FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 mei 2004

Voetbal: Mido maakt zich weer onmogelijk

Icon Sport - VoetbalOud-Ajacied Mido is uit de selectie van het nationale team van Egypte gezet. Bondscoach Marco Tardelli kwam tot die beslissing nadat de voetballer niet kwam opdagen voor de voorbereiding van een wedstrijd tegen Sudan op 4 juni. Feyenoorder Hossam Ghaly is om dezelfde reden ook niet meer welkom.

Beide spelers hadden al eerder problemen met de nationale bond en trainer Tardelli. Zo kwam Mido in april niet opdagen voor een trainingskamp. De spits van Olympique Marseille gaf nu als reden dat hij geblesseerd is.

Slechte instelling
Overigens lijken de dagen van Mido ook bij Olympique geteld. Ondanks het contract dat loopt tot medio 2008 mag de speler na één seizoen de ploeg uit de Zuid-Franse havenstad alweer verlaten. "Ik vind het jammer om te moeten zeggen, maar Mido wordt uitgekotst door sommige spelers", liet clubvoorzitter Christophe Bouchet weten aan de sportkrant L'Equipe. "Mido zijn instelling is buitengewoon slecht. Hij komt zonder reden niet opdagen op trainingen, waardoor hij door sommige spelers niet geaccepteerd wordt."

Mido, wiens eigenlijke naam Ahmed Hossam is, kwam in de zomer van 2003 over van Ajax naar Olympique Marseille. De maanden daarvoor was de spits al uitgeleend aan het Spaanse Celta de Vigo, na een conflict met Ajax-trainer Ronald Koeman.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Hockey: Amsterdam kampioen

De heren van Amsterdam zijn vanmiddag landskampioen geworden. In de finaleplayoff werd met 2-0 van Bloemendaal gewonnen.

Vanmiddag was de tweede wedstrijd in het Wagenaar stadion te Amstelveen. David Mathews mocht al snel aanleggen vanaf de strafbalstip nadat spits Marten Eikelboom op de stick getikt was. Hij verzilverde de strafbal feilloos (1-0). Keeper André Morees van de Bloemendaal hield zijn club vervolgens middels goede reddingen in de race.
Tien minuten na rust kreeg Amsterdam een tweede strafbal omdat Okke Mönking de bal met zijn lichaam uit het doel hield. Wederom Mathews tekende voor de 2-0. Paul Frederik van Esseveldt deed later de wedstrijd op slot met een succesvolle backhand-uithaal. Bloemendaal miste in de slotfase nog een strafbal. Amsterdam, dat derde was in de reguliere competitie, werd zo kampioen.

Uitslagen nacompetitie (22/05/04)

Vanavond werd de tweede ronde van de nacompetitie gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen en de tussenstanden.

Helmond Sport - Sparta (2-2)Excelsior - Heracles Almelo (0-1)
4' Schulp 1-066' Roelofsen 0-1
41' Koevermans 1-1
52' Schulp 2-1
71' Bechan 2-2
Vitesse - VVV-Venlo (5-0)Fc Volendam - De Graafschap (0-1)
41' Janssen 1-03' Loval 0-1
53' Rankovic 2-0
70' Amoah 3-0
80' Hofs 4-0
87' Schaars 5-0

De stand in Poule A De stand in Poule B
1 Vitesse 2 2 0 0 6 8-11 Heracles Almelo 2 2 0 0 6 5-0
2 VVV-Venlo 2 1 0 1 3 6-52 De Graafschap 2 1 1 0 4 1-0
3 Sparta 2 0 1 1 1 3-53 Excelsior 2 0 1 1 1 0-1
4 Helmond Sport 2 0 1 1 1 2-84 FC Volendam 2 0 0 2 0 0-5

Dinsdag 25 mei:Dinsdag 25 mei:
Helmond Sport - VitesseHeracles Almelo - De Graafschap
VVV-Venlo - SpartaExcelsior - Fc Volendam

[update] Prijs voor anti-Bush film in Cannes

ircle, Tha-Skunk en AllmightyPim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Michael MooreDe omstreden anti-Bush film Fahrenheit 9/11 van documentairemaker Michael Moore heeft gisteren op het filmfestival van Cannes een prijs gewonnen. De prijs werd toegekend door de internationale federatie van filmcritici: Fipresci. Het publiek gaf de film een 15 minuten durende staande ovatie.

In de film wordt de Amerikaanse president Bush in verband gebracht met enkele prominente Saudi's. Zo ook met de familie van Osama Bin Laden, die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Ook wordt door Moore het optreden van Bush voorafgaand aan de aanslagen stevig in twijfel getrokken.

Disney heeft distributeur Miramax, waarvan het eigenaar is, verboden de documentaire op de markt te brengen, omdat de film in strijd zou zijn met het beleid van Disney om voor families van elke politieke overtuiging vermaak te bieden.

Vandaag wordt op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm uitgereikt. Ook naar die prijs dingt Fahrenheit 9/11 mee. Andere genomineerden voor de prestigieuze award zijn de animatiefilm Shrek 2 en Ladykillers.

Update 20:58 uur
De documentaire heeft de Gouden Palm gewonnen. Het is de eerste documentaire die de prestigieuze prijs krijgt, sinds Jaques Cousteau's The Silent World in 1956.

Coffeeshop waarschuwt tegen softdrugs

'Pas op. Softdrugs kan schadelijk zijn voor lichaam en geest.' Met ongetwijfeld in het achterhoofd de waarschuwingsteksten op pakjes sigaretten plakt een coffeeshop uit het Twentse Almelo sinds kort een sticker met die tekst op zakjes wiet en hasj. Volgens een medewerkster is hiertoe besloten na berichten dat het THC-gehalte in bepaalde soorten softdrugs verontrustend hoog is.

De door de gemeente gedoogde coffeeshop heeft een miljoen stickertjes laten drukken en hoopt dat andere softdrugsverkopers het initiatief overnemen. De reacties onder de kopers lopen uiteen. Veel jongeren vinden het maar flauwekul, terwijl oudere blowers wel te spreken zijn over de waarschuwing. Volgens de medewerkster hebben de stickers niet tot een omzetdaling geleid.

