Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx afgevallen Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning afgevallen Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Deze week had ik zowaar de afvaller juist voorspeld, Cécile zag een rood scherm en mag naar huis...

Voorspelling aflevering 6
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Cecile Narinx

Opdracht 1: Zoek geen verschillen
Voor de eerste opdracht zijn de kandidaten naar het theater van Cabarete gebracht. Op het podium twee compleet witte ruimtes met witte kasten, een witte tafel, witte stoelen en diverse eveneens witte accessoires. De kandidaten moeten zich opsplitsen in twee groepjes van drie personen. Beide groepjes komen in één van de witte ruimtes te staan en mogen er niet uit om even in de ruimte van de andere groep te kijken. Aan de kandidaten nu de taak om binnen 30 minuten beide ruimtes identiek in te richten. Alle artikelen in de ruimtes moeten dus op exact dezelfde plek komen te staan. Lukt dit binnen de tijd dan verdienen ze 1500 euro voor de pot. Ligt er ook maar één ding verkeerd dan is de opdracht mislukt.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 1, twee witte ruimtes
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 1, twee witte ruimtes

Annemieke, Klaas en Tim vormen het ene groepje en Cécile, Rop en Taeke het andere groepje. Beide groepjes beginnen aanvankelijk afzonderlijk van elkaar te bepalen welke objecten verplaatst moeten worden en beginnen de kleine accessoires op te ruimen en apart te zetten. Dan besluit Klaas om de andere groep de instructie te geven om de tafel vrij te maken, zodat ze die eerst gezamelijk op dezelfde plek kunnen zetten. Vanaf dat moment vindt er meer communicatie plaats over waar alle voorwerpen geplaatst moeten worden. Voor de kijkers is het echter al vrij snel duidelijk dat het toch best lastig is als je twee ruimtes in spiegelbeeld moet inrichten zonder beide ruimtes te kunnen zien. Zo is links in de ene ruimte natuurlijk rechts in de andere ruimte, maar dat hebben de kandidaten niet altijd even goed door. En daardoor lukt het ze ook niet om de ruimtes binnen een kwartier identiek in te richten en verdienen ze dus geen geld voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 1, Annemieke fouilleert Rop op zoek naar een joker
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 1, Annemieke fouilleert Rop op zoek naar een joker

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: Annemieke geeft door dat ze de tafel op 1,05 meter vanaf de middenwand hebben geplaatst en dat hij onder de lamp staat. De andere groep merkt al snel dat die twee eigenschappen niet samen gaan, als de tafel 1,05 meter vanaf de middenwand staat dan staat hij niet onder de lamp. Taeke vraagt zich af of Annemieke in inches of in centimeters heeft gewerkt. Dat blijkt inderdaad de oorzaak van het probleem: ze hebben de verkeerde kant van het meetlint gebruikt. Iets anders opvallends is dat er in beide ruimtes twee (witte) jokers liggen. Annemieke vindt ze als eerste maar legt ze zonder er bij na te denken weer terug in de mand (heeft zij geen jokers nodig?). Tim ziet ze daarna en pakt ze onder de ogen van Annemieke weg en stopt ze in zijn zak. Vervolgens communiceert hij hier openlijk over met Taeke die in de andere ruimte staat. Hierop gaat Taeke op zoek en vindt ook een joker. De andere kandidaten lijken Tim totaal niet te horen, waardoor zij weinig meekrijgen over de jokers. Rop vindt echter de tweede joker in zijn ruimte en stopt deze ongezien in zijn zak. Op het eind probeert hij te ontkennen dat hij een joker heeft, maar als Annemieke hem fouilleert valt hij alsnog door de mand. Het is echter Klaas die toch wel de meest opvallende actie uithaalt. We zien hem namelijk in beeld tegen de tafel aanleunen en deze (opzettelijk?) iets verschuiven, wil hij zo de opdracht saboteren?

