Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar ... Er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtst maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx afgevallen Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning afgevallen Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen afgevallen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
De afvaller voorspellen blijft dit seizoen toch lastig, deze keer was het niet Taeke maar Rop die naar huis werd gestuurd.

Voorspelling aflevering 7
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Opdracht 1: Verlaten resort
De kandidaten zijn gebracht naar wat ooit een mooi resort was, maar er nu maar verlaten en vervallen bij staat: het Sand Castle Resort in Sosua. De koffers van de kandidaten staan verspreid over het resort in de voormalige hotelkamers. Er is ook een control room, een ruimte waarin de kandidaten de beelden van 16 camera's kunnen zien die het terrein bewaken. Het resort is compleet verlaten, op drie piccolo's na. De kandidaten mogen een voor een de control room verlaten om op zoek te gaan naar hun eigen koffer. Lukt dat en brengen ze de koffer binnen de tijd terug naar de control room, dan verdienen ze 300 euro per koffer. Maar als de kandidaat door één van de piccolo's wordt ingesloten, dan is het game over. Ze kunnen elkaar instructies geven per portofoon, maar zal de etherdiscipline daarvoor toereikend zijn? Ze hebben 45 minuten de tijd om zoveel mogelijk koffers te verzamelen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 1, control room
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 1, control room

Rop gaat als eerste op pad als verkenner. Annemieke doet de communicatie vanuit de control room en Klaas en Tim houden de camerabeelden in de gaten om te zien of ze Rop ergens voorbij zien komen. Rop loop flink wat tijd rond, maar verschijnt desondanks slechts één keer in beeld op een camera. Na bijna een kwartier heeft hij nog geen koffer gezien, maar loopt dan in de val bij een piccolo. Vervolgens is Taeke aan de beurt. Hij komt vrij snel in de buurt van een piccolo, maar doordat de andere kandidaten die piccolo net op camerabeeld een kamer uit zagen lopen, weten ze nu meteen ook waar de koffer van Tim ongeveer moet staan. Na enige tijd zoeken en nog eens een paar keer door piccolo's opgejaagd te worden, vindt hij de koffer van Rop, maar daar hebben ze helaas niks meer aan. Vervolgens geeft hij nog door dat je vanaf het zwembad een zwarte koffer kunt zien staan op de begane grond. Niet lang daarna ligt ook Taeke uit het spel. Annemieke bespreekt vervolgens aan de hand van de camerabeelden wat ze nu weten. Met nog maar net iets meer dan twintig minuten gaat Klaas op pad. De locatie van zijn koffer leek bekend te zijn, bij het zwembad. Het blijkt echter niet zijn koffer, maar die van Tim te zijn. Vervolgens is er de nodige miscommunicatie tussen Klaas en Annemieke over waar hij nu naar toe moet gaan. Gevolg is dat hij zijn koffer niet vindt en wordt ingesloten door een piccolo, met nog maar een krappe 7 minuten op de klok. Nu is het de beurt aan Tim, zijn koffer was immers al gezien door Taeke en door Klaas. Tim kan hem echter niet zo snel vinden, waarop Annemieke aangeeft dat ze denkt dat zijn koffer op de eerste verdieping staat: "Je liep er net onderdoor". Hierop gaat Tim naar boven. Uiteindelijk vindt hij daar ook niks en gaat hij weer naar beneden. Met nog minder dan 30 seconden op de klok vindt hij dan toch eindelijk zijn koffer. Op de voet gevolgd door een piccolo sprint hij terug naar de control room, om daar met nog 6 seconden op de klok aan te komen. En zo is er dus 300 euro voor de pot verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 1, piccolo
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 1, piccolo

Opvallend is dat Art na afloop aangeeft dat er bij elk camerabeeld stond aangegeven waar die camera zich bevond, bij welk blok, welke ingang. Bij het rondlopen hadden ze dan kunnen zien dat elk blok een nummer had. Zo hadden ze dus eigenlijk heel snel moeten kunnen bepalen waar elke camera en dus waar alle koffers zich bevonden. Annemieke geeft aan dat ze het wel heeft gezien, maar pas toen ze nog een minuut hadden. De vraag is echter ook waarom Klaas en Tim die ook lange tijd naar de beelden hebben zitten kijken het niet hebben gezien? Ook opvallend is dat zowel Tim als Klaas hun eigen koffer niet lijken te herkennen. Hierdoor gaat Klaas eerst op zoek naar de koffer van Tim en gaat er kostbare tijd verloren. Annemieke bood zich al heel snel aan om vanuit de control room de communicatie met de porto te doen, wil ze hier een sleutelpositie voor zichzelf? Zo kan ze mensen de verkeerde kant op sturen (bijvoorbeeld Tim naar boven terwijl hij beneden moet zijn).