Interview: Simon, de Vakkenvuller

Ineens was hij daar. De artiest Simon die een cover heeft gemaakt op het nummer Fuck It van Eamon. Zelf zegt hij dat hij Simon de Wit heet, maar in het echt heet hij Hans Goes. 'Vakkenvuller' kwam deze week binnen op nummer 40 in de Mega Top 50, zonder het gescheld van Eamon.

"Vak voor de melk, daarginds bij de kaas
Vak voor de suiker, die vind je d'r naast
Vak voor het snoep
Vak voor de koek
Vak voor de frisdrank, daar om de hoek."



Uitslag Schotse beker

De Schotse FA Cup is gewonnen door Celtic. Het versloeg Dunfermline met 3-1.

Het afscheid van Henrik Larsson kreeg een glans met het winnen van de beker. Aanvankelijk leek Dunfermline voor een verrassing te gaan zorgen. De ploeg leidde bij rust door een goal van Skerla. Ver in de tweede helft stelde Celtic alsnog orde op zaken. Larsson scoorde tweemaal en Stilian Petrov maakte aan alle twijfel een einde. Celtic pakt dit seizoen zodoende de dubbel in Schotland.

Waar Larsson komend seizoen te zien zal zijn, is nog onbekend. In Spanje, Engeland, Portugal en Zweden is interesse voor de spits getoond.

Spaanse kroonprins Felipe getrouwd

De Spanjaarden vierden vandaag hun eigen 'huwelijk van de eeuw'. In Madrid trouwde kroonprins Felipe met de voormalige journaalpresentatrice Letizia Ortiz. De huwelijksmis, opgedragen aan de 192 dodelijke slachtoffers van de bomaanslagen op 11 maart in Madrid, vond plaats in de Almuneda-kathedraal.

Het was voor het eerst in 98 jaar dat er in Spanje een koninklijk huwelijk werd gesloten. De huidige koning Juan Carlos leefde tijdens het bewind van generaal Franco in ballingschap en trouwde in 1962 in Griekenland. Vertegenwoordigers van tientallen monarchieën woonden de plechtigheid vandaag bij. De Oranjes waren aanwezig met kroonprins Willem-Alexander, prinses Maxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. Koningin Beatrix was vrijdag wel bij het huwelijksdiner, maar had vandaag andere verplichtingen.

Zelfbewust en geëmancipeerd
De 31-jarige Letizia Ortiz was als verslaggever en nieuwslezeres werkzaam bij de Spaanse CNN en de staatstelevisie TVE. Ze versloeg onder meer de aanslagen van 9/11 vanuit New York. Het laatste jaar voor de aankondiging van de verloving was ze de nieuwslezeres van het belangrijkste avondjournaal. Ze wordt gezien als zelfbewust en geëmancipeerd, wat in de Spaanse macho-cultuur aanvankelijk niet bij iedereen in goede aarde viel. Met de 36-jarige Spaanse kroonprins is waarschijnlijk voorlopig de laatste van een generatie mannelijke troonopvolgers in het huwelijk getreden. Kroonprinsen in Nederland, Denemarken, Noorwegen en België gingen Felipe in de afgelopen jaren voor.

De officiële huwelijksvoltrekking vond plaats nadat koning Juan Carlos met een hoofdknik zijn goedkeuring had gegeven. Aan het eind van de mis las Antonio Marìa Rouco Varela, de aartsbisschop van Madrid, de zegen voor namens Paus Johannes Paulus II. Naar schatting een miljoen Spanjaarden vulden de straten van Madrid om het prinselijk paar toe te juichen.


Huwelijk prins Felipe & Letizia Ortiz
Letizia Ortiz en kroonprins Felipe van Spanje

Inbreker tot inkeer gebracht tijdens inbraak

Afgelopen week werd er bij de Arnhemse vestiging van welzijnsorganisatie Humanitas ingebroken. Eenmaal binnen vond de inbreker een folder van de instelling. Deze roerde hem zo, dat hij onmiddellijk pen en papier pakte en een excuusbrief schreef.

De medewerkers vonden de volgende dag het briefje. "Jullie doen goed werk. Als ik goed bij kas zit, dan zal ik een kleine bijdrage storten op jullie rekening", was erop te lezen. Dit gebaar kon Humanitas wel waarderen. Daarom is aangifte bij de politie ook achterwege gebleven.

De gehele brief van de inbreker valt op de site van Humanitas te lezen.

[update] Treinbotsing op Amsterdam Centraal

Mr_Rammstein had ons via de nieuws-submit te melden:

De gebotste treinenAan de oostzijde van het station Amsterdam Centraal zijn rond 18:30 uur een intercity en een lege dubbeldekker frontaal op elkaar gebotst. De intercity kwam uit de richting Utrecht en was op weg naar Haarlem. De lege trein was aan het rangeren. Bij het ongeval zijn twintig mensen gewond geraakt, van wie twee ernstig. Eén van de twee machinisten is licht gewond geraakt.

Na het ongeluk is de spanning van de bovenleiding gehaald en is het Centraal Station inclusief omgeving geheel ontruimd. Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is stilgelegd.

De treinen kwamen ter hoogte van het voormalige postexpeditiecentrum met elkaar in botsing. In de oude TPG-toren zit nu tijdelijk het Stedelijk Museum.

Update 19:20 uur
Zojuist werd bekend dat het eerste treinstel achter de locomotief van de intercity door de kracht van de botsing over de locomotief zelf heen geduwd is.

Update 20:03 uur
Volgens het NOS Journaal "valt het nog mee". Er zijn veel mensen met lichte verwondingen zoals een tand door de lip en lichte bloedingen. Twee andere mensen zijn ernstig gewond. Er zit nog een vrouw bekneld in het treinstel.

Treinongeluk op Amsterdam Centraal

Bij de botsing werd het voorste treinstel op de locomotief geperst


Update 20:29 uur
Een woordvoerder van de spoorwegpolitie sluit niet uit dat er in het voorste, in elkaar geperste, treinstel nog slachtoffers zitten.

