Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar ... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtst maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx afgevallen Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning afgevallen Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen afgevallen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
 Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: Taeke Taekema afgevallen Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Vooraf wisten we natuurlijk al dat er deze aflevering erg weinig bekend zou worden. En zoals verwacht stelde Art aan het eind van deze aflevering de vraag "Wie is de Mol?" om zich vervolgens tot de kijker te richten en te vertellen dat we dat pas volgende week horen.

Voorspelling aflevering 9
De Mol Winnaar Verliezer
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum

Opdracht 1: Straatleven
De kanidaten zijn in Bayahibe, een vissersdorpje aan de kust, waar Art ze vijf foto's toont van die het Dominicaanse leven in het dorp weergeven. De kandidaten krijgen de taak om de compositie van de vijf foto's zo goed mogelijk te reconstrueren en daar dan opnieuw een foto van te maken. Voor elke foto die ze goed weten te reconstrueren krijgen ze 200 euro. Lukt het ze om alle vijf foto's binnen een uur goed te reconstrueren dan verdienen ze 1500 euro voor de pot. De vijf foto's betreffen een man voor een visserszaak, vier mannen bij een kapper, een vrouw in een bar, een meisje bij een graf en een stel kinderen bij een honkbalveld.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, de foto's
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, de foto's

De kandidaten bekijken de vijf foto's eerst uitvoerig, waarna ze besluiten om gewoon een stuk te gaan lopen om te zien wat ze tegenkomen. Tim biedt zich meteen aan om de foto's te gaan maken, waar de rest mee instemt. Ze besluiten vervolgens een local aan te spreken en te vragen waar de visserszaak en de bar zijn. De bar blijkt vlakbij te zijn, dus daar gaan ze als eerste naartoe. De man die ze aanspraken had ook nog eens een geel shirt aan, de vrouw op de foto in de bar had een geel shirt aan, dus ze vragen of ze zijn shirt mogen lenen. De overige attributen die op de foto staan zijn snel gevonden in de bar. Als dan ook een meisje in de bar bereid is het gele shirt aan te trekken en te poseren voor de foto lijken ze klaar te zijn. Totdat Annemieke ziet dat de vrouw op de foto iets van een bretels of een band over haar schouder heeft. Ze besluit naar buiten te gaan om op zoek te gaan wat ze daarvoor kunnen gebruiken. Bij een winkeltje aan de overkant vind ze wat ze zoekt. Nu is het nog een kwestie van de vrouw de juiste houding aan te laten nemen en de foto vanuit de juiste hoek te maken. Bij de viswinkel gaat het een stuk sneller, omdat de man op de foto de eigenaar blijkt te zijn en de overige details op de foto (zoals een brommer) ook gewoon aanwezig zijn. Annemieke controleert de compositie nog even met de originele foto en dan zijn ze klaar. En zo is een half uur verstreken als ze bij de kapsalon aankomen. Hier hebben ze nog een extra man nodig die plaats kan nemen op de kappersstoel. Klaas besluit de visboer op te halen. Vervolgens is het vooral zaak om iedereen in de juiste houding te laten plaatsnemen, waarna ook deze foto kan worden gemaakt.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, alle details moeten kloppen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, alle details moeten kloppen

Op naar de begraafplaats. De kandidaten hebben toch een beetje een dubbel gevoel bij het feit dat ze een meisje moeten vragen om op de begraafplaats te gaan poseren bij een graf. Desondanks is het eerste meisje wat ze vragen bereid mee te gaan. Terwijl Annemieke wacht tot het meisje een wit shirt heeft aangetrokken en haar moeder een zwachtel heeft gevonden, gaan Klaas en Tim alvast vooruit om het graf te zoeken. Als het meisje en haar moeder klaar zijn gaan ze met Annemieke mee. Dat meegaan gaat echter wel heel relaxt, terwijl de kandidaten haast hebben sjokken het meisje en haar moeder er rustig achteraan. Klaas spot het graf waar de foto gemaakt moet worden al vrij snel en zo kunnen Tim en hij alvast kijken uit welke hoek de foto gemaakt moet worden. Als het meisje dan ook is gearriveerd is de foto snel gemaakt en kunnen ze door naar het honkbalveld. De kandidaten worden inmiddels geholpen door een stel kinderen en deze kinderen geven aan dat het honkbalveld dichtbij is, dat blijkt echter toch wel tegen te vallen. Met nog maar een paar minuten te gaan moeten ze de jongens snel op hun plek zetten voor de laatste foto. Omdat ze echter teveel bezig zijn met details zoals de kleuren van de shirts en petjes zijn ze te laat met het maken van de foto. Van de foto's die ze wel hebben gemaakt is alleen de foto van de viswinkel fout, de vis die de man in zijn hand houd hangt verkeerd om. Zo hebben ze met deze opdracht dus 600 euro verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, de vis hangt verkeerd om
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 1, de vis hangt verkeerd om