Opdracht 2: Vier op een rij
De kandidaten ontmoeten Art in een vervallen gebouw, in dat gebouw staat een tafel en daarop liggen houten bordjes. Op elk van die houten bordjes staat een afbeelding die iets representeert. Een groene vrijstelling, een zwarte vrijstelling, een pak-af, één joker, twee jokers, drie jokers, min 250 euro en min 500 euro. De kandidaten krijgen elk drie bordjes op hand en moeten om de beurt één bordje op tafel leggen. Zo vormen ze verschillende rijen van symbolen, elke rij bestaat uit bordjes van hetzelfde symbool. Degene die het vierde bordje van één soort in een rij op tafel legt, wint daarmee datgene wat het bordje representeert. Tussen alle bordjes zitten ook nog een paar bordjes met een rood vlak. Wanneer zo'n rood bordje wordt gespeeld op een rij, dan wordt die rij uit het spel genomen. Daarmee kunnen kandidaten dus voorkomen dat een bepaalde rij wordt gewonnen.

Tja, wat valt er dan te vertellen over hoe de opdracht verloopt? Op wieisdemol.com heeft user Perijn een overzicht gemaakt van wie wat wanneer op tafel heeft gelegd en dus ook wie wat wanneer heeft gewonnen:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 2, inzet kandidaten
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 2, inzet kandidaten (bron: www.wieisdemol.com)

Hieruit blijkt dat de kanidaten de volgende zaken hebben gewonnen:

  • Annemieke: -250, zwarte vrijstelling (wordt afgepakt door Taeke), 3x joker, 3x joker, groene vrijstelling
  • Tim: 2x joker, 2x joker
  • Rop: 1x joker
  • Taeke: -500, pak-af (pakt zwarte vrijstelling van Annemieke, maar wordt weer afgepakt door Klaas), 1x joker, -250
  • Klaas: pak-af (pakt zwarte vrijstelling van Taeke)

Opvallend is dat Rop tot twee keer toe een rij met zwarte vrijstelling blokt met een rood bordje, terwijl het na de eerste keer blokken al niet meer mogelijk was om nog een zwarte vrijstelling in het spel te krijgen. Dat is dus zonde van dat rode blokje. Ook opvallend is dat alleen Taeke één keer een rij met min-geld blokt, doordat niet meer kandidaten dit hebben gedaan is er 1000 euro uit de pot gegaan. Verder valt er uit deze opdracht weinig af te leiden. Als kandidaat moet je wel voor de jokers en vrijstellingen gaan, anders ben je zo enorm benadeeld ten opzichte van andere kandidaten. Dat dit dan ten koste gaat van geld uit de pot, moet je maar voor lief nemen. Bovendien komt het bij deze opdracht ook wel enorm op geluk aan, je moet net het juiste bordje trekken om een rij af te kunnen maken.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 2, bordjes
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: opdracht 2, bordjes

Nog één opvallend iets tijdens deze opdracht: aan het begin van de opdracht liggen de verschillende bordjes in de vorm van een kruis op tafel. Een hint naar Klaas van KRUIStum?

Opdracht 3: Pop-uprestaurant
De kandidaten zitten aan de lunch als Art naar ze toe komt. Hij is op zoek naar twee kandidaten met organisatorisch talent, management skills, handelsinzicht en gevoel voor gastvrijheid. Taeke reageert grappend dat tot aan gastvrijheid hij overal aan voldeed, maar dat hij niet gastvrij is. Annemieke oppert daarop dat ze het wel wat voor Rop vindt. Waarop de groep besluit dat Taeke en Rop de kandidaten zullen zijn waar Art om vraagt. Later die middag gaan Taeke en Rop naar het centrale plein van Puerto Plato waar ze Art ontmoeten en waar ze de uitleg van de derde opdracht krijgen. Op het plein is een pop-uprestaurant met de naam Molino, dat voorzien is van vrijwel alles wat nodig is om gasten te ontvangen. Er is alleen geen keuken en er staan nog geen prijzen op de menukaart. Wel geeft Art ze 2500 peso en twee fietsen, waarmee ze naar restaurantjes in de buurt zouden kunnen gaan. Lukt het de kandidaten om het startkapitaal te verdubbelen, dan verdienen ze 1000 euro voor de pot, elke peso daarboven zal Art vertienvoudigen. Taeke en Rop krijgen anderhalf uur de tijd (tot 18.00 uur) voor de voorbereidingen en dan zullen de overige kandidaten zich bij hen aansluiten en zal het restaurant openen.

