Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1

Let op! Heb je de eerste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theoriën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de ware liefhebbers is het nieuwe jaar pas echt begonnen zodra de eerste aflevering van Wie is de Mol? op televisie is geweest. Normaal gesproken was dat op de eerste donderdag van het nieuwe jaar, maar dit jaar heeft de AVROTROS besloten dat een programma zoals Wie is de Mol? primetime op de zaterdagavond hoort. Even wennen dus voor de vaste kijkers, maar afgelopen zaterdag was het dan zover en is het nieuwe seizoen van start gegaan. In dit blog kijk ik terug op deze aflevering en bespreek ik diverse theorieën die op internet te vinden zijn en doe ik een voorspelling voor de volgende aflevering: Wie is mijn mol? Wie zal in de finale de winnaar worden en wie de verliezer? En tenslotte: wie wordt er volgens mij de volgende aflevering naar huis gestuurd?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enige doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt krijg een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Ieder jaar doe ik ook voor de eerste aflevering een voorspelling, dat is er echter wel eentje die compleet nergens op gebasseerd is. Vooraf kijk ik nog niet naar mogelijke theorieën, je moet er immers eerst goed in zitten om er echt lol aan te beleven en dat kan alleen maar als je al een aflevering hebt gezien. Daarom mijn compleet ongefundeerde voorspelling voorafgaand aan deze aflevering:

Voorspelling aflevering 1
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene

Goed nieuws voor Klaas: de voorgaande jaren zat ik er voorafgaand aan de eerste aflevering vaak erg naast en vloog mijn mol er in de eerste aflevering al uit, dit jaar is dit niet het geval. Maar er is ook meteen goed nieuws voor Airen, want in deze aflevering werd er helemaal niemand naar huis gestuurd.

Opdracht 1: de metro
Bij de eerste opdrachten stapten de deelnemers één voor één in de metro, waarna ze de envelop die ze hadden meegekregen mochten openmaken. In deze envelop zat een opdracht, waarbij elke deelnemer een aantal mensen die aan een bepaalde voorwaarde voldeden mee moesten nemen naar het eindstation van de metro. Dit waren de opdrachten per persoon:

  • Klaas: vind 1 muzikant
  • Annemieke: vind 2 mensen van jouw leeftijd
  • Marjolein: vind 3 mensen in uniform
  • Tim: vind 4 vrouwen die Maria heten
  • Airen: vind 5 mannen met baarden
  • Rop: vind 6 vrouwen met rode nagellak
  • Remy: vind 7 mannen die Juan heten
  • Cécile: vind 8 mannen met rugzak
  • Taeke: vind 9 mooie vrouwen
  • Ellie: vind 10 mensen met hoofddeksel

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: opdracht 1, opdrachtbriefje
Opdrachtbriefje opdracht 1

Klaas kreeg echter een andere opdracht van Art. In plaats van dat hij een muzikant moest vinden die mee wilde gaan naar het eindstation kreeg hij de vraag of de andere deelnemers hun opdracht goed zouden uitvoeren of niet. Als hij dit goed zou voorspellen zou er 1000 euro in de pot gaan. Zou hij het fout voorspellen dan zou (ongeacht wat de andere deelnemers zouden doen) er geen geld in de pot gaan. Klaas voorspelde echter juist dat de overige deelnemers hun opdracht niet zouden halen, dus er is 1000 euro voor de pot verdiend.

Enkele opvallende zaken tijdens deze opdracht: De opdracht van Klaas (vind 1 muzikant) hoefde niet te worden uitgevoerd, onder de deelnemers is er één muzikant namelijk Remy. Deze niet uitgevoerde opdracht zou je kunnen uitleggen als: vind Remy, vind de mol? Annemieke bleek vloeiend Spaans te spreken, was zij voorbereid als mol dat dat nuttig zou kunnen zijn? Echter ondanks dat wist ze haar ogenschijnlijk makkelijke opdracht toch niet te halen. Rop moet vrouwen met rode nagellak vinden, in WIDM wordt rood altijd gezien als de kleur van de mol (vanwege het rode scherm als een deelnemer afvalt). Dit kan echter ook naar Cécile wijzen die aangeeft rode nagellak op haar teennagels te hebben.

