Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Ik mis de muzikale aanwijzingen die er voorgaande jaren altijd in de Roodshow op radio 2 werden gegeven over de afvaller van de daarop volgende aflevering. Aan de hand daarvan kon je tenminste nog enigszins redeneren wie de afvaller zou gaan worden. Nu is het puur een gok en zou je hooguit op basis van de social media analyse van Buzzcapture nog wat kunnen afleiden, maar ook daaraan heb je eigenlijk niet zoveel zo is de afgelopen afleveringen wel gebleken. 

Voorspelling aflevering 4
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Mijn gok op Taeke was voor de tweede week op een rij fout, fijn voor hem natuurlijk. Misschien dat ik toch maar een andere afvaller moet gaan kiezen.

Opdracht 1: ondiep water
Voor de eerste opdracht zijn de kandidaten verzameld op het strand van Las Galeras. Hier krijgen ze van Art te horen wat de eerste opdracht zal zijn: op zee zijn 23 kokers te vinden die dobberen aan genummerde boeien. In sommige kokers zit geld, in andere kokers zit niks en in enkele kokers zit min-geld. Om te weten te komen welke kokers de kandidaten moeten verzamelen krijgen ze twee codelijsten. De kokers met geld zijn te herkennen doordat het nummer van de boei waar ze aan vast zitten geen rood cijfer bevat op de codelijst. Om de kokers op te halen hebben ze de beschikking over twee kajaks, waarmee de kandidaten het water op mogen om kokers te verzamelen. Echter schuilt er onder het oppervlakte een gevaar: hier zwemmen duikers die de kajaks van de kandidaten proberen om te gooien. Komt een kandidaat in het water terecht dan is hij af en zijn de kokers die hij had verzameld uit het spel. Elk tweetal van kandidaten heeft 10 minuten de tijd om kokers te verzamelen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, codelijst
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, codelijst

Rop en Cécile gaan als eerste het water op. Terwijl zij onderweg zijn komen de andere kandidaten er achter dat het niet nodig is de gehele code van een koker te onthouden. De eerste vier cijfers zijn al voldoende om een goede code te kunnen onderscheiden. Rop heeft al snel twee kokers verzameld en keert daarom snel terug naar de kant zodat hij ruim binnen de tijd zijn kokers heeft binnengebracht. Cécile heeft net een derde koker losgemaakt als ze door een duiker wordt omgegooid, waardoor haar drie kokers uit het spel zijn. Daarna mogen Tim en Ellie het water op peddelen. Terwijl Tim een kluwen boeien aan het doorzoeken is, blijft Klaas vanaf de kant cijfercombinaties roepen. Tim raakt hier helemaal van in de war en roept terug dat Klaas stil moet zijn. Terwijl Tim net een koker te pakken heeft ziet hij een duiker aankomen, hij probeert deze duiker nog even af te weren met zijn peddel (met een blauw oog voor de duiker tot gevolg), maar dat mag niet baten: zijn kajak gaat om. Ellie heeft ondertussen vanaf een veilige plek eerst gekeken waar de duikers zaten om vervolgens twee kokers te pakken en veilig terug naar de kant te gaan. Klaas en Annemieke zijn de volgende die het water op gaan. Klaas besluit naar het eind van het parcours te peddelen omdat daar nog niemand is geweest, daar weet hij twee kokers te pakken. Daarna wordt hij echter overmoedig en wil hij onderweg terug nog meer kokers pakken, dit wordt hem fataal - een duiker weet hem om te gooien. Annemieke is ondertussen zo druk bezig met kokers loskoppelen dat haar peddel even wegdrijft, die heeft ze echter snel weer te pakken. Als ze ziet dat Klaas is omgegooid besluit ze het zekere voor het onzekere te nemen en met haar ene koker terug naar de kant te gaan. Marjolein en Taeke zijn als laatste aan de beurt. Marjolein ziet bij de eerste tros boeien de bubbels van een duiker en besluit door te peddelen naar verderop het parcours. Taeke is daar ook al aan het zoeken maar kan geen goede boeien meer vinden. Vervolgens zien we vanuit een luchtopname dat Taeke recht over een duiker heen peddelt, als hij een paar meter verderop stopt bij een paar boeien slaat deze duiker toe en is Taeke af. Marjolein weet nog wel een koker te pakken en wil snel terug naar de kant wat ook lukt. Er zijn zes kokers binnengehaald:

  • 200 euro
  • 300 euro
  • 300 euro
  • 200 euro
  • 300 euro
  • -300 euro

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, fanatieke Klaas
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, fanatieke Klaas

