Oostenrijker houdt 200 duiven in huis

Een huisarts wist niet wat hij zag toen hij een patiënt net buiten Wenen bezocht. De Oostenrijker hield tussen de 150 en 200 duiven in zijn woning. De vogels leefden er onder erbarmelijke omstandigheden, zegt de Weense dierenbescherming.

De fanatieke duivenhouder woont in Schwechat, net ten zuidoosten van de Oostenrijkse hoofdstad. De man was onwel geworden en vroeg om medische hulp. Daarop kwam een arts op bezoek. Die trof een ravage aan. Hij maakte meteen melding bij de Tierschutsverein van Wenen. Niet alleen in de woning krioelde het van de duiven, in de tuin achter de woning zaten nog meer duiven, opgepropt in kleine kooitjes.

Stank
De meubels, de muren en de vloer waren bezaaid met duivenpoep, veren en ander afval. De ramen van de woning waren zo smerig dat er amper nog licht naar binnen kwam; het huis was bijna volledig donker. Ook lagen er meerdere karkassen van duiven, in verschillende stadia van ontbinding. De stank was dan ook ondraaglijk; medewerkers van de dierenbescherming moesten gezichtsmaskers en beschermende pakken dragen om zichzelf te beschermen.

De dierenbescherming wist meer dan 70 vogels te vangen en naar een dierenarts te brengen. De meeste andere duiven zijn weggevlogen. De dierenarts stelde vast dat sommige duiven ernstig ondervoed waren, last hadden van parasieten en van oogletsel. Bovendien waren de vogels ernstig uitgedroogd; waarschijnlijk hadden ze dagenlang geen water gehad. De dierenbescherming is nu op zoek naar een duivenliefhebber die de duiven in de juiste omstandigheden kan houden.