Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt krijg een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Aan het eind van mijn blog van vorige week heb ik een voorspelling gedaan over wie ik op dat moment dacht dat de mol, de winnaar, de verliezer en de afvaller zouden zijn. Er zijn nooit duidelijke hints om uit af te leiden wie de winnaar en de verliezer zullen zijn, dus dat blijft altijd een pure gok. Wie de mol is, daar zijn wel hints voor te vinden, maar het is altijd de vraag of het daadwerkelijk een hint was of toch tunnelvisie (tunnelvisie wil zeggen dat je zo gefocust bent op één mol dat je overal hints gaat zien die naar hem of haar wijzen). Helaas zijn er dit jaar geen muzikale aanwijzingen meer over wie de volgende afvaller zal zijn, waarmee ook dat meer een gok wordt.

Voorspelling aflevering 2
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene

Duidelijk is in ieder geval dat ik de afvaller juist had voorspeld. Airen kreeg deze week een rood scherm te zien en was daarmee dus de eerste afvaller van Wie is de Mol? 2016. Hierbij moet ik toegeven dat het toch niet helemaal een gok was, maar dat mijn keuze voor Airen als afvaller was gebaseerd op de social media analyse van Buzzcapture.

Opdracht 1: Zoutmijnen
Voor de eerste opdracht zijn de deelnemers bij de zoutmijnen van Baní. Hier krijgen ze de opdracht om vier zoutkarren binnen 45 minuten te vullen met de juiste zoutsoort. Verspreid over het terrein liggen er vier verschillende soorten zout: keukenzout, mineraalzout, strooizout en zeezout. Helaas voor de kandidaten staan de zoutkarren (die overigens over rails rijden) niet op de juiste volgorde, waardoor het lastig is om de juiste kar bij het juiste zout te krijgen. Omdat het terrein van de zoutmijnen vrij groot is wordt gecommuniceerd door middel van portofoons, een communicatiemiddel dat in eerdere seizoenen van Wie is de Mol? al tot de nodige problemen heeft geleid. Lukt het de deelnemers ondanks alle mogelijke problemen toch om de vier karren met het juiste zout te vullen en terug te brengen naar het beginpunt dan winnen ze 2000 euro voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 1, zoutkarren
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 1, zoutkarren

Zonder echt goed te overleggen wie wat gaat doen rennen de kandidaten al snel het terrein van de zoutmijnen op, als er vervolgens gecommuniceerd moet worden via de portofoons besluit Ellie om een lesje etherdiscipline te geven. Al snel zijn de vier verschillende soorten zout gevonden, het blijkt echter lastig om de juiste kar bij het juiste zout te krijgen, maar gelukkig hebben de kandidaten ook de beschikking over kruiwagens om het zout te vervoeren. Een volle kruiwagen over het spoor heen tillen en vervolgens ook nog eens optillen om hem in een zoutkar te legen is toch behoorlijk lastig en kost veel tijd.

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: Op het moment dat de vier zoutsoorten al zijn gevonden rent Tim toch nog een heel eind door, zogenaamd om te kijken of er niet nog iets anders te vinden is op het terrein. Ellie die uitgebreid over de portofoon een les etherdiscipline geeft is ook verdacht, dit kost een hoop tijd die er eigenlijk niet is en blokkeert meteen alle overige communicatie over de portofoons. Vervolgens gaat er in de communicatie toch iets mis waardoor het groepje Rop (met porto), Ellie en Tim niet de juiste zoutkar krijgen toegestuurd door het groepje Remy (met porto), Taeke en Klaas. in plaats van een mineraalzoutkar komt er een strooizoutkar hun kant op. Nadat een kruiwagen is volgeschept met keukenzout wil Remy deze kruiwagen wegbrengen, na nog geen twee meter kiept de kruiwagen echter om, waardoor het zout er weer uit valt. Verder draagt Taeke een pet met daarop de tekst Doe Maar Lekker wat aan het eind van de opdracht nog eens duidelijk in beeld wordt gebracht, neem je daar de eerste letters van dan heb je DML, de mol? Zelf denk ik dat dit soort 'hints' in kleding niet echt ergens op slaan, in vorige seizoenen is al gebleken dat kandidaten soms juist expres dergelijke kledingstukken aantrekken om de molloten voor de gek te houden.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 1, pet Taeke
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 1, pet Taeke

