Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar ... Er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtst maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx afgevallen Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning afgevallen Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen afgevallen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
 Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: Taeke Taekema afgevallen Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Een ding is duidelijk nu aflevering 8 er op zit: vanaf het begin van het seizoen heb ik twee van de drie finalisten goed gehad en vanaf aflevering 4 had ik ze allemaal goed. Nu nog afwachten of ik ook de volgorde goed had. Hoe dan ook had ik deze keer de afvaller goed, Taeke mocht (eindelijk) naar huis.

Voorspelling aflevering 8
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Opdracht 1: Meten is weten
De eerste opdracht speelt zich af op het terrein van een oude suikerfabriek. Art heeft een kluis met daarin 2000 euro. Om dit geld te verdienen voor de pot moeten de kandidaten een viercijferige code kraken. Behalve de kluis heeft Art ook een soort groot tangram patroon voor zich liggen. Het is aan de kandidaten om de vormen van dit patroon na te maken in de loods met behulp van touwen. Op de grond in de loods liggen moltegels. Door de touwen in het patroon te spannen ontstaan vakken, aan de kandidaten om de moltegels in de vakken 6, 3, 5 en 2 te tellen. Deze aantallen vormen dan samen de code waarmee ze de kluis kunnen openen. De kandidaten krijgen een half uur om de vakken te vormen en de code te kraken.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 1, vlakken en kluis
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 1, vlakken en kluis

Annemieke stelt meteen voor om de lange lengte van de rechthoek te meten met een stuk touw, zodat ze met de helft van dat touw precies het midden kunnen uitmeten. Daarmee kunnen ze dan alvast een deel van het patroon realiseren. Klaas pakt de grootste bos touw en geeft een uiteinde aan Annemieke, maar doordat zij direct begint te lopen met het touw en Klaas de bos nog niet goed vast heeft raakt hij meteen in de war. Gevolg is dat ze eerst het touw uit de knoop moeten zien te halen. Tim neemt die taak op zich terwijl Klaas de andere stukken touw gaat uitleggen zodat die niet ook in de knoop raken. Taeke is ondertussen aan het puzzelen met de verschillende 'tangram' blokjes om te bepalen hoe ze alle vormen zo makkelijk mogelijk kunnen maken. En Annemieke verkent het speelveld. Taeke vraagt al snel de hulp van Tim, waarop Klaas het ontrafelen van het touw op zich neemt. Als vervolgens Taeke en Tim aan het puzzelen zijn kijkt Annemieke toe 'om te kijken wat haar mollen doen'. Na 11 minuten bedenken Taeke en Tim dat het misschien goed is het veld eens te verkennen, waarop ze er achter komen dat er gewoon paaltjes staan met haakjes eraan waartussen ze de touwen moeten spannen. Het is dus nergens voor nodig om moeilijk te rekenen. Het enige moeilijke is dat er wel nog diverse obstakels in het veld staan. De touwen zijn vervolgens snel gespannen. Sommige touwen moeten nog wel wat strakker worden gespannen omdat enkele moltegels echt op de grens van de vakken liggen. En dan is het een kwestie van tellen. In vak 6 liggen 3 tegels, in vak 3 liggen 2 tegels, in vak 5 ligt 1 tegel en in vak 2 liggen 7 tegels, waarmee de code dus 3-2-1-7 wordt. Dat blijkt juist en ze hebben 2000 euro gewonnen voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 1, staat daar nou mol op die paal?
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 1, staat daar nou mol op die paal?

Opvallend tijdens deze opdracht is Annemieke die eerst het speelveld verkent en vervolgens gaat toekijken hoe Taeke en Tim aan het puzzelen zijn. Heeft zij niet gezien dat er paaltjes met haakjes staan en dat het puzzelen dus niet nodig is? Maar ook Klaas die de bol touw oppakt en dan Annemieke het in de knoop laat trekken is opvallend, vervolgens is hij namelijk een hoop tijd kwijt aan het ontrafelen van het touw. Als de vakken zijn gevormd lijkt er weinig structuur in het tellen van de moltegels in elk vak te zijn. Tim telt als eerste de moltegels in vak 2, hij komt op 6 tegels. Annemieke is tegelijk ook de tegels in dat vak aan het tellen, zij komt op 7 tegels. Uiteindelijk bleek Annemieke gelijk te hebben, probeerde Tim hier te saboteren?

