Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5

Let op! Heb je de laatste aflevering van Wie is de Mol? nog niet gezien? Of wil je niks weten van alle theorieën die er op internet te vinden zijn over Wie is de Mol?? Lees dan vooral niet verder! Ik behandel in principe alles wat ik ook maar enigszins interessant vind of wat iets prijs kan geven over de mogelijke mol of afvaller.

Wie is de Mol?
Wie is de Mol?

Voor de mensen die Wie is de Mol? nog niet kennen: WIDM is een televisieprogramma waarbij tien (semi-)bekende Nederlanders diverse opdrachten moeten uitvoeren om zo geld voor de pot te verdienen. Deze pot met geld mag aan het eind door de winnaar mee naar huis worden genomen. Maar... er is in de groep één mol en die heeft als enig doel om zoveel mogelijk geld uit de pot te houden, dit doet hij (of zij) onder andere door de opdrachten te saboteren. Doel van het spel voor de deelnemers is dus om zoveel mogelijk geld te verdienen voor de pot en tegelijk ook om de mol te ontmaskeren. Aan het einde van elke aflevering moeten de deelnemers een test maken, dat is een lijst met vragen over de mol en zijn of haar rol in de opdrachten. Degene die deze test het slechtste maakt, krijgt een rood scherm te zien (de executie) en moet naar huis. Op die manier blijven er op het einde drie personen over: de mol, de winnaar en de verliezer.

De deelnemers van dit jaar
Wie is de Mol? 2016 - Airen Mylene afgevallen Airen Mylene
Presentatrice
30 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Annemieke Schollaardt
Radio-DJ
36 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Cécile Narinx Cécile Narinx
Hoofdredacteur
45 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Ellie Lust afgevallen Ellie Lust
Politiewoordvoerder
49 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Klaas van Kruistum
Presentator
39 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Marjolein Keuning afgevallen Marjolein Keuning
Actrice
53 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Remy van Kesteren afgevallen Remy van Kesteren
Harpist
26 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Rop Verheijen Rop Verheijen
Acteur
41 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema Taeke Taekema
Hockeyer
35 jaar
Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Tim Hofman
Presentator
27 jaar

Voorspelling vooraf
Veel valt er niet te zeggen over mijn voorspelling vooraf. Wel is geen van mijn finalisten afgevallen, maar wat betreft de afvaller zat ik er weer naast. Misschien moet ik toch gaan overwegen om een andere afvaller te kiezen, want Taeke blijkt een taaie te zijn en wil maar niet afvallen...

Voorspelling aflevering 5
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Taeke Taekema

Opdracht 1: Tijdrit
Dit keer worden de kandidaten naar het strand van Rincon gebracht, waar Art met zeven fietsen op ze staat te wachten. Langs een zandpad zijn 12 enveloppen te vinden met daarin antwoorden op vragen die Art zal gaan stellen. Over exact 10 minuten zal Art aan de andere kant van de baai, aan het eind van het zandpad, staan en de eerste vraag stellen. Vanaf dat moment zal Art elke minuut een nieuwe vraag stellen. Het is aan de kandidaten om te zorgen dat één van hun na 10 minuten voor Art staat. De antwoorden op de vragen kunnen de kandidaten per portofoon doorgeven. Vijf minuten nadat de eerste kandidaat is vertrokken naar Art mogen de andere kandidaten ook vertrekken om op zoek te gaan naar de enveloppen met antwoorden.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 1, envelop
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 1, envelop

De kandidaten besluiten al vrij snel dat sportman Taeke degene is die als eerste zal vertrekken en zo snel mogelijk naar Art zal rijden. Wel zal hij onderweg om zich heen kijken en via de portofoon aan de overige kandidaten doorgeven waar de enveloppen zich bevinden. Al snel wordt het voor Taeke duidelijk dat fietsen over een zandpad, om je heen kijken én via een portofoon doorgeven wat je ziet, vrijwel onmogelijk is. Hij weet dus nog net een beschrijving van hoe een envelop er uit ziet door te geven, maar echt nuttige informatie krijgen de overige kandidaten niet van hem. Uiteindelijk is hij ruim op tijd bij Art en had hij dus veel rustiger aan kunnen doen en meer informatie aan zijn mede-kandidaten kunnen doorgeven. De tactiek die de deelnemers hebben bedacht is dat één kandidaat op zoek gaat naar envelop 1, de volgende kandidaat naar envelop 2, enzovoorts. Zodra vraag 1 is geweest kan de kandidaat die daar stond dan op zoek naar envelop 7, die van vraag 2 naar envelop 8, etcetera. Als de vijf minuten na het vertrek van Taeke om zijn, gaan ook de andere kandidaten op pad. Tim rijdt (in redelijk tempo) op kop gevolgd door Annemieke, daarna Rop, dan Klaas met daarachter Marjolein en Cécile rijdt helemaal achteraan. Het vinden van de enveloppen gaat de kandidaten niet echt goed af, waardoor ze uiteindelijk slechts 3 goede antwoorden hebben gevonden en daarmee 600 euro hebben verdiend.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 1, antwoord
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 1, antwoord

