sector.

Oud-gouverneur George Pataki van de staat New York kondigde donderdag aan dat hij zich kandidaat stelt voor de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. De 69-jarige Pataki behoort tot de gematigde vleugel van zijn partij. Woensdag had de conservatieve oud-senator voor de staat Pennsylvania Rick Santorum zijn kandidatuur bekendgemaakt. Tot dusver hebben acht Republikeinen laten weten dat ze kandidaat zijn voor het presidentschap.

Recordaantal klachten over examens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft ruim 159.000 klachten binnengekregen over de eindexamens van afgelopen periode. Nog niet eerder werd er zoveel geklaagd over de examens, die vanaf 11 mei werden afgenomen.

Donderdag waren de laatste examens voor de ruim 200.000 leerlingen in het vmbo, havo en vwo en kon LAKS de balans opmaken. Volgens een woordvoerster kwamen de meeste klachten over de examens van havo en vwo en in mindere mate over het vmbo. De meeste meldingen gingen over de inhoud van de examenopdrachten, gevolgd door klachten over de omgeving en omstandigheden waarin de examens werden afgenomen.

Vorig jaar kreeg LAKS 116.000 klachten, in 2013 waren dat er 143.000. Volgens het scholierencomité is het record van dit jaar het gevolg van de naamsbekendheid van de klachtenlijn, die in 1988 in het leven geroepen.

Recordaantal klachten over examens
Recordaantal klachten over examens (Foto: ANP)

Uitslag Heerenveen - Vitesse

sc Heerenveen en Vitesse gaan zondag uitmaken wie Europa ingaat. De heenwedstrijd in de finale van de play-offs eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Na een enigszins afwachtend eerste kwartier nam Vitesse na twintig minuten spelen de leiding. Stefano Marzo bracht Jerry St. Juste in de problemen met een riskante pass. Bertrand Traoré reageerde alert, veroverde de bal en bediende de meegelopen Valeri Qazaishvili. Ondanks een tweede bal in het veld, keurde scheidsrechter Björn Kuipers de treffer goed.

De thuisploeg knokte zich echter terug in de wedstrijd en kon na ruim een halfuur juichen. Op aangeven van Mark Uth tikte Luciano Slagveer de bal binnen. Ondanks de gelijkmaker bleef Vitesse de betere ploeg, maar het slaagde er niet in om nog voor de pauze toe te slaan.

Dat gebeurde wel in de tweede helft, wel nadat Sam Larsson eerst nog Eloy Room testte. Na ruim een uur bekroonde Davy Pröpper een individuele actie met een schot in de linkerhoek. Kort daarvoor trof Wallace nog de paal.

Vitesse leek op weg naar een verdiende overwinning, maar daar dacht Uth anders over. De goaltjesdief stiftte in de slotfase de bal over Room in het doel en hield zo sc Heerenveen in leven.

Mark Uth schiet de 2-2 binnen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Mark Uth schiet de 2-2 binnen. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Druk neemt toe bij Hamburger SV na gelijkspel tegen Karlsruher SC

De eerste degradatie ooit uit de Bundesliga komt steeds dichterbij voor Hamburger SV. Tegen Karlsruher SC kwam de ploeg van Bruno Labbadia niet verder dan 1-1.

Bij Hamburger SV startte Rafael van der Vaart zoals verwacht op de bank. De Nederlander is al enige tijd uit de gratie geraakt, vooral bij de supporters. Hij zag zijn ploeggenoten al na vier minuten tegen een achterstand aankijken.

Rouwen Hennings zorgde bij de 57.000 toeschouwers voor ontzetting door de 0-1 aan te tekenen. Pikant, want de aanvaller van Karlsruher SC doorliep de jeugdopleiding van Hamburger SV, maar brak nooit door. Bij KSC is hij helemaal opgebloeid, getuige zijn zeventien competitietreffers in de 2. Bundesliga.

Hamburger SV had even tijd nodig om te bekomen van de schrik en ging op zoek naar de gelijkmaker. Echt gemakkelijk ging dat niet. De gasten uit Karlsruhe hielden betrekkelijk eenvoudig stand en gingen dan ook verdiend met een 0-1 voorsprong de kleedkamers in.

De spanning in Hamburg was voelbaar en kort na rust ontsnapte Hamburger SV aan de 0-2, toen Karlsruher SC tot twee keer toe de lat trof. HSV leek vervolgens ook in de tweede helft geen opening te kunnen vinden in de defensie van KSC, tot de 73ste minuut. Na een combinatie met Dennis Diekmeier schoot Ivo Ilicevic diagonaal raak: 1-1.

In de slotfase vielen er op een schot van HSV’er Marcelo Diaz na geen grote kansen meer te noteren voor beide ploegen, waardoor de gelijke stand op het bord bleef. Karlsruher SC verschafte zich door het uitdoelpunt een prima uitgangspositie voor de return op maandag. Voor Hamburger SV dreigt nu echt de eerste degradatie ooit. Van der Vaart kwam niet in actie.

Ivo Ilicevic (Hamburger SV) schiet de 1-1 binnen. (PRO SHOTS/Citypress 24)
Ivo Ilicevic (Hamburger SV) schiet de 1-1 binnen. (PRO SHOTS/Citypress 24)

'Pink Floyd was vreselijk slecht'

Pink Floyd was bij de oprichting zo slecht, dat de band niet eens de auditie van een talentenshow zou overleven. Dat zeiden mede-oprichters bassist Roger Waters en drummer Nick Mason bij de onthulling van een herinneringsplaquette bij hun oude school.

"Als we mee zouden doen aan bijvoorbeeld Britain's Got Talent, denk ik niet dat we de volgende ronde zouden halen. We waren niet zo goed", grapt Mason bij de onthulling. " We waren vreselijk slecht," voegde Waters daar aan toe.

De twee begonnen hun band met wijlen Richard Wright toen zij architectuur studeerden aan de Regent Street Polytechnic in Londen. De psychedelisch/progressieve rockband groeide uit tot een van de grootste ter wereld. Later voegden gitarist en songwriter Syd Barrett en gitarist David Gilmour zich bij de groep, die uitgroeide tot een superband met meer dan 250 miljoen verkochte platen.

Handhaving dichtbij voor NAC Breda

NAC Breda is hard op weg om zich via de nacompetitie te handhaven in de Eredivisie. Op bezoek bij Roda JC gaf een goal van Adnane Tighadouini de doorslag: 0-1.

De wedstrijd tussen Roda JC en NAC begon met een kwartier vertraging. De bussen die de supporters uit Breda vervoerden stonden namelijk in de file. Zij waren op tijd om in de elfde minuut een grote kans gade te slaan. Adnane Tighadouini brak door via de linkerflank en gaf de bal hard voor. Guyon Fernandez kon bij de tweede paal binnentikken, maar de spits miste de bal.

Roda JC liet zich daarna niet onbetuigd en dwong doelman Jelle ten Rouwelaar enkele keren tot ingrijpen. Toch bleef ook NAC gevaarlijk. Zo schoot Mats Seuntjens na een voorzet van Ruben Ligeon op de paal. Na twintig minuten was het dan toch raak. Uit een lage voorzet van Divine Naah rondde Tighadouini af: 0-1.

De ploeg van trainer Robert Maaskant nam de voorsprong mee de rust in en zat op rozen. Na de onderbreking zakte het echter in en drong Roda JC aan. De gelijkmaker hing in de lucht, maar Ten Rouwelaar capituleerde niet. Ook een poging van Anco Jansen miste het doel. Zijn inzet verdween naast.

De tijd begon te dringen voor de thuisploeg, die in de eindfase vaak te slordig was. Roda JC probeerde het nog wel, maar NAC hield stand en verschafte zichzelf daardoor een riante uitgangspositie voor de return op zondag.

Roda JC Kerkrade speler Ard van Peppen in duel met NAC Breda speler Mats Seuntjens. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Roda JC Kerkrade speler Ard van Peppen in duel met NAC Breda speler Mats Seuntjens. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Van Gerwen in Dubai te sterk voor Van Barneveld

De acht beste darters van de wereld zijn naar Dubai gevlogen voor de derde editie van de Dubai Darts Masters. De eerste twee edities werden gewonnen door Michael van Gerwen.

De eerste partij ging tussen Adrian Lewis en Stephen Bunting. De partij ging tot 7-7 gelijk op. Daarna was het Bunting die als eerste een break kon verzilveren en op 9-7 kwam. Op 9-8 kreeg Bunting drie pijlen voor de wedstrijd, maar gooide de beslissende dubbel niet. Lewis strafte het af en won de beslissende leg.

Ook de partij tussen Gary Anderson en James Wade ging zeer gelijk op, het werd 8-8. Via dubbel vijf brak Anderson Wade en gooide daarna 147 uit om de partij te winnen. Phil Taylor had weinig moeite met Peter Wright en de kwartfinale met 10-5.

De laatste partij ging tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Barney kwam in de woestijn goed uit de startblokken en stond bij de eerste pauze 4-1 voor. Van Gerwen herstelde zich direct en halverwege de partij stond het 5-5. Het werd 6-6 en 7-7, waarna Van Gerwen met een 127-finish een break forceerde. Van Barneveld gaf direct antwoord en brak terug met een elfdarter. Mighty Mike wist opnieuw te breaken en hield vervolgens de volgende leg om de partij met 10-8 te beslissen. 

Vrijdag gaat het toernooi verder met de halve finales en finale. Van Gerwen speelt tegen Adrian Lewis en Taylor neemt het op tegen Gary Anderson. 

Haase ook in dubbelspel klaar in Parijs

Tennisser Robin Haase is donderdag met zijn Russische dubbelpartner Mikhail Youzhni gestrand in de tweede ronde van Roland Garros. Het duo verloor in Parijs in drie sets van de Moldaviër Radu Albot en de Tsjech Lukas Rosol: 6-1 6-7 (6) en 6-3.

Haase en Youzhni herstelden zich na een slechte eerste set door de tweede set na een tiebreak te winnen, maar konden die stijgende lijn in de derde set niet vasthouden. Albot en Rosol spelen in de derde ronde tegen de winnaar van de partij tussen het als dertiende plaatste duo Marin Draganja (Kroatië)/Henri Kontinen (Finland) en de Braziliaan Andre Sa met de Argentijn Maximo Gonzalez.

In het enkelspel werd Haase in de eerste ronde in drie sets kansloos uitgeschakeld door de als negende geplaatste Kroaat Marin Cilic.

Jean-Julien Rojer is wel door naar de derde ronde van het dubbelspel. De Nederlander was samen met de Roemeen Horia Tecau met 6-4 en 6-0 te sterk voor de Amerikanen Steve Johnson en Sam Querrey.

Later op de dag kwam Rojer ook nog in actie in de eerste ronde van het gemengd dubbel. Samen met de Duitse Anna-Lena Grönfeld was de Nederlander met 6-2 en 6-2 te sterk voor Mona Barthel uit Duitsland en Mandy Minella uit Luxemburg. Ook Michaëlla Krajicek kwam uit in het gemengd dubbel. Samen met de Roemeen Florin Mergea klopte ze de Russin Elena Vesnina en de Nenad Zimonjic met 4-6, 7-6(2) en [10-8].

Mysterie van Zwitserse gatenkaas ontrafeld

Emmentaler en Appenzeller zijn slechts twee van de Zwitserse kazen met de karakteristieke gaten. De afgelopen vijftien jaar zaten er echter steeds minder gaten in de kazen. Zwitserse onderzoekers hebben eindelijk ontdekt waarom: een gebrek aan hooi.

De gaten ontstaan tijdens het rijpingsproces. De onderzoekers van Agroscope hebben nu vastgesteld dat microscopische hooideeltjes in de melk een rol spelen bij de vorming van de gaten. Door de overgang van oude methoden naar de industriële melksystemen die tegenwoordig worden gebruikt is de melk echter steeds schoner geworden. En bevat de melk dus steeds minder hooideeltjes.

De onderzoekers voerden een reeks testen uit waarbij ze verschillende hoeveelheden hooideeltjes toevoegden aan de melk. Op deze manier kan het aantal gaten in de kaas worden gereguleerd.

Grote update McLaren in Oostenrijk

Het Formule 1-team McLaren-Honda zal voor de Grand Prix van Oostenrijk een grote update mee gaan nemen. Het team hoopt dat met de grote aerodynamische verbeteringen verder vooraan de grid te kunnen komen. Afgelopen weekend in Monaco pakte Jenson Button met een achtste positie de eerste punten van het seizoen.

Volgens Motorsport zal McLaren nieuwe voor- en achtervleugels, vloer en bodywork meenemen naar Spielberg. Mogelijk zijn enkele van deze delen al inzetbaar voor de race in Canada volgend weekend.

Litouwen wil bataljon van NAVO

De Litouwse regering wil dat de NAVO een permanent bataljon op haar grondgebied stationeert als een 'veiligheidsgarantie'. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Linas Linkevicius gezegd in een interview met persbureau AP.

Volgens Linkevicius moet het verzoek om de zeven- tot achthonderd militairen niet worden gezien als provocatie aan het adres van Rusland. Dat land stelt zich de afgelopen tijd steeds strijdlustiger op tegen de voormalige Sovjet-staten in Oost-Europa. Aangenomen wordt dat Rusland de separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad steunt, ofschoon Moskou dit stellig ontkent.

De drie Baltische staten Litouwen, Letland en Estland maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie maar zijn tegenwoordig lid van de Europese Unie. Het optreden van Rusland in Oekraïne heeft bij de regeringen van deze landen tot zorgen geleid.

Concacaf zet Webb op non-actief

Voetbalbestuurder Jeffrey Webb is in verband met zijn arrestatie op non-actief gezet. De voorzitter van de Concacaf, de bond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben, werd donderdag door zijn eigen bond voorlopig aan de kant gezet.

