FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 januari 2001

Chileense onderscheiding Sting gestolen

De Britse zanger Sting ontving afgelopen maandag een onderscheiding voor zijn protesten tegen de Chileense dictator Pinochet in de jaren '80.

Een dag na het ontvangen van de onderscheiding was de zanger het ding alweer kwijt. Vlak voor een optreden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires sloegen dieven hun slag in de kleedkamer van de popster. De criminelen gingen er vandoor met een tas met daarin onder meer de onderscheiding.

De politie heeft de diefstal woensdag bevestigd maar wil niets zeggen over de inhoud van de tas. Het lokale dagblad Pagina 12 meldt echter dat de decoratie is verdwenen.

Sting schreef tijdens het bewind van de dictator onder meer het nummer They Dance Alone over het zwijgzame protest van moeders in Chili wier kinderen tijdens Pinochets regime 'verdwenen'.

"Sting heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wereldwijd onder de aandacht brengen van de situatie in ons land in voorgaande decennia", stelde de minister van Buitenlandse Zaken maandag bij de uitreiking van de nationale onderscheiding.
De timing van de onderscheiding is opvallend, omdat momenteel een rechtszaak tegen Pinochet in voorbereiding is wegens de misdaden onder zijn bewind.

Bieden op mobiele nummers

Bijgelovige mobiele bellers in China hebben er tegenwoordig steeds meer geld voor over om 'lucky numbers' te hebben. Veilingen van nummers worden steeds populairder en de prijzen kunnen oplopen tot £27.000 (ca. 92.000 gulden).

Volgens experts kun je het beste een nummer met veel achten hebben, zessen en negens zijn ook goed. Op de vier rust een soort vloek, dat cijfer staat gelijk aan de dood. Verkopers raken deze dan ook alleen onder de kostprijs kwijt.

Doe mij maar 06-88888888. Wat zegt u, 50.000 gulden???

Toekomst Digitale Stad onzeker

jaco had ons via de newssubmit het volgende te melden:

FOK! mag zichzelf dan de grootste online community noemen. De Digitale Stad (DDS) was de eerste internetcommunity in nederland. Sinds 1994 maakten tienduizenden internetters gebruik van DDS. Anno 2001 wordt DDS echter in haar bestaan bedreigd. De directeur Joost Flint heeft aangegeven dat het in stand houden van DDS teveel geld kost.

Ondertussen hebben enkele DDS bewoners zich verzameld in een Vereniging om de stad te redden. Hun bedoeling is de stad op non-profit basis voort te zetten.

Opvallend is dat de vereniging enorm veel aanmeldingen krijgt. Dit terwijl iedereen dacht dat de DDS tot een vervallen spookstad was verworden, waar niemand meer naar omkeek.

Oma straft met traangas

Een Duitse babysitter heeft haar twee oppaskinderen met een traangasgranaat bekogeld. De kids waren vervelend, ze kon hun gedrag niet aan, dus probeerde de 65-jarige vrouw de kinderen met traangas te laten luisteren.

Na haar daad belde de oppas zelf naar de politie. De kinderen, één van 10 maanden en één van 5 jaar, hadden oma's bril afgepakt en weigerden die terug te geven.

De politie trof de kinderen aan met een knalrode huid en betraande gezichtjes. De twee slachtoffertjes werden naar het ziekenhuis overgebracht. Ze zijn buiten gevaar.

Oeh, killeroma!

Jason Newsted verlaat Metallica

SkyMaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Via de site van Metallica laat Metallica tor grote spijt weten dat na 14 jaar Jason Newsted er voor gekozen heeft om de band te verlaten.

Hij legt uit dat hij wegens privé-omstandigheden en de fysieke schade die hij zichzelf gedurende de jaren heeft toegebracht zijn besluit heeft genomen. Volgens hem is het de "moeilijkste beslissing van zijn leven geweest".

Metallica gaat gewoon door zonder de basgitarist en zal binnenkort de studio induiken voor de opname van een nieuw album.

Koude douche na sex in het zwembad

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 25-jarige A.R. uit Assen en zijn vriendin hebben een gepassioneerde verhouding, waar de vonken van af vliegen. Dat bleek op 1 december 1999, toen het tweetal zich in zwembad DeSmelt in Assen niet meer kon beheersen. Het geknuffel van het stel mondde uit in een vlammende vrijpartij. Omstanders ergerden zich mateloos en lieten dat duidelijk merken.

Even leek het erop dat R. inzag dat hij zich niet aan de fatsoensnormen hield. Hij nam een koude douche om even ,af te koelen’. Terug bij zijn vriendin, die inmiddels in het bubbelbad was gekropen, deed het warme water het vuur tussen de twee weer hoog oplaaien. Dit leidde uiteindelijk tot een heftige geslachtsgemeenschap met een bevredigend einde.

