[update] Prijs voor anti-Bush film in Cannes

ircle, Tha-Skunk en AllmightyPim hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Michael MooreDe omstreden anti-Bush film Fahrenheit 9/11 van documentairemaker Michael Moore heeft gisteren op het filmfestival van Cannes een prijs gewonnen. De prijs werd toegekend door de internationale federatie van filmcritici: Fipresci. Het publiek gaf de film een 15 minuten durende staande ovatie.

In de film wordt de Amerikaanse president Bush in verband gebracht met enkele prominente Saudi's. Zo ook met de familie van Osama Bin Laden, die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Ook wordt door Moore het optreden van Bush voorafgaand aan de aanslagen stevig in twijfel getrokken.

Disney heeft distributeur Miramax, waarvan het eigenaar is, verboden de documentaire op de markt te brengen, omdat de film in strijd zou zijn met het beleid van Disney om voor families van elke politieke overtuiging vermaak te bieden.

Vandaag wordt op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm uitgereikt. Ook naar die prijs dingt Fahrenheit 9/11 mee. Andere genomineerden voor de prestigieuze award zijn de animatiefilm Shrek 2 en Ladykillers.

Update 20:58 uur
De documentaire heeft de Gouden Palm gewonnen. Het is de eerste documentaire die de prestigieuze prijs krijgt, sinds Jaques Cousteau's The Silent World in 1956.