In Memoriam: David Bowie 1947 - 2016

Plastic Soul

In 1974 vertrok David Bowie naar Amerika. Na eerst even in New York te hebben gewoond vond hij een vaste stek in Los Angeles. Alhoewel Bowie had gezegd dat Ziggy Stardust met pensioen was gegaan leek het alter ego met het opvallende knalrode haar nog steeds aanwezig bij het verschijnen van de rockende single 'Rebel Rebel'.

1974 David Bowie - Diamond Dogs

Oh, dress yourself, my urchin one, for I hear them on the rails.
Because of all we've seen, because of all we've said.
We are the dead.
(uit: 'We Are The Dead')

Diamond Dogs was het eerste album sinds 1969 dat zonder The Spiders From Mars was opgenomen, alhoewel een aantal van de liedjes, zoals '1984' en 'Rebel Rebel', wel met arrangementen van Mick Ronson waren gemaakt. In de studio werkte Bowie met bassist Herbie Flowers (Blue Mink, T. Rex) en de drummers Aynsley Dunbar (Frank Zappa & the Mothers of Invention, Lou Reed, Flo & Eddie) en Tony Newman (Three Man Army, T. Rex, Jeff Beck), terwijl hijzelf de gitaarpartijen voor zijn rekening nam. Met Diamond Dogs had Bowie wederom een zeer succesvol album afgeleverd die in zowel het Verenigd Koninkrijk als in Canada aan top van de albumcharts zou eindigen.

1974 David Bowie ‎– David Live

Ook verschijnt in 1974 het eerste live-album van David Bowie getiteld David Live. Bij het optreden in het Tower Theater in Upper Darby, Philadelphia, dat werd gedaan in het kader van de Diamond Dogs tournee, was de Britse muzikant met een tienkoppige begeleidingsband te horen. Van de tournee door Canada en Noord-Amerika werd ook door cineast Alan Yentob de documentaire Cracked Actor gemaakt, die vanaf 1975 op de BBC te zien was. De tournee begon in juni 1974 in Canada en was de meest ambitieuze concertreeks tot op dat moment met een prijskaartje van zo'n $275.000,- per optreden. Voor de concerten werd een podium gebouwd in de vorm van een stad (Hunger City) met zo'n 20.000 bewegende delen, zoals straatlantaarns en ander straatmeubilair en woog in totaal zo'n 6 ton.

Terwijl de Diamond Dogs tournee nog gaande was, was Bowie in augustus 1974 alweer de studio ingedoken om te werken aan de volgende plaat. Op de nieuwe plaat, die werktitels kende als Somebody Up There Likes Me, One Damned Song, The Gouster en Fascination, liet Bowie zich vooral inspireren door de op dat moment zo populaire soulmuziek. Samen met gitarist Carlos Alomar, pianist Mike Garson, saxofonist David Sanborn, bassist Willie Weeks en drummer Andy Newmark, werden tussen augustus en november 1974 in de Sigma Sound Studios in Philadelphia, Pennsylvania, een zestal fraaie composities op de gevoelige band vastgelegd.

1975 David Bowie ‎– Young Americans

Fame, it's not your brain, it's just the flame.
That burns your change to keep you insane.
(uit: 'Fame')

Bowie vloog daarna naar New York waar hij een ontmoeting had met ex-Beatle John Lennon en nam samen met hem de tracks 'Across The Universe' en 'Fame' op. Laatste nummer zou ook op single worden uitgebracht en leverde de muzikant in vele landen wederom een nummer 1 hit op. Ook het grotendeels live in de studio opgenomen album Young Americans, dat door de artiest werd omschreven als Plastic Soul, zou in de meeste landen in de Top 10 eindigen.