Opvallend tijdens deze opdracht is dat Tim heel erg op kleine details aan het letten is, zoals de kleur van de petjes en shirts, maar was dit wel nodig? De visboer had immers ook niet de juiste broek aan en hier is niks over gezegd. En over de foto bij de viswinkel gesproken: Annemieke controleert de foto nog, maar zag niet dat de vis verkeerd om hing? Zij was ook degene die veel tijd verspilde bij de bar door aan de overkant van de straat op zoek te gaan naar iets van bretels. Uiteindelijk neemt ze genoegen met een riem waar ze nog een tijdje over aan het praten is met de eigenaar of ze hem mag lenen. Tim komt er dan bij en merkt op dat hij zelf ook een riem om heeft en Annemieke ook, dus waarom daar zoveel tijd aan besteden? Ook sprak ze alleen maar Engels met de mensen totdat Tim er bij kwam en ze ineens Spaans begon te praten. Bij het nabespreken van de opdracht probeert Tim de fout met de vis af te schuiven op Klaas en Annemieke, omdat hij de foto niet heeft gezien. Dat is wel opvallend aangezien hij de hele tijd zo erg op de juiste compositie en fotohoek aan het letten was. Tijdens diezelfde nabespreking vertelt Annemieke dat de pot nog in het hotel ligt, opvallend aangezien de pot altijd goed bewaakt moet worden. Of wil ze niet dat de anderen de pot na kunnen tellen? Vervolgens blijkt dat ze het eigenlijk niet zeker weet, want hij had gewoon in haar tas moeten zitten. Heeft één van de anderen de pot gejat?

Opdracht 2: Van voor naar achteren
De tweede opdracht speelt zich af op een resort in Bayahibe. Art is op zoek naar één finalist met ogen op zijn rug en twee met een vooruitziende blik. De finalist met ogen op zijn rug krijgt een camera op zijn buik gebonden en moet met behulp van de andere twee finalisten het resort door zien te komen. Vanuit de receptie moet hij het strand zien te bereiken, onderweg ligt er geld verstopt wat hij mee moet nemen. Lukt het om van elke finalist twee biljetten mee te nemen dan zal Art het bedrag verdubbelen. Ze krijgen een half uur de tijd om bij Art op het strand te komen. Zo simpel als het klinkt is het echter niet, de finalist met de camera op zijn buik mag namelijk niet stoppen en moet het strand bereiken zonder een toerist in beeld te krijgen. Ook is het zo dat alleen de finalist met de camera het geld mag pakken.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 2, Annemieke rent vooruit en Tim trekt Klaas mee
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 2, Annemieke rent vooruit en Tim trekt Klaas mee

Tim schuift direct Klaas naar voren als finalist met ogen op zijn rug en zo is het dus Klaas die de camera op zijn buik krijgt gebonden. Tim en Annemieke zullen dus als verkenners moeten gaan kijken of het voor Klaas veilig is om door te lopen. Wat volgt is een redelijk chaotische situatie waarin Klaas alle kanten op gestuurd wordt. De kandidaten hebben besloten eerst naar het geld bij de receptie te gaan, maar Annemieke laat Klaas daar al bijna langs sprinten. Tim weet dat echter nog net te voorkomen. Vanaf dat moment zijn de rollen als volgt: Annemieke loopt vooruit en vraagt toeristen even aan de kant te gaan en Tim blijft bij Klaas en stuurt hem de goede kant op. Dit af en toe tot ergernis van Klaas die dat getrek aan hem al vrij snel zat is. Toch gaat het plotseling mis als een toeriste haast wel uit de struiken lijkt te komen en dus moeten ze opnieuw beginnen. De tweede poging gaat een stuk beter en Annemieke wordt helemaal enthousiast als ze het strand in het vizier krijgen. Ze moeten eerst echter nog wel wat geld pakken. Vrij snel daarna ziet Annemieke geld liggen (2 keer 20 euro) wat ze meeneemt, maar op dat moment verslapt de aandacht ook een beetje en loopt er een toerist over een galerij boven ze langs. Ze nemen de gok dat dat niet op beeld staat. Als ze vervolgens bijna bij het strand zijn bedenken ze dat 40 euro niet echt de moeite waard is en dat ze het beter nog een keer opnieuw kunnen proberen voor meer geld, jammer van die 40 euro maar dan kunnen ze wel meer geld pakken. Ze zijn er nu wel handiger in geworden, zo moet Klaas nu als een soort krab langs de ramen, zodat hij naar beneden filmt. Ze vinden vijf briefjes van 10 euro die door Klaas worden gepakt. Met nog maar 2 minuten op de klok trekt Klaas vervolgens een eindsprint, waarbij de camera op de grond gericht blijft. Zo is hij op tijd binnen en na het bekijken van de camerabeelden blijkt hij inderdaad geen toeristen te hebben gefilmd en hebben ze dus 50 euro voor de pot verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 2, Komt er een beroemdheid? Ja en dat zijn jullie straks ook en dat willen we niet.
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: opdracht 2, Komt er een beroemdheid? Ja en dat zijn jullie straks ook en dat willen we niet.