Opvallende zaken tijdens de opdracht: Marjolein die haar portofoon verliest tijdens het fietsen en die vervolgens wordt gevonden door Cécile. Rop fietst achter Tim en Annemieke aan en zoals hij zelf zegt: "Ik merk wel wanneer de eerste envelop komt", met andere woorden: hij doet zelf niet echt moeite om enveloppen te vinden. Fietsen door zand blijkt in de top drie van angsten van Cécile te staan, dus die rijdt heel rustig achteraan. Zou ze echt zo bang zijn of is dit gewoon een tactiek om niet actief mee te helpen zoeken? Als de kandidaten dan eindelijk wel een envelop vinden wijzen ze er één voor één naar, maar wordt niet echt afgesproken wie er bij die envelop blijft staan. Gevolg daarvan is dat ze later weer opnieuw op zoek moeten naar die envelop. Uiteindelijk blijft Klaas wel bij envelop 9 staan, maar besluit dan naar nummer 8 te gaan omdat die eerder zal komen. Hij fietst er echter samen met Rop aan voorbij zonder de envelop te zien. Annemieke die vlak achter ze fietst ziet hem wel en als Tim er bij komt blijft hij er bij staan. Er gaat tijdens de opdracht ook weer het nodige mis met de 'etherdiscipline' die Ellie ze zo goed had geleerd. Hierdoor gaat het bijna mis als Tim het antwoord op vraag 9 wil doorgeven, maar nog net op tijd komt het juiste antwoord bij Taeke door. Als vraag 10 al is geweest geeft Rop nog even nutteloos door dat hij envelop 5 heeft gevonden.

Opdracht 2: Taíno tekens
Voor de tweede opdracht gaat Art met de kandidaten naar het Parque Nacional Los Haïtises, een gebied dat voorheen bewoond werd door de Taíno indianen. Iets wat blijkt uit de rotstekeningen in de grotten in het gebied. De kandidaten krijgen negen van deze tekeningen te zien. Op het water zijn 18 tekeningen te vinden op houten puzzelstukken. Als de kandidaten de negen juiste tekeningen weten te vinden dan kunnen ze met de achterkant van de puzzelstukken een kaart vormen die de exacte locatie van het geld toont. Nemen ze echter meer dan de negen tekeningen mee dan gaat er per extra tekening 200 euro uit de pot. Ze krijgen een uur de tijd om de puzzelstukken én het geld te vinden.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, Taíno tekens
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, Taíno tekens

De kandidaten gaan in drie bootjes het water op en verdelen zich over twee groepjes van twee (Taeke en Tim, Klaas en Cécile) en één groepje van drie kandidaten (Annemieke, Rop en Marjolein). Klaas en Cécile zien als eerste een boei waaraan één van de puzzelstukken is bevestigd en vinden er al snel meer. Vervolgens komen ook Taeke en Tim in de buurt van de boeien. De boot met Annemieke, Rop en Marjolein komen er achteraan en zij vinden daardoor vooral verkeerde puzzelstukjes. Uiteindelijk hebben Klaas en Cécile 5 puzzelstukjes gevonden (Cécile: "zo verdenkt niemand ons meer!") en Taeke en Tim hebben er 3. Annemieke, Rop en Marjolein visten achter het net en vonden geen goede puzzelstukjes. De acht puzzelstukjes waren echter voldoende om een schatkaart te maken samen met een code 1 - 1 - 3. Op de locatie die op de schatkaart stond vinden ze een kist met daaraan een cijferslot. Hier blijkt de code van pas te komen en zo vinden ze 1000 euro voor de pot.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, schatkaart
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, schatkaart