Opdracht 2: Trappen
Art neemt de kandidaten mee naar het Plaza de España waar ze kijken naar een optreden van een groep dansers. Op de trappen van de Plaza zitten naast de kandidaten ook een grote groep locals. Als het optreden is afgelopen legt Art de opdracht uit: hij zal zometeen een foto maken van hoe iedereen op dat moment zit, vervolgens krijgen de kandidaten 5 minuten de tijd om een strategie te bepalen zodanig dat ze daarna binnen een kwartier alle mensen weer op exact dezelfde plek terug weten te plaatsen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 2, trappen Plaza de Espana
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 2, trappen Plaza de Espana

De kandidaten besluiten de groep mensen op te delen in blokken, waarbij elke kandidaat een blok krijgt toegewezen die hij/zij uit zijn hoofd moet leren zodat hij de mensen in zijn blok weer op de juiste plek terug kan plaatsen. Er worden 9 blokken gemaakt, de bovenste drie blokken zijn voor Tim, Airen en Cécile, de middelste drie blokken voor Annemieke, Remy en Ellie en de onderste drie blokken zijn voor Klaas, Taeke en Rop. Blijft Marjolein over die het overzicht zal gaan bewaken. Ze zorgt echter eerder voor een hoop storing dan dat ze echt overzicht lijkt te hebben. Ruim binnen de tijd lijken de kandidaten alle mensen weer op hun plek te hebben gezet. Dan komt Art die uitlegt dat de kandidaten 100 euro kunnen verdienen per goede rij, hebben de kandidaten alle 14 rijen goed dan krijgen ze nog een bonus er bovenop en kunnen ze dus 2000 euro verdienen. Uiteindelijk blijken er 7 rijen goed en gaat er 700 euro in de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: Moltalk, analyse verdeling trappen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: Moltalk, analyse verdeling trappen

Wat opvalt tijdens deze opdracht is dat Klaas vrij snel voorstelt om in blokken te gaan werken dit wordt overigens pas gehoord als Rop het voorstelt, is hier sprake van voorkennis? De mol zal immers weten dat er per rij wordt goedgekeurd en dat er dus weinig te controleren valt wie er fouten heeft gemaakt als er in blokken wordt gewerkt. Met name in de middelste rijen zijn er een hoop fouten gemaakt, in Moltalk (de WIDM-nabeschouwing) gaf Vivienne al aan dat het blok van Ellie helemaal juist was, daarmee zijn Annemieke en Remy dus verdacht, omdat één van hun (of beide) dus fouten heeft gemaakt.

Opdracht 3: Klooster
Bij de derde opdracht valt er geen geld te verdienen, maar wel jokers én tips van oud-mollen. De deelnemers gaan namelijk in tweetallen naar een oud klooster, hier krijgen ze van Art een keuze voorgelegd: één van de twee mag het klooster in en daar 10 minuten rondkijken, de ander krijgt dan twee jokers (een joker zorgt ervoor dat bij de test één foute vraag wordt goedgerekend), ze moeten dan dus samen besluiten wie het klooster in gaat. Ze kunnen er echter ook voor kiezen om allebei het klooster in te gaan, in dat geval krijgen ze geen 10 maar slechts 5 minuten de tijd om rond te kijken en krijgen ze geen van beide jokers. In het klooster zijn projecties te zien van de gezichten van vijf oud-mollen (Margiet (mol 2015), Susan (mol 2104), Kees (mol 2013), Anne-Marie (mol 2012) en Dennis (mol 2008)), deze oud-mollen geven tips voor het ontmaskeren van de mol.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 3, oud-Mol
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 3, oud-Mol

Als eerste komen Taeke en Tim bij Art. Taeke geeft al snel aan dat het hem niet uitmaakt wie van de twee het klooster in gaat, waarop wordt besloten dat Tim naar binnen gaat. Hij krijgt de volgende tips van de mollen (met dank aan user Moira op het forum voor het uittypen van alle tips):

 • Margriet: "Do you remember my face? Wellicht is het gemakkelijker om dit jaar niet op zoek te gaan naar de mol, maar naar de andere kandidaten. Deductie als strategie."
 • Kees: "De kandidaat die het meeste oprecht overkomt, krijgt van de groep vaak het vertrouwen. Er is maar één iemand in het spel die uit vertrouwen het meeste rendement haalt. Maar het spel verandert niet voor je ogen; het spel verandert altijd achter je rug."
 • Dennis: "Ik ga je inwijden in de geheimen van 'follow the money'. Een mol die in een opdracht geld verdient, weet altijd op een ander moment dit geld er weer uit te spelen."
 • Susan: "Jokers, vrijstellingen. Een mol heeft niets aan deze zaken. Tenzij het kan worden ingezet als manipulatiemiddel, of als een ruilmiddel tegen geld uit de pot. Het spel verandert niet voor je ogen; het spel verandert achter je rug.

