Minister VWS wil 'vrijbewijs' introduceren

De minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, overweegt om een vrijbewijs te introduceren. Door middel van dit vrijbewijs hoopt de minister prostitutie en seksueel geweld te verminderen. Ook ongewenste zwangerschappen en daarmee dus abortussen moeten hierdoor aanzienlijk afnemen. 

Het vrijbewijs kan worden behaald door een sekscursus te volgen, die zowel theorie als praktijkvakken kent. De theorie moet onder andere seksuele voorlichting en bewust ouderschap onder de aandacht brengen, bij de praktijkvakken wordt geleerd hoe men een man moet pijpen of een vrouw moet vingeren of likken en is er aandacht voor zelfbevrediging. Ook komt de Kamasutra aan bod.

Om de LHBTI-gemeenschap tegemoet te komen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen mannen, vrouwen of transgenders bij de praktijkvakken, zo benadrukt de minister. Hij verwacht dat het niet moeilijk zal zijn om cursusleiders te werven: “Prostituees en gigolo’s hebben een schat aan ervaring, en kunnen na een kort omscholingstraject aan een eervolle baan beginnen. We hopen dat deze cursus en het daaraan gekoppelde vrijbewijs ervoor zorgen dat men respect krijgt voor elkaar.”

Om aan de theoriecursus te beginnen moet men minimaal 17 jaar of ouder zijn, het praktijkgedeelte kan pas vanaf 18 jaar en ouder worden gevolgd. In 2024 volgt een evaluatie en wordt er bekeken of het vrijbewijs verplicht kan worden gesteld.