Minder bevredigd waren de omstanders. Geschokt riepen ze het personeel erbij, dat het verhitte tweetal verzocht het zwembad te verlaten. Dat ging gepaard met een handgemeen tussen een eveneens verhitte zwembadbezoeker en R, waarop het personeel ijlings de politie alarmeerde.

De gearriveerde agenten kregen R. echter niet zonder slag of stoot mee. De loverboy ging nu helemaal door het lint, verzette zich hevig en begon het personeel en omstanders te bedreigen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen. R. mocht zich verantwoorden voor de rechter.

Zij telde de feiten bij elkaar op en wees ook nog eens fijntjes op het inmiddels lijvige strafblad van R. Daar werden dinsdag nog eens 140 uren dienstverlening aan toegevoegd. "Ik ga in hoger beroep", beloofde R. na deze nieuwe koude douche.

Eigenaar vechthond veroordeeld

Een Duitse rechtbank heeft de baas van een vechthond die in juni vorig jaar een kind in Hamburg doodbeet, veroordeeld tot 3,5 jaar gevangensstraf. Zijn vriendin kreeg een jaar voorwaardelijk opgelegd.

De 24-jarige eigenaar van de vechthond liet samen met zijn negentienjarige vriendin de honden loslopen zonder ze te muilkorven. De beesten drongen vervolgens een schoolterrein binnen en vielen daar spelende kinderen aan. De zesjarige jongen werd zo ernstig toegetakeld door de pittbull- en Staffordshire-terriër dat hij aan zijn verwonding bezweek. De rechter achtte de twee verdachten schuldig aan dood door schuld. Het vonnis viel aanmerkelijk lager uit dan de eis van de aanklager.

Het Openbaar Ministerie wilde de man veroordeeld zien tot acht jaar en zes maanden. De vrouw had twee jaar en negen maanden jeugdstraf opgelegd moeten krijgen. De aanval door de honden, die al eerder in een dergelijk incident betrokken waren, leidde tot grote woede in Duitsland.

Zakenman dreigt na missen vliegtuig

Een Duitse zakenman is dinsdag gearresteerd, omdat hij toen hij zijn vliegtuig naar Griekenland had gemist de brandweer van het vliegveld van München gebeld zou hebben met de mededeling dat er iets zou gebeuren, als het toestel niet onmiddellijk zou terugkeren. De vluchtleiding liet het toestel naar aanleiding van het telefoontje inderdaad terugkeren naar het vliegveld, waar het werd doorzocht. De 44-jarige verdachte zegt zelf dat hij alleen maar had geïnformeerd of hij het vliegtuig nog zou kunnen halen.

Het toestel, van Olympic Airlines, vertrok drie uur na te zijn teruggekeerd opnieuw naar Athene, zonder de zakenman. Olympic Airlines heeft gezegd de kosten op de man te zullen verhalen. Ook wacht hem mogelijk strafrechtelijke vervolging.

Tweeling doodgebeten door hond

Een enkele weken oude tweeling is woensdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest doodgebeten door een hond. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De hond, een husky, was eigendom van de ouders van de tweeling, een jongen en een meisje. De moeder van de baby's heeft vergeefs geprobeerd de hond, die niet als gewelddadig te boek stond, tegen te houden.

In Hongarije zijn de afgelopen zeven jaar dertien mensen door een hond doodgebeten.

Deed ie vast anders nooit...

Belgische politie op fietsles

Tien agenten uit Antwerpen krijgen vrijdag fietsles van hun collega's in Leiden. De Belgen volgen 's morgens een oefenprogramma en gaan 's middag op de fiets de binnenstad van Leiden in.

De lessen worden gegeven door collega's van het korps Hollands Midden. Agenten in de Leidse binnenstad krijgen sinds vorig jaar mei een opleiding voor de zogeheten bikerspatrol. De agenten op de fiets ondersteunen surveillances met politieauto's. Ook moeten ze het straattoezicht in de drukke binnenstad verbeteren.

Het idee voor de opleiding in fietssurveillance ontstond tijdens een werkbezoek van het korps aan Philadelphia. Daar stapten agenten begin jaren negentig al op de tweewieler. Inmiddels rijden er in de grotere steden van Hollands Midden ongeveer tien agenten rond op speciale mountainbikes.

Verdacht pakketje is aandenken

Het verdachte pakketje op station Den Haag Moerwijk, waardoor het treinverkeer op 20 december enkele uren was stilgelegd, blijkt een persoonlijk aandenken te zijn geweest. Een 29-jarige man uit Rijswijk, die de politie dinsdag aanhield, bevestigde het pakje op het station aan een hek om zijn overleden vriendin te gedenken.

Het treinverkeer heeft 20 december enkele uren stilgelegen omdat de Explosieven Opruimings Dienst het pakketje moest onderzoeken. Enkele dagen later eiste de Molukse splintergroepering Maluku Warchild de verantwoordelijkheid voor het pakketje bij Moerwijk en enkele andere bommeldingen op. Uit politieonderzoek is niet gebleken dat de 29-jarige Rijswijker banden met Maluku Warchild heeft.