Opdracht 2: Spaanse les
Voor de tweede opdracht zijn de kandidaten in Puerto Plata bij een kabelbaan. Art geeft aan dat er drie kandidaten zijn die "uit de hoogte" doen en drie kandidaten die wat meer down-to-earth zijn. Dit zijn twee groepjes die elk in een gondel zullen stappen. De ene groep stapt bovenaan in een gondel en tegelijkertijd stapt de andere groep onderaan in een gondel. De "uit de hoogte"-groep krijgt een lijst met Spaanse woorden die naar het Nederlands vertaald moeten worden en een Nederlands - Spaans woordenboek. De "down to earth"-groep krijgt een lijst met Nederlandse woorden en een Spaans - Nederlands woordenboek. Beide groepjes krijgen ook een telefoon zodat ze met elkaar kunnen communiceren en elkaars woorden kunnen opzoeken. In de tijd die één ritje met de kabelbaan duurt moeten de beide groepjes hun woordenlijst vertalen en moet één van de kandidaten uit dat groepje die woorden uit zijn of haar hoofd leren. Art overhoort vervolgens deze kandidaten, elk moeten ze vijf woorden juist weten te vertalen. Per goed vertaald woord krijgen ze 100 euro, dus in totaal is 1000 euro te verdienen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, woordenlijst Spaans - Nederlands
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, woordenlijst Spaans - Nederlands

Cécile steekt meteen haar hand omhoog als zijnde "uit de hoogte", wat opvallend is vanwege haar hoogtevrees. Na Cécile volgt al vrij snel Annemieke en als laatste volgt Tim. Zij vormen samen een groepje en Klaas, Rop en Taeke vormen het andere groepje. Annemieke en Rop zijn de kandidaten die de woorden uit hun hoofd gaan leren. Cécile en Klaas hebben het woordenboek en gaan woorden opzoeken. En Tim en Taeke hebben telefonisch contact. Waar dit toch niet een al te moeilijke opdracht lijkt (je geeft een woord door om op te laten zoeken en krijgt zelf ook een woord om op te zoeken en dit herhaalt zich een aantal maal) blijkt het toch niet allemaal zo vlot te verlopen. De communicatie verloopt namelijk op zijn zachtst gezegd niet heel erg soepel. Het verloopt zelfs zo slecht dat Rop besluit in te grijpen en de telefoon over te nemen. Nu moet hij dus niet alleen de woorden uit zijn hoofd leren, maar ook nog eens de communicatie met de andere groep doen. Gevolg daarvan is dan ook dat Rop uiteindelijk van de 5 woorden die Art vraagt er slechts 1 juist weet te beantwoorden. Annemieke doet het iets beter en heeft er 3 van de 5 juist. En zo is er 400 euro voor de pot verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, woordenlijst Nederlands - Spaans
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, woordenlijst Nederlands - Spaans

De woorden uit deze opdracht met de vertaling erbij:

Badulaque = oelewapper
Cuchillo = mes
Tácitamente = stilzwijgend
Mentiroso = leugenaar
Conquistar = veroveren
Difusión = omroep
Azúcar = suiker
Mes = maand
Piadoso = vroom
A la izguierda = links

Bluffer = fanfarrón
Lepel = cuchara
Zus = hermana
Zestien = dieciséis
Sleutel = clave
Vlag = bandera
Rechtsaf = derecho
Vluchtig = volátil
Beneden = abajo
Fooi = punta

Hebben deze woorden nog een betekenis? Wat opvalt is dat het woord zestien er tussen staat, dit is het zestiende seizoen van Wie is de Mol?. Zouden de overige woorden wijzen naar de mol? Voor woorden als leugenaar en bluffer is dat niet zo gek. Het woord zus dan? Welke kandidaten hebben een zus (of zijn een zus)? Klaas komt uit een gezin waar hij drie zussen had. Tim twittert onder de naam @debroervanroos, hij heeft dus een zus met de naam Roos. Rop speelde in een toneelstuk zijn eigen zus. En ook Taeke heeft een zus, dus heel ver komen we hier niet mee. Wellicht dat de overige woorden nog meer betekenis hebben? Weet jij het? Laat dan hieronder een berichtje achter.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, Rop grijpt in
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 2, Rop grijpt in