Opdracht 2: topito
Voor de tweede opdracht worden de deelnemers naar een groot duingebied gebracht, hier ligt een groot groen houten blok (een topito) welke de deelnemers door middel van touwen vooruit moeten slepen door een aantal vakken. Vooraf moeten ze echter om de beurt een naambordje uit een mand vissen en vervolgens deze naam op een bord plaatsen die het speelveld voorstelt. Als het de kandidaten lukt om de topito door (of in) het vak met een naam te slepen dan is deze deelnemer vrijgesteld van de executie hij of zij krijgt dus zijn (mogelijk rode) scherm niet te zien. Lukt het de deelnemers om de topito te laten eindigen in een vak met daarop een bedrag dan komt dat bedrag in de pot. Het bord met het speelveld blijkt echter nog niet vast te staan, aan het eind van het spel zou de volgorde om kunnen draaien.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: opdracht 2, speelveld
Speelveld opdracht 2

Vlak voor het einde van de tijd ligt de topito nog in het vak wat 1500 euro waard is, in plaats van te stoppen gaan de kandidaten toch weer verder met slepen en trekken ze de topito half uit het vak. Dit heeft tot gevolg dat ze de 1500 euro niet krijgen, maar ook niet een extra kandidaat weten vrij te spelen. Direct na de test vind er een soort loting plaats waaruit blijkt dat het speelveld inderdaad omdraait, hierdoor zijn Rop, Klaas en Annemieke de enige deelnemers die hun executie-scherm te zien krijgen.

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: Marjolein lijkt niet echt hard te trekken aan het touw, ze staat er daarvoor té ontspannen bij, wil zij hiermee de deelnemers tegenwerken? Taeke roept meerdere keren dat het geld niet belangrijk is en het veel belangrijker is om mensen vrij te spelen. Een mol wil geen geld verdienen, terwijl een deelnemer (als hij logisch nadenkt) zijn medespelers juist graag ziet vertrekken. Remy gaat op een heel gek moment ineens zijn veters strikken, wil hij hiermee het spel vertragen en voorkomen dat het vak van de 2000 euro wordt gehaald? Vlak voordat de deelnemers de topito uit het vak van 1500 euro slepen rent Airen naar één van de palen langs het veld om te zien in welk vak ze zijn. Vervolgens rent ze echter zonder iets te zeggen terug, dus ook zonder de deelnemers te waarschuwen dat ze de topito uit het geldvak wegslepen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: opdracht 2, remy strikt veters
Remy strikt even rustig zijn veter

Afleveringstitel
Iedere aflevering van WIDM heeft een titel. In het verleden is vaak gebleken dat die titel op de één of andere manier een hint was naar de identiteit van de mol. Daarom is het goed deze titel eens te onderzoeken.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: wijsmaken

De titel van deze aflevering was dus "wijsmaken". 

In het begin van de aflevering zagen we dat Art Rooijakkers (de presentator van WIDM) de mol van allerlei informatie voorzag over de overige deelnemers, maar bijvoorbeeld ook over het te verdienen geld. De mol wordt hier dus door Art "wijs" gemaakt. Dit zegt echter nog niks over de identiteit van de mol, dus laten we verder kijken. Gedurende diezelfde instructie zegt Art op een gegeven moment "met jouw hoofd op het molgeld", hij doet dit terwijl hij lijkt te wijzen naar de foto van Klaas.

