Judoka Van 't End pakt goud in Qingdao

Judoka Noel van 't End heeft in de klasse tot 90 kilogram goud gewonnen tijdens de Grand Prix in de Chinese stad Qingdao. In de finale was hij met waza-ari te sterk voor de Israeliër Alon Sasson. Het is de eerste zege voor Van 't End op een Grand Prix. Drie keer eerder was hij verliezend finalist. 

Deze zege voor Van 't End is belangrijk met het oog op de Olympische Spelen in Rio De Janeiro. Hij vergroot hiermee zijn voorsprong op Guillaume Elmont, zijn grootste concurrent in deze gewichtsklasse. Per gewichtsklasse mag er maar één judoka per land naar Rio. Van 't End klimt met deze zege naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. 

Er was nog meer succes in Qingdao. Guusje Steenhuis behaalde in de klasse tot 78 kilogram zilver. Zij verloor de finale van de Noord-Koreaanse Sol Kyong, de wereldkampioene van 2013. Voor Steenhuis wordt kwalificatie voor de Olympische Spelen lastig. Ze heeft Marhinde Verkerk boven zich op de wereldranglijst, al duurt het kwalificatietraject nog anderhalf jaar. 

In de categorie boven de 100 kilogram was er brons voor Roy Meyer. Hij verloor de halve finale van Duurenbayar Ulziibayar uit Mongolië. In de strijd om het brons versloeg hij de Duitser Andre Breitbarth op ippon. Woensdag en donderdag werd er ook al brons gewonnen door Sanne Verhagen (-57 kg) en Anicka van Emden (-63 kg).  

Het toernooi in Qingdao is de opmaat voor de Nederlandse judoploeg naar de Grand Slam in Tokyo. De Grand Slam is van 5 tot en met 7 december.