Turken in Nederland naar stembus

Honderdduizenden Turkse Nederlanders mogen de komende dagen hier in Nederland naar de stembus. Ze kunnen vrijdag, zaterdag en zondag hun stem uitbrengen voor het Turkse parlement. Er zijn twee stembureaus, in Rijswijk en in Deventer. Volgens de Turkse ambassade zijn 240.000 Nederlanders geregistreerd als kiezer.

In Turkije zelf zijn de verkiezingen volgende week zondag. De AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan heeft nu nog een absolute meerderheid, maar raakt die misschien kwijt. Elke stem telt, dus kwam minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken deze week nog naar Den Haag en Rotterdam om stemmen voor de AK-partij binnen te halen.

Vorig jaar konden Turken in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen. Het land koos toen een nieuwe president. In Nederland stemden ongeveer 18.000 mensen, bijna 10 procent van de kiesgerechtigden. De ambassade verwacht dat de opkomst nu veel hoger is. Winnaar Erdogan kreeg vorig jaar 77,9 procent van de stemmen in Nederland, terwijl hij in Turkije net iets meer dan de helft kreeg.

President Erdogan was een paar weken geleden in het Belgische Hasselt, niet ver van Maastricht. Als president moet hij neutraal zijn tijdens de campagne, maar toch gaf hij zijn toehoorders een verkapt stemadvies. Erdogan zei onder meer dat de huidige bewindsploeg 'goed bezig' is en dat mensen hieraan mogen denken als ze hun stem uitbrengen.

Turken in Nederland naar stembus
Turken in Nederland naar stembus (Foto: ANP)