Webb, die ook vice-president van de FIFA is, werd woensdag net als zes andere officials van de wereldvoetbalbond opgepakt in het Zwitserse Zürich. Ze worden verdacht van omkoping en corruptie.

De Concacaf liet donderdag weten dat vice-president Alfredo Hawit de taken van Webb bij de bond overneemt.

Spaans OM wil snel met moordzaak Ingrid Visser beginnen

Het Openbaar Ministerie in Spanje wil snel beginnen met het proces tegen de verdachten van de moord op de Nederlandse volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Het OM vroeg dat deze week op een zitting, aldus de krant La Opinión de Murcia donderdag.

Advocaten van de verdachten vinden het nog te vroeg om met het proces te beginnen. Ze zeiden dat belangrijke informatie nog niet is onderzocht.

Visser en Severein werden half mei 2013 op gruwelijke wijze vermoord in een afgelegen vakantiewoning bij Murcia. Tegen drie verdachten van de moord is vijftig jaar cel geëist. In Spanje is het gebruikelijk dat het OM eerst een strafeis formuleert, en dat pas daarna het inhoudelijke proces plaatsvindt.

De lange celstraf is onder meer geëist tegen Juan Cuenca. Hij was de manager van het team waarvoor Visser in Murcia heeft gespeeld. Hij zou een zakelijk conflict hebben gehad met de Nederlanders. Ook tegen twee Roemenen is vijftig jaar cel geëist. Zij worden ervan verdacht de moorden in opdracht van Cuenca te hebben uitgevoerd.

Verder is drie jaar celstraf geëist tegen de eigenaar van een boomgaard waar de stoffelijke resten zijn gevonden van de twee Nederlanders. Hij wordt verdacht van het verbergen van de lichamen.

Spaans OM wil snel met proces-Visser beginnen
Spaans OM wil snel met proces-Visser beginnen (Foto: ANP)

'Bobby houdt dochter Bobbi in leven'

Bobby Brown is absoluut niet van plan om zijn dochter Bobbi Kristina van de beademing te halen. Dat vertelt een bron binnen de familie aan People.

Verschillende Amerikaanse websites meldden onlangs dat Bobby erover nadacht om de beademing van zijn dochter stop te zetten. "Geloof die verhalen niet", aldus de ingewijde. "Bobby zal zijn dochter nooit van de beademing halen, dat denk ik echt. Zolang er een kans is dat ze er bovenop komt, zal hij dit niet doen. Ook al is de kans een procent of 0,1 procent."

Volgens de insider heeft Bobby de berichten over zijn 22-jarige dochter ook gelezen. "Hij vindt het heel vervelend. Het lijkt voor hem net alsof mensen wachten op het moment dat Bobbi komt te overlijden."

Bobbi Kristina, dochter van Whitney Houston, ligt al een tijdje in een kliniek, daar werd ze in maart gebracht nadat ze bijna twee maanden in het ziekenhuis had gelegen. Eind januari werd ze bewusteloos in een badkuip aangetroffen. Aan haar situatie zou in de afgelopen maanden niet veel zijn veranderd.

De Graafschap en Volendam scoren niet

In de strijd om een plek in de eredivisie tussen De Graafschap en FC Volendam is nog niets beslist. In een pas aan het einde enerverend duel werd het donderdag in Doetinchem 0-0, waardoor alles aankomt op de return op zondag.

De Graafschap was in het eerste deel van de finaleronde van de playoffs de betere ploeg, maar verzuimde te scoren. Volendam groef zich juist in en liet het spel aan de thuisploeg. Die kwam regelmatig in de buurt van het doel, maar dichter dan een balletje op de lat van Jerry van Ewijk kwam De Graafschap niet. Pas in het laatste half uur zocht ook Volendam de aanval, maar tot goals kwam het niet.

Andy Serkis speelt Supreme Leader Snoke

Zojuist is door Lucasfilm bekendgemaakt welk personage Andy Serkis zal gaan vertolken in de zevende episode van Star Wars, The Force Awakens. Dit meldt ComingSoon.

Hij zal, door middel van motion-capture technologie, in de huid kruipen van Supreme Leader Snoke. Het enige wat daarover bekend is, is dat dat het personage was dat de monoloog verzorgde in de eerste teasertrailer. Die is hier te bekijken.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens zal zich dertig jaar af gaan spelen na Return of the Jedi. Ondermeer Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew en Kenny Baker zullen weer terugkeren in hun oude personages. Nieuwe personages zullen op het scherm worden gebracht door John Boyega als Finn, Daisy Ridley als Rey, Adam Driver als slechterik Kylo Ren, Oscar Isaac Poe Dameron, Lupita Nyong’o als Maz Kanata (evenees motion-capture), en Gwendoline Christie als Captain Phasma.

De film moet op 17 december in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

Andy Serkis in motion-capture gearAndy Serkis in motion-capture gear

Bewijs: Batman in Suicide Squad, eerste beelden op de set

Er is nu echt bewijs dat Batman te zien zal zijn in de nieuwe DC-film Suicide Squad. Er zijn beelden opgedoken van opnames in de binnenstad van Toronto.

Suicide Squad heeft erg last van lekken de laatste tijd. Zo berichtten we al eerder dat de Batmobiel gespot was op de set en postten we beelden van de eerste scènes tussen The Joker en Harley Quinn, met gedetailleerde foto's. Deze beelden tonen Batman op de Jokermobile, die ook al eerder op de foto gezet werd door voorbijgangers.

Bekijk nu snel de beelden voordat het te laat is en ze weer zijn verdwenen!

Hieronder een video die Batman op de Jokermobile toont.

En hieronder een slowmotion 4K-video van de gehele achtervolging, inclusief Batmobile.

Suicide Squad draait vanaf 6 augustus 2016 in de Nederlandse bioscopen

Djokovic en Nadal makkelijk naar derde ronde

PARIJS De Serviër Novak Djokovic heeft zonder veel problemen de derde ronde op Roland Garros bereikt. In Parijs versloeg de nummer 1 van de wereld de Luxemburgse tennisser Gilles Muller in drie sets. Het werd 6-1, 6-4 en 6-4.

In de eerste set had Muller niets in te brengen tegen het spel van de verliezend finalist van vorig jaar. In de tweede en derde set waren er wel breekkansen op de service van Djokovic. Eenmaal leverde de Servische tennisser zijn service in de derde set in, maar dat was niet voldoende voor Muller om het Djokovic echt lastig te maken. In de derde ronde speelt Djokovic tegen de pas negentienjarige Thanasi Kokkinakis uit Australië.

Rafael Nadal heeft zich donderdag simpel geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De als zesde geplaatste titelverdediger was in Parijs in drie sets klaar met zijn Spaanse landgenoot Nicolas Almagro. Na ruim twee uur tennis was de uitslag op het centre court 6-4, 6-3 en 6-1.

Nadal komt in de derde ronde uit tegen de winnaar van de partij tussen de Oostenrijker Jurgen Melzer en de Rus Andrey Kuznetsov. Melzer is de mondiale nummer 110, Kuznetsov staat tien plaatsen lager.

Kei Nishikori heeft zich donderdag zonder te spelen als eerste tennisser geplaatst voor de vierde ronde van Roland Garros. De als vijfde geplaatste Japanner zou in de derde ronde uitkomen tegen de Duitser Benjamin Becker, maar de nummer 48 van de wereld moest geblesseerd afzeggen voor die partij.

Nishikori zou vrijdag tegen Becker spelen, maar hoeft nu pas op z'n vroegst zondag in actie te komen in de achtste finale. Woensdag versloeg Nishikori in de tweede ronde de Braziliaan Thomaz Belucci. Becker liep woensdag in de vijfsetter tegen de als 32e geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco een borstspierblessure op.

Caroline Wozniacki is donderdag in de tweede ronde verrassend uitgeschakeld op Roland Garros. De als vijfde geplaatste Deense tennisster verloor in twee sets van de Duitse Julia Görges, de nummer 72 van de wereld. Op het centre court in Parijs werd het 6-4 en 7-6 (4).

Görges speelt in de derde ronde tegen de Amerikaanse Irina Falconi, die in de tweede ronde de Bulgaarse Sesil Karatantcheva in drie sets versloeg: 3-6, 6-1 en 6-2.

Tweede ritzege Gilbert in Giro

De Belg Philippe Gilbert heeft donderdag de achttiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was een rit met een lastige klim op zo'n 35 kilometer voor de finish in Verbania. Gilbert verloor in de beklimming van de Monte Ologno even de aansluiting met enkele van zijn medevluchters maar nam in de afdaling naar Verbania alleen de kop over. De renner van BMC won vorige week al de twaalfde etappe.

Achter Gilbert kwam de Italiaan Manuel Bongiorno als tweede binnen. De Fransman Sylvain Chavanel won de sprint van een groepje voor de derde plaats. Klassementsleider Alberto Contador finishte samen met de Canadees Ryder Hesjedal nog voor de eerste grote groep en nam daardoor meer afstand op Mikel Landa. Het verschil tussen de Spaanse kopman van Tinkoff-Saxo en zijn landgenoot van Astana was meer dan een minuut, in het klassement groeide Contadors voorsprong daardoor naar meer dan vijf minuten. Steven Kruijswijk finishte in de groep met Landa en blijft leider in het bergklassement. De kopman van LottoNL-Jumbo blijft achtste in het klassement.

Beste Nederlander in de achttiende etappe was Pieter Weening: tiende.

Campagne tegen uitbuiting schoonmakers horeca

Meld Misdaad Anoniem begint een campagne tegen de uitbuiting van schoonmakers in de horeca. In die sector zijn bedrijven actief die hun personeel uitbuiten. Mensen worden gedwongen lange dagen te maken en worden onderbetaald. Ook komt het voor dat mensen worden verplicht om op hun werk te overnachten. Vaak is er sprake van dwang, geweld, chantage en misleiding. "Deze bedrijven verdienen grof geld, terwijl slachtoffers leven en werken in erbarmelijke omstandigheden", aldus het meldpunt.

Horecamedewerkers zijn een belangrijke doelgroep van de campagne. In veel restaurants, cafés, hotels en vakantieparken hebben medewerkers direct contact met ingehuurd schoonmaakpersoneel. "Het is belangrijk dat horecamedewerkers signalen van arbeidsuitbuiting herkennen en dit melden", aldus Meld Misdaad Anoniem donderdag. De campagne stimuleert betrokkenen om informatie te melden bij de Inspectie SZW of anoniem via het meldpunt.

Rusland maakt geheim van militaire verliezen

President Vladimir Poetin heeft informatie over verliezen van Russische strijdkrachten tijdens 'bijzondere operaties' in vredestijd tot staatsgeheim bestempeld. Dat blijkt uit een decreet dat op de officiële website van de Russische regering is gepubliceerd.

Het besluit is van kracht geworden terwijl er steeds meer aanwijzingen komen van Russische betrokkenheid bij het conflict in het oosten van Oekraïne.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)

Apotheker verdacht van fraude met hiv-pillen

Een apotheker is aangehouden omdat hij voor tonnen gefraudeerd zou hebben met declaraties voor medicijnen voor hiv en aids. Dat heeft de directie Opsporing van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid donderdag laten weten. De aanhouding was dinsdag al.

Deze apotheker uit Oost-Nederland zou in 2013 en 2014 gefraudeerd hebben door valse declaraties in te dienen voor onverzekerde vreemdelingen. Waarschijnlijk zijn de medicijnen nooit verstrekt.

Het onderzoek startte na aangifte door Zorginstituut Nederland. Er is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen en auto's.

Eurlings polste Alstom over Fyra

Toenmalig verkeersminister Camiel Eurlings heeft bij de Franse treinbouwer Alstom geïnformeerd of het bedrijf treinen kon leveren als AnsaldoBreda de beloofde Fyra's niet op tijd klaar kon hebben. De treinen moesten gaan rijden op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid.

Eurlings zei donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra dat hij 'nogal baalde' van de vertraging van de oplevering van de Fyra. De commissie zoekt uit waarom deze flitstrein veel te laat klaar was en door ernstige mankementen maar kort reed.

Eurlings was voor overleg met Europese collega's in Zuid-Frankrijk en maakte van de gelegenheid gebruik om bij Alstom langs te gaan. Maar daar kreeg hij te horen dat Alstom te druk was.

Alstom was bij de aanbesteding van de bouw van de treinen de laatste concurrent van winnaar AnsaldoBreda.

Camiel Eurlings (Foto: Novum)
Camiel Eurlings (Foto: Novum)

Salmonellabacterie in Franse kaas

Franse kaasjes van het merk Le Petit Fiancé des Pyrenees kunnen de salmonellabacterie bevatten. Deze bacterie kan een ernstige voedselinfectie veroorzaken. Mensen die de kaas hebben met houdbaarheidsdatum 2 juni 2015 wordt dringend verzocht de kaas niet te eten maar terug te brengen naar de winkel waar deze gekocht is. Deze waarschuwing heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag uitgestuurd.

Mensen die de kaas al hebben gegeten en klachten hebben, moeten zo snel mogelijk contact opnemen met een arts.

Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit. Als iemand besmet raakt met de bacterie kan dat klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. De verschijnselen ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur en kunnen een paar dagen aanhouden. In het ergste geval kan iemand zelfs overlijden.

Belg wil einde taalstrijd bij songfestival

In België gaan stemmen op om een einde te maken aan de taalstrijd rond de Belgische voorronde van het Eurovisiesongfestival. Het is niet meer van deze tijd dat de Vlaamse en de Franstalige openbare omroep om de beurt de selectie organiseren.

Zo pleitte de Vlaamse volksvertegenwoordiger Joris Poschet donderdag voor een gezamenlijke voorronde om de Belgische inzending te bepalen. Hij verwijst naar het meertalige Zwitserland, waar de taalgroepen elk een aantal kandidaten naar het nationale songfestival sturen.