Tim deelt zijn ervaringen met Taeke in ruil voor één van de jokers.

Cécile en Klaas zijn de volgende die bij Art voor de keuze worden gesteld. Zij willen allebei naar binnen en dat is dan ook wat ze uiteindelijk doen. Ze krijgen de volgende tips van de mollen:

 • Margriet: "Neem mijn raad ter harte, en je zult zien dat de finale binnen bereik is. Het hangt af van je eigen oordeel."
 • Kees: "En nog een laatste tip: let goed op je molboek."
 • Annemarie: "Als je goed hebt opgelet, en het hele verhaal in je hebt opgenomen, weet je wat je te doen staat als je weer buiten bent. Zoekt, en gij zult vinden. Het spel is je legenda."
 • Dennis: "Wat zou jij doen als mol? De mol doet meestal het tegenovergestelde van wat je denkt. Denk dus contra."
 • Susan: "Het spel verandert achter je rug, kijk om je heen, focus."

Als Annemieke en Rop dezelfde keuze krijgen voorgelegd van Art besluiten ze dat Rop het klooster in zal gaan, hij krijgt de volgende tips:

 • Margriet: "Probeer tunnelvisie te vermijden. Een opvallende mol is vaak geen mol, maar een angstige kandidaat."
 • Kees: "Als je mijn bericht serieus neemt, en de informatie gebruikt, is de mol dichterbij dan je denkt."
 • Susan: "Als je ons allemaal beluistert word je op het spoor van de mol gezet. Maar ook als je ons individueel beluistert en de informatie werkelijk tot je neemt, kun je de mol dit jaar makkelijk vinden."
 • Dennis: "Het spel verandert altijd achter je rug."

Rop geeft achteraf alleen een vage beschrijving van wat hij heeft gezien aan Annemieke, zij deelt haar jokers dan ook niet met hem.

Bij Marjolein en Ellie is het Ellie die het klooster zal betreden, Marjolein vind het namelijk niet erg om buiten te blijven. Direct bij binnenkomst begint Ellie zo'n beetje elke steen om te draaien op zoek naar een vrijstelling, ze lijkt daarbij bijna de oud-mollen over het hoofd te zien. Toch krijgt ze nog een aantal tips van de mollen:

 • Margriet: "De mol komt in vele gedaanten."
 • Dennis: "De mol heeft immers een missie."
 • Annemarie: "In dit oude klooster staan 5 oud-mollen."
 • Kees: "Als bron van informatie om jouw zoektocht naar de mol makkelijker te maken."
 • Susan: "We gaan je inwijden in de geheimen van het spel om je te helpen de mol te vinden."
 • Dennis: "Fanatiek spelen is geen garantie voor succes."
 • Margriet: "De mol herken je niet in het volle daglicht, die kun je hooguit ondergronds betrappen op duistere zaakjes."

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 3, Ellie doorzoekt alles nauwkeurig
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: opdracht 3, Ellie doorzoekt alles nauwkeurig

Airen wil graag dat Remy naar binnen gaat en zo krijgt hij deze tips van de mollen:

 • Margriet: "Als kandidaat word je bedrogen en gemanipuleerd waar je bij staat. Verblind door je jacht op die ene: de m-."
 • Kees: "Kennis is macht in Wie Is De Mol. In jouw spel om de mol te ontmaskeren moet je daarom zo veel mogelijk kennis vergaren."
 • Dennis: "Het geld lijkt soms onbelangrijk, maar dat is het niet."
 • Annemarie: "Het spel verandert nooit voor je ogen, maar altijd achter je rug."
 • Susan: "Ben je zelf absoluut 100% betrouwbaar? Nou dan, ga van niemand anders uit dan van jezelf."

Als Remy naar buiten komt geeft hij aan dat hij de nodige informatie heeft gehad, die hij graag met Airen wil delen in ruil voor een joker. Airen stemt daar mee in.