De man heeft inmiddels toegegeven dat hij het pakje aan het hek heeft gehangen en wordt niet langer vastgehouden.

Raar aandenken, een bom

Leuker kunnen we het niet maken, wel heter...

Een Deense stripteaseuse, Lia Damèn, wil op 23 januari haar borsten laten zien aan de hoogste belastingraad in het land. Die vernietigde de beslissing van de inspecteur in haar woonplaats Vejle in West-Denemarken Lia aftrek te geven voor een operatie ter vergroting van haar buste. Hij achtte die ingreep nodig voor de uitoefening van het beroep, maar de raad stak daar een stokje voor.

Lia maakt gebruik van haar recht als burger om zelf haar bezwaar te kunnen komen toelichten. "Aftrek lijkt mij alleen al gerechtvaardigd omdat ik met mijn grotere borsten mijn inkomsten heb verdubbeld, zodat ik ook nog meer opbreng voor de fiscus.

Tsja, eigen schuld, twee dikke bulten...

Chiquita in financiele moeilijkheden

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse bananenproducent Chiquita zit in grote financiële moeilijkheden. Het bedrijf heeft daarom besloten om voorlopig de terugbetaling van schulden op te schorten. De totale schuldenlast bedraagt 862 miljoen dollar. Chiquita zegt dat de problemen vooral zijn veroorzaakt door het strenge importbeleid van de Europese Unie.

De grootste bananenproducent van de VS hoopt de komende maanden tot overeenstemming te komen met zijn schuldeisers. Zoniet, dan wordt beroep gedaan op het intussen wel bekende Chapter 11 (artikel 11) van de Amerikaanse faillissementswetgeving, dat bedrijven beschermt tegen schuldeisers.

Chiquita beweert sinds 1992 1,5 miljard dollar schade geleden door het invoeren van een nieuw Europees importregime voor bananen. Daardoor werden Amerikaanse bananproducenten, waaronder ook Dole, benadeeld ten opzichte van de voormalige koloniën van Europese lidstaten (vooral van Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje). Voor het gewraakte beleid was Chiquita naar eigen zeggen marktleider op het Europese continent.
Naar aanleiding van het Europese bananenbeleid hebben de Amerikaanse regering en enkele bananenproducerende landen, waaronder Ecuador en Honduras, geklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO stelde de klagers na langslepende procedures in het gelijk. Omdat de EU de invoering van een nieuw beleid vertraagde, mochten de VS voor honderden miljoenen aan handelssancties tegen Europese ondernemingen afkondigen.
Eind vorig jaar kwamen de Europese lidstaten met nieuwe invoerregels. Vanaf dit jaar geldt voor een bepaald deel van de totale import een beleid van wie het eerst komt, wordt het eerst bediend. Vanaf 2006 wordt voor alle bananen een vast tarief gehanteerd.

Man neergestoken na ruzie in tram

Dat het nog niet afgelopen is met het zinloos geweld in Nederland, wist drLiter ons via de newssubmit te vertellen.

Een 23-jarige man is dinsdagmiddag neergestoken na een ruzie in lijn 17 ter hoogte van het Surinameplein.
De ruzie ontstond doordat een passagier met zijn benen op een stoel lag. Een man die er wilde gaan zitten maakte een opmerking. Ook zijn vrouw bemoeide zich er mee. Toen er een handgemeen ontstond tussen beide partijen, gooide ook een derde man zich in de strijd.
Deze derde man trok een mes en stak enkele keren toe. Met zijn mes raakte hij de man die op de stoel wilde gaan zitten. De messentrekker is uitgestapt en gevlucht. Het slachtoffer is aan een snijwond in zijn gezicht behandeld in een ziekenhuis.

Hopelijk pakken ze zo iemand snel op.. en stevig aan.

Chauffeurs bekeurd voor fraude

Thurminator had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een kleine zeventig automobilisten zijn de afgelopen twee maanden in Veldhoven bekeurd, omdat ze misbruik probeerden te maken van hun parkeerkaart. Het gaat om de kaart voor 'realtime' parkeren, waarmee - achteraf - tot op de minuut nauwkeurig kan worden betaald voor de geparkeerde tijd. Ze kregen een boete van 85 gulden.

Het principe van de parkeerkaart is simpel. De gebruiker stort naar eigen behoefte een bepaald geldbedrag op de pas. Direct nadat hij zijn auto gestald heeft, stopt hij de pas in een parkeerzuil. Deze print daarop een ticket uit waarop de maximale parkeertijd staat aangegeven. Dit bonnetje moet, net als andere parkeertickets, achter de voorruit van de auto worden gelegd. Bij terugkomst stopt de chauffeur zijn pas wederom in de parkeerautomaat, die deze aan een code herkent en het teveel betaalde geld terugboekt.



