UEFA straft Feyenoord met één duel zonder publiek

De UEFA heeft Feyenoord gestraft met één duel zonder publiek naar aanleiding van incidenten rondom de thuiswedstrijd tegen AS Roma. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond (UEFA) laat vrijdagmiddag weten dat Feyenoord een straf heeft gekregen. De Rotterdamse club moet de eerstvolgende Europese thuiswedstrijd zonder publiek afwerken. Dit zal overigens op zijn vroegst in het seizoen 2016/17 zijn, want Feijenoord plaatste zich voor komend seizoen niet voor Europees voetbal.

Ook heeft Feyenoord twee boetes van de UEFA ontvangen, van in totaal 100.000 euro. Dit alles naar aanleiding van de ongeregeldheden die plaatsvonden op 26 februari bij het thuisduel met AS Roma in de Europa League.

De straffen kreeg Feyenoord omdat er tijdens het duel trappen werden geblokkeerd door supporters en dat is in de ogen van de UEFA uit den boze. Ook maakten supporters zich schuldig aan racistisch gedrag, al heeft Feyenoord dat altijd tegengesproken.

Zo werd er tijdens de wedstrijd een opblaasbare banaan naar de Ivoriaanse Roma-aanvaller Gervinho gegooid. Dit werd door de UEFA opgevat als racistisch, terwijl opblaasbananen een geregeld terugkerend voorwerp zijn in De Kuip en los staat van racisme.

Deze banaan is voor Feyenoord zeer kostbaar. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Deze banaan is voor Feyenoord zeer kostbaar. (PRO SHOTS/Willem Vernes)