Sportjaar 2015: september & oktober

6. De FIFA-soap gaat door

"Het houdt niet op, niet van zelf", gaat zeker op voor alle ellende bij de FIFA. Ook in september en oktober ging de beerput verder en verder open. We hebben een aantal berichten voor jullie op een rijtje gezet. Als je op de titels klikt krijg je de gehel berichten te zien:

Blatter verdacht van omkoping Platini
FIFA-voorzitter Sepp Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Dat vermoedt de Zwitserse openbaar aanklager. Hij zou daarmee tegen de belangen van de wereldvoetbalbond FIFA hebben gehandeld.

Platini: "Niks mis met mijn betaling"
Michel Platini heeft in een statement uitgelegd waar de dubieuze betaling aan zijn adres door Sepp Blatter in 2011 vandaan is gekomen. Blatter trad eerder dit jaar terug als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij wordt al jaren genoemd in allerlei schandalen. Ook een betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 werd door het Openbaar Ministerie in Zwitserland als verdacht aangemerkt.

Ook Platini kwam in de problemen (Pro Shots / Action Images)
Ook Platini kwam in de problemen (Pro Shots / Action Images)

Blatter wil aanblijven als FIFA-voorzitter
FIFA-voorzitter Sepp Blatter is niet van plan zijn functie neer te leggen nu hij wordt verdacht van onder meer een illegale betaling aan UEFA-preses Michel Platini. In een verklaring van zijn advocaten benadrukt de 79-jarige Zwitser dat hij geen illegale of ontoelaatbare dingen heeft gedaan.

FIFA schorst Jack Warner voor het leven
Jack Warner mag zich nooit meer bemoeien met voetbalgerelateerde zaken. De voetbalbobo uit Trinidad en Tobago is door de ethische commissie van de FIFA voor het leven verbannen uit de voetbalwereld. Uit onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 is gebleken dat Warner de spil was in een groot aantal omkoopschandalen, aldus de voetbalbond dinsdag.

Sponsors willen dat Blatter opstapt
Grote sponsoren van de FIFA willen dat Sepp Blatter met onmiddellijke ingang opstapt als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Dat hebben Coca-Cola en McDonald's vrijdag laten weten. De Amerikaanse frisdrankengigant is de geur van corruptie die rond de FIFA hangt zat en kwam als eerste van de belangrijke geldschieters in actie. Niet veel later volgde McDonald's dat voorbeeld.

Blatter denkt niet aan vroegtijdig vertrek
FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemt het 'incorrect' dat de Zwitserse justitie een onderzoek naar hem is gestart en verdedigt zijn beslissing om zijn functie niet eerder neer te leggen. Dat doet de Zwitser in een interview met het Duitse magazine Bunte. "Het is geen prettige situatie", zegt Blatter. "Ik word veroordeeld zonder dat er enig bewijs is dat ik iets verkeerd heb gedaan. Dat is een schande."

FIFA schorst Blatter, Platini, Valcke en Chung
Het ethisch comité van wereldvoetbalbond FIFA heeft eindelijk met echte daden opgetreden tegen een aantal corrupte figuren binnen de organisatie. Aftredend FIFA-president Sepp Blatter is voor 90 dagen geschorst, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, de (voormalige?) topfavoriet om Blatter op te volgen.

Blatter: "Schorsing gebaseerd op misverstand"
De beslissing van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA om voorzitter Sepp Blatter te schorsen is volgens hem gebaseerd op een verkeerde interpretatie van de acties van de Zwitserse aanklager, die onderzoek doet naar mogelijke fraude en corruptie. 

Engelse bond trekt steun aan Platini in
UEFA-baas Michel Platini kan niet meer rekenen op de steun van de Engelse voetbalbond FA in zijn jacht op het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldde de FA.

'WK 2006 is op rechtmatige wijze verkregen'
Een onderzoek naar de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2006 aan Duitsland heeft geen onrechtmatigheden aan het licht gebracht. Dat meldde de Duitse bond DFB vrijdag. De bond deed de afgelopen tijd een eigen intern onderzoek, naar aanleiding van alle consternatie rond de toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022.

Ecclestone steunt Blatter en Putin: "Er is geen plek voor democratie"
Bernie Ecclestone heeft weer eens van zich laten horen. De Formule 1-baas die nooit verlegen zit om een paar opzienbarende opmerkingen, heeft laten blijken ook verstand te hebben van politiek en de FIFA. In een interview met het Russische televisiestation RT liet Ecclestone weten vierkant achter Vladimir Putin te staan en dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter onterecht geschorst is.

Blatter en Putin kunnen het prima vinden (Pro Shots / Action Images)
Blatter en Putin kunnen het prima vinden (Pro Shots / Action Images)

Hervormingscomité wil bestuur FIFA omgooien
De FIFA-hervormingscommissie van Francois Carrard wil het bestuur van FIFA grondig op de schop gooien. Dat bleek dinsdag uit een set voorlopige aanbevelingen van de commissie waar de Zwitser de voorzitter van is.

DFB: "Miljoenen betaald, maar geen omkoping"
De Duitse voetbalbond DFB heeft donderdag erkend dat de bond in de aanloop naar de toewijzing van het WK voetbal van 2006, miljoenen heeft betaald aan de wereldvoetbalbond FIFA. Het zou gaan om een bedrag van 6,7 miljoen euro dat als voorwaarde werd betaald, zodat de DFB bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro van de FIFA zou krijgen voor de organisatie.

FIFA meldt zeven kandidaten voorzitterschap
David Nakhid behoort niet langer tot de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA. De naam van de oud-voetballer uit Trinidad en Tobago is weggevallen als mogelijke opvolger van Sepp Blatter. Hij heeft vermoedelijk niet de benodigde steun van vijf nationale bonden kunnen overleggen.

Blatter: "Ik had na WK 2014 moeten opstappen"
Sepp Blatter heeft er spijt van dat hij niet onmiddellijk na het WK voetbal van 2014 is afgetreden als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. "Ik had toen de moed moeten opbrengen me terug te trekken, maar vijf van de zes continentale bonden smeekten me aan te blijven", zegt de 79-jarige Zwitser woensdag in een interview met het Russische persbureau Tass. "Ze waren bang dat iemand uit Europa aan de macht zou komen en de UEFA dan het hele mondiale voetbal zou controleren."

Blatter: "VS had WK 2022 moeten krijgen"
FIFA-president Sepp Blatter had met enkele leidende figuren binnen de wereldvoetbalbond een deal gesloten om de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 aan Rusland en de Verenigde Staten te geven. Dankzij UEFA-voorzitter Michel Platini ging het kampioenschap echter naar Qatar.