Volgens Poschet biedt een gezamenlijke voorronde een aantal voordelen, vooral als de Belgische inzending uiteindelijk het Eurovisiesongfestival wint. De winnende omroep moet dan de volgende liedjeswedstrijd organiseren. Bij de huidige praktijk krijg je gegarandeerd gekibbel tussen de Vlaamse en Franstalige omroep, voorspelt Poschet. Terwijl geen van de twee omroepen de miljoenenkosten alleen kan dragen.

De parlementariër wijst er verder op dat de Vlamingen vorig jaar al een Franstalige Waal afvaardigden en dat Vlamingen aan de Franstalige competitie meededen.

Onderzoek naar misbruik tankpassen politie

Vijf mannen worden verdacht van verduistering en misbruik van tankpassen van de politie. Onder hen is een 37-jarige man die werkte bij de facilitaire dienst van de politie. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt, dat een onderzoek heeft ingesteld.

De facilitair medewerker wordt ook verdacht van verduistering van andere spullen van de politie. Die zijn aangetroffen bij de andere verdachten, die wonen in Rhenen, Veenendaal en Uden.

Onderzoek naar misbruik tankpassen politie (Foto: Novum)
Onderzoek naar misbruik tankpassen politie (Foto: Novum)

Blatter: "Geen plaats voor corruptie in voetbal"

Sepp Blatter heeft de FIFA-leden toegesproken tijdens de opening van het congres van de wereldvoetbalbond, waar vrijdag de verkiezingsstrijd om het presidentschap tot een beslissing zal komen. Het was de eerste keer dat Blatter publiekelijk sprak sinds het FIFA-corruptieschandaal woensdag losbarstte, nadat meerdere FIFA-leden gearresteerd werden.

"Dit zijn niet eerder geziene en moeilijke tijden voor FIFA", opende de oude Zwitser zijn toespraak. "De recente gebeurtenissen vragen duidelijk om actie en verandering door ons allemaal. Dit moet hier stoppen en dit moet nu stoppen." Blatter zegt te begrijpen dat mensen hem uiteindelijk verantwoordelijk houden, maar zelf wast hij zijn handen in onschuld. "Wij - en ikzelf - kunnen onmogelijk continu iedereen in de gaten houden. Als mensen iets verkeerds willen doen zullen ze proberen om het te verbergen."

Corruptie is volgens Blatter echter geen algemeenheid in de FIFA en de voetbalwereld. "De corrupte mensen zijn in de minderheid, net als in de maatschappij, en daar mag voetbal geen uitzondering op zijn. Binnen het voetbal is simpelweg geen plaats voor enige vorm van corruptie", foeterde de president, die moeilijke maanden verwacht voor de voetbalbond. "Er zal ongetwijfeld meer slecht nieuws volgen en het wordt een lange en moeizame weg om het vertrouwen weer op te bouwen. We moeten dat vertrouwen weer opnieuw verdienen en ik zie mijzelf als verantwoordelijke om daarin de leiding te nemen."

De Zwitser sloot zijn korte openingsspeech af met woorden waar menig voetbal- en sportfan louter om kan lachen. "Het is belangrijk dat we de geest van het voetbal niet uit het oog verliezen, zelfs als enkele mensen ons teleurgesteld hebben. We moeten door blijven gaan, niet uit hebzucht of macht, maar voor het spel, voor de wereld, voor vrede en uit liefde."

Aziatische bonden blijven Blatter steunen

De Aziatische voetbalbonden blijven FIFA-voorzitter Sepp Blatter steunen in zijn strijd om herverkiezing. Ze zijn ook tegen uitstel van de verkiezing die voor vrijdag staat gepland maar onder druk staat door de arrestatie van FIFA-kopstukken voor corruptie.

In een verklaring laat de Aziatische voetbalconfederatie AFC donderdag weten teleurgesteld en verdrietig te zijn over de gebeurtenissen in Zürich woensdag. Maar tegelijk is de AFC tegen elk uitstel van de voorzittersverkiezing. "De AFC is tegen elke vorm van corruptie in het voetbal en steunt de acties die de FIFA heeft genomen tegen wangedrag. De AFC herhaalt het besluit dat vorig jaar is genomen om Sepp Blatter te steunen", staat in de verklaring.

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA wil dat de voorzittersverkiezing wordt uitgesteld. De leiders van de Europese voetballanden komen donderdag bij elkaar in Zürich om een definitieve strategie te bepalen.

Westelijke Balkan wil sneller bij EU

Leiders van de westelijke Balkanlanden die graag bij de Europese Unie willen dringen er bij het blok op aan de toetredingsprocedure te versnellen. Dit zou zowel de vrede als de stabiliteit in de regio ten goede komen.

Ook willen de premiers van Albanië, Servië, Kosovo, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Macedonië dat de EU infrastructurele werken in hun landen financiert.

De genoemde landen verkeren allemaal in verschillende stadia van het toelatingsproces. Na een bijeenkomst in de Albanese hoofdstad Tirana zei de Servische premier Aleksander Vucic donderdag dat de steun in zijn land voor toetreding tot de EU bij gebrek aan tastbare resultaten aan het tanen is. De landen hebben Europees geld nodig om wegen en spoorlijnen aan te leggen. "Als ze ons het niet kunnen geven, moeten ze dat zeggen. Wij moeten het weten", zei Vucic.

Hans Klok + Geer = Pijpleiding

Hans Klok heeft een pikante onthulling gedaan. De goocheldoos heeft namelijk geregeld zijn toverstaf laten verdwijnen in de artiesteningang van Gerard Joling.

De man met de wapperende manen biecht in Ranking the Stars op dat hij Geer zeker tien keer een veeg heeft gegeven. "Bij Sterrenslag heb ik wel eens een sterretje te veel gezien", aldus Klok. Op Paul de Leeuws vraag hoe vaak dan wel niet, antwoordt hij: "Nou, wel tien keer."

Patty Brard besluit hierop ter plekke haar goede vriend Joling te bellen om de zaak te checken. Eerst ontkent de relnicht nog, maar uiteindelijk bekent Geer schoorvoetend: "Hans heeft van mij nog de grote trucs geleerd. Dus wat dat betreft zou dat makkelijk kunnen."

De zanger houdt nog een gaatje vrij voor de goochelaar. "Ik houd ontzettend veel van die man en als hij lekker met elkaar iets leuks wil doen staat er altijd een sterretje voor hem open..."

Israël wil opheldering over schoolboek

Naftali Bennett, de Israëlische minister van Onderwijs, overweegt een brief naar uitgeverij Noordhoff te sturen waarin hij aanpassingen eist in een Nederlands schoolboek voor geschiedenis. Dat zeggen bronnen in Israël. Hij heeft woensdagavond over de kwestie met staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs gebeld.

Verscheidene Israëlische media berichtten woensdag dat het boek van de Nederlandse uitgever onjuiste anti-Israëlische passages bevat en mogelijk bijdraagt aan ophitsing. Volgens de Israëlische ambassade in Den Haag wordt een eenzijdig beeld geschetst omdat er in het boek niet wordt gerefereerd aan Arabische wreedheden tegen Joden voor het ontstaan van Israël.

Opera over ramp met Costa Concordia

De ramp met het cruiseschip Costa Concordia voor de kust van Italië in 2012 is het onderwerp van een nieuwe opera. Het gezelschap De Kleine Opera uit Haarlem heeft het drama aangegrepen om er een muzikale productie van te maken.

De schrijfsters (en zussen) Xandra en Nicolien Mizee raakten geïnspireerd door het radiogesprek tussen kapitein Schettino, die zichzelf in een reddingssloep in veiligheid bracht, en de foeterende kustwachtcommandant De Falco."Er hoefden alleen nog noten onder, en dan had je al een opera. En we leken gelijk te krijgen toen we hoorden dat de rechtszaak rond Schettino zich in een theater zou afspelen.''

Het zinkende schip is volgens de scenaristen 'een metafoor van het kapseizende Italië onder Berlusconi. Schettino en De Falco staan voor de universele strijd tussen de saaiheid van de rede en de verraderlijke charme van de overgave aan machismo en uiterlijk vertoon.'' Bij de ramp kwamen 32 mensen om het leven. De opera is 19 en 20 juni te zien in de Philharmonie in Haarlem.

Drinkende fysio geschrapt uit artsenregister

Een fysiotherapeut uit Ermelo is definitief geschrapt uit het artsenregister BIG. Hij mag per direct zijn werkzaamheden als fysiotherapeut niet meer uitoefenen omdat hij alcohol dronk voor en tijdens behandelingen van patiënten. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag bekendgemaakt.

De fysiotherapeut kan nog in beroep gaan tegen dit bevel, maar dat schort de doorhaling niet op. De IGZ legde eind 2013 al een zogenoemd bevoegdheidsbeperkend bevel op, totdat de fysiotherapeut zijn zorg zou hebben verbeterd. Dat gebeurde echter niet, daarom is zijn inschrijving in het artsenregister nu definitief doorgehaald.

Platini wil dat Blatter vertrekt

UEFA-voorzitter Michel Platini wil dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter opstapt of vrijdag wordt weggestemd. Hij vroeg Blatter donderdagochtend om ontslag te nemen, maar dat weigerde de 79-jarige Zwitser. Donderdagmiddag riep Platini de bonden wereldwijd op om het morele besef te hebben om vrijdag niet op Blatter te stemmen bij de verkiezing voor de nieuwe FIFA-voorzitter.

Het leeuwendeel van de UEFA-leden zal op prins Ali Bin Al-Hussein stemmen, zei Blatter op een persconferentie. "De bonden zijn het zat. Sommige leden moeten nog overtuigd worden. Ik hoop op 54 of 53 stemmen, als ik iedereen ten minste kan vertrouwen."

Mocht Blatter toch herkozen worden dan wil de Brit David Gill niet in het uitvoerend comité van de FIFA plaatsnemen. Dat heeft de oud-directeur van Manchester United donderdag tijdens een bijeenkomst van de UEFA in Zürich laten weten.

Gill werd afgelopen maart verkozen als toekomstig vicepresident van de FIFA. "Maar dan moet er wel een andere voorzitter komen", zei hij. "Anders bedank ik de mensen die op mij hebben gestemd. Maar voor mij houdt het dan op."

UEFA gaat FIFA-verkiezing niet boycotten

De Europese voetbalbond UEFA is niet van plan om de voorzittersverkiezing van de FIFA te boycotten. Er komt geen boycot en ook geen uitstel, vertelde KNVB-directeur Bert van Oostveen donderdag na afloop van beraad met de leiders van de 53 Europese voetbalbonden.

Het doorgaan van de verkiezing tussen huidig FIFA-voorzitter Sepp Blatter en de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein stond ter discussie vanwege de aanhouding van zeven FIFA-officials woensdag wegens corruptie.

Ook de Afrikaanse voetbalbond CAF en de Aziatische AFC willen geen uitstel van de verkiezingen. Het bestuur van de AFC heeft aangegeven Don Sepp Blatter gewoon te blijven steunen ondanks alle invallen van gisteren.

Asscher overlegt over 'ambtenaartje pesten'

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en met de werkgeversorganisaties en vakbonden proberen pesten op de werkvloer verder terug te dringen. Zo moet de landelijke pestklaaglijn ook worden geopend voor rijksambtenaren.

Asscher zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Hij kondigde vorig jaar al aan meer aandacht aan het probleem van pesten op de werkvloer te zullen besteden. Maandag trapt de bewindsman een landelijke campagne af. Die moet ertoe leiden dat het aantal van 500.000 mensen dat gepest wordt op de werkvloer, snel kleiner wordt.

PvdA, CDA en D66 wilden meer actie van de minister. Ze willen dat de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag (LKOG) ook openstaat voor bijvoorbeeld rijksambtenaren. Op dit moment zijn 253 gemeenten en gemeentelijke instanties aangesloten bij de LKOG, die in 2007 is opgericht.

Asscher overlegt over 'ambtenaartje pesten'
Asscher overlegt over 'ambtenaartje pesten' (foto: ANP)

Nog meer wapentuig bij invallen motorbendes

Bij de grote politieactie woensdag tegen onder meer de motorclub Bandidos is nog meer wapentuig gevonden dan eerder was bekendgemaakt. Er zijn onder meer ook handgranaten aangetroffen. Dat blijkt uit een uitgebreide lijst die het Openbaar Ministerie donderdag heeft gepubliceerd.

Op de lijst staan tientallen handvuurwapens en een aantal riotguns en tientallen kilo's munitie. Onder handvuurwapens worden pistolen en revolvers verstaan. Woensdag was al bekendgemaakt dat er vijf raketwerpers en een aantal automatische wapens waren gevonden.

Het schiettuig en de handgranaten zijn niet het enige wapentuig. Het OM vermeldt ook boksbeugels, tientallen busjes pepperspray en paralysers (stroomstootwapens).

Vrouwenteams komen naar FIFA 16

We zijn al gewend aan het feit dat we ieder jaar met onze favoriete mannelijke voetbalspelers een balletje kunnen gaan trappen in de FIFA-serie, maar binnenkort zullen ook de vrouwen hun opwachting gaan maken op het virtuele grasveld in FIFA 16. Dat heeft EA vandaag bekend gemaakt door een nieuwe trailer vrij te geven waarin de vrouwen te zien zijn.

FIFA 16 zal enkel internationale vrouwenteams bevatten, namelijk die van de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Engeland, Brazilië, Canada, Australië, Spanje, China, Italië en Mexico. Ook zijn de vrouwenteams alleen beschikbaar via Kick Off mode, offline toernooien en vriendschappelijke wedstrijden online.

FIFA 16 is niet de eerste sportgame van EA sports waarbij het mogelijk is om met een vrouw te spelen. 4 jaar geleden was het al in NHL 12 mogelijk een vrouwelijk personage te maken, alhoewel er geen echte vrouwelijke spelers in de game zaten.