Opdracht 2: Geldklokken
Ook de tweede opdracht speelt zich af op het terrein van de suikerfabriek, deze keer in een fabriekshal. Verspreid door de hal liggen negen klokken verstopt elk met daarop een ander bedrag (van 100 tot 900 euro) die samen 4500 euro vertegenwoordigen. Zodra de opdracht start beginnen de klokken af te tellen, daar doen alle klokken exact een half uur over. Ze stoppen echter niet bij nul euro, maar kunnen ook negatief worden, waarbij de klok van 100 euro kan teruglopen naar -900 euro en de klok van 900 euro kan teruglopen naar -100 euro. De kandidaten krijgen twee enveloppen met in elk 9 foto's waarop te zien is waar de klokken zich bevinden. Ook zit er een lijst in waarop te zien is wat de start- en eindbedragen van de diverse klokken zijn. Aan de kandidaten de opdracht om alle klokken te vinden en ze stop te zetten. Het bedrag waar de klok op staat op het moment van stopzetten gaat in (of bij een negatief getal, uit) de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 2, Klaas stopt de klok op een minbedrag, Tim is net te laat
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 2, Klaas stopt de klok op een minbedrag, Tim is net te laat

De kandidaten verdelen de fabriek, Annemieke en Klaas gaan beneden zoeken en Tim en Taeke zoeken boven. Annemieke vindt al vrij snel de klok van 100 euro, die inmiddels op nog maar 18 euro staat. Taeke vindt dan een klok waar inmiddels nog 407 euro op staat, dat was 500 euro. Tim is de volgende die een klok ziet, alleen is hij er nog een eindje vanaf. Hij ziet hem namelijk ergens boven zich en moet een weg daar naar toe zien te vinden. Ondertussen vindt Annemieke de klok van 300 euro waar dan nog 185 euro op staat. Tim geeft aan dat naast de klok een soort trap zat, daar probeert hij dus naartoe te komen. Het is echter geen trap maar een transportband, die hij niet echt kan gebruiken om naar boven te komen. Hij zal dus op zoek moeten naar een andere route naar boven. Taeke vindt dan de klok van 600 euro waar nu nog 460 euro op staat. Annemiek ziet dan een andere klok ergens boven haar en ziet Klaas daar vlakbij lopen. Eerst probeert ze hem via de portofoon te vertellen dat daar een klok staat, maar als hij niet reageert besluit ze gewoon te gaan roepen. Ze roept eerst "achter je" waardoor Klaas in verwarring raakt, maar uiteindelijk lukt het haar om Klaas duidelijk te maken waar de klok staat. Inmiddels is hij helaas wel onder de nul gezakt en dus wordt hij stopgezet op -13 euro. Op dat moment blijkt ook dat het dezelfde klok is waar Tim al enige tijd naar onderweg was, een verdieping lager zien we Tim namelijk net naar dezelfde klok toe reiken. Tegelijkertijd meldt Taeke via de portofoon dat hij de klok van 700 euro heeft gevonden. Taeke is ook degene die de volgende klok vindt, namelijk die van 800 euro waar op dat moment nog 532 euro op staat, overigens zegt hij eerst dat dat de klok van 900 euro was maar hij herstelt zich. Vervolgens gaan ze op zoek naar de klok van 400 euro omdat ze denken dat dat de laatste is die ze nog moeten. Alleen Taeke heeft door dat ze ook de 900 euro-klok nog moeten vinden, die vindt hij dan ook en stopt hem op 568 euro. Ten slotte is het ook Taeke die de klok van 400 euro vindt en die staat dan op 49 euro. Ze hebben 2695 euro verdiend en Art rondt dat af naar 2700 euro.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 2, 1979 kwam in een flits voorbij, hint naar geboortejaar Annemieke?
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 2, 1979 kwam in een flits voorbij, hint naar geboortejaar Annemieke?