Truukje

Sommige automobilisten dachten een truukje gevonden te hebben waarmee ze goedkoper uit zouden zijn. Na het uitprinten van het bonnetje lieten ze de automaat direct het geld terugstorten. Die truuk werkt echter niet, benadrukt een woordvoerder van de gemeente. Op het bonnetje staan - behalve de maximale parkeertijd - namelijk een dagcode en een uitgiftecode, met behulp waarvan de controleurs kunnen zien of de eigenaar van de desbetreffende auto stiekem zijn geld al heeft laten terugboeken.

Chauffeurs die op fraude worden betrapt, kunnen rekenen op een boete van 85 gulden.

Tja, dan heb je nog niks aan zo'n kaart!!

Moed beloond met ontslag

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op dezelfde dag dat hem een onderscheiding voor moed werd toegekend, heeft Wayne Levy van de Britse spoorwegmaatschappij Thames Trains te horen gekregen dat hij was ontslagen. Volgens de onderneming heeft Levy "herhaaldelijk zijn plicht verzaakt". Dat schrijft de Britse krant The Independent.

Levy redde zijn collega uit een wagon, hoewel hij zelf ernstig gewond was. Beiden zaten in een trein van Thames Trains die in oktober 1999 door een rood sein reed en op een sneltrein botste. Daardoor kwamen 31 mensen om. Levy keerde in augustus op zijn werk terug, maar bleef last houden van de verwondingen die hij door de botsing had opgelopen. Op zijn eerste werkdag viel hij flauw.

Toen hij vrijdag werd ontslagen, was hij zes dagen achtereen wegens ziekte niet op zijn werk verschenen. Dezelfde dag maakte de Britse vervoerspolitie bekend dat Levy was voorgedragen voor een onderscheiding voor de moed die hij bij het treinongeluk had betoond. Kroonprins Charles reikt de prijs in februari uit.

Levy liep door het ongeluk een gebroken heup en diverse snijwonden in zijn hals op. Desondanks wist hij zijn collega Michael Rafferty te redden, wiens voet was verbrijzeld.

Een woordvoerder van de spoorwegvakbond noemde het ontslag schandalig. Zolang Levy geen lid is, kan de bond echter niets voor hem doen.

Ruzie over babyhandel

Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Adoptie-echtparen uit Noord-Wales en de Verenigde Staten zijn in een transatlantisch gevecht verwikkeld over een zes maanden oude tweeling. Beide stellen beweren de rechtmatige ouders te zijn van de twee meisjes Belinda en Kimberley, die door hun natuurlijke moeder via het internet zouden zijn 'verkocht'.

Twee maanden geleden betaalde een Amerikaans stel voor de kinderen vijftienduizend gulden aan een op het internet opererende adoptiebemiddelaar. Aanvankelijk kregen deze ouders ook de tweeling toegewezen. Maar de natuurlijke moeder van de beide kinderen bedacht zich op het laatste moment.
Daarna werden de meisjes opnieuw via het internet 'te koop' aangeboden. Het echtpaar Judith en Alan Kilshaw uit Wales, dat naast hun twee zonen graag een meisje zou willen opvoeden, bood zich aan en betaalde twee keer zoveel, bijna dertigduizend gulden. Het stel wist uiteindelijk via de Amerikaanse staat Arkansas met de beide kinderen naar Groot-Brittannië terug te reizen.

Het stel uit Wales is vooralsnog niet van plan de tweeling weer terug te geven. Maar de Britse overheid zit lelijk met de zaak in haar maag. De Britse wetgeving verbiedt elke handel in kinderen die voor adoptie worden aangeboden. Er mag alleen worden betaald voor eventuele kosten die met een adoptie gepaard gaan.

Het Amerikaanse echtpaar dat als eerste de adoptie verwierf, beschuldigt het Britse stel er min of meer van de kinderen te hebben ontvoerd. Ze werden van de staat Califonië naar de staat Arkansas gebracht. Die kent op het gebied van adoptie geen juridische regels.

Op dit moment is het volkomen onduidelijk wat er met de beide kinderen gaat gebeuren. In Groot-Brittannië geldt de regel dat alleen het 'belang van de kinderen' doorslaggevend mag zijn.

De zaak heeft ook de discussie aangezwengeld over de 'kinderhandel' via internet. Er zouden al tientallen websites zijn waarop adoptiebemiddelaars kinderen aanbieden.

Kinderhandel

Te hoge belastingaanslag

Ongeveer 300.000 belastingbetalers hebben een veel te hoge voorlopige aanslag gekregen. De fiscus heeft bij het inkomen voor 2001 de verwachte opbrengsten uit rente van spaarrekeningen en dividend op aandelen meegerekend.
Die opbrengsten worden belast tegen de nieuwe tarieven van inkomstenbelasting van 42 of 52 procent. ,,Dat klopt niet'', zegt woordvoerder E. Bunck van de Federatie van Belastingasdviseurs. Volgens hem worden dergelijke inkomsten vanaf heden belast met een speciaal tarief van 1,2 procent.