Update 20:55 uur
Brandweerlieden hebben de ramen van de eerste wagon ingeslagen om de gewonden uit het verwrongen treinstel te halen. De ravage is groot.

Update 21.45 uur
Twee beknelde passagiers zijn inmiddels door de brandweer bevrijd. Over de oorzaak van het ongeluk bestaat nog geen duidelijkheid, mogelijk zijn de twee treinen door een wisselstoring op hetzelfde spoor terecht gekomen.

Update 22:49 uur
De brandweer spreekt inmiddels van zeven zwaargewonden. Hoe ernstig ze eraan toe zijn is volgens een woordvoerster nog niet bekend.

Update 09:11 uur
Inmiddels zijn alle gewonden uit het treinwrak gehaald. Eén van de twee beknelde personen kon pas na vijf uur bevrijd worden. Aanvankelijk bestond de vrees dat zich nog slachtoffers in het voorste deel van het verwrongen treinstel bevonden, maar deze angst bleek onterecht.

Door het ongeluk is er ook vandaag nog geen treinverkeer mogelijk aan de oostkant van station Amsterdam CS. Mogelijk rijden er later op de dag wel treinen naar Schiphol, Haarlem en Zaandam.

Hoe beide treinen op hetzelfde spoor terechtkwamen is nog steeds niet duidelijk. Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor Transportverkeer, stelt dat waarschijnlijk een wissel verkeerd stond of een rood sein gepasseerd is. Als een trein langzamer dan veertig kilometer per uur rijdt is dit mogelijk, omdat dan het blokkeringssysteem niet werkt. De divisie Rail van de Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval.

Reizigersvereniging Rover heeft laten weten bezorgd te zijn over de veiligheid op het spoor en heeft aangegeven dat ze al eerder gewaarschuwd heeft voor het toenemend aantal incidenten met rode seinen.

Update 19:35 uur
Het definitieve aantal gewonden ligt op twintig, waarvan er vijf nog in het ziekenhuis liggen.

Treinen rond Amsterdam zondag weer op gang

Matthey had ons via de nieuws-submit te melden:

Het treinverkeer rond Amsterdam Centraal Station zal zondagochtend weer op gang kunnen komen. Dat zegt spoorbeheerder ProRail. Op dit moment moet de berging van de twee treinstellen die gisteren in botsing kwamen, voltooid zijn.

Waarschijnlijk kunnen morgen twee van de tien sporen aan de oostkant van het station weer gebruikt worden. Het treinverkeer aan de westkant van het station in de richting van en naar Schiphol, Haarlem en Zaandam is vanochtend rond 9:00 uur weer hervat. Naar verwachting zal pas maandagmorgen al het treinverkeer rondom Amsterdam weer normaal verlopen.

Ontknoping Bundesliga

In Duitsland werd vandaag de laatste speelronde gespeeld. Enkel de landstitel was eerder al aan Werder Bremen vergeven.

In de strijd om Europees voetbal verwisselden nog enkele teams van plek. Bayer Leverkusen zag zich middels een 2-0 zege op naaste concurrent VfB Stuttgart naar de derde plaats klimmen. Leverkusen neemt daarmee deel aan de kwalificatie voor de Champions League. Voor Stuttgart resteert een UEFA Cup ticket. Bayern München zal net als kampioen Werder Bremen in de Champions League uitkomen. Een andere verliezer was Borussia Dortmund. Dortmund, dat dit seizoen Europees teleurstellend voor de dag kwam, zag nu na het 1-1 gelijkspel bij 1.er FC Kaiserslautern concurrent VfL Bochum met een UEFA ticket aan de haal gaan. Bochum won van hannover'96. Dortmund speelt kortom komende zomer Intertoto voetbal. Het gelijke spel betekent tevens dat Dortmund wederom spelers van de hand zal moeten doen om financieel overeind te blijven. Van de sterrenploeg van eens bljft daarmee weinig meer over.

Onderin mocht Kaiserslautern opgelucht ademhalen. De Zuid-Duitsers klaarden zelf al de klus door gelijk te spelen, maar de degradanten wonnen eveneens niet. Eintracht Frankfurt en 1860 München (van interim-trainer Gerald Vanenburg) vergezellen daarmee hekkensluiter 1.FC Köln naar de tweede liga.

Ailton van Werder Bremen werd met 28 doelpunten topscorer in de Bundesliga. Roy Makaay eindigde als tweede met 23 treffers.

NaamGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenVoorTegen
1Werder Bremen +342284807938
2Bayern München CL342086687039
3Bayer Leverkusen VCL341987657339
4VfB Stuttgart **3418106645224
5VfL Bochum **3415118565739
6Borussia Dortmund3416711555948
7Schalke 043413111504942
8Hamburger SV3414713494760
9Hansa Rostock3412814445554
10VfL Wolfsburg3413318425661
11Borussia Mönchengladbach3410915394049
12Hertha BSC Berlin3491213394259
13SC Freiburg3410816384267
14Hannover 963491015374963
151. FC Kaiserslautern3411617363962
16Eintracht Frankfurt -349520323653
171860 München -348818323255
181. FC Köln -346523233257

Voetbal: Uitslag finale FA Cup

Manchester United heeft vanmiddag in Cardiff voor de elfde keer de FA Cup veroverd. Met een 3-0 overwinning waren de 'Mancunians' te sterk voor eerstedivisionist Millwall. Het was voor Millwall de eerste keer in de clubhistorie dat men in de finale stond.

Vlak voor de rust was een kopbal van Cristiano Ronaldo goed voor de 1-0. Na rust werd de score verder uitgebouwd via twee doelpunten van Ruud van Nistelrooy. Vlak na rust benutte hij een strafschop. Tien minuten voor tijd scoorde de Nederlander ogenschijnlijk vanuit een buitenspelpositie.

Millwall-speler Dennis Wise had vanmiddag een record neer kunnen zetten. Hij had als eerste speler met drie verschillende teams de FA cup kunnen winnen. Eerder won hij de prijs met Chelsea en Wimbledon.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Kwalificatie: Wat vonden de heren er zelf van?

