Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt, krijtg een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Het was een flinke schok voor mij toen Remy aan het eind van deze aflevering een rood scherm te zien kreeg. Die had ik niet zien aankomen... Uiteraard wist ik dat ik er naast kon zitten en dat hij niet de mol was, maar ik zag hem eigenlijk sowieso nog wel ver komen in het programma. Nou is het niet voor het eerst dat ik er in het begin van het seizoen zo erg naast zat, dit gebeurde me in voorgaande jaren al wel meer, maar dan was het toch eigenlijk altijd de mol die ik verdacht voorafgaand aan de eerste aflevering, dus zonder echte hints. 

Voorspelling aflevering 3
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Zou Klaas dan toch de mol zijn en wees de MOL CF KLAAS hint toch echt naar hem? Of is toch iemand anders de mol? Hoe dan ook had ik de afvaller dus ook verkeerd voorspeld, Taeke mag nog minimaal één aflevering meespelen.

Opdracht 1: geld matchen
Aan het begin van de aflevering worden de deelnemers in groepjes gedropt op plekken in Santo Domingo. Drie groepjes van twee personen en één groepje van drie personen. Per deelnemer hebben ze een derde deel van een molgeld-biljet gekregen en in de buurt van waar ze zijn gedropt staat een paal met daaraan nóg een derde deel van een biljet. Doel van de opdracht is om hele biljetten te verzamelen, dus drie bij elkaar horende delen van een biljet. Maar ze mogen niet zomaar het deel wat aan de paal hangt meenemen, als ze dat deel willen meenemen moeten ze een ander deel achterlaten. Door middel van telefoons kunnen de groepjes deelnemers echter onderling communiceren en zo te weten komen welke delen de andere groepjes in hun bezit hebben en welk deel er bij hun aan de paal hangt. Ze krijgen echter nog een extra aanwijzing en dat is dat ze voor de 1000 euro ondergronds zullen moeten zoeken. Binnen drie kwartier moeten ze zo proberen zoveel mogelijk complete biljetten te vormen. Elk compleet biljet is geld voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, paal met geld onder de grond
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, paal met geld onder de grond

De opdracht verloopt eigenlijk niet eens zo heel erg chaotisch, natuurlijk was er wel wat miscommunicatie over op welk plein wie nou stond, maar alles bij elkaar leek er weinig te worden gesaboteerd door de mol. Het lukt Tim en Klaas om drie delen van 250 euro te verzamelen en Taeke en Annemieke verzamelen drie delen van 500 euro. De andere kandidaten krijgen hun delen niet op tijd bij elkaar en zo wordt er dus 750 euro voor de pot verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, opdrachtbriefje
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, opdrachtbriefje

Opvallende zaken tijdens deze opdracht: Tim die uitgebreid de tijd neemt om locals (die ze al eerder eens waren tegengekomen?) te groeten, de locals spreken zelfs al een woordje Nederlands "groetjes". Tijdens een opdracht met een tijdslimiet is het vreemd om hier de tijd voor te nemen. Ellie neemt gedurende deze opdracht geen enkele beslissing en laat alles over aan Rop, het kan heel goed zijn dat ze dit als kandidaat doet om Rop te bestuderen, maar het kan ook zijn dat ze gewoon weinig moeite wil doen om geld te vinden. Zo is het op een bepaald moment duidelijk dat ze een paal met geld zouden moeten zoeken in de buurt van hun startpunt, maar Rop en Ellie doen dit niet en lopen gelijk ergens anders heen. Als Remy ze vertelt dat ze naar het plein moeten komen waar hij staat en hij ze een vrij duidelijke beschrijving geeft lopen ze in eerste instantie toch naar het verkeerde plein, waarmee kostbare tijd verloren gaat. Taeke en Annemieke komen bij de paal met het laatste deel van hun biljet tot de conclusie dat ze geen "wisselgeld" hebben wat op de paal moet achterblijven. Hoewel Rop in eerste instantie weg wil gaan offert hij zich toch op om achter te blijven bij Taeke en Annemieke, iets wat de mol niet zo snel zou doen?

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, Annemieke is de mol?
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, Annemieke is de mol?

Opdracht 2: laser
Een regelmatig terugkerende opdracht in Wie is de Mol? is lasergamen, zo ook dit jaar. De deelnemers zijn verzameld bij het fort van Santo Domingo waar Art ze de opdracht uitlegt. Van Art krijgen ze 1500 euro, die ze moeten verdelen over alle deelnemers en om het geld te verdienen voor de pot zal die deelnemer het speelveld moeten zien door te komen zonder te worden afgeschoten. Er zijn namelijk sluipschutters die met lasergeweren zullen proberen de deelnemers af te schieten. Daarnaast vliegen er ook nog enkele drones rond die ook zijn uitgerust met een laser. Verdeeld over het speelveld zijn er ook nog een aantal verdubbelaars opgehangen. Lukt het de deelnemer om een verdubbelaar te pakken en de overkant van het speelveld te halen zonder te worden afgeschoten, zal het bedrag wat diegene bij zich heeft worden verdubbeld.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, drone
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, drone