De Federatie denkt dat een fout in de software de oorzaak is van de hoge aanslagen. ,,Nu moet de belastingplichtige zelf actie ondernemen om bezwaar tegen aan te tekenen. Wij vinden dat de Belastingdienst de fout moet herstellen.''

De Federatie heeft een spoedbrief naar het ministerie van Financiën gestuurd. Daarin vragen de adviseurs om een correctie. ,,Dat kan nog omdat de eerste betalingen pas over een maand binnen hoeven te zijn'', aldus Bunck ,,De fiscus moet zorgen dat er goede aanslagen de deur uitgaan. Nu moeten de belstingplichtigen zelf actie ondernemen. Veel van hen zullen niet eens weten dat er een verkeerde aanslag in de brievenbus ligt.''

Politie pakt perschef dartsfederatie op

De perschef van de Nederlandse Darts Federatie (NDF) is met onmiddellijke ingang uit zijn functie ontheven. De man heeft zich tijdens de Embassy vorige week aan andermans eigendommen vergrepen, zo wordt bevestigd door Helen Hofland, hoofd van het federatiekantoor van de NDF.

De verdachte viel halverwege vorige week in als perschef van het officieuze WK darts in Frimley Green. Hij was daar de vervanger van Robert Holmes, die met hartklachten naar het ziekenhuis moest worden gebracht. Na de finale van zondag werd de perschef in Frimley Green opgepakt door de politie. Hij had onder meer een laptop ontvreemd. Ook de opbrengst van de inzameling voor een fruitmand voor Holmes, verdween in de portemonnee van diens vervanger.

Aan het begin van het toernooi werden zowel de dartpijlen van Co Stompé als de filmcamera van Francis Hoenselaar ontvreemd. "We weten niet of hij ook daarbij betrokken is geweest, maar dit is natuurlijk al erg genoeg".

Ouders gaan stappen, Baby in vrieskou

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Surveillerende agenten hebben maandagavond laat in Arnhem een baby van nog geen jaar oud in de vrieskou in een auto aangetroffen. Na onderzoek bleek de vader, een 22-jarige Nijmegenaar zich op het Gele Rijdersplein in een café te bevinden, terwijl de moeder in het naastgelegen pand aan het 'poolen' was.

Toen één van de agenten het kind in de auto in de gaten hield, kwam de vader naar buiten, omdat hij iemand bij de auto zag. Hevig verontwaardigd omdat de agenten zich met zijn kind bemoeiden, haalde hij de moeder achter de biljarttafel vandaan. Na enig aandringen van de politie besloot het stel met het kind naar huis te rijden.

Dit vind ik dus pas echt triest. Zeker weer zo'n onvolwassen stelletje dat niet weet hoe men met een kind om moet gaan. Men is nog jong en de oppas was ziek en dus willen we toch stappen...Zucht...

Sprinkler verjaagt wildplassers

Een verkoper in Engeland heeft dè manier gevonden om dronken wildplassers uit de portiek voor zijn winkel te verjagen. De man heeft een sprinklerinstallatie aangelegd die na sluitingstijd wordt aangezet en reageert op beweging. Als je er meer dan 15 seconden staat krijg je een hele koude douche.

De eigenaar is razend enthausiast. Sinds de aanschaf stinkt het er stukken minder. Het kost een paar duiten, maar dan heb je ook wat.

Amerikanen willen komeet beschieten

Amerikaanse wetenschappers zijn van plan een gat zo groot als een voetbalveld te schieten in een komeet. Het zal naar verwachting een diepte krijgen van zo'n 30 meter. De krater kan dan met grote telescopen worden bestudeerd vanuit aarde.

De wetenschappers hopen dat de NASA aan het project met de toepasselijke naam "Deep Impact" mee willen doen. De raket moet in 2004 de ruimte in worden geschoten om na een baantje om de zon in 2005 in een komeet in te slaan.

Het doel is de materie te bestuderen, maar ook wordt bezien of je gevaarlijke kometen kan wegschieten. De raket gaat vrijwel geheel uit koper bestaan.

Dertig studenten op straat na brand IBB

Dertig studenten stonden dinsdagavond op straat, nadat twee studentenkamers in het studentencomplex aan de Ina Boudier Bakkerlaan waren uitgebrand. In een kamer op de eerste etage van nummer 69 brak volgens de brandweer brand uit door omgevallen waxine-lichtjes. "De bewoonster was rond elven even de kamer uitgegaan en toen ze terugkwam, stond de boel in lichterlaaie", aldus woordvoerder P. Schoonderwoerd.

Volgens ooggetuigen was die kamer binnen tien minuten volledig uitgebrand. De bewoonster is met een shock en ademhalingsproblemen voor controle naar het ziekenhuis gebracht, maar is niet ernstig gewond.

Ook de kamer boven de volledig uitgebrande kamer van dit vijf verdiepingen hoge deel van het complex vatte vlam. De brandweer, die volgens ooggetuigen binnen enkele minuten ter plaatse was, kon het vuur snel blussen.

