Sportjaar 2015: september & oktober

7. Van Gerwen wint EK en verliest finale World Grand Prix

Van Gerwen verliest finale World Grand Prix

Michael van Gerwen heeft zijn derde hoofdprijs in de World Grand Prix, waarin de darters moeten beginnen en eindigen met een dubbel, uit handen laten vallen. De titelverdediger, die het toernooi in Dublin voor het eerst in 2012 won, moest in een sensationele finale met 5-4 zijn meerdere erkennen in Robert Thornton. De Schot verdiende met zijn verrassende zege 135.000 euro.

De 26-jarige Brabander, nummer één van de wereldranglijst bij de PDC, begon met een vlotte winst van de eerste set. Van Gerwen werd daarna echter minder dominant, ondanks achttien keer 180, een aantal superieure 'finishes' en een gemiddelde van 96,7. 'The Thorn' steeg boven zichzelf uit en stond in het verdere verloop steeds voor. Dat 'MVG' telkens terugkwam en een negende set noodzakelijk maakte, bracht hem ook niet uit balans.

De finale van de World Grand Prix (Bron: YouTube)

Van Gerwen prolongeert Europese titel na mooie comeback

Darter Michael van Gerwen heeft op historische wijze zijn Europese titel weten te verdedigen. De Brabander won in de finale van Gary Anderson met 11-10 nadat hij nog met 7-10 in legs achter stond.

Beide darters begonnen goed aan de finale in Hasselt. De 180'ers vlogen om de oren. Van Gerwen ging zelfs op voor een negendarter, maar miste op een haar na dubbel twaalf. Een pijl later zorgde het wel voor de 2-2. Van Gerwen brak Anderson op 3-3 voor het eerst, maar drie ijzersterke legs later zorgde ervoor dat de Schot op 4-7 voor stond. Mighty Mike bleef prima gooien, maar slaagde er tot 8-10 niet in om één van zijn spaarzame kansjes te benutten. Het spel van Anderson kenmerkte zich in het slot van de wedstrijd als een enorme choke.

Van Gerwen kwam op 10-10 langszij. Anderson mocht de laatste leg nog beginnen, maar de Nederlander brak opnieuw en maakte het fantastisch af.

Het laatste deel van de finale van het EK (Bron: YouTube)