In Memoriam: David Bowie 1947 - 2016

Ground control for Major Tom

In april 1967 verschijnt de eerste single van Bowie getiteld 'The Laughing Gnome', een heerlijk gestoord stuk psychedelica met een hoog opgepitchte zang, die echter niet weet te scoren in de Britse hitlijsten. Twee maanden later verschijnt het titelloze debuutalbum van de zanger, dat hetzelfde lot had als de voorgaande singles. In de daaropvolgende twee jaren zouden we niks meer van Bowie vernemen.

1967 David Bowie - The Laughing Gnome

This is Major Tom to Ground Control.
I'm stepping through the door.
And I'm floating.
in a most peculiar way.
And the stars look very different today.
(uit: 'Space Oddity')

1967 David Bowie ‎– David Bowie

Nadat het platencontract bij Deram Records was verlopen kreeg Bowie de kans om bij Philips een plaat uit te brengen. Samen met Mick Wayne (gitaar), Herbie Flowers (basgitaar) en Terry Cox (drums) dook de muzikant op 20 juni 1969 de Trident Studios in om aldaar samen met Rick Wakeman (Mellotron) het nummer 'Space Oddity' op te nemen met Gus Dudgeon als producer. 'Space Oddity' was het eerste liedje van Bowie waarin we het alter ego Major Tom tegenkwamen. De fictieve astronaut zou later terugkeren in zowel 'Ashes To Ashes' (1980) als 'Hallo Spaceboy' (1996) en ook in de videoclip van het nummer 'Blackstar' zien we hoe de muzikant afscheid neemt van de restanten van zijn oudste alter ego.

Vijf dagen voor de lancering van de Apollo 11 verscheen de single 'Space Oddity' in de Britse platenwinkels en zou een Top 5 hit opleveren voor Bowie. Het nummer was eveneens te vinden op het tweede wederom titelloze album van Bowie dat om verwarring te voorkomen in Amerika werd uitgebracht onder de titel Man Of Words/Man Of Music.

1969 David Bowie ‎– Man Of Words Man Of Music

Aan het begin van de jaren zeventig begon David Bowie zich toch te realiseren dat hij een goede band nodig had om op te kunnen treden en richtte daarom de band The Hype op, bestaande uit gitarist Mick Ronson, bassist Tony Visconti en drummer John Cambridge. Na een rampzalig optreden in the Roundhouse in Londen ontsloeg Bowie zijn drummer en liet zijn plaats overnemen door de meer ervaren trommelaar Mick Woodmansey. Ook werd de band uitgebreid met Ralph Mace op de Moog modular synthesizer. Met deze begeleidingsband, die later wereldberoemd zou worden als The Spiders From Mars, zou Bowie in een maand tijd het epische album The Man Who Sold the World opnemen, een spraakmakende plaat waarop we de zelfbenoemde biseksueel Bowie voor het eerst in een jurk konden aanschouwen.

1970 David Bowie - The Man Who Sold The World

Sailors fighting in the dance hall.
Oh man!
Look at those cavemen go.
It's the freakiest show.
(uit: 'Life On Mars')

1970 David Bowie - The Man Who Sold The World 3

Op The Man Who Sold the World en ook de opvolger Hunky Dory had de muzikant duidelijk afstand genomen van het ietwat suffe folkimago dat hij voorheen had gehad en had zijn vizier nu gericht op de in die tijd nog opkomende glamrock en hardrock. Het album Hunky Dory ging vergezeld van de hitsingle 'Life On Mars' en was vooral in zijn thuisland een grote hit. Zo stonden er in van 1972 tot 1973 een viertal albums van Bowie in de Britse Top 10 en had de muzikant ook een achttal Top 10 singles uitgebracht. Ook in Nederland begonnen vanaf dat moment de albums van Bowie beter te verkopen.

1971 David Bowie ‎– Hunky Dory