Voor het eerst in de carriere van Jarno Trulli mag hij morgen aan de kop van het veld vertrekken. Verder lijkt het er op alsof McLaren de zaakjes weer een beetje beter op de rails heeft weten te krijgen en moet Ferrari morgen het achterste van hun tong laten zien willen ze de race kunnen winnen.

Na de kwalificatie wisten de rijders het volgende te melden:

Jarno Trulli: "Het is schitterend dat ik hier in Monte Carlo mijn eerste pole position heb weten te bemachtigen. Het is ook het beste vanuit een strategisch oogpunt en een geweldige beloning voor het gehele team. Mijn auto is geweldig in de race-setup en we weten dat we de juiste strategie hebben. Ik heb er alle vertrouwen in voor morgen."

Jenson Button: "Het is geweldig om hier in Monaco vanaf de eerste rij te starten. Iedereen wil hier graag vooraan staan om een goede kans te maken op het podium. We hadden verwacht hier goed voor de dag te komen maar ik had vanochtend wat problemen. Gelukkig waren die grotendeels opgelost voor de kwalificatie begon al heb ik niet het beste uit de auto kunnen halen in de tweede sector. Ik denk dat we het morgen goed kunnen doen."

Michael Schumacher: "De kwalificatie is een beetje een teleurstelling geworden. In de pre-kwalificatie vond ik de baan erg glad en als een gevolg daarvan moest ik al vroeg starten in de kwalificatie. Dat heeft zeker niet geholpen. Door de problemen van mijn broer start ik morgen vanaf plaats vier en hoop ik het er beste van te kunnen maken."

Kimi Räikkönen: "Het is zeker de tot nu toe beste race voor ons. Het is fijn om weer wat verder naar voren te staan. Als ik een perfecte ronde had kunnen afleggen hadden we misschien nog een plaats verder naar voren kunnen staan. Ik sta vlakbij Michael op de grid en hopelijk kan ik enkele plaatsen pakken bij de start zoals ik al eerder heb gedaan in de vorige races. Ik sta aan de goede kant van de grid, hopelijk zal dat morgen een voordeel zijn."

Giancarlo Fisichella: "Ik ben best tevreden over hoe het deze middag ging. Behalve de eerste bocht, waar ik iets te laat remde en de voorwielen blokkeerde, was het een erg goede ronde. Met in achtneming van de hoeveelheid brandstof die we bij ons hebben ben ik erg tevreden. Ook de slijtage van de banden bevalt me en zal nog beter in de race zijn. Al met al kijk ik erg uit naar de race van morgen en ben ik optimistich om wat meer punten binnen te slepen."

Staking in België

Het peloton in de Ronde van België is vanmiddag in etappe 4b in Mechelen van de fiets gestapt. Aanleiding voor het protest was het gevaarlijke parcours. Na de staking reden de renners weer door maar van een echte koers was geen sprake meer.

Samuele Marzoli kwam als eerste over de finish in Mechelen maar de organisatie besloot al snel na de finish de gehele etappe te annuleren. Dit betekend dat Sylvain Chavanel nog steeds de leiding in handen heeft.

Morgen is de laatste rit. De rit voert door de Ardennen van Ans naar Eupen en is de zwaarste uit deze ronde.

Popovych doet goede zaken

Serguei Gonchar won vandaag de individuele tijdrit rond een regenachtig Triëst. De man die vandaag echter de beste zaken deed was Yaroslav Popovych met een derde tijd. Popovych veroverde daarmee de roze leiderstrui.

De verwachte namen waren allemaal van de partij vandaag met een 2e plaats voor McGee, die echter te veel tijd had verloren om vandaag het roze weer terug te pakken.

Opvallende gebeurtenissen van de dag waren de val van Gilberto Simoni en de lekke band van Garzelli. Het zal voor beide renners moeilijk worden tijd terug te pakken op Popovych die ook een begenadigd klimmer is. Popovych werd vorig jaar al 3e in de Giro en is nog erg jong.

Damieno Cunego reed een verdienstelijke rit en eindigde als 23e op 3.02 min. van Gonchar.

Morgen volgt een redelijk vlakke rit naar het Kroatische Pula waar Petacchi ongetwijfeld weer voor een nieuwe zege gaat.

Uitslag etappe 13 ITT
1 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi 1.06.45
2 Bradley McGee (Aus) FDJeux.com 0.18
3 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 0.34
4 Marzio Bruseghin (Ita) Fassa Bortolo 0.44
5 Rubens Bertogliati (Swi) Saunier Duval-Prodir 1.32
6 Rinaldo Nocentini (Ita) Acqua & Sapone-Caffe Mokambo 1.43
7 Magnus Backstedt (Swe) Alessio-Bianchi 1.52
8 Russell Van Hout (Aus) Colombia-Selle Italia 2.14
9 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 2.18
10 Olaf Pollack (Ger) Gerolsteiner 2.21
11 Juan Manuel Garate Cepa (Spa) Lampre 2.22
12 Philippe Gilbert (Bel) FDJeux.com 2.29
13 Stefano Garzelli (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie 2.30
14 Wladimir Belli (Ita) Lampre 2.31
15 Gilberto Simoni (Ita) Saeco
16 Dario David Cioni (Ita) Fassa Bortolo
17 Cristian Moreni (Ita) Alessio-Bianchi 2.37
18 Sergey Avdyeyev (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 2.40
19 Giuliano Figueras (Ita) Ceramiche Panaria-Margres 2.52
20 Alessio Galletti (Ita) Domina Vacanze 2.55

Algemeen klassement na etappe 13
1 Yaroslav Popovych (Ukr) Landbouwkrediet-Colnago 56.39.40
2 Serguei Gontchar (Ukr) De Nardi 0.03
3 Brad McGee (Aus) FDJeux.com 1.02
4 Gilberto Simoni (Ita) Saeco 1.27
5 Franco Pellizotti (Ita) Alessio-Bianchi 1.32
6 Damiano Cunego (Ita) Saeco 1.48

Uitslag FA Cup Final

Manchester United heeft vanmiddag ten koste van Millwall de FA Cup veroverd (3-0). Ruud van Nistelrooy scoorde tweemaal.