Nog een beetje verdwaasd staat een 35-jarige bewoner van de eerste verdieping zonder jas vanaf de straat naar het blussen te kijken.
"Ik was net thuis en wilde gaan douchen, toen het begon. Ik kon de gang niet meer in door de dikke rook. Toen ben ik maar uit het raam gaan hangen, en heb ik gewacht op de ladder van de brandweer", zegt hij. De meeste kamers hebben volgens hem alleen roetschade, maar de huiskat heeft de brand tot zijn spijt niet overleefd. "We waren bijna allemaal thuis en we hebben nog geprobeerd met emmertjes water de brand te blussen. Maar wat doe je er aan, hé".

Even later staat hij in de woonkamer van nummer 53, waar de gedupeerde studenten worden opgevangen. De meeste aanwezigen zijn opvallend rustig. Op beide verdiepingen woonden vijftien mensen, die die nacht niet naar hun kamer kunnen terug keren. De meesten hebben al een slaapplaats geregeld. "Toch leuk dat ze onze kamertjes appartementen noemen", zegt een studente na het verhaal van een medewerker van Salvage.

De bewoonster van de uitgebrande kamer op de tweede verdieping is door haar moeder opgehaald. Haar huisgenoten vertellen hoe ze de brandmelder hoorden afgaan. Een studente die al in bed lag, schonk er eerst niet veel aandacht aan. "Die pieper gaat ook vaak af als we aan het koken zijn. Maar ik hoorde ook veel gestommel beneden. En toen zag ik al die mensen zwart van de roet".

Met dank aan Diepvriez voor de tip!

Jongen verdrinkt tijdens schoolzwemmen

In zwembad de Driesprong in Zoetermeer is een zesjarig jongetje verdronken. Na het schoolzwemmen werd de jongen ontdekt op de bodem van het bad.

Zwembadpersoneel probeerde de jongen te reanimeren, maar hij overleed later in het ziekenhuis. De Paulusschool, waar het jongetje naar school ging, is vandaag gesloten. Leerlingen en personeel worden opgevangen door Slachtofferhulp. De politie onderzoekt de omstandigheden waaronder de jongen is verdronken.

Gemiddeld verdrinken in Nederland elk jaar zeven kinderen. Vorig jaar april begon zwembad Malkander in Apeldoorn met een drenkelingen-detectiesysteem.

Boetes kleine misdrijven gaan omhoog

De boetes voor veel verkeersovertredingen en lichte misdrijven gaan omhoog met zeker tien gulden. Onder de lichte misdrijven vallen bijvoorbeeld openbare dronkenschap en het zwartrijden met het openbaar vervoer zonder legitimatie.

Een van de meest voorkomende overtredingen die meer geld gaan kosten, is het te hard rijden binnen de bebouwde kom. Een overschrijding van elf tot en met 15 kilometer per uur kost vanaf nu negentig in plaats van tachtig gulden. Verder moet een automobilist die een voetganger niet laat oversteken op een zebrapad 250 gulden betalen. Wie als onbevoegde op een schoolplein loopt krijgt een boete van negentig gulden; dat was tachtig.

Nog meer op de teller letten...

Kerntransport Borssele race tegen de klok

Het voor woensdag geplande transport van radioactief materiaal van Borssele naar opwerkingsfabriek La Hague in Frankrijk strandt mogelijk bij de Belgische grens. Greenpeace heeft in Brussel een kort geding aangespannen tegen de vergunning voor het Belgische deel van de route.

Volgens de milieuorganisatie zal de rechter snel uitspraak doen. Het proces begint woensdag om half tien.

Zowel voor Greenpeace als voor de transporteurs is het een race tegen de klok. Mocht de Belgische rechter de transportvergunning vernietigen, dan staat alles stil. De vraag is waar zich op het moment van de uitspraak de trein met kernmateriaal bevindt. Weliswaar begint om zeven uur in de morgen in Zeeland al het laden van de auto en later de trein, maar het kan uren duren voordat de trein vertrekt.

Depressie doodsoorzaak nummer één

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorspelt dat zware depressies over twintig jaar wat betreft ziektes doodsoorzaak nummer één is. In Nederland plegen jaarlijks ruim 1500 mensen met psychische problemen zelfmoord, maar dit aantal zal alleen maar toenemen als deze sombere voorspelling bewaarheid wordt.

Kosse Jonker van het psycho-medisch centrum Parnassia in Utrecht vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat steeds meer mensen te kampen hebben met zware depressies maar heeft er wel een verklaring voor. "De samenleving wordt steeds hectischer, waardoor onderlinge contacten tussen mensen vluchtiger en anoniemer zijn. Mensen nemen nauwelijks meer tijd voor elkaar."

Volgens Jonker is het leven nog nooit zo dynamisch geweest als nu. "Wat vroeger voor vast lag, is nu aan verandering onderhevig. Zo zijn er meer nationaliteiten dan vroeger die andere gewoontes mee hebben gebracht. De ontwikkelingen gaan zo snel dat sommigen hun houvast zijn kwijtgeraakt en daardoor in een zware depressie belanden." Volgens de arts zit één op de vijf mensen in zijn of haar leven wel eens een keer behoorlijk diep in de put. Maar bij zeventig procent valt de ziekte goed te genezen.