Opvallende zaken tijdens de opdracht: Tim stelt meteen voor dat iedereen één tekening onthoudt en twee personen twee tekeningen. Annemieke is het daar niet mee eens omdat de kandidaten op dat moment nog niet weten hoe ze op zoek moeten gaan en of niet iedereen alle tekeningen moet kennen. Daar blijkt ze gelijk in te hebben, want ze gaan dus niet als één groep het water op. Ook bij deze opdracht wordt er weer gebruik gemaakt van portofoons en ook deze keer gaat dat niet altijd even soepel. Zo probeert Taeke om Annemieke te bereiken, maar die lijkt de portofoon niet te horen. Maar het meest opvallende tijdens deze opdracht was nog wel dat de kist met het geld in een grot stond en de kandidaten Klaas als enige lieten uitstappen om het geld er uit te halen. Wie weet zat er wel meer geld in de kist en heeft hij dit gewoon laten liggen? Het zou niet voor het eerst zijn in Wie is de Mol? dat er op die manier geld is achtergebleven.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, Klaas haalt het geld op
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 2, Klaas haalt het geld op

Opdracht 3: Verhalen estafette
De derde opdracht was wat mij betreft een voor de kijker erg saaie opdracht. De kandidaten krijgen namelijk van Art de opdracht om verspreid over de 'brug naar nergens' in Samana te gaan staan. Aan het begin en aan het eind komt een kandidaat te staan bij een bord met daarop een verhaal. Het is aan de kandidaten om beide verhalen van plek te laten wisselen. Dit doen ze door het verhaal in estafettevorm aan elkaar door te geven. De kandidaten bij de verhalen mogen alleen praten met de kandidaat voor zich. De overige kandidaten mogen alleen communiceren met de kandidaat direct voor en direct achter zich. De opdracht is geslaagd als het ze lukt om binnen 20 minuten de beide verhalen door te geven en aan de andere kant exact zo op te schrijven.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 3, tekst 1
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 3, tekst 1

Annemieke en Cécile gaan bij een verhaal staan. Naast Annemieke staat Rop, die geeft het verhaal weer door aan Marjolein. Zij gaat vervolgens naar Tim toe, die het op zijn beurt weer doorgeeft aan Klaas. Na Klaas is het vervolgens Taeke die zorgt dat het verhaal uiteindelijk bij Cécile terecht komt. Zij schrijft het op en geeft op haar beurt haar verhaal weer door aan Taeke. We zien dus de hele tijd kandidaten die stukjes verhaal aan elkaar doorgeven, niet heel boeiend. Voor de mol is dit ook een makkelijke opdracht, want een klein foutje is zo gemaakt. Wie wel eens in een groep een verhaal heeft doorgegeven weet dat er al vrij snel niks meer van klopt. Erg verbazingwekkend is het daarom niet dat het de kandidaten uiteindelijk slechts gelukt is één zin correct door te geven. Lachwekkend is nog wel dat ze zelfs een extra zin hebben weten op te schrijven.

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 3, tekst 2
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: opdracht 3, tekst 2

Omdat dit niet echt een spannende opdracht was en het erg makkelijk fout gaat zijn er ook weinig opvallende zaken te zien geweest. Voor de echt opvallende zaken moeten we misschien eens kijken naar de tekst van de verhalen. Iets wat opvalt is dat er gezegd wordt dat het woord meervoudigepersoonlijkheidsstoornis uit achtendertig letters zou bestaan en daarmee het langste woord uit de Van Dale zou zijn. Wie het aantal letters zelf telt komt tot de conclusie dat het woord uit slechts 35 letters bestaat.

Executie
Welke kandidaat welke andere kandidaat verdenkt kan ook veel zeggen over wie de mol is. Daarom heb ik een schema gemaakt van de verdenkingen:

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: verdenkingen
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: verdenkingen

Van Marjolein en Rop hebben we geen namen gehoord van kandidaten die ze verdenken. Bij Marjolein is dat logisch, omdat zij (zo bleek later in de aflevering) is afgevallen. Bij Rop zou het ook niet opvallend hoeven zijn, het gebeurt wel vaker dat je niet van alle kandidaten hun verdenkingen hoort. Maar Rop is de enige waarbij we het nu al voor de tweede keer niet horen. Toch iets om in de gaten te houden.