Wie is de Mol? - Aflevering 7: opdracht 3, Molino
Wie is de Mol? - Aflevering 7: opdracht 3, Molino

Taeke en Rop verkennen allereerst de omgeving om te zien welke restaurants er in de buurt zitten en welke gerechten ze dan waar kunnen krijgen. De prijzen van alle gerechten bepalen ze door te kijken wat het kost om ze te kopen en die prijs dan te verdubbelen en af te ronden naar een mooi bedrag. Als de andere kandidaten arriveren, neemt Taeke het op zich om ze de instructies van de opdracht over te dragen. Taeke en Rop hebben ook al een rolverdeling bedacht: "Annemieke dat is een verschijning, die gaat in de bediening", zij gaat samen met Rop in de bediening. Klaas en Tim worden op pad gestuurd om alle producten te kopen en Taeke doet de drankjes en let op het geld. Het vullen van de tafels gaat verrassend snel. De mensen komen eigenlijk allemaal zelf al aanlopen, zonder dat ze door de kandidaten hoeven te worden overtuigd. Dan komen de eerste bestellingen voor drankjes binnen en gaat Taeke op pad. Zijn eerste bestelling: twee pina colada en twee bier. Hij bestelt echter één groot bier, dat is goedkoper en dat kan hij verdelen over twee glazen. Zodra de bestellingen voor het eten binnen zijn, springen Klaas en Tim op de fiets om het eten te gaan halen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want het bereiden van de diverse maaltijden kost echt ontzettend veel tijd. Dat is niet hun enige probleem, want binnen korte tijd zijn ze door hun contante geld heen. Even wordt voorgesteld om de gasten alvast te laten betalen, maar ze besluiten dat lang wachten én vooruit betalen toch echt niet kan. Dus aan Tim en Klaas de taak om de restauranteigenaars te overtuigen dat ze achteraf mogen betalen. Dat lukt Tim nog aardig makkelijk, waardoor ze weer even uit de problemen zijn. Maar het eten is nog steeds niet klaar en de gasten worden ongeduldig. Klaas wordt door Rop teruggestuurd om bij het restaurant te wachten en zo hopelijk de druk een beetje op te voeren. Klaas besluit de keuken in te gaan om te helpen, maar de vrouw in de keuken gaat stoïcijns verder. Ondertussen is Taeke ook langsgeweest om te kijken waar het eten blijft. Hij neemt vervolgens de fiets van Klaas mee, met als gevolg dat Klaas moet gaan lopen op het moment dat hij besluit om in ieder geval de patat alvast weg te brengen. Uiteindelijk is het dan toch tijd om af te gaan rekenen bij de gasten en dan de restaurants te betalen. Nadat dat is gebeurd, komt Art voor de afrekening van de opdracht: ze hebben 5250 peso's verdiend, de opdracht is dus gehaald. Met de koers van de peso en het molgeld wil dat zeggen dat ze 1060 euro voor de pot hebben verdiend.

Wie is de Mol? - Aflevering 7: opdracht 3, kandidaten in werkoutfit
Wie is de Mol? - Aflevering 7: opdracht 3, kandidaten in werkoutfit

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: Tim weet in een restaurant af te dingen, zodat hij geen 1800 maar 1500 peso moet betalen. Opvallend, omdat een mol nooit moeite zou doen om minder te hoeven betalen. Sterker nog, zonder die 300 peso zouden ze de opdracht niet hebben gehaald. Klaas valt op doordat hij in de keuken gaat helpen en helpt om de kip af te laten koelen (omdat het anders niet in de meeneem-verpakking kan?). Terwijl hij dat doet spuugt hij per ongeluk (?) op de kip. De beelden doen suggereren dat hij die kip gewoon heeft meegenomen en dat de kip dus is geserveerd aan de gasten. Wellicht zien we aan het eind van het seizoen wel dat die kip is weggegooid en dat er daardoor nieuwe kip gemaakt moest worden, waardoor het allemaal nog langer duurde. Ten slotte nog een opvallende uitspraak van Annemieke: in een biecht heeft ze het over restaurant Molina, terwijl het Molino heet. Molino betekent molen in het Spaans. De uitgang -a in het Spaans geeft aan dat het woord vrouwelijk is. Wil Annemieke hiermee zeggen dat de mol vrouwelijk is en dus eigenlijk dat zij de mol is?

Executie
Nog voordat het rode scherm is getoond, doet Art een bijzondere onthulling: deze executie is voor het eerst dit seizoen de afvaller bepaald op basis van de tijd waarin de test is afgerond. Er waren dus twee kandidaten die evenveel vragen goed/fout hadden. In dat geval wordt dus gekeken wie het langst er over heeft gedaan om alle vragen in te vullen. Rop is de ongelukkige: doordat hij net iets te lang heeft gedaan over het invullen van de vragen, is hij deze week degene die naar huis moet. Maar laten we eens kijken naar wie er welke andere kandidaten verdenkt:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: verdenkingen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: verdenkingen

Kunnen we iets met het gegeven dat Rop dus blijkbaar even veel vragen goed heeft beantwoord als een van de andere kandidaten? We zouden kunnen kijken naar wie hij verdenkt: Klaas en Tim. Annemieke is de enige die dezelfde verdachten heeft, maar zegt dat nou echt iets? Eigenlijk niet, theoretisch gezien zou namelijk Taeke ook nog op dezelfde verdachten kunnen zitten. Maar zelfs als dat niet zo is kan Taeke nog steeds net zoveel vragen goed (of fout) kunnen hebben. Eigenlijk geldt dat voor alle kandidaten.