Tijdens de metro-opdracht zegt Cécile tegen Rop dat ze rode teennagels heeft, probeert ze hem hier iets wijs te maken? We zien er immers nooit bewijs van. Als we het woord ophakken in twee delen krijg je "wijs maken", dit zou kunnen verwijzen naar Remy die als harpist wijsjes maakt. Als we de betekenis van het woord opzoeken dan krijgen we "wijsmaken = bij de neus hebben", gedurende de gehele aflevering zien we Klaas regelmatig aan zijn neus zitten.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 1: Klaas zit aan zijn neus
Klaas kan niet van zijn neus afblijven

Muzikale aanwijzing
Voorgaande jaren was het altijd een vast onderdeel van het hele WIDM-gebeuren dat er in de Roodshow van Jan Willem Roodbeen op radio 2 een dag na de aflevering een interview was met de afvaller en tevens werd er dan een muzikale aanwijzing gegeven over de volgende afvaller. Dit jaar is zoals gezegd WIDM op zaterdag en de Roodshow wordt alleen doordeweeks uitgezonden. Daarom is voor het interview met de afvaller nu uitgeweken naar het programma van deelnemer Annemieke Schollaardt op 3FM genaamd 'Annemieke Hier'. De muzikale aanwijzing is helaas komen te vervallen, hiervoor in de plaats gekomen is dat op zaterdag in datzelfde programma een fragment te horen is uit de komende aflevering waarmee vervolgens een prijs te winnen is.

Afgelopen week was het eerste fragment te horen waarin je Rop Verheijen meerdere keren hoorde zeggen "uñas rojas". De vraag was of dat A: gerookte uien, B: rode nagels of C: een rookruimte betekent. Nu de aflevering is geweest is het natuurlijk duidelijk dat het hier ging om antwoord B: rode nagels. Rop moest immers voor de eerste opdracht op zoek naar mensen met rode nagels.

Buzzcapture / Social media analyse
Het bedrijf Buzzcapture is volgens eigen zeggen "specialist in online & social media monitoring, webcare, reputatiemanagement en media-analyse". De tools die ze hebben ontwikkeld voor hun werkzaamheden, waaronder de monitoringtool gebruiken ze ook al enkele jaren om aan de hand van social media gedrag een voorspelling te doen over de mogelijke afvallers bij WIDM. Voorgaande jaren zaten ze aardig goed met hun voorspellingen, dus het is zeker de moeite waard om eens te kijken naar de analyse die ze ook dit jaar weer hebben gemaakt.

Zoals te lezen valt in deze analyse is niet van elke deelnemer evenveel te vinden op social media, zo zijn Rop en Remy niet (erg) actief op social media, dus over hun valt weinig te vertellen. Wat in ieder geval wel blijkt uit deze analyse is dat Airen vrijwel zeker vroeg zal afvallen en ook Ellie, Marjolein, Taeke en Cécile lijken de finale niet te halen. De deelname van Annemieke aan de finale lijkt ook twijfelachtig, hoewel ik aan de motivatie daarachter dan weer twijfel. Klaas en Tim zijn gedurende de hele opnameperiode van WIDM behoorlijk actief gebleven op social media, zonder dat echt duidelijk wordt of ze in Nederland of heel ergens anders zijn.

Voorspelling aflevering 2
Het feit dat Klaas in de eerste opdracht 1000 euro heeft verdiend maakt hem voor mij ongeloofwaardig als mol. Was hij namelijk de mol geweest dan was het een veel logischere keuze geweest om te voorspellen dat de deelnemers de opdracht wel zouden halen, die kans leek namelijk bij voorbaat al erg klein en dat blijkt ook wel uit het feit dat meerdere deelnemers hun opdracht niet succesvol hebben afgerond. Ik zal mijn voorspelling dus sowieso moeten aanpassen. De plek van de mol wordt wat mij betreft nu ingenomen door Remy, allereerst omdat enkele (weliswaar vage) hints naar hem lijken te wijzen, maar ook vanwege de rare veterstrikactie bij opdracht 2. Daar komt nog eens bij dat hij het naambordje van de sterkste man in het gezelschap, Taeke, direct na de 1500 euro op het bord bij opdracht 2 had geplaatst. Hierdoor zorgde hij er voor dat Taeke zo lang mogelijk door wilde gaan met het slepen van de topito en de kans op geld heel klein werd.

Voorspelling aflevering 2
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene