Sportjaar 2015: september & oktober

11. Nederlands elftal gaat niet naar EK voetbal

De KNVB hoopte met het ontslag van Guus Hiddink en schokeffect op gang te brengen wat Oranje alsnog naar het EK zou brengen. Maar helaas, het ging van kwaad tot erger. Van de vier EK kwalificatiewedstrijden die Danny Blind op de bank zat als bondscoach verloor hij er drie. We zetten het drama en de gevolgen nog een keertje op een rij. Als je op de titels klikt krijg je de volledige berichten:

EK ernstig op de tocht voor Oranje na nederlaag tegen IJsland
Het debuut van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal is op een enorm fiasco uitgelopen. Oranje verloor donderdag voor eigen publiek opnieuw van IJsland in de EK-kwalificatie: 0-1. Daardoor moet de nummer drie van het laatste WK nog serieuzer vrezen voor deelname aan het EK van volgend jaar in Frankrijk.

Nederlands elftal verliest met 3-0 van Turkije
Tijdens een ontluisterend slecht optreden tegen Turkije heeft het Nederlands elftal ook zijn laatste kans op EK-kwalificatie uit handen gegeven. De ploeg van bondscoach Danny Blind verloor in Konya met 3-0 en moest daardoor de derde plaats in de groep afstaan aan de Turken. Alleen een nederlaag van Turkije in de laatste twee wedstrijden kan Oranje nog redden. Een ploeg die vier keer verliest in de kwalificatie, verdient het echter misschien niet eens om naar het EK te mogen.

Het optreden van Oranje in de Torku Arena was exemplarisch voor de hele kwalificatie. De nummer drie van het laatste WK ging ten onder aan eigen fouten, blunders zelfs. Zoals eerder al gebeurde tegen Tsjechië en in beide duels met IJsland.

Oranje wint met 2-1 bij Kazachstan
Het Nederlands elftal heeft met een dikverdiende zege op Kazachstan (2-1) plaatsgenomen in de wachtkamer van groep A van de EK-kwalificatie. 

Nederland niet naar EK 2016
Het Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van 2016. De ploeg van Danny Blind had nog een strohalm om zich voor de eindronde te plaatsen, maar verloor in eigen huis met 2-3 van Tsjechië. Concurrent Turkije won thuis met 1-0 tegen IJsland en plaatste zich rechtstreeks voor het eindtoernooi.

Het veelzeggende beeld, Zoet moet de bal uit het doelnet halen na een doelpunt van Tsjechië (Pro Shots / Ronald Bonestroo)
Het veelzeggende beeld, Zoet moet de bal uit het doelnet halen na een doelpunt van Tsjechië (Pro Shots / Ronald Bonestroo)

Weer mist nummer drie van WK het EK
Het Nederlands elftal werd vorig jaar derde op het WK, maar zit volgende zomer thuis als 24 landen in Frankrijk om de Europese titel strijden. Opvallend genoeg houdt Oranje daarmee een slechte gewoonte in stand. In de jaren tachtig en negentig ontbrak het land dat derde werd op het WK steeds twee jaar later op het EK. Duitsland brak de laatste jaren met die 'vloek' op het brons bij het mondiale kampioenschap, door zich wel 'gewoon' te kwalificeren voor de EK's van 2008 en 2012.

Belgen maken ons belachelijk om missen EK
Het is al erg genoeg dat we niet naar het EK voetbal in Frankrijk gaan, maar nu gaan de Belgen ons ook nog belachelijk maken. In een reclamespotje Safeonweb, een overheidsdienst die tips geeft over internetveiligheid, vertelt komiek Erhan Demirçi wat een slecht wachtwoord is en wat je wel zou kunnen gebruiken om veilig te zijn op het web. Daarbij moet Oranje het ontgelden ten koste van de eer en glorie van de Rode Duivels. Onze zuiderburen strooien graag zout in de wonden na de Nederlandse afgang gisteravond.

Dit doet pijn (Bron: YouTube/Safeonweb.be)

Cruijff: "Missen EK verantwoordelijkheid KNVB"
De KNVB is volgens Johan Cruijff de hoofdschuldige voor de mislukte reeks EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal. "Natuurlijk is de uitschakeling van het Nederlands elftal niet alleen de schuld van de bondscoach", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Dat zou wel het geval zijn als hij totaal anders dan de clubs zou spelen. Maar dat is nou precies de makke van ons voetbal; bijna iedereen heeft hetzelfde probleem."