Na enig overleg besluiten de deelnemers dat ze eerst een verkenner (Tim) het speelveld in sturen met slechts 50 euro, deze verkenner zal alles wat hij tegenkomt beschrijven zodat de volgende deelnemers beter weten waar ze aan toe zijn. Na Tim is het de beurt aan Klaas en Annemieke. Annemieke weet een verdubbelaar te pakken, maar wordt net voor het einde neergeschoten waardoor haar 200 euro niet wordt verdubbeld en verloren gaat. Klaas pakt ook een verdubbelaar en hij weet wel veilig binnen te komen zodat zijn 100 euro wordt verdubbeld. Vervolgens is het de beurt aan Taeke en Remy, beide weten veilig binnen te komen, Taeke met 500 euro en een verdubbelaar en Remy met een onbekend bedrag. Daarna mogen Ellie en Rop het gaan proberen. Rop duikt in al zijn enthousiasme al snel een net van één van de obstakels in wat tot een hoop gelach leidt, hij weet echter het eindpunt niet te halen waardoor zijn 150 euro verloren gaat. Ellie probeert een verdubbelaar te pakken wat niet lukt, maar wel lukt het haar om veilig binnen te komen met een onbekend bedrag. Als laatste zijn Cécile en Marjolein aan de beurt. Marjolein wordt uitgeschakeld met een onbekend bedrag, terwijl Cécile een verdubbelaar pakt en veilig binnenkomt met haar 100 euro. En zo is er met deze opdracht 1700 euro verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, Tim op verkenning
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, Tim op verkenning

Niet alle bedragen die de deelnemers bij zich hadden zijn bekend, maar op basis van het eindbedrag en de kennis dat er 1500 euro viel te verdienen, er 100 euro is verdiend en de verdubbelaars bekend zijn kunnen we wel wat conclusies trekken. Als we eerst kijken naar het verdiende geld:

  • Klaas: 100 x2
  • Taeke: 500 x2
  • Remy: ?
  • Ellie: ?
  • Cécile: 100 x2

Dat wil dus zeggen dat Remy en Ellie samen 1700 - (100x2) - (500x2) - (100x2) = 300 euro waard zijn geweest. Vervolgens kunnen we dan ook de afvallers bekijken:

  • Tim: 50
  • Annemieke: 200
  • Rop: 150
  • Marjolein: ?

Dat wil dus zeggen dat Marjolein 1500 - 100 (Klaas) - 500 (Taeke) - 100 (Cécile) - 300 (Remy+Ellie) - 50 (Tim) - 200 (Annemieke) - 150 (Rop) = 100 euro waard is geweest.

Enkele opvallende zaken tijdens deze opdracht: Klaas zegt vrijwel meteen dat deze opdracht wel een 'Taeke dingetje' is, desondanks stelt Annemieke voor om Ellie als hoofdprijs in te zetten en Taeke 100 euro mee te geven. Rop valt haar meteen bij en is het hier mee eens. Ter verdediging voert Annemieke aan dat Ellie bij de politie al dat schieten en wegduiken gewend is, maar hoe vaak zou een woordvoerder dat nou daadwerkelijk meemaken? Een sportman als hoofdprijs inzetten lijkt veel logischer en dat doet de groep ook. Wel was het overigens Annemieke die het idee van een verkenner voorstelde. Iets anders opvallends was de uitspraak van Rop vlak nadat hij in het net was gevallen: "Ik ben nachtblind", een mol is uiteraard ook blind... Ook Cécile doet een vreemde uitspraak in de biecht over hoe haar beurt was verlopen: "en toen heb ik ook nog in een domme move een verdubbelaar van de paal gerukt" Hoezo domme move? Ze was als laatste aan de beurt dus het had geen enkel nut om de verdubbelaar te laten hangen, bovendien kwam ze ook veilig binnen waardoor de verdubbelaar juist nuttig was.

Opdracht 3: macht over de test
Met de derde opdracht valt er deze keer geen geld voor de pot te verdienen. In plaats daarvan valt er iets voor één deelnemer te verdienen, namelijk dat diegene 5 vragen uit de executietest mag kiezen, die niet mee zullen tellen. Uiteraard gaat dat niet zomaar, daarop zal moeten worden geboden met geld uit de pot. Zonder overleg moeten de deelnemers één voor één een bedrag op een kaartje schrijven wat zij over hebben voor deze macht. Degene die het op-één-na hoogste unieke bod heeft uitgebracht, wint de opdracht en mag dus kiezen welke vijf vragen (voor alle deelnemers) niet mee zullen tellen, maar dat betekent dus wel dat het geboden bedrag uit de pot zal gaan.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 3, bedrag van Cécile
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 3, bedrag van Cécile