Opvallend bij deze opdracht was dat Taeke bijna al het werk heeft gedaan. Tim heeft geen enkele klok gestopt en Klaas alleen op aanwijzing van Annemieke. Heeft Tim extra tijd gerekt zodat de klok van 200 euro in de min zou eindigen? Sowieso hebben we Klaas deze opdracht weinig in beeld gezien, wat was hij aan het doen? Ook zou hij samen met Annemieke beneden zoeken terwijl Tim en Taeke boven gingen zoeken. Hoe kan het dan toch dat hij ineens boven was toen Annemieke hem riep voor de 200 euro klok? En dan is er nog de klok met de 900 euro, deze lag verstopt in een lade. Maar die leek wel verder dicht te zijn geschoven dan op de foto's stond. Heeft Tim of Klaas deze verder dicht geschoven in de hoop dat hij dan niet gevonden zou worden?

Opdracht 3: Omroep Santiago
Drie kandidaten die wel willen schitteren in de spotlights en één couch potato, dat is waar Art naar op zoek is voor de derde opdracht. De drie kandidaten gaan naar Omroep Santiago waar ze ieder een item gaan verzorgen in een live televisieuitzending. Ze krijgen elk een Spaanse tekst die ze op televisie moeten gaan uitspreken. De couch potato is naar een woonkamer bij een Dominicaanse familie gebracht en krijgt een lijst met Spaanse woorden. Deze persoon moet goed opletten tijdens de uitzending om te achterhalen welke van deze Spaanse woorden niet door de drie kandidaten in de uitzending zijn genoemd. Per goed geraden woord is 250 euro voor de pot te verdienen. Er staan 5 woorden op de lijst die niet voorkomen in de teksten van de kandidaten op tv, dus in totaal is er 1250 euro te verdienen.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 3, Klaas krijgt lipgloss op
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 3, Klaas krijgt lipgloss op

Op het moment dat Art vraagt om een couch potato biedt Annemieke zich direct aan. Dat wil zeggen dat de drie mannen, Taeke, Tim en Klaas, naar de televisiestudio worden gebracht om zich daar klaar te maken voor hun televisieoptreden. De heren gaan eerst naar de visagie, iets wat tot een hoop gelach leidt als bij Klaas lipgloss wordt aangebracht. Zelfs Cécile geeft op twitter hier commentaar op:

Vervolgens worden de drie heren eerst gezamenlijk op tv voorgesteld. Daarna is het Taeke die als eerste aan de beurt komt. Hij wordt geïnterviewd door de presentatrice en mag daar zijn tekst opzeggen. Blijkbaar doet hij dat vrij goed, want Annemieke lijkt hem er goed te hebben kunnen volgen en kan redelijk reproduceren wat hij heeft gezegd. Dan is Klaas aan de beurt, hij wordt in de keuken neergezet naast de kokkin. Hij wil zich eerst even verontschuldigen voor zijn slechte Spaans, maar als hij dan aan zijn tekst begint bedenkt hij zich dat dat eigenlijk ook al in de tekst stond. Ook zijn tekst lijkt Annemieke redelijk goed te verstaan, maar wel geeft ze aan dat door zowel Taeke als Klaas geen woorden zijn genoemd die op haar lijstje stonden.Ten slotte is het de beurt aan Tim die op een bank heeft mogen plaatsnemen. Waar de teksten van Taeke en Klaas nog over de Dominicaanse Republiek gingen, gaat de tekst van Tim over Twitter. Hij gaat vrij snel door zijn verhaal waardoor Annemieke moeite heeft hem te volgen, maar uiteindelijk gokt ze dan maar dat een aantal van de technische termen op haar lijstje wel door hem genoemd zullen zijn. Zo komt ze op vijf woorden die niet genoemd zijn; het blijkt dat vier van deze vijf woorden inderdaad niet genoemd waren en zo is 1000 euro voor de pot verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 3, Annemieke kijkt toe vanaf de bank
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: opdracht 3, Annemieke kijkt toe vanaf de bank

