Aru wint zware bergrit in Giro

De Italiaanse wielrenner Fabio Aru heeft vrijdag de negentiende etappe gewonnen in de Ronde van Italië, een loodzware bergrit over 236 kilometer van Gravellona Toce naar Cervinia. De 24-jarige coureur van Astana ging op de slotklim achter de ontsnapte Ryder Hesjedal aan. Aru passeerde de Canadees op 6 kilometer van de finish en reed solo naar de ritwinst. De Italiaan klom tevens naar de tweede plaats in het algemeen klassement, ten koste van zijn Spaanse ploeggenoot Mikel Landa.

Bijna een halve minuut na de Italiaanse winnaar kwam Hesjedal als tweede over de finish. De Colombiaan Rigoberto Urán werd derde op ruim een minuut. Steven Kruijswijk ging in het groepje met rozetruidrager Alberto Contador omhoog en kwam op 1.18 als nummer vijf van de etappe over de streep, nog achter Tanel Kangert uit Estland.

De renner van LottoNL-Jumbo raakte zijn blauwe bergtrui kwijt aan Giovanni Visconti, de Italiaan die lang op kop reed. De renner van Movistar bleef het langste over uit een vluchtersgroep van negen man, waar ook Nick van der Lijke toe behoorde, en pakte onderweg veel punten op de drie bergen in de aanloop naar de slotklim. Visconti werd pas op de slotklim ingelopen door de klassementsmannen. Kruijswijk probeerde onderweg ook punten te sprokkelen, maar kon niet voorkomen dat Visconti hem voorbij ging in het bergklassement. De Nederlander begint zaterdag met zestien punten achterstand aan de laatste bergetappe, naar Sestrière. Zondag is de slotrit naar Milaan.

Contador hield zich rustig, in de wetenschap dat hij een geruststellende voorsprong heeft in het klassement. De Spanjaard kwam vlak achter Kruijswijk als zesde over de streep en behield het roze. Contador heeft 4 minuten en 37 seconden voorsprong op Aru, die vorige week nog even in het roze reed maar daarna een paar slechte dagen kende. Landa staat derde op 5.15. Kruijswijk werd in het klassement gepasseerd door Hesjedal en verhuisde van de achtste naar de negende plek, met een achterstand van 12.53 op Contador.