Spaanse kroonprins Felipe getrouwd

De Spanjaarden vierden vandaag hun eigen 'huwelijk van de eeuw'. In Madrid trouwde kroonprins Felipe met de voormalige journaalpresentatrice Letizia Ortiz. De huwelijksmis, opgedragen aan de 192 dodelijke slachtoffers van de bomaanslagen op 11 maart in Madrid, vond plaats in de Almuneda-kathedraal.

Het was voor het eerst in 98 jaar dat er in Spanje een koninklijk huwelijk werd gesloten. De huidige koning Juan Carlos leefde tijdens het bewind van generaal Franco in ballingschap en trouwde in 1962 in Griekenland. Vertegenwoordigers van tientallen monarchieŰn woonden de plechtigheid vandaag bij. De Oranjes waren aanwezig met kroonprins Willem-Alexander, prinses Maxima, prins Constantijn en prinses Laurentien. Koningin Beatrix was vrijdag wel bij het huwelijksdiner, maar had vandaag andere verplichtingen.

Zelfbewust en geŰmancipeerd
De 31-jarige Letizia Ortiz was als verslaggever en nieuwslezeres werkzaam bij de Spaanse CNN en de staatstelevisie TVE. Ze versloeg onder meer de aanslagen van 9/11 vanuit New York. Het laatste jaar voor de aankondiging van de verloving was ze de nieuwslezeres van het belangrijkste avondjournaal. Ze wordt gezien als zelfbewust en geŰmancipeerd, wat in de Spaanse macho-cultuur aanvankelijk niet bij iedereen in goede aarde viel. Met de 36-jarige Spaanse kroonprins is waarschijnlijk voorlopig de laatste van een generatie mannelijke troonopvolgers in het huwelijk getreden. Kroonprinsen in Nederland, Denemarken, Noorwegen en BelgiŰ gingen Felipe in de afgelopen jaren voor.

De officiŰle huwelijksvoltrekking vond plaats nadat koning Juan Carlos met een hoofdknik zijn goedkeuring had gegeven. Aan het eind van de mis las Antonio Marýa Rouco Varela, de aartsbisschop van Madrid, de zegen voor namens Paus Johannes Paulus II. Naar schatting een miljoen Spanjaarden vulden de straten van Madrid om het prinselijk paar toe te juichen.


Huwelijk prins Felipe & Letizia Ortiz
Letizia Ortiz en kroonprins Felipe van Spanje