Levenslang voor homoseksuelen in Gambia

Op bepaalde homoseksuele handelingen staat in Gambia voortaan een levenslange gevangenisstraf. Het gaat om 'ernstige homoseksualiteit', waaraan 'veelplegers' en seropositieven of aidspatiënten zich schuldig zouden maken. De hoge strafmaat geldt ook voor homoseksuele seks met een minderjarig, een gehandicapt, een gedrogeerd of een aan het gezag van de dader onderworpen persoon.

President Yahya Jammeh heeft begin vorige maand een wet ondertekend die de zware straffen voorschrijft. Tot persbureau AP een afschrift van de wet bemachtigde zweeg de Gambiaanse regering over de nieuwe wet.

De wet bevat veel termen die doen denken aan de Oegandese antihomowetgeving. Die werd eerder dit jaar door de rechter op procedurele gronden nietig verklaard.

De afgelopen weken zijn er in Gambia weer veel mensen opgepakt die worden verdacht van homoseksuele handelingen. Volgens Amnesty International zijn er minstens vier mannen, een 17-jarige jongen en negen vrouwen aangehouden. De arrestanten zijn opgesloten in het hoofdkwartier van de nationale inlichtingendienst in Banjul, liet de mensenrechtenorganisatie weten. Ze zouden daar worden gemarteld om hen tot bekentenissen en het prijsgeven van 'medeplichtigen' te dwingen. Volgens Amnesty dreigen de ondervragers hun gevangenen in elkaar te slaan en te verkrachten.

Er zijn heel wat Afrikaanse leiders die zich geregeld in harde bewoordingen uitspreken tegen homoseksualiteit, maar Jammeh spant niet zelden de kroon. Zes jaar geleden waarschuwde hij homo's en lesbiennes dat zij onthoofd zouden worden als ze het land niet spoorslags zouden verlaten.