Wat wel opvalt is dat alle kandidaten op Tim zitten (behalve hijzelf natuurlijk), zou hij dan toch de mol zijn? Laten we eens per kandidaat kijken of diegene de mol zou kunnen zijn:

  • Annemieke: Taeke en Rop zitten niet op haar, theoretisch zou het dus kunnen dat zij de mol is.
  • Klaas: Taeke en Tim zitten niet op hem, het zou dan onwaarschijnlijk zijn dat niet een van hen af zou vallen in plaats van Rop. Zelfs als Rop voor 90% op Tim zat en maar voor 10% op Klaas, dan nog zou hij meer vragen goed moeten hebben dan Taeke en Tim.
  • Taeke: Niemand zit op hem, theoretisch is het dus mogelijk dat hij de mol is, maar wel erg onwaarschijnlijk.
  • Tim: Iedereen zit op hem, theoretisch is het dus heel goed mogelijk dat hij de mol is.

Wat dan ook nog opvalt is dat Tim op Rop zat, alle vragen die hij op Tim heeft ingevuld zijn dus al fout. Dus of hij is door omdat alle vragen die hij op Annemieke heeft ingevuld juist zijn (en Annemieke dus de mol is) of hij is zelf de mol.

Afleveringstitel
De titel van deze week is: "iets is niets"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 7: titel

Deze titel zou je kunnen linken aan de zwarte vrijstelling. Doordat Klaas deze inzet, stellen alle ingezette jokers niets voor. Door die zwarte vrijstelling kan het ook slaan op de joker die Annemieke aan Rop geeft: die joker is niets waard. Het kan ook slaan op Tim: hij verdient 300 euro voor de pot door zijn koffer op tijd in de control room te krijgen, maar dat is niets omdat in de volgende opdracht 1000 euro uit de pot wordt gespeeld.

Overige opvallende zaken
De mol schrijft ook elke week een dagboekbericht op de website van Wie is de Mol?. Deze week stond daarin een opvallende zin: "Van mij mag iedereen zijn koffers pakken." Er was tijdens opdracht 1 maar één iemand die iedereen zijn koffers liet pakken: Annemieke bleef de hele tijd in de control room terwijl de overige kandidaten één voor één op zoek gingen naar hun koffers.

De kandidaten maken een filmpje voor Cécile, omdat ze die dag jarig is. In dit filmpje zingen ze haar toe:

In een reactie op het dagboek van de mol geeft ene Daniël Dijk het volgende aan over dit filmpje: 'In de laatste alinea van het molboek staat: "En voor de rest? Lang zal ze leven." Met de rest bedoeld de mol misschien wel de kandidaten. En dan lang zal ze leven. Dat slaat op het filmpje dat ze hebben gemaakt voor Cecile. Als de kandidaten het filmpje nog een keer GOED hadden BEKEKEN (staat ook in het molboekje: allemaal niet zo goed kunnen zien) dan kun je zien dat Annemieke eigenlijk helemaal niet Hoera! zingt, maar iets heel anders! Ik kan best wel goed liplezen en volgens mij zegt ze: Ik ben de mol! Kijk zelf maar terug. Jij bent nu mijn mol Annemieke!!!' Zelf zie ik niet dat ze "ik ben de mol" zegt, wel zie ik dat ze geen "hoera" zingt en dat haar mond wel het woord mol lijkt te mimieken. Zou ze zichzelf hier dan toch verraden?

Voorspelling aflevering 8
Ik begon een beetje te twijfelen of ik niet met al die andere molloten mee moest in de Klaas-tunnel, maar nog steeds hoop ik gewoon niet dat het er echt zo dik bovenop lag dit seizoen. Door de analyse van het stemgedrag van de kandidaten deze week geloof ik gewoon niet dat Klaas de mol zou zijn, dan had iemand anders dan Rop eruit moeten vliegen. Als ik er nog even van uitga dat Annemieke toch echt de mol is, dan is Taeke de enige die haar niet op zijn verdachtenlijstje heeft staan, dus dan moet hij er wel uitvliegen. Omdat Tim op Rop en Annemieke zat, zal hij nu vol op Annemieke gaan, dus wordt hij de winnaar. Klaas zat op Tim en Annemieke en is dus nog niet zeker genoeg van zijn zaak, vandaar dat hij de verliezer is.

Voorspelling aflevering 8
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum  Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".