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: er is één koker met min-geld binnengehaald waarschijnlijk door de mol, Annemieke en Marjolein hebben allebei slechts één koker binnengebracht. Het meest opvallende van deze opdracht zijn natuurlijk de cijfercombinaties, die zijn vast niet toevallig zo gekozen. Maar wat gaat er dan in schuil? De schrijfster van een WIDM-blog op 10e.nl ziet een patroon in de eerste cijfers van de eerste codes. Door die cijers te pakken en om te zetten in letters verschijnt de naam Klaas:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, analyse (bron 10e.nl)
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, analyse (bron 10e.nl)

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, analyse (bron 10e.nl)
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 1, klaas (bron 10e.nl)

Persoonlijk denk ik dat dit teveel tunnelvisie is. Er wordt immers niet gebruik gemaakt van alle codes, maar de conclusie wordt getrokken op het moment dat de 'juiste' letters zijn gevonden. Op wieisdemol.com komt user Klimduin met een hele andere analyse, namelijk door alleen te kijken naar de codes van de kokers met geld. De laatste vier cijfers van die codes zouden verwijzen naar een postcode en het getal daarvoor naar het bedrag dat de kandidaat die woont op die postcode zou hebben opgeschreven bij de derde opdracht van de vorige aflevering:

"11001016 = 1100 euro genoteerd door de kandidaat die woont op postcode 1016 (Rob).
19993533 = 1999 euro, postcode 3533 Utrecht. Ceclie, zien we volgens mij ook in beeld ?
10013902= 1001, euro, postcode 3902, Veenendaal, Klaas ?
23451051 = 2345 euro, postcode Adam.
2501017 = 250 euro, postcode Adam.
4111052 = 411, postcode Adam Teake ?
01055 = 0 euro, Adam. Mogelijk van Rémy. Dit nummer komt ook een keer voor. En Rémy deed niet meer mee.
01078 = 0 euro, Adam.

Dit zijn 8 duidelijke getallen, resteert nog het getal 751030411.
Dit is mogelijk het getal van de mol, maar kan dit nog niet ontcijferen"

Dit lijkt een veel plausibelere verklaring van de codes. Op dat forum wordt er vervolgens nog wat verder gediscussieerd, onder andere omdat Rop een bedrag zou hebben opgeschreven wat begon met een 2. Het blijkt ook dat het waarschijnlijker is dat de postcode 1017 met het bedrag 250 euro van Rop moet zijn. Uiteindelijk weten ze daar niet echt goed de postcodes van Tim, Annemieke en Ellie te vinden. Ellie is inmiddels naar huis, dus zou dit betekenen dat Tim of Annemieke de mol is?

Opdracht 2: kiezen of delen
De kandidaten zijn aan het eten als ze gebeld worden door Art met een instructie voor de tweede opdracht: ze moeten tweetallen vormen waarbij het draait om soepele samenwerking en strategisch inzicht. Annemieke vraagt meteen of Taeke samen met haar een duo wil vormen, Taeke zegt nog "liever niet" maar stemt er wel mee in. Rop volgt door Tim te vragen. Marjolein en Cécile vormen ook en duo, waarmee Ellie en Klaas als laatste duo overblijven. Vervolgens onmoeten de kandidaten Art in een mijn waar ze te horen krijgen wat de opdracht precies is. Door de mijn verspreid staan diverse bakjes met allemaal een andere inhoud. Elk duo krijgt een inventarislijst van wat er allemaal te vinden is. Vervolgens moeten ze besluiten wie van het duo als eerste de mijn in mag, deze kandidaat zal strijden tegen een kandidaat uit een ander duo. Ze krijgen dan 2 minuten de tijd om de bakjes te bekijken en te besluiten wat ze mee willen nemen, die 2 minuten moeten ze echter zelf bijhouden. Zijn ze op tijd terug uit de mijn dan mogen ze datgene wat ze hebben gepakt houden.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, inventarislijst
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, inventarislijst

Taeke en Annemieke besluiten direct niet voor het geld te gaan, maar voor zichzelf te spelen. Er is genoeg te vinden waar ze zelf wat aan kunnen hebben. Rop geeft aan de vrijstellingen het lekkerst te vinden, terwijl Tim aangeeft de drie jokers en 500 euro interessant te vinden "dan spek je de pot nog een beetje, en drie vragen". Vreemd, want er staat toch duidelijk min 500 euro. Klaas en Ellie vinden de vrijstellingen en de pak af het meest interessant. Cécile en Marjolein willen ook geen van beide voor het geld gaan.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, 3 jokers en min 500 euro
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, 3 jokers en min 500 euro