Vrouwenteams komen naar FIFA 16

NS-baas wist niet van advies over problemen Fyra

De toenmalige NS-topman Bert Meerstadt wist voordat de Fyra ging rijden niet van adviezen waarin stond dat er nog allerlei problemen waren met de trein. In die adviezen stond dat er geen realistische voorspelling kan worden gegeven over de prestaties van de treinen. Dat kwam omdat er niet genoeg getest was en er zorgen waren over het materieel.

De parlementaire enquêtecommissie Fyra citeerde donderdag bij het verhoor van Meerstadt uit de adviezen. De commissie wil te weten komen waarom de flitstrein Fyra, die op de hogesnelheidslijn moest gaan rijden, veel te laat klaar was en door ernstige mankementen maar kort reed.

Meerstadt noemde de waarschuwingen donderdag 'pittig' en hij zag ook dat er grote problemen waren, maar noemde het toch haalbaar om met de Fyra te gaan rijden. Voor de NS gingen alarmbellen rinkelen toen producent AnsaldoBreda er niet snel genoeg in slaagde problemen met de treinen op te lossen.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Vrachtwagen vol scholieren verongelukt

Zeventien kinderen zijn donderdag op weg naar school in het westen van Indonesië omgekomen bij een verkeersongeluk. Ze zaten in de laadbak van een vrachtwagen die onderweg een wiel verloor en in een twee meter diepe greppel reed, meldt de politie.

In de laadbak zaten wel vijftig mensen, voor het merendeel scholieren tussen de 12 en 17 jaar oud. Het ging om kinderen van arbeiders van een oliepalmplantage in Tapanuli Tengah in Noord-Sumatra. De chauffeur van de vrachtwagen is aangehouden. Personenvervoer in open vrachtwagens is verboden in Indonesië, maar komt op het platteland vaak voor.

Lowlands maakt literatuurprogramma bekend

Naast veel muziek heeft Lowlands ieder jaar ook op literair vlak het nodige te bieden. Zo doen onder andere Libris Literatuur Prijs-winnaar Adriaan van Dis en Arjen Lubach in augustus het festival aan.

Het literatuurprogramma vindt net als vorig jaar plaats in de Romeo-tent, waar ongeveer driehonderd bezoekers kunnen plaatsnemen op de tribunes. Ook Annelies Verbeke, Erik Jan Harmens, Erik van Muiswinkel, Fokke en Sukke, Gustaaf Peek, Hafid Bouazza, Joost de Vries, Kees 't Hart, Ronald Giphart, Saskia de Coster en Thomas Heerma van Voss zullen er te zien zijn.

Nieuw dit jaar is de Lowlands Bookstore XL, een dagelijkse literatuurtalkshow waarin een keur aan auteurs het hemd van het literaire lijf wordt gevraagd. Lowlands vindt dit jaar plaats van 21 tot en met 23 augustus in Biddinghuizen.

Minder brievenbussen, maar op centralere plek

De helft van het aantal brievenbussen in Nederland gaat verdwijnen. De 8700 die er overblijven, komen op centrale plaatsen te staan, zodat ze voor iedereen goed zijn te bereiken. Belangenbond ANBO is blij dat PostNL de bussen zo veel mogelijk gaat verplaatsen.

De Eerste Kamer stemde er deze week mee in dat de komende jaren ruim 10.000 van de 19.000 brievenbussen verdwijnen. PostNL wil zo geld uitsparen, ook al omdat er steeds minder mensen een brief op de post doen. Maar vooral oudere mensen zouden daardoor worden gedupeerd.

Ouderenbond ANBO heeft in gesprekken met PostNL gepleit voor centralere plekken, bijvoorbeeld bij de ingang van een woonwijk, een zorginstelling of een winkelcentrum. "En daar heeft PostNL naar geluisterd", zegt een woordvoerder.

Poetin: VS willen Rusland WK-voetbal ontnemen

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten donderdag beschuldigd van inmenging in de zaken van de wereldvoetbalbond FIFA. Volgens hem proberen de VS Rusland de organisatie van het eindtoernooi om het wereldkampioenschap voetbal in 2018 te ontnemen.

Poetin noemde het 'raar' dat het onderzoek op verzoek van Amerikaanse functionarissen is begonnen voor feiten die zich buiten de Verenigde Staten hebben afgespeeld en waar geen Amerikaanse staatsburgers bij zijn betrokken. Hij vergeleek het FBI-onderzoek met de vervolging van klokkenluiders als Wikileaks-voorman Julian Assange en voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

"De Amerikanen gebruiken helaas dezelfde methoden om hun doelen te bereiken en mensen illegaal te vervolgen. Ik sluit niet uit dat dit het geval is met betrekking tot de FIFA", zei Poetin.

In de VS werden woensdag aanklachten wegens corruptie onthuld tegen veertien verdachten, onder wie ten minste twee Amerikaanse staatsburgers. Betalingen zouden zijn verlopen via Amerikaanse banken. Zeven van de veertien verdachten werden opgepakt in Zürich, waar ze verbleven in de aanloop naar het FIFA-congres waarop FIFA-president Sepp Blatter naar verwachting voor een vijfde termijn zal worden herkozen.

De Zwitserse justitie doet een afzonderlijk onderzoek naar de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland en dat van 2022 aan Qatar. Volgens Poetin is de aanhouding van de FIFA-functionarissen in Zürich 'een evidente poging' om de herverkiezing van Blatter te dwarsbomen. Poetin voegde eraan toe dat hij zich bewust is van 'de druk' op Blatter voor zijn steun voor de organisatie van het WK door Rusland. Maar zelfs 'als iemand iets verkeerds heeft gedaan', dan heeft Rusland 'er niets mee te maken', zei hij.

OM wil vaart houden in proces Wilders

Het Openbaar Ministerie wil vaart laten zetten achter het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Het OM heeft daarom aan de rechter-commissaris gevraagd om Wilders' verdediging een deadline te stellen voor het indienen van alle onderzoekswensen, bijvoorbeeld het horen van getuigen. Het OM wil er zo voor zorgen dat de rechter zich 'binnen redelijke termijn kan uitspreken' over de zaak.

In december werd bekend dat Wilders vervolgd zou worden voor zijn 'minder Marokkanen'-uitlatingen vorig jaar. Maar het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk dient. Donderdag was er een zogeheten regiezitting in Den Haag. Die was niet openbaar.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops laat weten dat hij de suggestie verwerpt dat door toedoen van de verdediging sprake is van vertraging van de zaak. "De heer Geert Wilders dient zich tegen ruim 6000 aangiftes te verdedigen en dat kost tijd."

Geert Wilders (Foto: Novum)
Geert Wilders (Foto: Novum)

Geen vervolging in 'fuck de koning'-zaak

Activist Abulkasim Al-Jaberi wordt niet meer vervolgd omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis" heeft gezegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren, omdat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Jaberi heeft zijn uitspraken gedaan 'binnen de context van het publieke debat', aldus het OM.

Jeugd tekent voor afschaffen minimumjeugdloon

Jonge werkgevers én werknemers vinden dat het minimumjeugdloon moet worden afgeschaft. Werkgeversorganisatie AWVN Young HR en vakbonden CNV Jongeren, FNV Jong en en VCP Professionals hebben een zogenoemd jongerenakkoord gesloten over hoe cao's er in de toekomst uit zouden moeten zien. Daarin stellen ze dat zowel jong als oud evenveel vrije dagen moeten hebben en dat salaris onafhankelijk moet zijn van leeftijd.

De jonge werkgevers en werknemers pleiten verder voor het invoeren van meebewegende lonen. Werknemers kunnen dan in goede tijden meeprofiteren, en in slechte tijden leveren ze iets extra's in zodat het bedrijf kan overleven. De hoogte van het loon kan ook worden gekoppeld aan of een werknemer goed of slecht functioneert, opperen de jongeren.

EU akkoord over investeringsfonds

Europa krijgt een groot investeringsfonds. Donderdagochtend wisten de onderhandelaars van het Europees Parlement (EP) en de EU-lidstaten hierover een akkoord te bereiken.

Brussel wil een Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) oprichten om de in het slop geraakte Europese economie aan te jagen en Europa weer aan het investeren te krijgen. Daarvoor heeft de Europese Commissie 21 miljard euro op het oog uit de EU-begroting en van de Europese Investeringsbank (EIB). Het speerpunt en prestigeproject uit de koker van de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker, moet vooral particuliere investeerders prikkelen. Brussel hoopt dat het EFSI als hefboom werkt en tot investeringen leidt die vijftien keer meer waard zijn dan de EFSI-pot.

Arrestanten sinterklaasintocht niet vervolgd

Tientallen mensen die vorig jaar waren aangehouden tijdens de sinterklaasintocht in Gouda worden niet vervolgd. Dat heeft advocaat Willem Jebbink donderdag naar eigen zeggen te horen gekregen van het Openbaar Ministerie.

Volgens de politie hadden de arrestanten gedemonstreerd tegen Zwarte Piet op plekken waar dat niet mocht.

Jebbink staat vijftig van de negentig mensen bij die toen zijn aangehouden. Hij verwacht dat de overige arrestanten ook niet worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie kon dat niet direct bevestigen.

Volgens Jebbink waren zijn cliënten vreedzaam in Gouda. "Ze zijn opgepakt zonder goede reden, met het idee: opgeruimd staat netjes. Achteraf was er geen aanklacht te formuleren", aldus Jebbink. Hij noemt de gang van zaken 'zeer ernstig'. Hij zou het gepast vinden als de burgemeester van Gouda excuses aanbiedt aan zijn cliënten.

Arrestanten sinterklaasintocht niet vervolgd (Foto: Novum)
Arrestanten sinterklaasintocht niet vervolgd (Foto: Novum)

'Probleem HSL geen excuus voor late Fyra'

Het is 'echt onzin' dat HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn HSL-Zuid, problemen met invoering van het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS als excuus gebruikte voor latere oplevering van de flitstreinen die op de lijn zouden gaan rijden. De treinen zouden te laat klaar zijn, maar ook de oplevering van de spoorlijn liep door de problemen met ERTMS vertraging op.

"Je bouwt een trein niet om een kastje, maar je bouwt dat kastje in de trein", zei voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (2003-2007) donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de flitstrein Fyra, die op de hogesnelheidslijn moest gaan rijden, veel te laat klaar was en door ernstige mankementen maar kort reed.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Cameron: Rutte zeer sterke partner in EU

De Britse premier David Cameron ziet Nederland als een 'zeer sterke partner in Europa'. Dat zei hij donderdag in Den Haag waar hij is voor overleg met premier Mark Rutte over de hervorming van de Europese Unie.

Cameron laat de Britten zich voor eind 2017 in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Hij vreest dat zonder veranderingen in de EU de kiezers massaal tegen zullen stemmen. De Britse premier bespreekt zijn plannen voor de EU deze week ook nog met regeringsleiders in Parijs en Berlijn.

Beide premiers zijn een voorstander van een Europa dat zich focust op de essentiële zaken en niet op de details. "We bespreken veel zaken, maar het is evident dat we spreken over Europese hervormingen, de behoefte aan flexibiliteit, banen en groei en het vervolmaken van de interne markt", aldus Cameron bij aankomst op het Catshuis.

David Cameron (Foto: Novum)
David Cameron (Foto: Novum)

'KPN-verbindingen doelwit spionage'

Tientallen verbindingen voor dataverkeer van het Nederlandse telecomconcern KPN waren jarenlang het doelwit van de Duitse geheime dienst samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Dat zegt de Oostenrijkse politicus Peter Pilz, die donderdag tijdens een persconferentie in Brussel een lijst met verbindingen liet zien.

De Amerikanen maakten een lijst met prioriteiten en op basis van die lijst tapte de Duitse Bundesnachtrichtendienst (BND) deze verbindingen in Frankfurt af. Welke ondernemingen of organisaties doelgericht werden afgetapt, is nog niet duidelijk.

KPN liet weten alles te onderzoeken. Het concern denkt hier 'enkele weken op zijn minst' voor nodig te hebben.

Dinsdag schreef minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) nog aan de Tweede Kamer dat er 'thans geen aanwijzingen' zijn dat Nederland een afluisterdoel was van de Duitse geheime dienst.

'KPN-verbindingen doelwit spionage' (Foto: Novum)
'KPN-verbindingen doelwit spionage' (Foto: Novum)

Chinese kunstenaar opgepakt om foto president

Een obscure Chinese kunstenaar is opgepakt nadat hij een bewerkte foto online had gezet van president Xi Jinping met een grimas en een snor. Agenten die Dai Jianyong dinsdag in de buurt van zijn woning in Shanghai van straat plukten beschuldigden hem van ordeverstoring, zo liet zijn vrouw Judy Zhu donderdag weten.

Dai plaatst vaak op internet bij elkaar gescharrelde foto's op sociale media, waaronder een aantal van zichzelf en anderen met samengeknepen ogen en lippen. Op de gewraakte foto heeft Xi een soortgelijke gelaatsuitdrukking, met onder zijn neus een snor geplakt. Sommige commentatoren vergeleken het portret van Xi met Adolf Hitler, hoewel de snor op de foto van Xi veel breder is dan die van de nazi-dictator.

Als Dai schuldig wordt bevonden, kan hij vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Dai maakte eerder collages van de vorige Chinese president Hu Jintao waar hij de hoofden van willekeurige mensen op plakte. Volgens Zhu was daar nooit iemand over gevallen. "Hij was gewoon een beetje aan het dollen. Ik denk niet dat er een politieke bedoeling achter zat", zei zij.

Teasersite 2K Games 'gehacked'

Een paar dagen geleden opende 2K Games een teasersite voor een waarschijnlijk nieuw project genaamd Advent, wat de AAA-titel zou kunnen zijn die ze laatst geteaset hebben.