De vraag van Art om één couch potato en drie kandidaten was sowieso opvallend. Wil hij hiermee zeggen dat de rol van couch potato niet voor een kandidaat is? (Maar dus voor de mol?) Nadat Annemieke zich heeft aangemeld als couch potato zien we haar biecht waarin ze aangeeft dat ze dacht dat het misschien wel een goed idee was om zich te verwijderen van de rest, want dan kan ze de andere kandidaten in de gaten houden als het iets met TV is. Dit is wel vreemd aangezien je als kandidaat juist bij de andere kandidaten wil blijven, zodat je alles kunt zien wat ze doen. Voor de mol is de positie van couch potato echter de ideale plek, dat is namelijk de beste plek om wel of geen geld voor de pot te verdienen. Wat ook opvallend is, is dat we pas als Annemieke terug is bij de andere kandidaten horen wat er is verdiend voor de pot. Niet van Art, maar van Annemieke die het aan de andere kandidaten vertelt. Heeft ze dat geld wel echt van Art gekregen? Of heeft ze het gewoon uit de pot gehaald en is er dus eigenlijk niks verdiend? Het zou niet voor het eerst zijn dat de mol zoiets doet, Kees Tol deed dat twee jaar geleden ook al eens toen hij in de trein geld kreeg van de barman. Pas bij de ontknoping zagen we dat hij dat geld even daarvoor zelf aan de barman had gegeven. Ook voor Tim is deze opdracht opvallend, want aan het begin van de opdracht geeft hij in de biecht aan dat hij helemaal geen Spaans spreekt: "Spaans? Ik kan niet eens een taxi aanhouden in het Spaans". Als hij echter aan de beurt is om live op televisie zijn stukje tekst op te zeggen dan ratelt hij het er ineens uit, kende hij dan toch wel Spaans? Of probeert hij hier te mollen door zo snel mogelijk te praten zodat Annemieke hem niet kan volgen?

Executie
Uit de executie van deze week kunnen we eigenlijk heel weinig afleiden. Van Annemieke horen we niet wie zij verdenkt omdat ze een vrijstelling heeft. Tim en Klaas verdenken elkaar en Taeke spreidt zijn verdenkingen over Klaas en Tim. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat Taeke naar huis moet.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: Verdenkingen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: Verdenkingen

Afleveringstitel
De titel van deze week is "Min of meer uitzonderlijk"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 8: titel

Deze titel is eigenlijk aan alledrie de finalisten te linken. In de opdracht met de geldklokken is Klaas de enige die een klok met een min-getal heeft stopgezet. In het stoppen van klokken met 'min of meer' geld voor de pot is hij dus de uitzondering. Tim is van de drie kandidaten die in de live televisieuitzending een tekst moeten opzeggen degene die min of meer uitzonderlijk is. Hij is namelijk de enige die geen tekst over de Dominicaanse Republiek heeft. Van alle kandidaten is Annemieke degene die min of meer uitzonderlijk is tijdens diezelfde opdracht. Zij is immers de enige die niet in de televisiestudio is, maar die bij een familie in de woonkamer zit.

Voorspelling aflevering 9
Voor de komende aflevering valt er waarschijnlijk geen afvaller te voorspellen. De tiende aflevering, de finale, zal namelijk net als vorig jaar weer live vanuit VondelCS in Amsterdam worden uitgezonden. Om zo'n live-uitzending zo spannend mogelijk te houden zullen ze denk ik dan pas de verliezer (en uiteraard de winnaar en de mol) bekendmaken. Hoewel ik inmiddels toch wel een beetje ben gaan twijfelen of Tim niet de mol is, blijf ik toch op Annemieke inzetten. Maar Tim is ook wel erg verdacht, hij houdt zich vaak een beetje afzijdig en heeft toch ook wel wat rare acties gedaan.

Voorspelling aflevering 9
De Mol Winnaar Verliezer
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".