Annemieke en Klaas mogen als eerste de mijn in, Annemieke heeft al snel door dat de cijfercodes nodig zijn om de kistjes met cijferslot open te kunnen maken om zo bijvoorbeeld de vrijstellingen te kunnen pakken. Ze besluit echter voor "het hoogst haalbare" te gaan: drie jokers en min 500 euro, "dit is de hoofdprijs". Klaas besluit voor een joker te gaan. Beide zijn op tijd terug en mogen dus hun buit houden. Cécile en Tim zijn de volgende. Cécile probeert met een code een paar kistjes open te maken, dat lukt echter niet. Ze verspilt hier zoveel tijd mee dat ze niet meer op tijd terug is. Tim wil eerst voor het waardevolle woordenboek gaan, maar besluit uiteindelijk toch voor de kaart met de tips voor test 4 te gaan. Dan zijn Taeke en Ellie aan de beurt. Taeke heeft van zowel Annemieke als Klaas gehoord dat ze voor een joker zijn gegaan, dus zouden de losse jokers op moeten zijn. Hij is dus verbaasd als hij toch een losse joker tegenkomt, hij besluit deze mee te pakken. Ellie probeert eerst nog een code op één van de kistjes, maar gaat al snel door. Als ze de 'pak af' tegenkomt neemt ze die mee. Marjolein en Rop zijn de laatste twee die de mijn ingaan. Beide proberen zonder succes de codes op de kistjes. Marjolein komt het woordenboek tegen, de 1000 euro en de 500 euro. Ze besluit uiteindelijk de 500 euro mee te pakken. Rop vergeet de tijd en is te laat terug.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, Ellie fouilleert kandidaten
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 2, Ellie fouilleert kandidaten

Ellie mag vanwege haar 'pak af' de groep ondervragen. Annemieke bluft zich er doorheen door direct een joker te laten zien. Ze pakt uiteindelijk de buit van Tim af: de tips voor test 4. Vervolgens vertelt Art dat er 500 euro is gepakt, maar ook min 500 euro, dus netto hebben ze niks verdient. Ook toont hij de inhoud van het woordenboek: 2000 euro, die hebben ze helaas niet gepakt. Terwijl Art dit toont is te zien dat er in het woordenboek ook een passage is gemarkeerd. Nadere bestudering leert dat het laatste woord wat begint met een I is gemarkeerd. Dit is het woord 'izquierda', als je de beelden heel nauwkeurig bestudeerd kun je de vertaling "linkerhand, linkerzijde" lezen. Het lijkt er niet op dat één van de kandidaten linkshandig is, dus wat dit te betekenen heeft is vooralsnog onduidelijk. Na afloop discussieren de kandidaten nog even over de opdracht en vooral over wie de drie jokers en dus de min 500 euro heeft gepakt. Hoewel iedereen weet dat Annemieke een joker heeft, is er niemand die haar verdenkt. In plaats daarvan worden Klaas en Taeke verdacht.

Opdracht 3: sleutelroute
Voor de derde opdracht worden de kandidaten met een bootje naar Fronton Beach gevaren, waar Art op ze wacht. Fronton Beach is, zoals Annemieke het omschrijft: "een verlaten strand tegen een heel steile lavarotswand". Op een plateau bovenaan de rotswand staat een kist die met twee sloten aan de rots is vastgemaakt. Het is aan de kandidaten om naar boven te klimmen en deze sloten los te maken om tenslotte de kist naar beneden te brengen waar de sleutel is om de kist open te maken. Om de juiste sleutel te krijgen om één van de sloten los te maken waarmee de kist vast zit, moeten de kandidaten telkens een raadsel beantwoorden. Geven ze het juiste antwoord dan krijgen ze een bos sleutels met daartussen de goede sleutel, maar geven ze een fout antwoord krijgen ze ook een sleutelbos echter zonder goede sleutel. Vervolgens mag dan één van de kandidaten naar boven klimmen om te proberen een slot open te maken. Lukt het ze om de kist naar beneden te krijgen, dan is de inhoud van de kist voor hun.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, kist met geld
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, kist met geld