Manchester United had vanmiddag in Cardiff geen reden tot klagen. Vlak voor rust kwam het gunstig op voorsprong door een trefzekere kopbal van Cristiano Ronaldo. De voorsprong bij rust was verdiend.

Na de pauze mocht Van Nistelrooy al vrij snel van elfmeter aanleggen nadat Ryan Giggs was 'neergelegd' (2-0). Tien minuten voor het einde kon Van Nistelrooy ook nog een tweede treffer aantekenen, alhoewel hij daarbij ogenschijnlijk eerst in buitenspelpositie stond. Millwall kon zodoende niet stunten. United beeindigde het seizoen alsnog met een prijs.

Demonstratie Koerden rustig verlopen

Ongeveer 2000 Koerden hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de mogelijke uitlevering aan Turkije van PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. Omstreeks 14.30 vertrokken de demonstranten van het Malieveld voor een tocht door de Haagse binnenstad. Aangekomen bij het Ministerie van Justitie plaatsten de betogers daar een doodskist. De betoging verliep in een gemoedelijke sfeer. De betogers kwamen uit Nederland, België en Duitsland.

Over de uitlevering moet door minister Donner nog een besluit worden genomen, maar de Hoge Raad heeft toestemming gegeven voor de uitlevering. Kesbir wordt door Turkije beschuldigd van betrokkenheid bij 25 aanslagen op vooral militaire doelen. Zij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

De betogers vrezen dat Kesbir geen eerlijk proces zal krijgen en gemarteld zal worden. Inmiddels is de PKK-leidster in hongerstaking gegaan. Ze zit vast in de gevangenis in Breda totdat minister Donner van Justitie een besluit over de uitlevering heeft genomen. Ook dertig symphatisanten zijn in hongerstaking gegaan. Deze krijgen voorlopig onderdak in het Kurdistan Centrum in Rotterdam.

Engelse politie arresteert 10-jarige hooligan

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 10-jarige jongen heeft de twijfelachtige eer Engelands jongste voetbalhooligan ooit te zijn. De politie pakte de jongen op, nadat uit onderzoek was gebleken dat hij betrokken was bij de rellen die uitbraken na een voetbalwedstrijd tussen Portsmouth en Southhampton in maart van dit jaar.

Op videobeelden zou te zien zijn hoe de jongen, die woont bij pleegouders, stenen naar de politie gooit. Samen met driehonderd andere hooligans plunderde hij ook nog winkels en sloeg er op los.

"We waren erg verbaasd over de leeftijd van deze jongeman", aldus inspecteur Gary Cable. "We hebben nog nooit zo'n jong iemand gezien die zich schuldig maakte aan deze vorm van geweld."

Herstel dijk Julianakanaal bij Stein voltooid

Het gat in de dijk van het Julianakanaal bij Stein is gedicht. Eind januari ontstond een gat in de dijk, vermoedelijk door een kapotte waterleiding. Dit staat nog niet voor 100 procent vast.

Om de dijk te kunnen herstellen, werd eerder deze week het peil van het Julianakanaal met twee meter verlaagd. Rond 13.00 uur vanmiddag was het peil weer normaal, zodat het scheepvaartverkeer weer is hervat. De werkzaamheden verliepen zeer voorspoedig en werden zelfs een halve dag eerder dan gepland afgerond. Het is nog onduidelijk wie voor de kosten van de herstelwerkzaamheden, naar schatting 350.000 euro, moet opdraaien. Hierover zullen Rijkswaterstaat en Waterleiding Maatschappij Limburg het nog eens moeten worden.

Verwek een kind en win 100.000 dollar

Dr. Love's Super Baby Making Show, als het aan Wei Siang Yu ligt komt het programma vandaag nog op de buis. De seksgoeroe uit Singapore is nog wel op zoek naar tien stellen, negen buitenlandse en één uit Singapore, die willen meedoen aan zijn programma.

Het is blijkbaar de volgende stap in een lange reeks van reality-programma's. Nadat men in Amerika een baby alleen nog kon winnen wil deze man nu een show waarbij de koppels zo snel mogelijk een kind verwekken. Het stel dat daar als eerst in slaagt wint 100.000 dollar, ook de baby mogen ze houden.

Yu, De Dr. Love uit de titel van de show, zegt dat het programma absoluut niet pornografisch zal worden. Volgens hem moet het de Singaporezen ertoe aan zetten om baby's te maken. Vanwege een zeer laag geboortecijfer vergrijst de stadstaat namelijk "schrikbarend".

Uitslag kwalificatie GP Monaco

Jarno Trulli heeft verrassend de pole position weten te veroveren voor de Grand Prix van Monte Carlo. Ralf Schumacher wist de tweede positie te veroveren, maar door het wisselen van zijn BMW krachtbron moet hij 10 plekken verder op de grid starten morgen.

Jenson Button zet zijn goede serie van dit jaar voort door vanaf P2 te mogen starten (doordat Ralf wegvalt) morgen. Fernando Alonso zal morgen vanaf de derde plek vertrekken.

Michael Schumacher zal morgen vanaf plek vier vertrekken, met achter hem Kimi Räikkönen die zijn beste startpositie van dit jaar evenaart. Rubens Barrichello completeert de voorste drie startrijen.

De volledige uitslag ziet er als volgt uit, waarbij dus opgemerkt dient te worden dat Ralf Schumacher morgen vertrekt vanaf P12. Dit betekent dat P3 (Button) tot en met P12 (Mark Webber) een plekje opschuiven op de grid.


