Chileense onderscheiding Sting gestolen

Peter Breuls
De Britse zanger Sting ontving afgelopen maandag een onderscheiding voor zijn protesten tegen de Chileense dictator Pinochet in de jaren '80.

Een dag na het ontvangen van de onderscheiding was de zanger het ding alweer kwijt. Vlak voor een optreden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires sloegen dieven hun slag in de kleedkamer van de popster. De criminelen gingen er vandoor met een tas met daarin onder meer de onderscheiding.

De politie heeft de diefstal woensdag bevestigd maar wil niets zeggen over de inhoud van de tas. Het lokale dagblad Pagina 12 meldt echter dat de decoratie is verdwenen.

Sting schreef tijdens het bewind van de dictator onder meer het nummer They Dance Alone over het zwijgzame protest van moeders in Chili wier kinderen tijdens Pinochets regime 'verdwenen'.

"Sting heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het wereldwijd onder de aandacht brengen van de situatie in ons land in voorgaande decennia", stelde de minister van Buitenlandse Zaken maandag bij de uitreiking van de nationale onderscheiding.
De timing van de onderscheiding is opvallend, omdat momenteel een rechtszaak tegen Pinochet in voorbereiding is wegens de misdaden onder zijn bewind.