Prinsjesdag 2018 - Special

Ieder jaar is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. Maar wat is Prinsjesdag nu precies en wat gebeurt er op die dag? Vroeger viel Prinsjesdag op de 1e maandag in november. Later op de 3e maandag in oktober. Maar er bleef niet genoeg tijd over om de begrotingsplannen voor 1 januari af te handelen. Daarom werd Prinsjesdag in 1848 vervroegd naar de 3e maandag in september.

In 1887 werd Prinsjesdag verplaatst naar de 3e dinsdag van september. Voor veel Kamerleden was de reistijd naar Den Haag lang. Om op tijd in de Kamer te zijn voor Prinsjesdag, moesten zij al op zondag van huis vertrekken. Vooral leden van christelijke partijen vonden dat een bezwaar.

Tussen 1815 en 1904 sprak de Koning(in) de Troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de Ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de Troonrede voor vanaf de troon in de Ridderzaal. Tijdens de Troonrede zit Koningin Máxima naast de Koning op een neventroon.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima maken op Prinsjesdag de tocht naar het Binnenhof in de Glazen Koets. Vanwege restauratie vervangt de Glazen Koets enkele jaren de Gouden Koets.

FOK! is in Den Haag aanwezig om een sfeerverslag te maken van Prinsjesdag en je op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.