Pos.CoureurTeamTijd
1Jarno TrulliRenault F11:13.985
2Ralf SchumacherBMW Williams F11:14.345
3Jenson ButtonBAR Honda1:14.396
4Fernando AlonsoRenault F11:14.408
5Michael SchumacherScuderia Ferrari1:14.516
6Kimi RäikkönenMcLaren Mercedes1:14.592
7Rubens BarrichelloScuderia Ferrari1:14.716
8Takuma SatoBAR Honda1:14.827
9David CoulthardMcLaren Mercedes1:14.951
10Juan Pablo MontoyaBMW Williams F11:15.039
11Giancarlo FisichellaSauber Petronas1:15.352
12Mark WebberJaguar Racing1:15.725
13Olivier PanisToyota Racing1:15.859
14Christian KlienJaguar Racing1:15.919
15Cristiano da MattaToyota Racing1:16.169
16Felipe MassaSauber Petronas1:16.248
17Nick HeidfeldJordan Ford1:16.488
18Giorgio PantanoJordan Ford1:17.443
19Zsolt BaumgartnerMinardi F11:20.060
20Gianmaria BruniMinardi F11:20.115

Int. Socialisten verhinderen komst Michiel Smit

Gisteravond hebben zo'n 70 aanhangers van de Internationale Socialisten en de Anti Fascistische Aktie (AFA) verhinderd dat Michiel Smit van NieuwRechts een discussiebijeenkomst kon bijwonen in het Marokkaanse jongerencentrum Argan in Amsterdam. Smit was uitgenodigd om onder meer in discussie te treden met Marokkaanse Nederlanders en D66-fractievoorzitter Boris Dittrich.

De Internationale Socialisten (IS) zeggen op hun eigen site dat de discussie daarna is doorgegaan onder een andere noemer: hoe stoppen we racisme en fascisme? ''Het was een constructieve discussie waar het merendeel van de aanwezigen een duidelijke conclusie trok: het is zinniger om onderling een debat te voeren over wat we tegen racisten en fascisten kunnen doen dan er eentje uit te nodigen'', aldus de IS-verklaring. De IS en de AFA beschouwen Smit als een fascistisch politicus en een nazi.

Op de Marokkaanse website Marokko.nl zijn echter hele andere verhalen te lezen. Daar wordt schande gesproken van de actie van de Internationale Socialisten en de manier waarop die willen bepalen met wie er wel en niet gediscussieerd mag worden. Ook op de site van Indymedia valt kritiek te lezen. De IS wordt er onder meer van beschuldigd het debat gekaapt te hebben voor eigen doeleinden.

Michiel Smit reageert op zijn eigen site nogal koeltjes op het gebeuren. Volgens hem is hij als alternatief posters gaan plakken in Amsterdam.

Overigens schijnt D66-Tweede Kamerlid Boris Dittrich vlak voor aanvang te kennen hebben gegeven niet in discussie te willen treden met Smit.




Smit op verjaardag met bestuurslid van de NNJ
Fotoserie v. GeenStijl

Blair loopt fortuin mis door verhuizing naar Downing Street

De Britse premier Tony Blair is ongeveer één miljoen pond (1,5 miljoen euro) misgelopen door te verhuizen naar de premiers residentie in Downing Street 10. In 1997 moest Blair om veiligheidsredenen zijn woning in de Londense wijk Islington verruilen voor Downing Street 10. Blair had geen zin in eventuele problemen met een huurder en verkocht daarom zijn huis. Hij kreeg in 1997 615.000 pond (917.560 euro) voor het huis. Afgelopen week werd hetzelfde huis verkocht voor 1,69 miljoen pond (2,5 miljoen euro).

Dit geeft de enorme stijging van de huizenprijzen in Groot-Brittannië weer. Vooral de huizen in de betere wijken van Londen doen het goed. De familie Blair zal niet dakloos zijn als Blairs premierschap niet wordt verlengd. In Sedgefield, een stad in het noorden van Engeland, heeft de familie ook nog een huis. Sinds 1997 is de waarde van deze woning verdubbeld tot 450.000 pond (671.000 euro).

WHO: Happy Meal moet gezonder

Als het aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ligt zit er binnenkort geen speelgoed meer bij de Happy Meal. Fastfoodketens zoals McDonald's mogen alleen nog speelgoed weggeven bij een gezonde maaltijd. Dit is een van de aanbevelingen waarover afgevaardigden van 192 landen het vrijdag bij de WHO in Genève eens zijn geworden.

Het idee is een onderdeel van een plan om overgewicht aan te pakken. De hoeveelheid suiker, vet en zout in voedselproducten moet volgens de WHO in het algemeen omlaag. Bovendien moeten er strengere regels komen voor teksten op verpakkingen die het product vaak ten onrechte als gezond aanprijzen. Ook zou het aanbod van groente en fruit in schoolkantines gestimuleerd moeten worden door subsidie te verlenen. Deze plannen zijn overigens niet bindend.

Het plan moest er komen omdat steeds meer dikke mensen komen en ongezonde voeding steeds vaker ziekten veroorzaakt. Er zijn wereldwijd meer dikke mensen dan er mensen honger lijden.

Walen komen met eisen in Belgische taalstrijd

In België woedt al decennia lang een strijd tussen de Vlamingen en Walen over onder andere de officiële voertaal. Zaterdag zijn beide partijen weer op scherp gezet nadat de premier van de Belgische deelstaat Wallonië, Jean-Claude van Cauwenberghe, zaterdag in dagblad Le Soir aangaf dat ook de Walen een verlanglijstje hebben als de Vlamingen niet ophouden met eisen te stellen in de Belgische taalstrijd.

Zo is Van Cauwenberghe van plan om het Brussels gewest vergroten, bij beide partijen een zeer gevoelig punt. De hoofdstad ligt midden in Vlaanderen, maar wordt omringd door Vlaamse gemeenten met veel Franstalige inwoners. De Vlamingen zijn bang dat door een uitbreiding van Brussel de Walen dezelfde rechten als de Vlamingen krijgen zoals onderwijs in de eigen taal. In het verleden is dat al gebleken, een uitbreiding bracht vrijwel automatisch een verfransing met zich mee.

De premier is verder van plan de Voerstreek, gelegen onder Nederlands Limburg, bij Wallonië te trekken. Ook aan het Belgisch minister-presidentschap stelt "Van Cau" eisen. Hij vindt dat ook een Waal minister-president mag zijn. Nu is het bijna een automatisme dat de premier van Vlaamse afkomst is.

Aanleiding voor deze knuppel in het hoenderhok waren de eisen van enkele Vlaamse politieke partijen om de indeling van kiesregio's aan te passen. Volgens hen is de huidige verdeling in het voordeel van de Franstaligen.