Opvallend deze opdracht: eerst wil Annemieke in haar enthousiasme ineens door naar het strand zonder dat ze geld hebben. Vervolgens pakt zij het geld wat ze tegenkomen, terwijl alleen Klaas het mag pakken. Later bedenkt ze wel dat ze het niet had mogen pakken, maar dat is op het moment dat ze toch al hebben besloten terug te gaan en de 40 euro als verloren te beschouwen. Tim loopt de hele tijd aan Klaas te trekken, doet hij dit om te voorkomen dat Klaas kan mollen, of hoopt hij zo Klaas 'per ongeluk' de verkeerde kant op te laten filmen? En waarom bedenken ze pas zo laat dat Klaas beter voorovergebogen kan lopen? Zeker Klaas met de camera op zijn borst had toch al wel sneller kunnen bedenken dat de kans dat hij dan nog een toerist filmt een stuk kleiner was.

Executie
De verdenkingen zijn deze aflevering vrij simpel: Annemieke en Tim verdenken allebei Klaas. Terwijl Klaas weer op Tim zit als mol.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: verdenkingen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: verdenkingen

Opvallend is dat geen van de kandidaten Annemieke verdenkt. Hiermee is wat mij betreft de kans dat Annemieke inderdaad de mol is wel een stuk kleiner geworden. Ik zou het in ieder geval wel erg knap vinden van de mol om op het einde nog niet ontmaskerd te zijn door een medekandidaat. Maar ja, Art heeft aan het begin al wel aangegeven dat dit de best voorbereide mol ooit was.

Afleveringstitel
Deze week is de titel van de aflevering "Fotofinish"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 9: titel

Dit zou kunnen slaan op Klaas die bij de opdracht in het resort nog even een eindsprint trekt naar Art, was zijn aankomst bij Art een fotofinish? Het zou natuurlijk ook kunnen slaan op de winnaar en de verliezer. Dat zou wel betekenen dat er twee kandidaten op de juiste mol zitten, of dat ze juist allebei op de verkeerde mol zitten. In dat geval zou het dus op Annemieke en Tim kunnen slaan die allebei op de juiste mol zitten (en Klaas dus de mol is). Of juist op Klaas en Tim die allebei op de verkeerde mol zitten (en Annemieke dus de mol is). In beide situaties zouden de twee kandidaten maar een klein verschil (fotofinish) kunnen hebben in het aantal goede en foute antwoorden. Of misschien zelfs wel evenveel en komt het dus voor de tweede keer dit seizoen op tijd aan.

Voorspelling aflevering 10
Zoals gezegd acht ik de kans dat Annemieke als mol niet zou zijn ontmaskerd door een van haar medekandidaten vrij klein. Ik weet ook dat er best veel hints naar Klaas zijn gevonden (zoals de Klaas cf mol hint), maar als Klaas echt de mol is dan was dit wat mij betreft een voor de kijker erg slecht seizoen. Dan hebben ze dus al in aflevering 2 een enorme hint naar de mol gestopt. Uiteraard hebben ze dat al wel eerder gedaan met "C(ase) is the mole", maar die was in ieder geval nog aan meerdere finalisten te linken. Tegen beter weten in laat ik mijn voorspelling ten opzichte van aflevering 9 ongewijzigd, maar dat is meer wens dan dat ik nog denk dat het echt zo is.

Voorspelling aflevering 10
De Mol Winnaar Verliezer
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum

Achterkant van het geld
Nadat ik dit blog had geschreven kwam ik een tweet tegen met een afbeelding waarbij al het verdiende molgeld van dit seizoen aan elkaar gepuzzeld was. Al eerder had ik hier afbeeldingen gezien, maar toen kwam er nog zo'n vaag plaatje uit dat het wat mij betreft nog te erg in een tunnelvisie aan elkaar leek te zijn gepuzzeld. Dit is echter toch wel erg duidelijk:

Het is dus duidelijk, Klaas is toch echt de mol. Zoals ik al aangaf bij mijn voorspelling voor aflevering 10 is dit hiermee echt een enorm stom seizoen geweest. Zouden ze voor de nieuwe kijkers (omdat WIDM naar de zaterdag is verhuisd) het wat makkelijker hebben gemaakt om de mol te vinden? Ik hoop dat volgend jaar de hints wat minder duidelijk zijn, zodat niet na aflevering 2 de mol al is ontmaskerd. Waarom zou je anders de deelnemers een boete van 250.000 euro opleggen als ze het verklappen? En waar ik ook wel heel erg benieuwd naar ben is hoe het dan kan dat Rop er in aflevering 7 uit vloog terwijl hij voor 50% op Klaas zat. Tim zat op Rop (sowieso fout) en op Annemieke. Hoe kan Tim dan meer antwoorden goed hebben gehad dan Rop? Of Taeke die op Tim zat, die had er dan toch ook eerder uit moeten vliegen dan Rop? Op basis van de executie van aflevering 7 zou of Annemieke of Tim de mol moeten zijn, maar zeker niet Klaas. Ergens hoop ik tegen beter weten in nog steeds dat Klaas niet de mol is. We gaan het zien zaterdag...

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".