Vrouw slaat buschauffeur ziekenhuis in

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 28- jarige vrouw heeft gisteren een buschauffeur bedreigd en mishandeld.

Het 33- jarige slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw kreeg onenigheid met de chauffeur over het aantal zones. Daarna probeerde zij ook nog een nieuwe strippenkaart te stelen.

Toen de chauffeur haar wegduwde, sloeg de Amsterdamse er flink op los. Andere passagiers bevrijdden de buschauffeur en hielden de vrouw onder bedwang totdat de politie kwam. Die heeft de vrouw meegenomen en proces-verbaal opgemaakt.

Big-Brother Ruud wil géén duet met Jop

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruud heeft zich teruggetrokken uit een carnavals duet met ''Bus'' Jop.

Vorige week lieten de twee nog weten dat ze samen een carnavalsplaat zouden uitbrengen getiteld: Effe Beffe (Bellen Faxen E-mailen). Na de opname van de single had Ruud echter bedenkingen bij het niveau van het project, en op weg naar huis besloot hij toch af te zien van verdere samenwerking. Hierdoor kan de opname niet op cd-single worden uitgebracht.

Ruud vertelde in SBS-shownieuws dat hij ''Effe Beffe'' toch niet bij zijn imago vond passen. Hij wil zich toeleggen op een carriere als "masseur". Hiertoe trekt hij nu het land door met een Ruudje masseer-stoel.
Jop reageerde teleurgesteld, vooral door de late afzegging. "Je gaat in de haven toch niet terugkeren ?".

Wel zal hij de singel nu opnieuw zelf inzingen en uitbrengen.

We zijn dus gewaarschuwd.

Van Duin geeft toch geld voor domeinnaam

R@b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

André van Duin die deze de week het domein www.dikvoormekaar.nl terugeiste van Marja Visser, heeft nu toch het volledig door haar geëiste bedrag van ruim 3000 gulden betaald.
In eerste instantie wilde de advocaat van Van Duin niet meer dan 90 gulden betalen voor het domein, waar Visser al 2 jaar lang een site voor dikke mensen op runde. Volgens Visser voelde zij zich geïntimideerd door de actie van Van Duin's advocaat, waardoor zij de domeinnaam teruggaf. De Telegraaf besteedde hier in een groot stuk op de voorpagina aandacht aan.
Hierna kwamen er op usenet en in de media talloze boze reacties los van mensen die deze manier van handelen door Van Duin en diens advocate, mevrouw mr. M. Th. Aanstoot, veroordeelden. De Hagenaar Rodrique Hallema opende zelfs een site www.dikvoormekaar.tv waarop hij zijn ongenoegen over de gang van zaken uitte.
Veel mensen stoorde zich aan de intimiderende wijze waarop het domein werd teruggeëist. Bovendien had Van Duin eerder deze maand in Netmagazine laten optekenen: "Toen we de domeinnaam dikvoormekaar.nl wilde aanvragen kwamen we er achter dat iemand die al had ingepikt. We hadden hem wel terug kunnnen krijgen, maar ach, die mensen deden het al zo lang en het maakt me niet zoveel uit. We hadden al dikvoormekaar.com, dvmk, andrevanduin en ga zo maar door. Wat moet je er allemaal mee?".
Ook werd het vreemd gevonden dat Van Duin met al die domeinen als 'dikvoormekaarshow.nl' en 'dikvoormekaar.com' niets deed. Bovendien staat er op Dik VoorMekaar Show en bij de tros al een site.

Dinsdagmiddag verschenen er ineens onaangekondigd twee Telegraaf-journalisten voor Marja's deur, die meldden dat André van Duin onderweg was naar het Amsterdamse Hilton. De journalisten kwamen Marja ophalen om een dikke fles champagne te drinken met André, en een mooie foto voor in de krant te maken, omdat van Duin de problemem met haar wilde oplossen. Marja Visser liet na afloop van dit gesprek weten dat Van Duin onmiddellijk de door haar verlangde 3200 gulden op haar rekening heeft gestort.

Zal in eerste instantie wel weer een onbehouden actie van die advocate zijn geweest.

Shaggy klaagt Napster aan

Reggae-zanger Shaggy heeft de omstreden muziekuitwisselingsdienst Napster voor de rechter gedaagd. Ietwat vreemd, aangezien Napster er voor heeft gezorgd dat zijn nieuwe single 'It Wasn’t Me' nu op nummer 2 staat in de Amerikaanse hitlijsten.
Shaggy heeft een groot deel van zijn success te danken aan Napster. Een Hawaïaanse radiopresentator besloot het nummer enkele maanden geleden te draaien, nadat hij de track van Napster had gedownload. Het nummer sloeg aan en snel begonnen ook andere zenders de single te draaien.