Het interessante is dat de site geleidelijk 'gehacked' wordt, met tekst die vervangen wordt door onheilspellende berichten en foto's die beschadigt en bestempeld worden met kommer en kwel. Het bericht "Hunger, pain, sickness and war. We believe in a global community of happy and comfortable citizens." wordt nu gevolgd door "The ADVENT is lying to you. The want to subdue and destroy us all." Zo zijn er meer teksten die vervangen worden door onheilspellende woorden. Het ziet er naar uit dat er meer onthuld wordt als de site volledig 'gehacked' is.

Blok wil geen nieuwe hypotheekregels

Minister Stef Blok (Wonen) wil op dit moment niets veranderen aan de hypotheekregels, aldus een woordvoerster. Er zijn eerder allerlei maatregelen getroffen om het vertrouwen in de huizenmarkt te herstellen en mensen meer zekerheden te bieden. Daar wil hij nu niet meer aan gaan sleutelen.

Het Financieel Stabiliteitscomité opperde donderdag het bedrag dat maximaal geleend kan worden voor een huis te verlagen tot 90 procent van de waarde van het onderkomen.

Blok wil geen nieuwe hypotheekregels (Foto: Novum)
Blok wil geen nieuwe hypotheekregels (Foto: Novum)

Vier jaar cel geëist in Heerlense zedenzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Sianley F., in de Heerlense zedenzaak. Het OM beschouwt F. als hoofdverdachte bij het prostitueren van twee meisjes van veertien en vijftien jaar begin vorig jaar in Heerlen.

Drie andere verdachten hoorden straffen eisen van vijftien tot dertig maanden (waarvan vijf en zes maanden voorwaardelijk). Michel P. en Vivian T. hadden hun woningen aangeboden voor de prostitutie en zouden ook de advertenties en foto's op sekssites hebben geregeld.

De vierde verdachte, Karin M., heeft volgens het OM de meisjes aanwijzingen gegeven, net als Vivian T. Tegen een klant van de meisjes eist het OM twintig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

Lindsay Lohan dankbaar na taakstraf

Lindsay Lohan is precies op tijd klaar met haar taakstraf. Het is haar gelukt om die binnen de gestelde termijn af te maken. "Het harde werken is de moeite waard. Dank aan iedereen die het voor mij mogelijk heeft gemaakt vrijwilligerswerk te doen terwijl ik New York was", schrijft de actrice op Instagram. Donderdag beoordeelt de rechtbank of ze aan haar plicht heeft voldaan.

Lindsay kreeg de werkstraf van 125 uur in 2013 opgelegd voor roekeloos rijden. Tegenover TMZ heeft de aanklager al bevestigd dat Lindsay afgelopen maand genoeg uren heeft gewerkt. Begin mei waarschuwde de rechtbank Lindsay nog dat ze de taakstraf voor de 28e moest afronden.

Afgelopen weekend spendeerde ze in een centrum voor LHBT-jongeren in New York, de laatste paar dagen stak ze haar handen uit de mouwen op een kinderdagverblijf in New York.

Kamer wil taxi-experimenten grote steden

De PvdA, VVD en D66 willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) experimenten in het taxivervoer ook in grote steden mogelijk gaat maken. De bewindsvrouw voelt er niet veel voor, al ligt er 'geen taboe' op. Verder dan een 'zeer voorzichtig ja', wilde ze niet gaan.

Volgens de meerderheid in de Kamer moet Mansveld zich niet alleen richten op experimenten op het platteland. "Je moet de koek groter maken", zei Barbara Visser van de VVD. De PvdA wil dat de staatssecretaris experimenten meer gaat stimuleren. "In de markt is ruimte voor verbetering", aldus Duco Hoogland (PvdA).

In de buitengebieden is volgens de staatssecretaris echter veel meer behoefte aan experimenten. "Ook ligt het in de steden moeilijker", voegde ze eraan toe. Mansveld benadrukte dat de experimenten niet het doel moet hebben 'om iets illegaals legaal te maken'.

Kamer wil taxi-experimenten grote steden (Foto: Novum)
Kamer wil taxi-experimenten grote steden (Foto: Novum)

Messi, Agüero en Tévez geselecteerd voor Copa América

De Argentijnse bondscoach Gerardo Martino heeft 23 namen spelers geselecteerd voor de Copa América in Chili (4 juni - 4 juli). Lionel Messi, Sergio Agüero en Carlos Tévez zijn van de partij.

Argentinië, de verliezend WK-finalist, speelt in zijn groep tegen Paraguay, Uruguay en Jamaica. Argentinië won in 1993 voor het laatst de Zuid-Amerikaanse landencompetitie. Vier jaar geleden werd Argentinië in eigen land in de kwartfinale door de latere winnaar Uruguay uitgeschakeld. 

De selectie

Keepers: Sergio Romero (Sampdoria), Nahuel Guzmán (Tigres) en Mariano Andújar (Napoli)

Verdedigers: Martín Demichelis (Manchester City), Nicolás Otamendi (Valencia), Marcos Rojo (Manchester United), Pablo Zabaleta (Manchester City), Ezequiel Garay (Zenit Sint-Petersburg), Facundo Roncaglia (Fiorentina) en Milton Casco (Newell's Old Boys)

Middenvelders: Javier Mascherano (Barcelona), Lucas Biglia (Lazio), Ever Banega (Sevilla), Fernando Gago (Boca Juniors), Roberto Pereyra (Juventus), Angel Di María (Manchester United), Javier Pastore (PSG) en Erik Lamela (Tottenham)

Aanvallers: Lionel Messi (Barcelona), Carlos Tévez (Juventus), Gonzalo Higuaín (Napoli), Sergio Agüero (Manchester City) en Ezequiel Lavezzi (PSG)

Peijs had zorgen over AnsaldoBreda

Toenmalig minister Karla Peijs (Verkeer en Waterstaat) had zorgen over de keuze voor het Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda als producent van de flitstrein die op de hogesnelheidslijn moest gaan rijden. AnsaldoBreda had buiten Italië geen ervaring met de productie van een hogesnelheidstrein. Maar de keuze voor de trein was geen zaak van haar ministerie.

Dat zei Peijs donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De commissie wil te weten komen waarom de flitstrein Fyra, die op de hogesnelheidslijn moest gaan rijden, veel te laat klaar was en door ernstige mankementen maar kort reed.

NS had het zichzelf ook moeilijk gemaakt met de hoge aantallen reizigers die het bedrijf verwachtte op de hogesnelheidslijn. Daarvoor was een bestaande trein als Thalys niet geschikt, dus moest NS op zoek naar een geheel nieuwe trein.

Fyra (Foto: Novum)
Fyra (Foto: Novum)

Wurgdoek van heilige Cunera tijdelijk te zien

De halsdoek waarmee de eerste vrouwelijke heilige van Nederland zou zijn gewurgd, is vanaf 12 juni tijdelijk te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het stuk textiel zou volgens een legende gebruikt zijn om de keel dicht te knijpen van Cunera van Rhenen.

Cunera zou in de vierde eeuw als enige de overval op de als heilige vereerde Ursula en 11.000 andere maagden bij Keulen hebben overleefd. Zij vluchtte stroomafwaarts langs de Rijn en werd bij Rhenen in de hofhouding van een adellijke heer opgenomen. Die werd verliefd op Cunera, wat de jaloezie van zijn vrouw wekte. De echtgenote wurgde Cunera met haar eigen halsdoek en begroef haar in een paardenstal. Eeuwen later werd Cunera aangeroepen tegen keelaandoeningen en bij veeziekten.

De 1600 jaar oude doek wordt sinds 1972 bewaard in Museum Catharijneconvent en is zeer kwetsbaar. Het is een van de oudste objecten in de collectie. Het wordt nu tot en met 30 augustus getoond omdat er een stripboek over Cunera verschijnt.

Fietser pakt snelweg: 'Bij ons normaal'

De politie heeft woensdagavond op de A15 bij het Gelderse dorp Ressen een fietser van de snelweg gehaald. De 26-jarige inwoner van Nijmegen reed over de vluchtstrook richting de A325.

De in Bulgarije geboren man verklaarde tegen de politie dat het in zijn land normaal was om over de snelweg te fietsen. Hij was op bezoek geweest bij een vriend in Duitsland en die had hem de weg gewezen.

Excelsior en Feyenoord stoppen samenwerking

Eredivisieclubs Feyenoord en Excelsior stoppen per 1 juli de officiële samenwerking, onder meer op het gebied van de jeugdopleiding en het uitlenen van spelers en trainers. Volgens beide partijen heeft de samenwerking de clubs veel goeds gebracht, maar willen ze nu hun eigen koers gaan varen.

"Het voetballandschap is de laatste jaren veranderd en we constateerden dat van de oorspronkelijke samenwerking niet veel over was", zegt Excelsior-directeur Ferry de Haan. ,,We zullen elkaar ook in de toekomst weten te vinden, maar de relatie zal geen officiële status meer hebben."

Feyenoord-directeur Eric Gudde kijkt ook terug op een succesvolle samenwerking: "Er zijn tal van spelers te noemen die bij Excelsior hebben gedebuteerd in het betaald voetbal en vervolgens naar de Kuip zijn gegaan. Voor Feyenoord leverde dat waardevolle spelers op voor de eigen selectie of om te verkopen aan andere clubs, terwijl de samenwerking Excelsior in staat stelde om sportieve successen te boeken.''

Dikke tieners krijgen sneller kanker

Uit Zweeds onderzoek is gebleken dat dikke tieners twee keer zoveel kans maken later darmkanker te krijgen. 

Wetenschappers hebben de afgelopen 35 jaar 240.000 mensen gevolgd. De deelnemers waren aan het begin van het onderzoek 16 tot 20. Nu, na 35 jaar, zijn een kleine duizend mensen tegen darmkanker aangelopen. Uit de resultaten blijkt dus dat dikkertjes twee keer zoveel kans maken op de nare ziekte. Tieners met obesitas maken zelfs 2.38 keer meer kans. 

Dus ben jij  in de pubertijd en weet je niet waar je kin eindigt en je nek begint? Het is nog niet te laat, kom in actie nu het nog kan! De gevaren voor mensen met overgewicht worden groter en groter. Darmkanker mag dan al geen pretje zijn, maar risisco lopen in een programma van Wendy van Dijk terecht te komen wens je niemand toe.Dik kind
Is darmkanker het grootste gevaar voor deze vetklep?

Twitch verbiedt streaming van adult only-games

Streamingdienst Twitch heeft vandaag zo zijn beleid aangepast dat streamers geen games meer kunnen uitzenden die een AO (Adult Only) Rating hebben gekregen van de ESRB, de Amerikaanse instelling voor leeftijdsclassificatie van games. Dat heeft de dienst vandaag bekend gemaakt.

"Vroeger beoordeelden we individueel welke games wel en niet gestreamed konden worden, door het beoordelen van de seksuele inhoud of het extreme geweld" schrijft Twitch. "Dit zorgt voor veel verwarring onder de streamers en we willen dat onze regels zo duidelijk mogelijk zijn. Als een game voortaan de Adults Only-Rating heeft gekregen in de Verenigde Staten, is het niet toegestaan dit op Twitch te streamen. Heeft een game een Adults Only-Rating gekregen in andere landen maar niet in de Verenigde Staten, zoals The Witcher 3, dan is het nog gewoon toegstaan deze game te streamen."

Er is maar een klein lijstje van games die de AO-rating hebben gekregen, waarvan Grand Theft Auto: San Andreas en Manhunt 2 de bekendste zijn. Een volledige lijst kun je hier vinden. 

Hoewel het niet expliciet is gemeld, valt de update van de regels nauwgezet samen met de release van Hatred, een extreem gewelddadig spel dat al de nodige controverse heeft opgewekt. Hatred heeft van de ESRB een AO-rating gekregen in de Verenigde Staten, wat zou inhouden dat de game niet gestreamed mag worden.

Twitchlogo
Twitch verbiedt streaming van adult only-games

Xbox One-controller krijgt koptelefoonaansluiting

Op de site van Xbox.com staan nu plaatjes van een Xbox One-controller met een 3.5-mm poort voor oordopjes of een koptelefoon. De enige hint die we nog krijgen is, dat erbij staat dat deze variant vanaf juni verkocht wordt. PlayStation 4-controllers hebben al een 3.5mm aansluiting voor koptelefoons. Dit kan een rol hebben gespeeld in de beslissing van Xbox om het ontwerp aan te passen.

Nieuwe controller

De standaard Xbox One controller heeft een speciale plug om een koptelefoon mee aan te sluiten. Vanaf juni komen er dus controllers die de consument meer vrijheid geven. Jammer als je net hebt geinvesteerd in een dure koptelefoon speciaal voor je Xbox One, maar over het algemeen is het goed nieuws.

Plug

Ophef om stijve tepels op tv

In Australië is ophef ontstaan om ene Gorgi Coghlan. De mooie tv-presentatrice verscheen gisteren op Channel 10 met duidelijk zichtbaar harde tepels.

De brunette droeg een mouwloze jurk met een strak bovenstuk. Zo strak, dat Coghlan haar bh moest thuislaten.

Blijkbaar stond er een fris briesje in de studio of was de dame in kwestie botergeil, want haar stijve tepels priemden door het stralle jurkje. De tieten trokken zo de aandacht, dat de komst van een belangrijke gast volledig werd overschaduwd.

Het geile jurkje heeft een hoop commotie veroorzaakt onder de puriteinse Aussies. De presentatrice heeft zelfs publiekelijk haar verontschuldigingen aangeboden. "Sorry als ik iemand hiermee heb gekwetst. Ik zal voortaan een coltrui dragen", belooft Coghlan.

Poetin haalt uit naar FBI, steunt Blatter

De Russische president Vladimir Poetin is niet te spreken over het optreden van de Amerikaanse geheime dienst FBI, die woensdag in het Zwitserse Zürich zeven FIFA-leden arresteerde op verdenking van corruptie. Volgens de Russische president is de actie een nieuwe poging van de Amerikanen om hun wetten op te leggen aan andere landen.