Opvallend is dat Taeke aan het begin van de opdracht de telefoon niet lijkt te snappen, of doet hij maar alsof? Klaas helpt hem, zodat het niet teveel tijd kost, zou een mol dat doen? Wat verder opvalt is dat de telefonische communicatie tussen Taeke en Tim bijzonder slecht verloopt. Taeke spelt een woord C-U-C en Tim maakt daarvan C-U-U en hoe Taeke ook probeert Tim blijft het woord met dubbel U spellen. Eigenlijk verbazingwekkend dat het nog zo lang duurt voordat één van de andere kandidaten ingrijpt en de telefoon overneemt. Ook opvallend is dat Annemieke deze opdracht niet heel makkelijk lijkt te kunnen doen, hoewel ze in opdracht 1 van aflevering 1 vloeiend Spaans leek te spreken. Nu zegt ze dat ze Papiaments kan, maar geen Spaans, hoewel die twee wel dicht bij elkaar liggen. Ze geeft aan dat ze daardoor een derde van de woordenlijst al kon invullen: "Fonetisch, met woorden waarvan ik weet: dat is zo". Wellicht juist de woorden die Art niet vraagt? Hoewel ze in de biecht onder andere het woord Hermana noemt, wat ook door Art gevraagd werd.

Opdracht 3: Kandidaten weg
De derde opdracht speelt zich af in Santiago. De kandidaten zijn wederom opgedeeld in twee groepjes. Het eerste groepje, bestaande uit Klaas, Taeke en Tim, krijgt de opdracht uitgelegd door Art. Beide teams krijgen de beschikking over een auto, het eerste groepje krijgt een geweldig mooie rode VW Kever Cabrio (de mensen die mij kennen weten dat ik zelf ook een rode Kever Cabrio heb gehad) de tweede groep een rode VW Golf Cabrio. Beide groepen krijgen ook een plattegrond van Santiago met daarop aangegeven een aantal locaties. Op die locaties staan levensgrote foto's van alle kandidaten die dit jaar aan Wie is de Mol? meededen. In totaal staan er negen locaties op de kaart, als ze alle locaties hebben bezocht kunnen ze met de woorden die achterop de foto's staan bepalen waar de tiende foto te vinden is. Vervolgens moeten ze de foto's op de juiste volgorde zetten, namelijk de volgorde waarin ze stonden op de eerste groepsfoto van aflevering 1. Ze hebben een uur de tijd, lukt dat dan winnen ze 2000 euro voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 3, Klaas pakt de eerste foto
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 3, Klaas pakt de eerste foto

De kandidaten hebben telefonisch contact en spreken af welke punten op de kaart door welke groep zullen worden bezocht. Taeke en Annemieke zijn de chauffeurs. Het Kever-groepje vindt als eerst de foto van Taeke, met daarop het woord "de". De Golf-groep vindt Annemieke als eerst, achterop staat "vind". Vervolgens vinden ze Marjolein met achterop het woord "het". De overige foto's worden in deze volgorde gevonden: Cécile ("punt"), Remy ("je"), Klaas ("kandidaat"), Tim ("op"), Airen ("ontbrekende") en Ellie ("hoogste"). Met de gevonden woorden kan de volgende zin worden gevormd: "De ontbrekende kandidaat vind je op het hoogste punt". En zo weten de kandidaten dus dat ze op zoek moeten naar het hoogste punt van Santiago. Met nog 20 minuten op de klok zou dat makkelijk moeten kunnen lukken. Het wordt nog even spannend of de Golf-groep er überhaupt aan gaat komen omdat de Golf inmiddels flink is beginnen te roken en er volgens Annemieke allerlei lampjes aan het knipperen waren. Uiteindelijk zijn zij met zo'n 5 minuten op de klok toch als eerste bij het hoogste punt, een groot monument. Op de top van het monument vinden ze de laatste foto, die van Rop. Inmiddels is de Kever-groep ook gearriveerd, ze hebben nog twee minuten om de foto te reconstrueren. Dat lijkt voorspoedig te gaan en de kandidaten hadden afgesproken elke aflevering in dezelfde volgorde te gaan staan, dus dit zou makkelijk moeten zijn. Toch mislukt de opdracht en krijgen ze geen 2000 euro.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 3, de mislukte foto-samenstelling
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: opdracht 3, de mislukte foto-samenstelling

Opvallende zaken tijdens de opdracht: Taeke biedt zichzelf aan om te gaan rijden, maar lijkt gedurende een groot deel van de opdracht niet echt vaart te kunnen maken met de auto. Tim zegt hier in een biecht zelfs over dat Taeke op een gegeven moment had ontdekt dat de auto ook een tweede en derde versnelling had. Waarom was het Rop die ze als laatste pas konden vinden? De oud-mollen in het klooster zeiden nog: "Wellicht is het gemakkelijker om dit jaar niet op zoek te gaan naar de mol, maar naar de andere kandidaten." Is Rop dus de mol?