Shaggy eist echter miljoenen dollars aan royalties van Napster. “Het is geweldig dat die dj het nummer heeft gedownload”, aldus de zanger. “Het nummer werd pas toen populair. Maar nu is het tijd geworden dat Napster me gaat betalen.”

Woordvoerders van Napster wilden geen commentaar geven.

Clinton heeft lichte vorm van huidkanker

Artsen hebben bij de scheidende Amerikaanse president Clinton een lichte vorm van huidkanker vastgesteld. Hij zou niet in gevaar zijn. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis ontdekten artsen afgelopen vrijdag een verdacht plekje op Clintons rug. Onderzoek bevestigde dat het ging om oppervlakkige kwaadaardige cellengroei.

De kleiner tumor is direct verwijderd. De omgeving van de plek is ,,schoon''. De president moet binnen vier tot zes maanden weer worden onderzocht. Volgens Amerikaanse statistieken komen aandoeningen zoals vastgesteld bij Clinton een miljoen maal per jaar voor. De kans op een overlijden hierdoor is zeer gering.

Rechter verbiedt gekras

Organisatoren van krasloterijen en sportprijsvragen mogen hun gokwaar niet via internet aanbieden. Dat heeft de president van de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald in kort geding.

Het geding was aangespannen door de stichtingen Nationale Instant Loterij en de Nationale Sporttotalisator, naar aanleiding van een afwijzing van hun verzoek zelf een loterij op internet te beginnen. De staatssecretaris van Justitie weigerde de vergunning, omdat gokken via internet nog niet bij wet geregeld is. Daarop spanden de stichtingen een geding aan tegen concurrent EuroScratch die al zo'n loterij via internet organiseerde.

De laatste moet daar nu mee stoppen. Ook mag hij geen gebruik meer maken van een e-mailadres karel@krassen.com, omdat dit een band met het merk Karel Kras suggereert. Die naam wordt gebruikt door de Nationale Sporttotalisator.

EuroScratch had dinsdagmiddag voldaan aan de uitspraak van de president. Op de plaats waar voorheen krasse! rs terecht konden voor virtuele loten, biedt het bedrijf nu de domeinnamen van vier gokspelletjes te koop aan.

Sports Award voor de Bruijn en vdH

Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband hebben dinsdag in Londen de World Sports Awards in de categorie watersporten ontvangen.

De zwemster, drievoudig olympisch kampioene, kreeg de prijs uit handen van zeilster Shirley Robertson, die in Sydney het goud wegkaapte voor Margriet Matthijsse. Van den Hoogenband, goed voor twee keer goud in Sydney, werd op het podium ontvangen door zwemlegende Mark Spitz.

Andere awards gingen naar onder anderen de atleten Michael Johnson en Marion Jones, de voetballer Luis Figo, de turners Simona Amasnar en Alexander Nemov.

Van Inkel tart politie opnieuw

538-DJ Jeroen van Inkel geeft in zijn programma op 25 januari een gigantische prijs weg: de winnaar van een prijsvraag in het Radio 538-programma van discjockey Jeroen van Inkel krijgt op 25 januari gratis een Ferrari voor een jaar lang te leen. Dat is echter niet het enige: de DJ betaalt ook eventuele snelheidsboetes.

Het is de zoveelste keer dat Van Inkel verkeersautoriteiten tart. "En toch is het niet bedoeld als een provocerende actie", laat 538-woordvoerder M. Palmen weten. "De snelheidsmeter van Ferrari's zijn niet zo duidelijk, en daarom betalen wij de boetes tot 10 kilometer per uur. Dat doen we maximaal vijf keer. Andere overtredingen zoals rijden door rood licht betalen we niet."

Van Inkel haalde zich een jaar geleden al de woede van het Openbaar Ministerie (OM) op zijn hals toen hij in zijn programma op Veronica FM luisteraars opriep "genadeloos toe te slaan" tegen flitspalen. De omroep blies de actie van Van Inkel tegen flitspalen af na waarschuwingen van justitie. Volgens het OM maakten de omroep en Van Inkel zich schuldig aan opruiing. Het college van procureurs-generaal stelde de omroep aansprakelijk voor de schade die was ontstaan.
De actie zorgde ervoor dat op verschillende plaatsen in het land flitspalen werden verwoest. Ook werd het binnenwerk van een flitscamera bij Veronica FM afgeleverd. Justitie in Amsterdam verwacht dat het strafrechtelijk onderzoek naar de uitlatingen van Van Inkel binnen enkele weken is afgerond. Dan beslist het OM of de dj of Veronica FM vervolgd worden. Als bewijsmateriaal beschikt justitie over opnamen van de gewraakte uitzendingen.

Naast de eventuele snelheidsboetes tekent 538 ook voor de wegenbelasting en de benzine. Als de winnaar wordt aangehouden met alcohol op en de politie neemt de auto niet in beslag, dan doet de radiozender dat.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.