In Memoriam: David Bowie 1947 - 2016

De grote doorbraak

1972 David Bowie ‎– The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The...

In 1972 maakt de wereld kennis met het tweeslachtige alter ego Ziggy Stardust, die de hoofdrol speelt op het zeer succesvolle album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars en de bijbehorende hitsingle 'Starman'. Het album combineerde de hardrock van The Man Who Sold the World met het meer poppy geluid van Hunky Dory en sloeg in als een bom. The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars zou meer dan twee jaar in de Britse hitlijsten staan en ging alleen in het Verenigd Koninkrijk al meer dan 1,5 miljoen keer over de toonbank.

You sold me illusions for a sack full of cheques
You've made a bad connection 'cause I just want your sex
(uit: 'Cracked Actor')

1973 David Bowie - Aladdin Sane

Met zijn volgende plaat Aladdin Sane stond David Bowie voor het eerst op de nummer 1 positie in de Britse album Top 100. Voor de titel van de plaat, die ook kan worden gelezen als A Ladd Insane, liet Bowie zich inspireren door zijn tien jaar oudere schizofrene halfbroer Terry Burns die in 1985 een einde aan zijn leven zou maken door voor een trein te springen. Van Aladdin Sane werden al meer dan 100.000 exemplaren verkocht voordat er ook maar een noot van de plaat te horen was geweest en kwam bij verschijning meteen op nummer 1 binnen in de Britse album hitlijst en op nummer 17 in de Amerikaanse Billboard Top 100, waarmee het de meest succesvolle plaat was tot op dat moment. Uiteindelijk zouden er wereldwijd meer dan 4,6 miljoen exemplaren worden verkocht van Aladdin Sane.

1973 David Bowie ‎– Pinups

Eveneens in 1973 verscheen het album Pin Ups waarop Bowie een aantal van zijn favoriete Britse artiesten uit de jaren zestig covert, zoals The Pretty Things, The Who en Pink Floyd.  Oorspronkelijk zou Pin Ups een tweeluik worden, waarbij het tweede deel gevuld zou worden met favoriete Amerikaanse artiesten van Bowie, maar deze plaat werd nimmer opgenomen. Uiteindelijk zouden enkele van deze tracks nog te vinden zijn op de albums Heathen (2002) en Reality (2003). Pin Ups zou eveneens het laatste album zijn dat Bowie opnam met the Spiders from Mars.