"De Verenigde Staten hebben niets te maken met de FIFA", zei Poetin donderdag. "De gearresteerde FIFA-officials zijn geen Amerikaanse burgers. De arrestaties ogen, op z'n minst, heel vreemd. Het is een overduidelijke poging om een herverkiezing van Blatter te voorkomen."

Poetin voegde eraan toe dat hij achter Blatter staat en de manier waarop de 79-jarige Zwitser sinds 1998 de voetbalwereld bestuurt.

Blatter en Poetin vermaken zich samen opperbest na afloop van de WK-finale in Brazilië, waarbij Poetin het WK officieel kreeg overgedragen (Foto: Getty)

Zorgen tabaksindustrie om illegale fabrieken

De tabaksindustrie maakt zich zorgen om de toename van illegale sigarettenfabrieken in Nederland. Vorig jaar zijn drie fabrieken ontmanteld. Dat staat in het jaarlijkse Europees onderzoek van KPMG in opdracht van de tabaksindustrie, waar het AD donderdag melding van maakt.

De fabrieken stonden in Aalsmeer, Gronsveld en Giessen. "Door goede controles door de douane hebben we meer vat gekregen op de illegale handel van sigaretten uit China. Maar hierdoor verplaatst het probleem zich naar Europa en ook naar Nederland. In 2013 is er maar een illegale fabriek in Nederland gevonden en nu drie. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, want de criminaliteit komt hierdoor steeds dichter bij huis'', aldus een woordvoerster van tabaksfabrikant Philip Morris.

Volgens het rapport werden er wel veel minder illegale sigaretten gerookt. In 2014 ging het om 850 miljoen sigaretten, een half miljard minder dan in 2013. Er werden 85 miljoen peuken door de douane onderschept. "We proberen er alles aan te doen om de illegale productie tegen te gaan door zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Maar het is vooral een kwestie van de ordehandhaving om criminelen buiten de deur te houden'', aldus de woordvoerster.

'Bod NS was onmogelijkheid'

Het hoge bod van de NS op het vervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid was 'een onmogelijkheid'. Daardoor voelde de NS zich na tekenen van het contract gedwongen opnieuw te onderhandelen om de hoge jaarlijkse vergoeding aan de overheid omlaag te brengen.

Dat zei voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs (2003-2007) donderdag tegen de parlementaire enquêtecommissie Fyra, die te weten wil komen waarom de flitstrein Fyra, die op de hogesnelheidslijn HSL-Zuid moest gaan rijden, veel te laat klaar was en wegens ernstige mankementen maar kort reed.

Eind 2003 vroeg HSA, de exploitant van de hogesnelheidslijn, al om steun van de overheid. Maar Peijs zei de NS niet tegemoet te kunnen komen omdat dit ongeoorloofde staatssteun zou zijn. Ook weigerde de NS inzicht te geven in de cijfers. HSA waarschuwde voor een faillissement, maar daar was volgens Peijs nog lang geen sprake van.

Amsterdam snijdt ruim 25 miljoen in subsidies

Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders wil ruim 25 miljoen euro besparen op subsidies. Dat bedrag maakt deel uit van de in totaal 145 miljoen euro aan bezuinigingen die de hoofdstad in 2018 wil hebben gerealiseerd, maakte wethouder Udo Kock (Financiën) donderdag bekend.

Amsterdam verleent jaarlijks bijna 650 miljoen euro subsidie aan honderden organisaties. De ambitie van het college was aanvankelijk dit bedrag met zo'n 30 miljoen te verminderen, maar volgens Kock blijkt ruim 25 miljoen voldoende. "We denken dat dat op een verantwoorde manier kan. Al zal ook die 25 miljoen soms pijnlijk zijn.''

Instellingen die op minder steun van de gemeente kunnen rekenen zijn onder meer Artis (1 miljoen minder), Amsterdam Marketing (550.000 minder), de Openbare Bibliotheek Amsterdam (1 miljoen minder) en Beschermd wonen (4,4 miljoen minder).

Hiv-wachtlijsten lopen op door bezuinigingen

De wachtlijsten voor mensen die zich willen laten testen op hiv, lopen op tot onacceptabele hoogten. Daarvoor waarschuwt GGD Amsterdam, met de grootste soa-poli van Nederland, in een verslag.

Oorzaak van de oplopende wachtlijsten zijn de bezuinigingen op tests op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Daardoor moeten GGD-artsen cliënten steeds vaker weigeren. De overheid wil in de hoofdstad dit jaar nog maar 40.000 consulten vergoeden. Dat zijn echter 6000 minder tests dan dat er in 2014 zijn uitgevoerd.

Volgens GGD kunnen de wachtlijsten alleen worden teruggedrongen door mensen die niet bij de grootste risicogroepen behoren te weigeren. "Zij worden geadviseerd om voor hun soa test naar de huisarts of andere zorginstelling te gaan'', staat in het verslag. GGD Amsterdam vermoedt dat het probleem van te lange wachtlijsten bij alle GGD's in de grote steden speelt.

Campagne over veranderingen werk en zekerheid

Een campagne op de radio, online en via sociale media moet mensen wijzen op veranderingen in het ontslagrecht en het gebruik van tijdelijke contracten. De wijzigingen zijn het gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid.

Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels die het voor werkgevers aantrekkelijker moeten maken om mensen eerder in vaste dienst te nemen. De campagne, een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is ook bedoeld om aanpassingen in het ontslagrecht bij een groter publiek bekend te maken.

"Nu is het nog zo dat sommige mensen bij ontslag veel geld meekrijgen en anderen helemaal niets'', aldus het ministerie donderdag. "Voortaan kan een transitievergoeding worden gebruikt om sneller een nieuwe baan te vinden als je wordt ontslagen.''

'Verlaging van hypotheeklimiet slecht idee'

Het verlagen van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis is een slecht idee, maar bovenal overbodig. Dat oordeelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag in een reactie op het adviesrapport van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

Volgens de VEH is er nu al een systeem waarbij mensen die een hypotheek sluiten ook direct aflossen. "Dat betekent in de praktijk vaak dat na vijf jaar al is afgelost tot 90 procent van de woningwaarde. Inclusief inflatie kan dat zelfs al tot 80 procent zijn", aldus de VEH. "Met het huidige systeem van aflossen is de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van de woning al gewaarborgd."

Ook benadrukt de VEH dat kopers bij een verdere verlaging van de hypotheeklimiet elders een lening zullen aangaan om aan de eisen te kunnen voldoen.

NBA-finale tussen Warriors en Cavaliers

De Golden State Warriors hebben woensdagavond (lokale tijd) voor het eerst in veertig jaar de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bereikt. Voor eigen publiek won het team uit Oakland de vijfde play-offwedstrijd van de Houston Rockets (104-90) en besliste de serie met 4-1.

Bij de winnende ploeg maakte Stephan Curry 26 punten, Harrison Barnes voegde er 24 punten aan toe.

In de finale staan de Warriors tegenover de Cleveland Cavaliers van sterspeler LeBron James. Hun eerste wedstrijd is volgende week in Oakland.

Ziggo nu grootste aanbieder breedbandinternet

Kabelmaatschappij Ziggo is na de fusie met UPC goed voor 43,9 procent van alle aansluitingen voor breedbandinternet in Nederland. Daarmee is het nu de grootste aanbieder. KPN komt inclusief dochtermerken Telfort en XS4ALL op de tweede plaats met een marktaandeel van 40,1 procent.

Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal die marktonderzoeker Telecompaper donderdag heeft gepubliceerd. KPN kreeg er in die periode wel meer abonnees bij dan de combinatie Ziggo/UPC: 35.000 tegen 10.000. Daarbij profiteert 's lands grootste telecombedrijf van de groeiende vraag naar snel internet via een glasvezelverbinding.

'Vita is uitgerangeerd'

Gisteren bij de Investor Relations Day van Sony noemde de president van Sony Computer Entertainment Andrew House de PlayStation Vita een ‘legacy platform’. De term ‘legacy’ wordt gebruikt voor hard- en software die verouderd is, maar nog wel wordt gebruikt.

PlayStation Vita

Het is Vita-gebruikers al tijden een raadsel waarom in het Westen geen grote 64GB memory cards te koop zijn. Ook voor het gebruik van PlayStation TV ben je aangewezen op een memory card. Nu blijkt dat Sony er eigenlijk geen zin meer in heeft. Omdat draagbaar gamen heel populair is in Japan is het aannemelijk dat Sony alleen daar nog doorgaat met ondersteuning voor de Vita. De Europeanen moeten lijdzaam toezien hoe hun Vita een zachte dood tegemoet gaat.

Sony is volgens geruchten van plan de prijs van PlayStation Vita sterk te verlagen. Een Vita gaat $89,- kosten in tegenstelling tot de $199,- die nu wordt afgerekend.

PlayStation Vita

Grote sponsors FIFA reageren bezorgd

Grote sponsors van de FIFA en het wereldkampioenschap voetbal zullen na de openbaarmaking van het FBI-onderzoek naar corruptie bezorgd hun relaties met die mondiale voetbalbond tegen het licht houden, maar niet onmiddellijk stappen ondernemen. Dat is de inschatting van Kevin Alavy, wiens werk bij de firma Futures Sport + Entertainment bestaat uit het analyseren van sportmedia.

Ondernemingen zoals Adidas, Coca Cola en Visa zullen er in de eerste plaats van uitgaan dat dit de sport niet zo beschadigt als bijvoorbeeld matchfixing en doping. De beschuldigingen van de Amerikaanse recherche FBI over systematische en diepgewortelde corruptie bij de FIFA ondermijnen de integriteit van de sport zelf niet, aldus Alavy. Er is wel corruptie die de voetbalfans kwaad maakt en dat is corruptie die de eerlijkheid van het spel ondermijnt. Smeergeld over wie mag uitzenden en waar een kampioenschap wel of niet komt, valt daar volgens hem niet onder.

Update 9.57 uur
Grote voetbalsponsoren zoals Coca-Cola, Adidas, Hyundai, McDonald's en Visa hebben verontwaardigd gereageerd op het corruptieschandaal bij wereldvoetbalbond FIFA. Creditcardbedrijf VISA overweegt zelfs om de relatie met de FIFA te herzien als er geen hervormingen doorgevoerd worden.

Sportmerk Nike is zelf in de verdediging gedrukt, omdat het bedrijf betrokken zou zijn geweest bij het omkoopschandaal. Hoewel het bedrijf niet met naam genoemd werd is in de beschuldigingen terug te vinden dat een kledingmerk miljoenen dollars extra betaalde om de exclusieve leverancier van kleding voor het Braziliaans nationale elftal te zijn.

Nike was de sponsor van Brazilië en liet in een verklaring weten volledig mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten. "Nike is tegen elke vorm van manipulatie", aldus het bedrijf.

'Lagere boete bij eerste verkeersovertreding'

Als het aan de PvdA ligt, krijgt iemand die voor het eerst op de bon gaat wegens bijvoorbeeld te hard rijden een lagere boete. Hardleerse automobilisten die keer op keer de fout in gaan zouden juist een een hogere boete moeten krijgen, meent Duco Hoogland, Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Hoogland wil dat 'structurele verkeersovertreders' hun leven beteren. "Iemand die een keertje een kleine verkeersovertreding maakt met honderden euro's beboeten helpt de verkeersveiligheid niet vooruit. Boetes moeten er zijn om gevaarlijk gedrag te bestraffen, niet om de staatskas te vullen. Laten we daarom vooral de mensen aanpakken die keer op keer in de fout gaan, en tegelijkertijd soepeler zijn voor mensen die een foutje begaan", zegt Hoogland. Hij haakt aan op een rapport van de Algemene Rekenkamer waaruit bleek dat hoge boetes niet echt helpen om de verkeersveiligheid te verbeteren.

'Lagere boete bij eerste verkeersovertreding' (Foto: Novum)
'Lagere boete bij eerste verkeersovertreding' (Foto: Novum)

Chipfabrikant NXP stoot onderdeel af

De Eindhovense chipfabrikant NXP verkoopt zijn onderdeel dat signaalversterkers maakt voor met name mobiele zendmasten. De Chinese investeerder Jianguang (JAC) betaalt daar 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor, meldde de voormalige chiptak van Philips donderdag.

Alle activiteiten van de divisie RF Power, inclusief het management, circa 2000 werknemers en alle relevante patenten en licentierechten, worden ondergebracht in een nieuw, in Nederland gevestigd bedrijf. JAC wordt daarvan volledig eigenaar.

De deal wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar afgerond. NXP gebruikt de opbrengst deels om de onlangs aangekondigde overname van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale te financieren. Daarmee is een bedrag van zo'n 12 miljard dollar gemoeid.

'Dochter George Bush krijgt talkshow'

Jenna Bush Hager is in gesprek met NBC om een middagtalkshow te presenteren. Dat meldt New York Post.

De 33-jarige dochter van George Bush werd gespot in Los Angeles waar ze een screentest deed voor een pilot van de nieuwe talkshow. Jenna heeft in de testrondes concurrentie van onder anderen actrice Tatyana Ali. Ook zouden er mannen in de race zijn voor de presentatiestoel van de show.

Jenna Bush Hager is al jarenlang verslaggever van het populaire variëteitsprogramma Today voor hetzelfde televisiestation. "Ze kan niet verder groeien bij Today dus is het normaal dat ze het probeert bij andere shows", meldt een insider. Hager is momenteel zwanger van haar tweede kind, in 2013 maakte ze oud-president George Bush voor het eerst opa.

Nebraska schaft doodstraf af

De Amerikaanse staat Nebraska heeft de doodstraf woensdag afgeschaft. Het is de eerste conservatieve Amerikaanse staat die dat doet sinds North Dakota in 1973.

