Sabir K. weer aangehouden voor uitlevering aan VS

Terreurverdachte Sabir K. is donderdagavond opnieuw aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet hier ondanks gerechtelijke uitspraken geen belemmering meer voor, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd, omdat de Nederlandse staat onvoldoende had gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van K. in Pakistan.

Opstelten had de uitlevering wel toegestaan, op voorwaarde dat Sabir K. tijdens zijn verblijf in de Amerikaanse gevangenis wordt behandeld aan zijn posttraumatische stressstoornis.

De autoriteiten in de VS verdenken K., die zowel de Nederlandse als de Pakistaanse nationaliteit bezit, van terroristische activiteiten gericht tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. K. is in 2010 door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt en naar eigen zeggen tijdens zijn detentie door de Pakistaanse geheime dienst ISI gefolterd. Pakistan heeft hem vervolgens op transport naar Nederland gezet.

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft vorige maand per brief weersproken dat de VS op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan, aldus het landelijk parket van het OM. Volgens Opstelten kan hij daarom worden uitgeleverd.

K.'s advocaat André Seebregts noemt de aanhouding 'volstrekt onbegrijpelijk'. "De autoriteiten nemen nu eigenhandig een besluit zonder daar een rechter bij te betrekken", reageert hij tegen nu.nl. "Zoiets kan juridisch gezien helemaal niet." Volgens de raadsman heeft een arrestatieteam K. op straat aangehouden en kreeg hij een doorgeladen vuurwapen tegen zijn hoofd. "Toen ik hem sprak op het politiebureau had hij rode striemen om zijn polsen, omdat zijn handboeien zo strak waren aangetrokken."