Demonstratie Koerden rustig verlopen

Ongeveer 2000 Koerden hebben in Den Haag gedemonstreerd tegen de mogelijke uitlevering aan Turkije van PKK-kopstuk Nuriye Kesbir. Omstreeks 14.30 vertrokken de demonstranten van het Malieveld voor een tocht door de Haagse binnenstad. Aangekomen bij het Ministerie van Justitie plaatsten de betogers daar een doodskist. De betoging verliep in een gemoedelijke sfeer. De betogers kwamen uit Nederland, België en Duitsland.

Over de uitlevering moet door minister Donner nog een besluit worden genomen, maar de Hoge Raad heeft toestemming gegeven voor de uitlevering. Kesbir wordt door Turkije beschuldigd van betrokkenheid bij 25 aanslagen op vooral militaire doelen. Zij heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de aanslagen.

De betogers vrezen dat Kesbir geen eerlijk proces zal krijgen en gemarteld zal worden. Inmiddels is de PKK-leidster in hongerstaking gegaan. Ze zit vast in de gevangenis in Breda totdat minister Donner van Justitie een besluit over de uitlevering heeft genomen. Ook dertig symphatisanten zijn in hongerstaking gegaan. Deze krijgen voorlopig onderdak in het Kurdistan Centrum in Rotterdam.