Executie
Eindelijk heb ik de afvaller weer eens goed voorspeld, maar ja zonder de muzikale aanwijzing lijkt het raden van de afvaller ook wel puur gokwerk. Maar laten we eens kijken wie na deze aflevering welke kandidaat verdenkt? Voordat ik dat in een schema uiteen zet even iets opvallends. Normaal laten ze niet horen of zien op welke kandidaat de afvaller zat, maar deze keer zien we het antwoord van Cécile op één van de vragen uit de test:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: de test, antwoord door Cécile
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: de test, antwoord door Cécile

Cécile verdacht dus de kandidaat bij wie op de foto van opdracht drie het woord "kandidaat" stond. Dat was dus Klaas. Cécile had Klaas dus als mol-verdachte, wil dat zeggen dat Klaas niet de mol is? Cécile is immers afgevallen. Helaas is het niet zo makkelijk omdat ze nog makkelijk op meerdere verdachten kan hebben gezeten en misschien wel over teveel kandidaten kan hebben gespreid. Of misschien had ze wel gewoon teveel vragen fout of was ze te traag met antwoorden.

Laten we dan de andere verdenkingen ook maar eens in een schema zetten:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: verdenkingen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: verdenkingen

We zien dat deze week vooral Klaas en Tim worden verdacht door de andere kandidaten. Nou hoeft dat nog niet zoveel te betekenen, want het kan heel goed dat we niet alle verdenkingen zien. Toch waren vorige week dezelfde twee kandidaten het meest verdacht.

Afleveringstitel
De titel van deze week is "misplaatst"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 6: titel

Deze titel is deze aflevering aan verschillende kandidaten te linken. Zo was daar Klaas die in opdracht 1 de tafel een zetje geeft en de tafel hierdoor 'misplaatst' is. Maar ook aan Annemieke die in de groepsfoto van opdracht 3 'misplaatst' is, ze is op de foto die Art maakte zelfs helemaal niet te zien. In opdracht 3 is deze titel ook aan Klaas te linken: er staat kandidaat achterop zijn foto, is dat 'misplaatst' omdat hij de mol is? En niet te vergeten Rop wiens foto in opdracht 3 hoog bovenop het monument staat, terwijl een mol onder de grond leeft en dus behoorlijk 'misplaatst' is op zo'n hoogte.

Voorspelling aflevering 7
Nog maar 5 kandidaten over, waarvan er 3 de finale zullen halen. Als ik mijn finalisten laat staan dan blijven alleen Taeke en Rop over als mogelijke afvallers. Dan denk ik toch (alweer) dat Taeke afvalt, hij lijkt als enige niet op Klaas en Tim als verdachten te zitten. Hoewel dat ook aan de montage kan liggen. Wat de mol betreft wordt het toch wel heel lastig om de acties van Klaas anders uit te leggen dan dat hij de mol is. Waarom zou hij immers bij opdracht 1 de tafel verschuiven zonder dat de andere kandidaten dit zien? Annemieke heeft met de tweede opdracht geld verdiend wat ze makkelijk had kunnen laten liggen, dus dat maakt haar eigenlijk weer minder verdacht.

Laat ik dan toch eens naar het stemgedrag van de afvallers kijken:

  • Airen zat de aflevering voordat ze afviel op Klaas
  • Remy zat de aflevering voor zijn exit expliciet niet op Annemieke en Klaas (en Airen)
  • Ellie zat de aflevering voor haar exit op Rop en de aflevering waarin ze vertrok expliciet niet op Annemieke
  • Marjolein zat de aflevering voor haar exit op Ellie, daar hebben we dus niks aan, de aflevering daarvoor zat ze op Annemieke en Rop (en Ellie)
  • Cécile zat de aflevering voor haar exit op Klaas, Rop en Tim en de aflevering van haar exit in ieder geval op Klaas

Wat opvalt is dat Annemieke twee keer expliciet niet werd verdacht. Klaas en Rop daarentegen werden meerdere keren verdacht, waardoor de kans eigenlijk weer kleiner wordt dat zij de mol zijn, hoewel Cécile misschien gewoon teveel heeft gespreid. Op basis van het stemgedrag van de kandidaten blijf ik dan toch op mijn mol Annemieke zitten, maar de twijfel wordt wel steeds groter...

Voorspelling aflevering 7
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum  Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".