Chiquita in financiele moeilijkheden

Michiel (Lithion)
Tuurr had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse bananenproducent Chiquita zit in grote financiële moeilijkheden. Het bedrijf heeft daarom besloten om voorlopig de terugbetaling van schulden op te schorten. De totale schuldenlast bedraagt 862 miljoen dollar. Chiquita zegt dat de problemen vooral zijn veroorzaakt door het strenge importbeleid van de Europese Unie.

De grootste bananenproducent van de VS hoopt de komende maanden tot overeenstemming te komen met zijn schuldeisers. Zoniet, dan wordt beroep gedaan op het intussen wel bekende Chapter 11 (artikel 11) van de Amerikaanse faillissementswetgeving, dat bedrijven beschermt tegen schuldeisers.

Chiquita beweert sinds 1992 1,5 miljard dollar schade geleden door het invoeren van een nieuw Europees importregime voor bananen. Daardoor werden Amerikaanse bananproducenten, waaronder ook Dole, benadeeld ten opzichte van de voormalige koloniën van Europese lidstaten (vooral van Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje). Voor het gewraakte beleid was Chiquita naar eigen zeggen marktleider op het Europese continent.
Naar aanleiding van het Europese bananenbeleid hebben de Amerikaanse regering en enkele bananenproducerende landen, waaronder Ecuador en Honduras, geklaagd bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De WTO stelde de klagers na langslepende procedures in het gelijk. Omdat de EU de invoering van een nieuw beleid vertraagde, mochten de VS voor honderden miljoenen aan handelssancties tegen Europese ondernemingen afkondigen.
Eind vorig jaar kwamen de Europese lidstaten met nieuwe invoerregels. Vanaf dit jaar geldt voor een bepaald deel van de totale import een beleid van wie het eerst komt, wordt het eerst bediend. Vanaf 2006 wordt voor alle bananen een vast tarief gehanteerd.