Vlaamse socialisten pleitten deze week voor een eigen minister van Justitie. Tot nu toe is justitie altijd een nationale aangelegenheid geweest en had zowel Vlaanderen als Wallonië geen eigen bevoegdheden. Het nationale ministerie kreeg van de Vlamingen de kritiek dat het geen oog voor Vlaamse prioriteiten zoals de Vlaamse milieuwetten had.

[update] "Isra?lisch leger moordt dierentuin uit"

Icoon Israel / PalestinaTijdens de militaire actie in het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah heeft het Israëlische leger de dierentuin met de grond gelijk gemaakt.

Een onthoofde struisvogel, dode kippen, resten van een pauw en een geit. Dat zijn de droeve gevolgen van de inval van het Israëlische leger afgelopen week. In de dierentuin liggen nu enkel nog de kadavers van de dieren die volgens de eigenaar nog het enige vertier in het kamp vormden.

Mohammed Jumaa, de eigenaar van de dierentuin, wijst de schuldige aan: het Israëlische leger. De Israëlische soldaten drongen met bulldozers de dierentuin binnen, alwaar het de kooien en rennen vernielden. Tientallen dieren konden ontsnappen, veel andere overleefden de Israëlische inval niet.

"De overgrote meerderheid van de dieren is dood of ontsnapt", zegt Jumaa. "De pijn die ik nu voel is met geen pen te beschrijven", zegt hij. "Dit alles maakt deel uit van de legerplannen om Rafah te verwoesten, met zijn gebouwen, mensen en zelfs zijn dieren."

Het enige wat de dierentuin nu nog herbergt zijn een pony, een paar honden en enkele tientallen papegaaien. Tientallen dieren zijn nog vermist, waaronder een tijger, circa 55 Afrikaanse en Amerikaanse papegaaien, een aantal slangen, wasberen en apen. De ontsnapte kangoeroe is inmiddels door vluchtelingen gevangen en teruggebracht.

Het Israëlische leger is een onderzoek gestart naar de schade die de soldaten hebben aangericht. Volgens Jumaa hebben de militairen met opzet ook in de dierentuin vernielingen aangericht. "De zoo was duidelijk gemarkeerd met tekens en vlaggen. Dieren zijn doodgeschoten en kooien vernield, expres."

Update 22 mei 2004, 11:41 uur
Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was er van te voren duidelijk gekozen voor een route door de dierentuin omdat daar geen landmijnen zouden zijn. De soldaten hadden directe orders gekregen om de dieren te ontzien. Het leger is inmiddels een intern onderzoek naar de zaak begonnen.

'Kalief van Keulen' actief in Nederland

De Telegraaf wijdt vandaag een paginagroot artikel aan de radicaal-islamitische organisatie van de 51-jarige Turk Metin Kaplan – de Kalief van Keulen. De gewelddadige Turkse organisatie die in Duitsland verboden is, wijkt steeds meer uit naar Nederland, waar ze ongemoeid wordt gelaten. Een wirwar van stichtingen beschermen het kapitaal van Kaplan, prediker van de jihad en voorstander van het doden van iedereen die zich keert tegen de islam en de vestiging van een islamitische staat. Zijn aanhangers zouden banden hebben met de terroristen die eind 2003 in Istanboel aanslagen pleegden.

In 2001 werd de organisatie door de Duitse overheid verboden wegens staatsgevaarlijke activiteiten. Het kapitaal van Kaplan – naar verluidt een miljoenenvermogen – blijkt voor het verbod naar Nederland te zijn overgeheveld. Volgens Duitsland naar de Nederlandse Stichting Dienaar aan Islam.

De Stichting Dienaar aan Islam bestaat nog steeds in Nederland, met de Turk Canatan uit Oss als bestuurder en de eveneens in Oss wonende Ahmet Us als penningmeester. De Nederlandse aanhangers van Kaplan (Kaplanisten) komen voor het wekelijkse vrijdaggebed onder meer bijeen in een moskee in Oss, waar een van Kaplans zaakwaarnemers, Halil Canatan, de scepter zwaait.

De stichting staat ingeschreven op een adres in Papendrecht, in een keurig kantoorgebouw bij een winkelcentrum. Op hetzelfde adres zetelt de Stichting Dienaar tot Liefdadigheid. Beide organisaties hebben dezelfde voorzitter: Metin Kaplan.

De kalief zit op dit moment vast in Duitsland en staat op de nominatie te worden uitgeleverd aan Turkije, het land waarvan hij de regering met geweld omver wil werpen in zijn streven naar heroprichting van het moslimwereldrijk, het zogeheten Kalifaat. Op 26 mei beslist de Duitse rechter over zijn uitlevering aan Turkije.

Turkije verdenkt Kaplan ervan het meesterbrein te zijn achter een eind jaren 90 verijdelde terreuraanslag die een enorme omvang moest hebben. Doelwit was het Atatürk Mausoleum in Ankara, op de dag dat duizenden mensen bij dit monument het 75-jarig jubileum zouden bijwonen van de seculiere staat. Kaplan en zijn aanhangers waren van plan een vliegtuig volgepakt met explosieven op de menigte te laten crashen, iets wat op tijd voorkomen kon worden. Een tiental kaplanisten uit Duitsland werd indertijd al opgepakt, maar Kaplan zelf ontsprong tot nog toe de dans.


Metin Kaplan, de 'Kalief van Keulen'.

Top bedrijfsleven 2,9% in loon vooruit

De Volkskrant meldt vandaag dat bestuurders van Nederlandse topbedrijven het afgelopen jaar er gemiddeld 2,9% in loon op vooruit zijn gegaan. Bedrijven verstoppen extraatjes voor bestuurders echter steeds vaker in riante pensioenbijdragen of in een tijdelijk verhoogd salaris.

Bij de berekeningen zijn de gouden handdrukken niet meegerekend, omdat die een vertekend beeld opleveren. Een jaar eerder telde de Volkskrant ze wel mee, en kwam toen uit op een loonstijging van 20%. De welbekende afscheidsbonussen worden overigens nog wel uitgedeeld; zo kreeg bestuursvoorzitter Tobias Walraven van callcenterbedrijf SNT een gouden handdruk van één miljoen euro, terwijl hij nog steeds in functie is.

