Sportjaar 2015: september & oktober

8. Nieuw-Zeeland prolongeert wereldtitel rugby

Het WK Rugby in Engeland was voor het eerst goed te volgen in Nederland omdat RTL7 veel wedstrijden live uitzond. Ook wij op FOK! besteedden veel aandacht aan één van de belangrijkste sporttoernooien van het jaar. Zo was er een prachtige toernooigids en na afloop zetten we voor jullie de mooiste foto's van het WK op een rij. Gedurende het toernooi werd er uitgebreid verslag gedaan van de vele wedstrijden, maar uiteindelijk draaide het natuurlijk om de finale:

Nieuw-Zeeland prolongeert wereldtitel rugby

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben hun wereldtitel geprolongeerd. De 'All Blacks' versloegen rivaal Australië in Londen met 34-17. Bij rust leidden ze al comfortabel met 16-3. Toen Ma'a Nonu meteen na de hervatting een try maakte, dreigde voor de 'Wallabies' een spraakmakende afstraffing. Het inspireerde de ploeg tot een inhaalrace, die echter bij 21-17 stopte.

Strafschopspecialist Dan Carter werd uitgeroepen tot 'man of the match'. Zijn traptechniek leverde in de eindstrijd op Twickenham negentien punten op. Na drie benutte penalty's in de eerste helft (9-3) was zijn dropgoal in de 70e minuut van cruciale betekenis. Die maakte een einde aan het Australische geloof dat er nog iets te halen viel. Carter had zijn team op dezelfde manier voorbij Zuid-Afrika geschoten in de halve finale.

Liefhebbers kunnen de finale nog eens terugkijken (Bron: YouTube)

Na anderhalve maand klonk voor zaterdag voor het laatst de befaamde 'Haka' in de Londense rugbytempel. Routinier Kevin Mealamu mocht als voorganger optreden in de krijgsdans die menig tegenstander direct op achterstand zet. Dat was in de finale niet anders.

Penaltykicks
Behalve de penaltykicks van Carter - zijn Australische evenknie Bernard Foley deed iets terug - drukte Nehe Milner-Skudder de bal in de eerste helft voorbij de achterlijn. Eraan vooraf ging een prachtige aanval met hoogstaande passing van Conrad, Aaron Smith en Richie McCaw. De try kreeg door Carter een bonus.

De Nieuw-Zeelandse held miste echter na rust een conversie. Dat missertje blies de Australiërs wellicht nieuw leven in. Geconverteerde tries van David Pocock en Tevita Kuridrani beloofden een spannend slot. Carter voorkwam dat echter hoogstpersoonlijk.

Nieuw-Zeeland-captain Richie McCaw mocht de troffee in ontvangst nemen (Pro Shots / Action Images)