De Senaat van Nebraska had zich al eerder voor afschaffing van de doodstraf uitgesproken, maar de Republikeinse gouverneur Pete Ricketts had hier zijn veto over uitgesproken. Met 30 stemmen tegen 19 maakte de Senaat woensdag het veto ongedaan.

Sommige senatoren verklaarden niet tegen de doodstraf te zijn, maar meenden dat die toch niet meer ten uitvoer zal worden gelegd wegens juridische obstakels. De laatste terechtstelling in Nebraska vond in 1997 plaats met de elektrische stoel. Onder het huidige protocol met een dodelijke injectie werd nog niemand geëxecuteerd, maar deze methode is sinds december 2013 ook niet meer mogelijk omdat een van de drie middelen die daarvoor nodig zijn niet meer beschikbaar is.

Belgisch luchtruim nog dagen deels dicht

Het vliegverkeer in België ondervindt zeker nog enkele dagen hinder van de stroomstoring bij luchtverkeersleider Belgocontrol. Het luchtruim is momenteel weer voor 75 procent open en volgens een woordvoerder van de luchtverkeersleiders blijft dat de komende dagen ook nog zo. Reizigers moeten de komende dagen dan ook zeker nog rekening houden met vertragingen.

Een woordvoerster van de luchthaven Zaventem bij Brussel gaf aan dat er het aantal annuleringen beperkt blijft. Ze verwacht dat er op piekmomenten te weinig capaciteit zal zijn om vliegtuigen te laten landen en opstijgen, maar dat kan worden gecompenseerd door toestellen op andere tijden te laten arriveren of vertrekken. "Dat betekent dat er op de dag vertragingen zullen zijn vanéén tot twee uur."

Belgisch luchtruim nog dagen deels dicht
Belgisch luchtruim nog dagen deels dicht (Foto: ANP)

Hitte India: 1371 doden

Het dodental door de hittegolf in India is opgelopen tot 1371, aldus lokale autoriteiten donderdag. In mei en juni stijgt het kwik in India doorgaans tot boven de 40 graden maar de laatste jaren zijn er volgens meteorologen steeds meer dagen met meer dan 45 graden.

De meeste slachtoffers vielen in de deelstaat Andhra Pradesh waar 1020 mensen onder de hitte bezweken. De verwachting is dat de hitte eind deze week enigszins wordt verdreven door regen.

Hitte India: 1371 doden
Hitte India: 1371 doden (Foto: ANP)

Rusland verzamelt troepen bij grens Oekraïne

Rusland trekt troepen en wapentuig samen bij een geïmproviseerde basis bij de grens met Oekraïne. Dat meldt het Britse persbureau Reuters donderdag op basis van ooggetuigen.

Het gaat om onder andere honderden stuks artillerie, mobiele lanceerinstallaties en tanks. De voertuigen hebben geen nummerplaten en van de uniformen die de militairen dragen zijn vaak de insignes verwijderd. De basis is ingericht bij een schietbaan op ongeveer 50 kilometer van de grens.

NAVO-bevelhebber Philip Breedlove waarschuwde eerder deze maand voor een nieuw Russisch offensief in het oosten van Oekraïne. Russische militairen maken volgens de Amerikaanse generaal gebruik van het staakt-het-vuren om nieuw posities in te nemen en de veroveringen veilig te stellen.

Rusland verzamelt troepen bij grens Oekraïne
Rusland verzamelt troepen bij grens Oekraïne (Foto: ANP)

NVM: verlaging hypotheek tot 100 procent ver genoeg

Een verlaging van de hypotheeklimiet tot 100 procent van de woningwaarde gaat volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ver genoeg. Dat zei een woordvoerder van de makelaarsvereniging donderdag in een reactie op het advies van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).

"Mensen zullen bij een verdere verlaging van de limiet steeds meer moeten gaan sparen om nog een huis te kunnen kopen. Dat betekent ook dat er meer geld aan de economie wordt onttrokken", meent de NVM, die benadrukte dat er recentelijk al strengere aflossingsregels zijn ingevoerd. "Ook zal de druk op de huurmarkt verder worden opgevoerd als de FSC haar zin krijgt."

Momenteel kunnen consumenten een hypotheek afsluiten tot 103 procent van de waarde van het koophuis. In 2018 moet dit percentage tot 100 procent van de woningwaarde zijn teruggebracht. Als het aan het FSC ligt wordt de hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

NVM: verlaging tot 100 procent is ver genoeg
NVM: verlaging tot 100 procent is ver genoeg (Foto: ANP)

Vrachtwagen met Splatoon-Amiibo's gestolen

Gisteren presenteerden wij de review van Splatoon die wij bekroonden met een acht. Vandaag kunnen wij melden dat er in Groot-Brittannië een vrachtwagen vol Splatoon-games en bijbehorende Amiibo’s is gejat.

Splatoon Amiibo's

In de vrachtwagen zaten onder andere special editions van Splatoon. Klanten die reeds een pre-order hebben geplaatst kunnen ervoor kiezen om hun geld terug te krijgen of een gewone editie van Splatoon plus £10,- voor hun bestelling.

Het tekort aan Amiibo’s neemt bijzondere vormen aan. Hopelijk trekt Nintendo zijn conclusies en voert het de productie van Amiibo’s sterk op.

Amiibo's

Mortal Kombat X Tanya toch gratis in Kombat Pack

Een beetje vertrouwen wordt weer teruggewonnen. Ed Boon heeft op Twitter laten weten dat de bezitters van het Kombat Pack vanaf 2 juni Tanya gratis kunnen downloaden. Heb je geen Kombat Pack, dan moet je wachten tot 9 juni voor je met haar mag spelen.

'Maximum hypotheeklening moet naar 90%'

Het maximale bedrag dat mensen moeten kunnen lenen voor een huis, moet verder omlaag. Dat staat in een adviesrapport dat minister Jeroen Dijsselbloem donderdag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft de Volkskrant. Het rapport is opgemaakt door een nieuw adviesorgaan van de regering, het Financieel Stabiliteitscomité (FSC). Door de verlaging van het hypotheekbedrag, in dit advies gesteld op 90 procent van de koopsom, moet worden voorkomen dat huizenbezitters met een restschuld blijven zitten als er opnieuw crisis ontstaat, stelt de Volkskrant.

Momenteel kunnen huizenkopers in Nederland 103 procent van de koopsom lenen. In 2018 moet dat verlaagd zijn tot 100 procent. Als het aan het FSC ligt, gaat het kabinet nog een stap verder en wordt het hypotheeklimiet ieder jaar met 1 procentpunt verlaagd tot het maximum op 90 procent ligt.

President van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, is de voorzitter van het adviesorgaan FSC. Knot pleit er al jaren voor dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden mogen lenen. Het FSC heeft in december vorig jaar ook al gesproken over een verlaging van de hypotheeklimiet.

Peuter (2) schiet zichzelf door het hoofd

Een tweejarige peuter is in de Verenigde Staten overleden nadat hij zichzelf met een pistool in het hoofd had geschoten. Dat meldden Amerikaanse media donderdag op basis van informatie van de politie.

Het jongetje was maandag met zijn ouders op bezoek in een woning op het platteland in het zuiden van de staat Virginia. Hij werd alleen gelaten in een slaapkamer waar hij op een kastje het vuurwapen vond. Toen hij daarmee ging spelen, ging het af en schoot hij zichzelf in het hoofd.

De peuter werd naar het ziekenhuis in Richmond gebracht waar hij woensdag aan zijn verwondingen bezweek.

Google afbeeldingen ook al racistisch

Naast Sinterklaasvierende Hollanders, hottentot-tongbrekende medelanders en eigenlijk elke blanke is nu ook Google Afbeeldingen vuig racistisch. Weg-met-ons-kunstenares-en-grafisch-ontwerper Johanna Burai heeft een site opgezet waarin gepleit wordt voor meer diverse zoekresultaten.

Als je zoekt op 'schattige baby' of 'arm' bevatten de resultaten namelijk vooral blanke ledematen en dat is natuurlijk een vooropgezet plan van de slavendrijvende blanke.

"Dit is een overduidelijk voorbeeld van hoe de norm van blankheid zich manifesteert. Het blanke lichaam is neutraal", mekkert ze. "Deze zoekresultaten zijn maar één voorbeeld van hoe blankheid de norm is in de samenleving en veel mensen lijken blind voor de privileges die je krijgt simpelweg door blank te zijn, net zozeer als ze blind zijn van het systematische racisme waarmee mensen van kleur elke dag weer geconfronteerd worden."

Om duidelijk te maken dat de blanke medemens op alle fronten smerig racistisch is heeft ze nu de website 'World White Web' opgezet. Deze bevat zes afbeeldingen van niet-blanke handen. Het doel is deze te delen zodat ze hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Pure racisme in google afbeeldingen
Pure racisme in google afbeeldingen

Quinsy Gario bant hottentottententententoonstelling

Hottentottententententoonstelling is nogal een tongbreker, maar niet meer eentje die in het scrabblewoordenboek van de moderne hipster staat. Want woensdag maakte Valtifest bekend dat dit woord is geschrapt als thema van het festival dat op 5 september plaatsheeft.

Onze nationale knuffel-antipiet Quinsy Gario heeft de organisatie namelijk duidelijk gemaakt dat die themakeuze racistisch was. "Hoop mensen in blackface dus op 5 september... En daarmee willen ze polarisatie tegengaan? Tegenstrijdig", schreef Gario op Twitter.

"Zo bedoelden we het niet", aldus de aanvankelijke reactie van de festivalorganisatie. Ze deden vervolgens netjes hun huiswerk. "De crux zit 'm in een deel van het woord: de hottentot. Een beledigende en politiek zeer incorrecte benaming uit de VOC-tijd voor leden van de Khoikhoi uit Zuid-Afrika", legde Valtifest vorige week via Facebook uit.

"In onze optiek betekende het woord een rommelig allegaartje, een vrolijk soepzooitje van alles en iedereen bij elkaar. Dit bleek een naïeve gedachte. We beseffen nu dat het woord 'hottentot', zeker in combinatie met het woord 'tentoonstelling', beladen is en kwetsend kan zijn", luidt een nieuwe verklaring van het festival.

Over het nieuwe thema moest ogenschijnlijk een volle week worden vergaderd. En ze zijn eruit: het luidt 'Wie je ook tent'. Maar vermoedelijk was ook 'Impotent' in de race, maar heeft die het niet gehaald.

Promoposter Vaktifest 2015
Promoposter Valtifest 2015

Koning: band met Canada biedt houvast

Koning Willem-Alexander heeft woensdagavond uitgebreid stilgestaan bij de bijzondere band tussen Nederland en Canada. "Er zijn weinig landen in de wereld waar de verbinding met Nederland zo voelbaar is als hier", zei de koning bij het staatsbanket dat de Canadese gouverneur-generaal David Johnston aanbood in Rideau Hall. De verbondenheid vloeit volgens hem voort 'uit het hart en een gedeelde, levende historie'.

De vriendschap met Canada noemde hij 'een vast punt, een houvast. We zijn bondgenoten, gedreven door de overtuiging dat vrijheid, vrede en rechtvaardigheid elke inspanning waard zijn'. Willem-Alexander wees erop dat meer dan een miljoen Canadezen Nederlandse wortels hebben en dat zijn eigen familie een bijzondere band heeft met Canada.

In het publiek zat Willem-Alexanders peettante Renée Smith-Roëll, die als kind met de Nederlandse koninklijke familie in ballingschap in Ottawa verbleef. "Toen onze nationale vlag in Nederland verboden was, werd hij hier in top gehesen, in het democratische hart van Canada", aldus Willem-Alexander.

De koning ging in zijn toespraak in op het Canadese aandeel in de bevrijding van Nederland. "De prijs die Canada betaalde voor onze bevrijding was hoog. Ongeveer 7600 militairen kwamen om in de strijd voor onze vrijheid." Willem-Alexander voegde eraan toe dat zo lang Nederland bestaat de herinnering aan die Canadese mannen zal blijven bestaan.

Het staatsbezoek aan Canada duurt drie dagen.

Koning: band met Canada biedt houvast
Koning: band met Canada biedt houvast (Foto: ANP)

Rechter wijst zedenzaak Michael Jackson af

Een rechter in Los Angeles heeft de zaak van Wade Robson tegen Michael Jackson afgewezen. Dat meldt MyNewsLA.

Robson trad twee jaar geleden naar buiten met het verhaal dat hij zeven jaar lang regelmatig seksueel werd misbruikt door Jackson. In 2005 had de nu 32-jarige Robson echter onder ede verklaard dat de popster nooit iets verkeerds met hem heeft gedaan. Die verklaring is Robson, een Australische danser, nu deels fataal geworden.

"Mr. Robson heeft in de rechtszaal onder ede verklaard dat Michael zich bij hem nooit ongepast heeft gedragen", meldt Howard Weitzman, advocaat van de nabestaanden van Michael Jackson. De rechter was overtuigd van dit argument en meldde bovendien dat Robson rechterlijke toestemming had moeten vragen om deze zaak vier jaar na de dood van de popster in te dienen.

Maryann Marzano, de advocaat van Robson vroeg de rechter ondanks de late aanklacht eerder al om begrip voor de situatie van haar cliënt. Robson, die 7 jaar oud was toen het vermeende misbruik begon, zou door Jackson zijn gehersenspoeld en zich daardoor voor lange tijd niet hebben gerealiseerd dat Jacksons gedrag verkeerd was. Pas toen hij in therapie ging kwam Robson tot het inzicht dat hij misbruikt was. "Toen sprak ik voor het eerst over seksuele activiteiten met Jackson", meldde Robson eerder in een verklaring. "Deze openbaring had een enorme emotionele, psychologische en fysiologische impact die tot op de dag van vandaag voortduurt."

