In Memoriam: David Bowie 1947 - 2016

De laatste jaren

2013 David Bowie ‎– The Next Day

Op 8 januari 2013, de dag waarop Bowie 66 jaar werd, maakte de website van de muzikant veel fans erg blij met de mededeling dat Bowie een nieuwe plaat had gemaakt die een maand later zou verschijnen. The Next Day was het eerste Bowie-album in meer dan 10 jaar en bestond uit een veertiental zeer indrukwekkende composities. Als voorproefje konden de fans genieten van de fraaie videoclip voor 'Where Are We Now'. The Next Day was in het diepste geheim opgenomen in de Human Worldwide Studios, totdat Bowie vernam dat er een gerucht was verspreid over zijn aanwezigheid in de studio en besloot om de opnames voort te zetten in de Magic Shop Studios in New York. The Next Day was ook het eerste album van Bowie sinds Black Tie White Noise (1993), waarmee de muzikant op nummer 1 kwam te staan in de Britse Album Top 100.

Had to get the train.
From Potsdamer Platz.
You never knew that.
That I could do that.
Just walking the dead.
(uit: 'Where Are We Now?')

In november 2014 verscheen de verzamelbox Nothing Has Changed, waarop we ook de gloednieuwe compositie 'Sue (Or in a Season of Crime)' tegenkwamen. Ook waren er op de verzamelaar nummers te vinden van het onuitgebrachte album Toy uit 2001. Exact 3 jaar na het verschijnen van The Next Day verrast Bowie op zijn 69e verjaardag vele fans met het indrukwekkende album Blackstar.

2016 David Bowie - Blackstar

Ter promotie van het album was al een imponerende duistere minispeelfilm van zo'n 10 minuten verschenen voor het titelnummer van het album, gevolgd door een minstens even duistere videoclip voor het nummer 'Lazarus'.

Look up here, I’m in heaven
I’ve got scars that can’t be seen
I’ve got drama, can’t be stolen
Everybody knows me now
(uit: 'Lazarus')

Op de ochtend van maandag 11 januari 2016 werden veel fans van David Bowie ruw gewekt met het nieuws dat de muzikant was overleden. Bowie had zo'n 18 maanden eerder te horen gekregen dat hij aan leverkanker leed en niet lang meer te leven zou hebben. Met de dood van David Bowie is er een einde gekomen aan een muzikaal tijdperk.

2016 David Bowie - Blackstar 2

Bowie was een trendsetter en een muzikant die van elk heersend muziekgenre iets eigens kon maken. Een man die een grote inspiratiebron zou vormen voor vele artiesten en die ons een muzikale erfenis heeft nagelaten waar hij met recht trots op mocht wezen. Een groot kunstenaar die tot het einde de touwtjes stevig in handen hield en zelfs van zijn heengaan een kunstwerk wist te maken.

Ashes to Ashes!