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: De opmerking van oud-Mol Dennis: "Een mol die in een opdracht geld verdient, weet altijd op een ander moment dit geld er weer uit te spelen." Zou de mol al geld hebben verdiend voor de pot maar dit er later weer uit kunnen spelen? In dat geval gaat mijn theorie van vorige week niet meer op dat Klaas de mol niet kan zijn omdat hij geld voor de pot had verdiend. Verder de opmerking van oud-Mol Susan tegen Remy: "Ben je zelf absoluut 100% betrouwbaar? Nou dan", geeft ze hier eigenlijk mee aan dat Remy niet te vertrouwen is? En dus misschien de mol wel is?

Afleveringstitel
De titel van deze week is "het laatste woord, letterlijk"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 2: titel

Uiteraard is deze titel op meerdere manieren uit te leggen, want hoewel er 'letterlijk' in de titel staat kun je je altijd nog afvragen welk laatste woord je moet nemen? Kijken we bijvoorbeeld naar het laatste woord van de oud-mollen uit de derde opdracht dan is dat het woord 'jezelf' wat Susan zegt tegen Remy. Zou dat er op duiden dat Remy de mol is? Ook het allerlaatste woord van de aflevering wijst in de richting van Remy, hij is het namelijk zelf die het laatste woord uitspreekt en wel 'molletje'.

Op twitter kwam @Santjooo nog met een andere theorie: als je bij Klaas telkens het laatste woord neemt wat hij van een oud-mol hoort, dan heb je de woorden: oordeel, molboek, legenda, contra en focus. Neem van deze woorden telkens de laatste letter dan kun je de naam Klaas vormen. Zetten we de woorden in de juiste volgorde om die naam te vormen en nemen we niet alleen de laatste letter, maar ook de eerste letter:

MOLBOEK
OORDEEL
LEGENDA
CONTRA
FOCUS

Dan krijg je dus MOLCF KLAAS. Mol cf Klaas? Zoeken we de betekenis van cf op dan vinden we op Wikipedia de volgende uitleg: "cf., soms ook gespeld als cfr. of conf., is een afkorting van het Latijnse woord confer in de betekenis van de imperatief 'vergelijk'." Wil dit zeggen dat we de mol kunnen vergelijken met Klaas? En dat Klaas dus de mol is? Daar lijkt het haast wel op... Je zou denken dat WIDM niet zo'n duidelijke hint zo vroeg in het seizoen zou stoppen, maar in 2013 was er in de eerste aflevering ook al zo'n duidelijke hint: C(ase) is the mole. het zou dus best mogelijk kunnen zijn. Maar WIDM zou WIDM niet zijn als niet zou gelden "niet is wat het lijkt", wellicht moeten we deze hint dus wel anders uitleggen en wordt hier zoveel mee bedoeld als 'de mol is te vergelijken met Klaas'. In dat geval zou dus niet Klaas maar iemand anders de mol zijn, zo is Klaas ooit DJ geweest bij 3FM en is Annemieke dat op dit moment. Verder zijn Tim en Klaas beide presentator. Maar ook Remy heeft een overeenkomst met Klaas, beide waren al op zeer jonge leeftijd gefascineerd door datgene waarmee ze later hun brood zouden verdienen (Klaas was gefascineerd door de radio en Remy door de harp), beide waren gefascineerd door het maken/draaien van muziek.

Wie heeft er altijd 'het laatste woord'? Dat is uiteraard een woordvoerder, en laten we nou net een politiewoordvoerder tussen de deelnemers hebben zitten. De titel zou dus ook kunnen wijzen naar politiewoordvoerder Ellie Lust.

Voorspelling aflevering 3
De 'Mol cf Klaas' hint is behoorlijk sterk, zou ik voor mijn voorspelling dan toch moeten switchen naar Klaas? Persoonlijk denk ik dat het er té dik op ligt en de makers van WIDM nooit zo'n risico zouden nemen zo vroeg in het seizoen, of ik daarin gelijk heb zullen we waarschijnlijk pas aan het eind van het seizoen weten. Voorlopig houd ik het toch nog even op Remy, hoewel ik de mol cf klaas hint niet erg sterk aan hem vind linken. Mijn winnaar en verliezer zijn op dit moment nog vooral gebaseerd op wat ik hoop, vanwege de mol cf klaas hint denk ik echter dat het haast niet anders kan dan dat Klaas het gaat schoppen tot de finale, als je namelijk kijkt naar de C(ase) is the mole hint uit 2013 dan zie je dat daar iedereen op wie die hint kon slaan (Kees, Caroline en Paulien Cornelissen) er tot het eind in zaten. Vandaar dat ik Tim schrap uit mijn voorspelling en vervang door Klaas.

Voorspelling aflevering 3
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!