Eindexamens donderdag weer achter de rug

Fries, Russisch, Spaans, Turks en Arabisch; met deze eindexamens voor leerlingen van havo en vwo is donderdag het eerste tijdvak helemaal afgerond. Vmbo-ers waren woensdag al klaar. De herexamens staan vanaf half juni gepland.

Ruim 200.000 leerlingen hebben dit jaar eindexamen gedaan. De meesten zitten op het vmbo (110.270), de rest doet examen havo (57.580) of vwo (38.450).

De teller van het aantal klachten stond op de een-na-laatste examendag op ruim 155.000 klachten van scholieren. Dat zijn er fors meer dan in de hele examenperiode vorig schooljaar. Toen ontving het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) 116.000 klachten.

Eindexamens achter de rug
Eindexamens donderdag weer achter de rug (Foto: ANP)

Ice Cube beschuldigd van antisemitisch geweld

Een rabbijn claimt slachtoffer te zijn van antisemitische geweldpleging door Ice Cube en zijn vrienden. Hij eist daarom voor de rechter 2 miljoen dollar schadevergoeding, meldt TMZ.

Rabbijn P. Taras meldt dat hij afgelopen weekend tegen de rapper botste bij een lift in een casino in Detroit. Hij zou vervolgens tegen Ice Cube hebben gezegd dat hij moet uitkijken waar hij loopt, waarna de entourage van Ice de rabbijn aanviel. Terwijl Taras werd geslagen, hoorde hij ze antisemitische taal uitslaan, claimt hij.

Daarom sleept hij Ice Cube voor de rechter. Een woordvoerder van de 22 Jump Street-ster noemt de aanklacht complete onzin: "Niet alleen zijn deze aantijgingen leugens, hij weet niet eens wie deze man is."

Vriend aanslagpleger Boston mogelijk in cel

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft zeven jaar cel geëist tegen een vriend van de man die een bomaanslag pleegde tijdens de marathon in Boston. De man heeft het onderzoek naar de aanslag gedwarsboomd.

De Kazachstaanse Dias Kadirbajev studeerde ten tijde van de aanslag in de VS. Zijn vriend, de 21-jarige Tsjetsjeen Dzjochar Tsarnajev, liet in april 2013 een bom afgaan tijdens de Boston Marathon. Drie mensen kwamen om het leven en meer dan 260 mensen raakten gewond. Tsarnajev kreeg half mei de doodstraf.

Na de aanslag ging Kadirbajev naar de kamer van Tsarnajev en haalde hij een rugzak weg waarin vuurwerk zonder kruit zat. Ook ging hij niet naar de politie toen bekend werd dat Tsarnajev werd gezocht. Op Russische sociale media schreef hij dat zijn 'beste vriend dit had gedaan'.

Kadirbajev staat komende week met twee anderen voor de rechter omdat ze het onderzoek tegenwerkten en hebben gelogen tegen de politie. Kadirbajev gaf in augustus al toe dat hij schuldig is.

Verenigde Staten steeds links-liberaler

Conservatieve opvattingen verliezen terrein in de Verenigde Staten, mensen omarmen liberale opvattingen. Dat blijkt uit enquêtes van onderzoeksbureau Gallup. In sociaal opzicht noemen steeds meer Amerikanen zich liberaal.

In de Verenigde Staten worden linkse opvattingen doorgaans 'liberal' genoemd. Voor het eerst sinds de onderzoeken in 1999 van start gingen, noemen evenveel mensen zichzelf sociaal-liberaal als sociaal-conservatief; beide 31 procent. In 1999 was dat nog 21 tegen 39 procent.

Op sociale onderwerpen zijn aanhangers van de Democratische partij duidelijk verder naar links opgeschoven. Republikeinen worden wat minder conservatief en noemen hun opstelling vaker gematigd. Op economisch vlak denkt Amerika nog wel steeds duidelijk conservatief. Democraten zijn wel steeds minder conservatief op economisch terrein.

Inmiddels is 60 procent van de Amerikanen voorstander van 'same sex marriage', het openstellen van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. Dat percentage is een record, net als de uitgesplitste percentages bij Democraten (76), Republikeinen (37) en onafhankelijken (64).

Morele onderwerpen
Op allerlei morele onderwerpen schuiven de Amerikanen op naar liberale opvattingen. De acceptatie van onder meer homoseksuele relaties (63 procent), seks tussen ongetrouwde mensen (68), scheiding (71), gebruik van stamcellen (64) is tussen 2001 en 2015 flink toegenomen. De steun voor de doodstraf (60 procent) is drie procentpunt afgenomen.

Onderwerpen die Amerikanen in meerderheid 'moreel verkeerd' vinden, zijn onder meer: tieners die seks hebben (56 procent keurt dit af), dieren klonen (60), porno (62), zelfmoord (73), polygamie (81), mensen klonen (81) en getrouwde mensen die een affaire hebben (89 procent). Precies tussen 'moreel acceptabel' en 'moreel verkeerd' in bevindt zich abortus (45 om 45 procent).

Leger VS blundert met antrax-bacterie

Een laboratorium van het Amerikaanse leger heeft per ongeluk het gevaarlijke antrax (of miltvuur) naar laboratoria gestuurd. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei woensdag dat niemand ziek is geworden van de dodelijke bacterie, maar vier medewerkers worden wel preventief behandeld, meldt CNN.

De monsters van de antrax-bacterie werden verstuurd vanuit een lab in de Amerikaanse staat Utah. De bacterie moest eigenlijk in niet-actieve vorm worden verstuurd, zodat onderzoek gedaan kan worden naar biologische wapens. In plaats daarvan is een levende bacterie op de post gedaan naar laboratoria in zeker negen andere staten en een Amerikaanse legerbasis in Zuid-Korea. Een laboratorium in de staat Maryland ontdekte de levende bacterie vorige week en sloeg alarm.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC onderzoekt wat er fout heeft kunnen gaan. Uit voorzorg zijn alle antrax-leveringen stopgezet totdat het onderzoek klaar is.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat in de VS wordt geblunderd met de antrax-bacterie. Vorig jaar juni werden tientallen wetenschappers blootgesteld aan levende antrax die onschadelijk gemaakt had moeten worden. De incidenten zijn een blamage voor de autoriteiten, omdat het gezaghebbende CDC wereldwijd een voorbeeldrol heeft.

Miltvuur wordt veroorzaakt door de antrax-bacterie. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.

Amerikaans lab blundert met antrax-bacterie
Leger VS blundert met antrax-bacterie (Foto: ANP)

Bijstandsgerechtigden voelen zich 'vernederd'

Als je in de bijstand zit, moet je daar iets voor terugdoen, vinden ze in Rotterdam. Maar bijstandsgerechtigden ervaren de taken die ze moeten uitvoeren als 'intimiderend, zinloos en onredelijk'. Dat staat in een rapport over het zogeheten re-integratiebeleid van de gemeente.

Wie in Rotterdam een bijstandsuitkering krijgt en geen werk kan vinden, moet de eerste vijftien weken straten gaan vegen, ongeacht achtergrond in opleiding of werk. Het gaat om straten die al door professionals zijn schoongemaakt, zegt de gemeentelijke ombudsman Anne Mieke Zwaneveld.

In een rapport over de uitvoering van het re-integratiebeleid uit Zwaneveld kritiek. Ze vraagt zich af wat de toegevoegde waarde is van de algemene verplichting om straten te gaan vegen. 'Velen ervaren dit werk als vernederend en confronterend. Het draagt in hun beleving in ieder geval niet bij aan het vinden van betaald werk.'

Bijstandsgerechtigden voelen zich 'vernederd'

Sunderland was laatste trainersklus Advocaat

Dick Advocaat gaat definitief weg bij Sunderland en zal ook niet meer bij een andere club aan de slag gaan als trainer. De 67-jarige Nederlandse trainer heeft dat woensdag gezegd.

"Op bepaalde momenten in je leven moet je beslissingen nemen. Meerdere clubs hebben mij de laatste tijd benaderd. Maar het was voor mij duidelijk: of ik zou doorgaan bij Sunderland, of ik zou stoppen. Het is dat laatste geworden", aldus de Hagenaar, die sinds maart actief was als hoofdtrainer van Sunderland. Hij behoedde zijn ploeg voor degradatie. Vorige week sleepte de formatie tegen Arsenal het laatste benodigde puntje binnen (0-0).

Bertens ook in dubbelspel uitgeschakeld

Voor Kiki Bertens zit Roland Garros 2015 erop. De Wateringse tennisster verloor woensdag met de Zweedse Johanna Larsson in het dubbelspel ook in de eerste ronde. Het Oekraïense duo Ljoedmila Kitsjenok/Olga Savtsjoek was in twee sets te sterk: 6-4 en 7-6 (5).

Michaëlla Krajicek, die in Parijs samenspeelt met de Tsjechische Barbora Strycova, ging eerder op de dag ten koste van het Franse koppel Julie Coin/Paula Parmentier (7-6 en 6-0) wel door.

In het enkelspel is Simona Halep verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van Roland Garros. De Roemeense nummer twee van de wereld was in een partij van ruim een uur kansloos tegen de Kroatische Mirjana Lucic-Baroni: 7-5 en 6-1.

Bij Halep ontbrak het vooral aan scherpte. Ze sloeg in de hele partij slechts vijf winners, terwijl Lucic-Baroni op die manier 29 punten scoorde. Saillant detail is dat Lucic-Baroni Halep vorig jaar op de US Open ook al uit het toernooi kegelde. In Parijs haalde Halep vorig jaar de finale, waarin ze verloor van Maria Sharapova.

Lucic-Baroni staat in de derde ronde van het grand slam tegenover de Française Alizé Cornet, de nummer 29 van de plaatsingslijst. Deze won in haar tweede partij met 6-2 en 7-5 van Alexandra Dulgheru uit Roemenië.

Terpstra rijdt dit jaar geen Tour de France

Niki Terpstra doet dit jaar niet mee aan de Ronde van Frankrijk. De Nederlandse wielrenner heeft daartoe in overleg met de ploegleiding van Etixx-QuickStep besloten. "Het was een lastig besluit, vooral omdat de Tour in Nederland start. Het was speciaal geweest te koersen over eigen wegen, maar soms moet je keuzes maken. Ik rijd wel de Eneco Tour, daarna bepalen we de rest van mijn programma", liet hij woensdag op de teamsite weten.

Terpstra had een lang en zwaar voorjaar, dat al in januari begon met de zesdaagse van Rotterdam. Na Parijs-Roubaix nam hij enige tijd rust. De Nederlander in Belgische dienst hervatte de training op Mallorca ter voorbereiding op de Ronde van België, waarin hij woensdag terugkeerde in koers. Een flinke verkoudheid betekende afgelopen weekeinde echter een aanslag op zijn conditie. Niettemin eindigde Terpstra in de korte tijdrit over 6,85 kilometer in Bornem als 27e, op 26 seconden van winnaar Matthias Brändle.

Europa League: Uitslag Dnipro Dnipropetrovsk - Sevilla FC

Sevilla mag zich de succesvolste ploeg aller tijden noemen in de Europa League en de voorloper daarvan, de UEFA Cup. De Spaanse club won woensdag in de Poolse hoofdstad Warschau de finale tegen het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk: 3-2. Daarmee komt de teller voor Sevilla op vier titels, een ongeëvenaard aantal.

Vaak zijn finales van Europese clubtoernooien meer spannend dan goed. Doelpunten zijn meestal schaars en de finalisten beperken zich, zeker in de beginfase, over het algemeen tot het aftasten van elkaar. Daar was woensdag in ieder geval geen sprake van in het Nationale Stadion in Polen. Het ging vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Martin Atkinson meteen los. Vooral Sevilla, aangemoedigd door de fanatieke coach Unai Emery, zocht gelijk de aanval.

De Spanjaarden werden voorafgaand aan de finale gezien als de grote favoriet. Sevilla won de Europa League vorig jaar en kroonde zich in 2006 en 2007 al tot winnaar van de UEFA Cup. Het was dan ook verrassend dat Dnipro na zeven minuten op voorsprong kwam. Nikola Kalinic knikte uit het niets binnen: 1-0.

Sevilla leek zich weinig aan te trekken van die snelle achterstand. Na enkele kansjes viel halverwege de eerste helft de verdiende 1-1. Grzegorz Krychowiak kreeg na een hoekschop de bal voor zijn voeten, behield het overzicht en knalde de gelijkmaker binnen. Vier minuten later was het al 2-1 voor de Spaanse club. José Antonio Reyes zette met een fenomenale pass Carlos Bacca vrij voor doelman Denis Boiko. De spits omspeelde de keeper en tikte secuur binnen.

Dnipro kwam er niet aan te pas. De ploeg die eerder in het toernooi Ajax uitschakelde, had de handen vol met verdedigen en moest het hebben van spaarzame uitvallen. Net zo verrassend als bij de 1-0 hadden de Oekraïners daaruit vlak voor rust toch weer succes. Roeslan Rotan legde een vrije trap precies over de muur in de korte hoek en liet keeper Sergio Rico kansloos: 2-2.

Hoewel de gelijke stand bij rust anders deed vermoeden, was Sevilla veel beter dan Dnipro . De Spanjaarden gingen in de tweede helft dan ook vrolijk door met aanvallen. Dat betaalde zich ruim een kwartier voor tijd uit. Wederom was Bacca het eindstation: 2-3. Dnipro probeerde nog een slotoffensief te ontketenen, maar was aangeslagen toen spelmaker Matheus vlak voor tijd ineens in elkaar zakte op het veld. Met tien man kon de Oekraïense club niet voorkomen dat Sevilla ook zijn vierde Europese finale in winst omzette.

Sevilla FC viert feest met de beker in de hand. (PRO SHOTS/Insidefoto)
Sevilla FC viert feest met de beker in de hand. (PRO SHOTS/Insidefoto)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.