Cécile geeft meteen aan dat ze het niet aandurft om naar boven te klimmen, waarmee ze dus 7 kansen hebben om het juiste antwoord op een raadsel te geven en naar boven te klimmen om de kist los te maken. Tim zal als eerste naar boven gaan, maar eerst moet het eerste raadsel worden opgelost: "Taeke en Tim gooien tegelijkertijd een joker in de lucht. Hoeveel procent kans is er dat beide jokers op de Mol vallen?". Er is discussie of er op beide kant van de joker Mol staat, maar uiteindelijk geven ze 25% als antwoord. In Moltalk blijkt dit fout te zijn, op beide zijden van de joker staat Mol. Het lukt Tim niet om een slot open te maken. Dan is Klaas aan de beurt. Het raadsel is: "In een zekere straat staan 100 huizen. Ze zijn genummerd van 1 t/m 100. Hoeveel negens staan er in totaal in deze nummers?" De kandidaten antwoorden 19, ondanks dat Marjolein op het laatst nog zegt dat het 20 is. Marjolein had gelijk, dus ze hebben wederom een fout antwoord gegeven en Klaas klimt voor niks naar boven. Het volgende raadsel is: "Zeven kandidaten stappen één voor één in een lift. Boven stappen ze één na één weer uit de lift. Hoe lang zaten de kandidaten in de lift?". De kandidaten geven het juiste antwoord: 2 minuten, dus Marjolein mag naar boven met een goed setje sleutels. Boven probeert Marjolein de sleutels echter op het verkeerde slot zonder zich te beseffen dat er meerdere sloten zijn. Zo gaat een goed setje sleutels verloren. Het volgende raadsel is een visuele:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, raadsel kubus
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, raadsel kubus

De kandidaten gaan voor antwoord C en dus mag Taeke met een goede sleutelbos naar boven. Zo is hij de eerste die één van de sloten weet open te maken. Het volgende raadsel gaat over een dominospel. De vraag is uit hoeveel stenen een dominospel bestaat. Om ze te helpen krijgen de kandidaten een formule waarmee ze dit kunnen berekenen: ((n+1)*(n+2))/2 = aantal dominostenen, waarbij n = het grootste aantal ogen in het spel. Het grootste aantal ogen in het spel is 6, dus het aantal dominostenen = ((6+1)*(6+2))/2 = 28. De kandidaten komen eerst op het jusite antwoord, maar dan volgt er een discussie en komt Rop met het antwoord 96, wat ze ook als antwoord geven. Annemieke gaat dus met een foute sleutelbos op pad. Ze geeft echter al vrij snel aan toch niet verder te durven, dus de kandidaten weten op dat moment niet dat het antwoord fout was. Als laatste is Ellie aan de beurt, het laatste raadsel is dus allesbeslissend:

"Welke van de gegeven conclusies kun je met echte zekerheid trekken op basis van de volgende stellingen?

  • 'Geen van de kandidaten is een mol'
  • 'Alle oud-Mollen zijn Mollen'

A: Alle oud-Mollen zijn kandidaten
B: Sommige kandidaten zijn oud-Mollen
C: Sommige oud-Mollen zijn kandidaten
D: Geen oud-Mol is een kandidaat"

Ze geven het  juiste antwoord, namelijk: D. En zo gaat Ellie als laatste naar boven maar wel met de juiste sleutelbos. Aangezien ze gewoon doorklimt tot boven lukt het de kandidaten dus om de kist naar beneden te krijgen en zo verdienen ze dus de inhoud van de kist: 1500 euro

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, Ellie klimt naar boven
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: opdracht 3, Ellie klimt naar boven

Afleveringstitel

Een nieuwe aflevering, een nieuwe titel. Deze week is dat "Minder dan je denkt"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 4: titel

Deze titel is weer aan meerdere mensen te linken. Zo denkt Taeke na opdracht 2 dat Klaas de drie jokers in zijn bezit heeft, maar dat is niet zo. Het zijn er minder dan hij denkt? Marjolein pakt bij de tweede opdracht minder dan je zou denken, namelijk 500 euro in plaats van de 1000 euro. Cécile en Rop vallen allebei af bij opdracht 2 omdat de twee minuten al voorbij waren (minder lang dan ze dachten). En ook aan Annemieke valt dit te linken: de kandidaten denken na afloop van de tweede opdracht 500 euro te hebben verdient, maar dat is minder dan ze denken omdat Annemieke de min 500 euro heeft gepakt.

Voorspelling aflevering 5
Mijn mol was Annemieke, maar deze aflevering werd ze wel heel erg verdacht gemaakt door de montage. Zou zij dan toch niet de mol zijn? Voorlopig ga ik er vanuit dat het niks zegt dat ze zo verdacht wordt gemaakt, het zou immers ook verdacht zijn als er één kandidaat telkens buiten beeld wordt gelaten in de montage. Op de diverse WIDM-sites en fora zijn steeds meer mensen er van overtuigd dat toch echt Klaas de mol is, zelf ben ik er door deze aflevering juist meer van overtuigd dat hij het niet is. Hij staat namelijk vrijwillig het penningmeesterschap af, terwijl het voor een mol juist de beste positie is die je maar kunt hebben. Mijn afvaller blijft ook onveranderd, puur omdat ik geen idee heb wie het wel zou moeten zijn.

Voorspelling aflevering 5
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".