Rutte weer op de 'doe normaal'-toer

Premier Mark Rutte heeft op het VVD-congres in Arnhem uitgehaald naar de 'grote dikke-ik'-mentaliteit die in Nederland zou heersen. Mensen denken volgens hem dat ze alles kunnen maken en overal recht op hebben. De normen en waarden van 'hardwerkend Nederland' zouden weer centraal moeten komen.

Werklozen die gelijk een uitkering aanvragen behoorden tot de categorie die een veeg uit de pan kregen van Rutte. "Ze hebben het adres van het UWV al in de hand." Volgens hem kunnen zij zich beter eerst richten op een nieuwe baan.

Ook begrijpt de premier niet waarom ouders van schoolgaande kinderen de neiging hebben achter om niet achter de leraar, maar achter hun kroost te gaan staan. Vervolgens worden ze 'woedend' op de leraar als het kind met strafwerk thuiskomt. Dat zou natuurlijk andersom moeten zijn, meent de eerste minister.

Toedeledoki
Opvallend is Ruttes aanval op bankiers die zichzelf enorme bonussen of salarisverhogingen toekennen. "Ik begrijp werkelijk niet dat er bankiers zijn die zeggen dat ze in het buitenland zoveel meer kunnen verdienen. Dan denk ik: toedeledoki, ga dan, en zoek die bank in Londen. Maar ik zie het nooit gebeuren."

Rutte zei dat banken, woningcorporaties, scholen en ziekenhuizen de beste mensen nodig hebben, maar dat zij niet moeten vergeten dat ze met belastinggeld betaald worden, of dat hun bank in nood door belastinggeld gered wordt. "Dat betekent dat je een beetje terughoudend bent. Ik vind dat we elkaar daar op moeten aanspreken."

Bij de algemene beschouwingen van 2011 kwam de premier in een fameuze botsing met PVV-leider Geert Wilders. Laatstgenoemde riep daarbij tegen de premier dat hij eens normaal moest doen. "Doe zelf normaal", riep Rutte toen terug.

Rutte weer op 'doe even normaal'-toer
Rutte weer op de 'doe normaal'-toer (foto: Novum)