Opvallend zijn de grote verschillen in loon binnen dezelfde branche: bestuurders van energiebedrijf Eneco incasseren gemiddeld 409.000 euro; bij Nuon verdient de topmanager 632.000 euro; Essent betaalt de top gemiddeld 767.000 euro aan salaris, bonus en pensioenpremies.

De Nederlandse topbestuurders zitten qua inkomen in de middenmoot vergeleken met andere landen in de Euro-zone.

Biersponsor voor Sauber

Uit anonieme bronnen is vernomen dat Red Bull, hoofdsponsor van Sauber, volgend seizoen geen sponsor meer zal zijn voor het Sauber-team. De nieuwe hoofdsponsor zou een Mexicaanse bierbrouwer zijn.

Er gaan geruchten dat Red Bull zijn Formule 1 sponsor-activiteiten wil richten op één team, namelijk Jaguar. Dit gegeven is redelijk aannemelijk omdat er plannen zijn om Mark Webber te vervangen door Vitantonio Liuzzi.

Een sponsorcontract tussen Sauber en de Mexicaanse bierbrouwer zou een Mexicaanse test-coureur met zich mee kunnen brengen. De coureur die voor deze rol in beeld komt is Rodolfo Lavin. Lavin heeft al eerder plannen gehad om Formule 1 te gaan rijden. Op dit moment rijd hij in de Champ Car series.

PSV in gesprek met Phillip Cocu

PSV voert gesprekken met Phillip Cocu om de middenvelder terug naar Eindhoven te halen. Daarbij moeten ze wel de onderhandelingen tussen speler en FC Barcelona afwachten.

Cocu is nog in onderhandeling met zijn huidge club FC Barcelona over een contractverlenging. Een eerste aanbod van die club heeft hij afgewezen. PSV hoopt de speler in te kunnen lijven, als hij er met FC Barcelona niet uitomt. Overigens zouden ook Ajax en Feyenoord graag de middenvelder binnenhalen.

PSV-voorzitter Harry van Raaij is gematigd optimistisch over een eventuele komst: "Als hij er niet uitkomt met Barcelona, speelt Cocu volgend seizoen bij PSV. Niets is nog zeker, want Phillip is momenteel in onderhandeling met Barcelona. Ik moet dus een beetje voorzichtig zijn. Barcelona draait goed en speelt volgend seizoen waarschijnlijk Champions League. Maar ik hoop natuurlijk dat Cocu volgend seizoen bij PSV voetbalt."

Vier doden bij ongeval op de A12

Ambrosius en Matthey hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Op de A12 bij Reeuwijk zijn vanochtend rond 04:30 uur vier mensen verongelukt doordat de auto waarin ze reden van de weg raakte en tegen een boom knalde. De bestuurder raakte tijdens het inhalen van een vrachtwagen de macht over het stuur kwijt. Drie mannen waren op slag dood, een vrouw overleed korte tijd later in een Rotterdams ziekenhuis. Een andere vrouw raakte zwaargewond.

Waarschijnlijk heeft de bestuurder veel te hard gereden, zo blijkt uit het eerste onderzoek. De rijbanen van de A12 in de richting van Utrecht naar Den Haag en de toerit naar Bodegraven zijn afgesloten.

Madonna geeft concert in Arnhem

Madonna komt naar Nederland om een optreden te geven. In de Arnhemse Gelredome zal de popster in september een concert geven die deel uitmaakt van haar Re-Invention Tour. En daar blijft het misschien niet bij. Er is een mogelijkheid dat Madonna nog meer concerten in Nederland zal geven.

Al eerder gingen er geruchten dat de Amerikaanse naar Nederland zou komen. En die werden nu bevestigd door organisator Mojo Concerts. Wanneer de kaartverkoop zal beginnen hangt af van de definitieve datum van het concert. Die is nu nog niet bekend.

Voor het concert in Arnhem worden ook veel Duitse fans verwacht. In Duitsland staan geen concerten gepland.
_
Zie ook het betreffende topic hierover in het Muziekforum van FOK!
Check ook eens muziek.fok!

Gewonden door treinbotsing in Spanje

DIMENSION82 had ons via de nieuws-submit te melden:

Niet alleen in Nederland vond gisteren een treinbotsing plaats, ook Spanje werd vrijdagavond opgeschrikt. Bij een botsing tussen twee sneltreinen in het noordwesten van het land raakten twintig mensen gewond, waarvan zes zeer ernstig.

Het ongeval had even na 18.00 uur plaats op het station van Linarejos in de buurt van Zamora. Eén van de treinen stond stil toen de ander er frontaal tegen aan botste. Een paar wagons ontspoorden, waarna enkele in brand vlogen. Op dat moment bevonden zich in beide treinen in totaal 500 passagiers. Hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

Door het ongeluk rijden er geen treinen tussen de hoofdstad Madrid en de noordwestelijke regio Galicië.

Tieners verdacht van Brunssumse moord

Via de nieuws-submit werd ons gemeld:

Twee jongens van 15 en 17 jaar uit het Limburgse Brunssum worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 77-jarige plaatsgenoot. De bejaarde man werd op 10 maart dood in zijn woning aangetroffen. De tieners werden opgepakt na tips van getuigen. In de woningen van beide verdachten is huiszoeking gedaan en de twee zijn imiddels in verzekering gesteld.

Een verband tussen een inbraak in de woning van het slachtoffer en zijn dood is nog niet aangetoond. Vijf dagen voor de moord verdwenen uit het huis van het slachtoffer een videorecorder en sieraden.

Game: Firefighter F.D. 18

Publisher:Konami
Developer:Konami
Website:Firefighter F.D. 18
Platform:PS2

De halve stad staat in brand. Een of andere mafketel is daar de oorzaak van. Dean McGregor is brandweerman, en gaat als stoere gedreven kerel de mensen proberen te redden uit de gigantische vlammenzee. Ondertussen probeert hij samen met een vrouwelijke reporter uit te vissen wie er verantwoordelijk is voor deze branden.



Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.