Uiteraard krijgen we niet de exacte bedragen te zien die de kandidaten opschrijven, maar soms is er toch een glimp op te vangen of valt er iets af te leiden uit wat de kandidaten zeggen. Zo geeft Ellie aan dat er ongetwijfeld andere kandidaten een veel hoger bedrag zullen bieden, maar zij "hoeft dat niet te doen". Bij Rop zien we dat zijn bedrag met een 2 begint, hij geeft ook aan dat er nog genoeg tijd is om geld bij te verdienen en dat hij harder zou balen als hij uit het spel knikkert. Taeke schrijft een bedrag op wat uit minstens drie cijfers bestaat en met 41 begint, Art heeft even daarvoor aangegeven dat de pot op 4150 euro staat. Wat Marjolein opschrijft zien we niet, maar wel geeft ze aan dat ze voor het geld gaat, wat suggereert dat ze weinig op zal schrijven. Klaas geeft aan er wel wat voor over te hebben om die vijf vragen weg te mogen strepen, maar tegelijkertijd vindt hij ook dat als je de finale haalt en er geen geld in de pot zit: "waar ben je dan mee bezig?". Bij Cécile kunnen we het bedrag niet zien, maar wel zien we in een flits nog een deel van haar getal waaruit valt af te leiden dat haar bedrag eindigde op (of misschien wel geheel bestaat uit) drie getallen die of een 3 of een 8 zijn. Tim geeft aan nog niet zó zeker te zijn van zijn zaak dat hij zonder die vijf vragen kan, maar we zien vervolgens niet wat hij opschrijft. Annemieke geeft aan in eerste instantie laag te willen bieden, maar na even nagedacht te hebben toch degene te willen zijn die de vijf vragen kiest. Remy is de enige waarvan we het bedrag zien en dat is 0 euro. Uiteindelijk blijkt er 2345 euro uit de pot te zijn gespeeld, hieruit kunnen we in ieder geval concluderen dat Taeke en Cécile niet degene zijn die de vragen hebben mogen kiezen. Rop zou het heel goed wel kunnen zijn.

Andere opvallende zaken
Deze keer is er iets opvallends tijdens de executietest te zien. Als Tim de test maakt krijgen we vraag 4 te zien:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: executietest, vraag 4: geen 150 euro?
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: executietest, vraag 4: geen 150 euro?

Opvallend is dat er 4 bedragen genoemd staan: 50, 100, 200 en 500 euro, terwijl aan het begin van de lasergame-opdracht duidelijk werd gezegd dat Rop 150 euro meekreeg. Hij wilde eerst maar 50 euro meenemen, maar dat vond men te weinig dus kreeg hij er nog 100 euro bij. Kunnen we hieruit concluderen dat Rop dus niet de mol is? Of is er later toch nog een andere verdeling gemaakt en heeft Rop toch nog een ander bedrag meegekregen, maar zien we dat niet in de montage?

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, Rop krijgt 150 euro mee
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 2, Rop krijgt 150 euro mee

Afleveringstitel
De titel van deze week is "wie schrijft die blijft".

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: titel

Tja, tijdens de derde opdracht zien we bijna iedereen wel schrijven, dus hoe zouden we dit dan moeten uitleggen? Of zou het misschien betekenen dat Remy nog weer terug komt? We hebben hem immers zien schrijven en wie schrijft die blijft. Wel is het zo dat we Marjolein tijdens opdracht 1 als enige zien schrijven:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, Marjolein schrijft
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: opdracht 1, Marjolein schrijft

Opvallend is dat er vlak na de uitzending op de website van Wie is de Mol? een hele andere titel schijnt te hebben gestaan (bron: www.wieisdemol.com), namelijk: "zeg het zelf".

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: alternatieve titel? (bron www.wieisdemol.com)
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 3: alternatieve titel? (bron www.wieisdemol.com)

Dit is dan weer veel makkelijker aan iemand te linken: Als de deelnemers het geld aan het inspecteren zijn, valt hen de achterkant op en de bolletjes die erop staan. Het is Klaas die opmerkt dat die bolletjes weleens een foto zouden kunnen vormen; zegt hij hier nu zelf dat hij op de achterkant staat? Wellicht dat dit zou verklaren waarom de titel van de aflevering is aangepast, aangezien de mol cf klaas hint van vorige week al veel te veel in zijn richting wees.

Voorspelling aflevering 4
Mijn mol is eruit, dus ik zal moeten gaan bepalen wie mijn nieuwe mol wordt. Moet ik dan toch in de Klaas-tunnel gaan en mij blindstaren op een aantal hints? Dat doe ik niet, ik heb er nog steeds weinig geloof in dat zo'n grote hint (mol cf klaas) in de aflevering zou worden gestopt, maar echt zeker ben ik niet van mijn zaak. Wel vind ik dat Annemieke zich verdacht heeft gedragen, ik richt mijn pijlen even op haar.

Voorspelling aflevering 4
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".