Andere opvallende zaken
Rop neemt Annemieke appart en geeft aan dat hij het verbondje wat ze eerder hadden gesloten weer wil aanhalen. Als hij aangeeft bij de vorige twee testen ook Annemieke als mol te hebben ingevuld reageert Annemieke wat vreemd, alsof ze haar lachen probeert in te houden. Rop verdenkt haar nu niet meer, dus wil toch graag dat verbond weer nieuw leven inblazen. Annemieke geeft aan dat ze dat wel fijn vindt want ze verdenkt Rop niet echt, maar toch is ze nog wel voorzichtig "want je zal toch die sukkel zijn die een pact met de duivel sluit". Noemt ze hier Rop een sukkel? In ieder geval vraagt ze Rop op de man af of hij de mol is. Rop ontkent de mol te zijn, maar wat wel vreemd is is dat hij de vraag niet terugstelt aan Annemieke. Tijdens dit gesprek spreken ze ook af om zich zoveel mogelijk onder de kandidaten te spreiden en dan op de hotelkamer hun ervaringen te delen. Echter tijdens de volgende opdrachten (opdracht 2 en 3) zit ze of bij elkaar in het groepje of staan ze naast elkaar, dus hoezo spreiden?

Afleveringstitel
De titel van deze week is "3 al weg, 7 over"

Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: titel
Wie is de Mol? 2016 - Aflevering 5: titel

Op de Facebook-pagina van Wie is de Mol? is een gebruiker genaamd Patrick Stoop die een uitleg heeft gevonden: "Hint uit aflevering 5 meervoudigepersoonlijkheidsstoornis staat 38 letters maar zijn er 35 dus 3 weg en je kunt ervan maken rop verheijen is de kundigste mol!!". Hij gaat heel kort door de bocht met zijn uitleg, maar lijkt wel een punt te hebben. Hij zegt dus dat je de zin "Rop Verheijen is de kundigste mol" kunt maken van het woord meervoudigepersoonlijkheidsstoornis. Als je de letters van die zin weghaalt uit het woord dan houd je de volgende letters over: osooris. Dit lijkt niet veel te betekenen en daardoor lijkt deze uitleg niet stand te houden. Maar als je die letters telt dan blijken dat er 7 te zijn. Dus: het woord was geen 38 maar 35 letters. Oftewel "3 al weg". En nadat je de zin hebt gemaakt blijven van alle letters nog "7 over". Zelf vind ik dit nog wel vergezocht, want waar komt die zin dan vandaan?

Toch is er nog een theorie die wijst naar Rop. Ook hiervoor moeten we kijken naar de derde opdracht waar gesproken wordt over de bovenste rij van het toetsenbord. De enige naam van een kandidaat die je kunt maken met uitsluitend de bovenste rij is Rop. Neem je de letters R - O - P weg van die rij dan blijven er nog 7 letters over: "3 al weg, 7 over".

Op Twitter is er nog een andere theorie voor deze titel:

Voorspelling aflevering 6
Voor mijn afvaller ben ik nu maar eens gaan kijken naar wie nou wie verdenkt. Wat me daarin opvalt is dat Cécile erg vaak de verkeerde kandidaat heeft verdacht. In aflevering 2 zat ze op Airen en Klaas, Airen is afgevallen. In aflevering 3 en 4 zat ze op Ellie, die is inmiddels ook afgevallen. Deze aflevering heeft ze gespreid over 3 kandidaten (Klaas, Rop en Tim), volgens mij zou je als niet-Mol nu toch al wat zekerder van jezelf moeten zijn en nog maar 2 verdachten moeten hebben. Ik denk daarom dat Cécile de andere kandidaten niet goed genoeg kan inschatten en daarom zal afvallen.

Voorspelling aflevering 6
De Mol Winnaar Verliezer Afvaller
Wie is de Mol? 2016 - Annemieke Schollaardt Wie is de Mol? 2016 - Tim Hofman Wie is de Mol? 2016 - Klaas van Kruistum Wie is de Mol? 2016 - Cecile Narinx

Wie is de Mol? op het forum
Heb je zelf nog andere theorieën of hints gevonden? Of wil je gewoon meepraten over Wie is de Mol? Kijk dan eens op het forum, daar zijn diverse topics over WIDM. Bijvoorbeeld "Het grote hints en theorieën topic!".