'Kalief van Keulen' actief in Nederland

De Telegraaf wijdt vandaag een paginagroot artikel aan de radicaal-islamitische organisatie van de 51-jarige Turk Metin Kaplan – de Kalief van Keulen. De gewelddadige Turkse organisatie die in Duitsland verboden is, wijkt steeds meer uit naar Nederland, waar ze ongemoeid wordt gelaten. Een wirwar van stichtingen beschermen het kapitaal van Kaplan, prediker van de jihad en voorstander van het doden van iedereen die zich keert tegen de islam en de vestiging van een islamitische staat. Zijn aanhangers zouden banden hebben met de terroristen die eind 2003 in Istanboel aanslagen pleegden.

In 2001 werd de organisatie door de Duitse overheid verboden wegens staatsgevaarlijke activiteiten. Het kapitaal van Kaplan – naar verluidt een miljoenenvermogen – blijkt voor het verbod naar Nederland te zijn overgeheveld. Volgens Duitsland naar de Nederlandse Stichting Dienaar aan Islam.

De Stichting Dienaar aan Islam bestaat nog steeds in Nederland, met de Turk Canatan uit Oss als bestuurder en de eveneens in Oss wonende Ahmet Us als penningmeester. De Nederlandse aanhangers van Kaplan (Kaplanisten) komen voor het wekelijkse vrijdaggebed onder meer bijeen in een moskee in Oss, waar een van Kaplans zaakwaarnemers, Halil Canatan, de scepter zwaait.

De stichting staat ingeschreven op een adres in Papendrecht, in een keurig kantoorgebouw bij een winkelcentrum. Op hetzelfde adres zetelt de Stichting Dienaar tot Liefdadigheid. Beide organisaties hebben dezelfde voorzitter: Metin Kaplan.

De kalief zit op dit moment vast in Duitsland en staat op de nominatie te worden uitgeleverd aan Turkije, het land waarvan hij de regering met geweld omver wil werpen in zijn streven naar heroprichting van het moslimwereldrijk, het zogeheten Kalifaat. Op 26 mei beslist de Duitse rechter over zijn uitlevering aan Turkije.

Turkije verdenkt Kaplan ervan het meesterbrein te zijn achter een eind jaren 90 verijdelde terreuraanslag die een enorme omvang moest hebben. Doelwit was het Atatürk Mausoleum in Ankara, op de dag dat duizenden mensen bij dit monument het 75-jarig jubileum zouden bijwonen van de seculiere staat. Kaplan en zijn aanhangers waren van plan een vliegtuig volgepakt met explosieven op de menigte te laten crashen, iets wat op tijd voorkomen kon worden. Een tiental kaplanisten uit Duitsland werd indertijd al opgepakt, maar Kaplan zelf ontsprong tot nog toe de dans.


Metin Kaplan, de 'Kalief van Keulen'.