Sportjaar 2015: september & oktober

2. Dumoulin sensatie tijdens Vuelta, 4 Nederlandse etappeoverwinningen

Het was een enerverende Vuelta a España. Niet alleen manifesteerde Tom Dumoulin zich voor het eerst als serieuze rondernner, er waren ook vier Nederlandse etappeoverwinningen te vieren. Daarnaast was het ook nog eens een mooie ronde met veel leuke etappe's. We zetten de ronde voor jullie op een rijtje met de berichten over de mooiste momenten en cruciale etappes:

Renners woedend over parcours start Vuelta
De Vuelta a España start dit jaar aan het strand en dat klinkt mooier dan het is, want de renners moeten letterlijk door het zand. De ploegentijdrit die op het programma staat van 7,4 kilometer tussen Puerta Banus en Marbella gaat niet zoals te doen gebruikelijk over de weg maar voor een deel over rubberen matten, een houten pier en een zandpad. De renners zijn hier duidelijk niet blij mee en spraken hun ergernis uit via Twitter.

Dumoulin grijpt naast ritzege en leiderstrui Vuelta
Tom Dumoulin heeft net naast de etappezege gegrepen in de Vuelta à España. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin bleef op het steile slotklim samen met de Colombiaan Johan Esteban Chaves vooruit, maar moest hem in de laatste meters alsnog laten gaan. Chaves pakte daardoor ook de rode leiderstrui.

Dumoulin 'aangenaam verrast' door tweede plek
Voor Tom Dumoulin komt de tweede plaats in de tweede rit van de Ronde van Spanje als een welverdiende beloning. "Ik heb hier keihard voor gewerkt en ben blij dat het zo heeft uitgepakt", zei de Nederlandse renner na de etappe.

Gediskwalificeerde Nibali: excuus én onbegrip
De Italiaanse wielrenner Vincenzo Nibali heeft excuses gemaakt voor zijn onsportieve actie zondag tijdens de tweede etappe van de Ronde van Spanje. De kopman van Astana liet zich na een valpartij terugrijden naar voren door aan de ploegleidersauto te hangen. De jury was opvallend streng en besloot Nibali, een van de favorieten voor de eindzege, uit de Vuelta te zetten.

Sagan wint wel in de Vuelta
Peter Sagan heeft de tweede etappe van de Vuelta à España gewonnen. De Slowaak, die in de Tour de France de ereplaatsen aaneen reeg maar niet won, was in de eerste massasprint van de Vuelta direct succesvol. De Fransman Nacer Bouhanni werd tweede in Málaga, voor de Duitser John Degenkolb.

Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta
Wielrenner Tom Dumoulin stond al chagrijnig bij de teambus toen hij hoorde dat hij de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje mocht aantrekken. De 24-jarige Limburger van Giant-Alpecin finishte in de vlakke vijfde etappe van de Vuelta zes seconden voor de vorige leider Johan Esteban Chaves en kreeg daarmee precies één seconde voorsprong op de Colombiaan van Orica-GreenEdge.

Dumoulin verliest leiderstrui weer aan Chavez
Tom Dumoulin heeft niet lang kunnen genieten van zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje. Een dag nadat de Nederlandse wielrenner uit de ploeg van Giant-Alpecin verrassend het rode tricot van de Colombiaan Esteban Chaves afpakte, moest hij het weer teruggeven.

Lindeman stunt en wint zware bergetappe in Vuelta
Wielrenner Bert-Jan Lindeman heeft in de Vuelta a España een prachtige overwinning geboekt. De 26-jarige coureur van LottoNL-Jumbo schreef de zevende etappe op zijn naam, een bergrit over ruim 191 kilometer met de aankomst bergop in La Alpujarra. Lindeman bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee de eerste zege in een grote ronde. De Drent is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (2013) die een ritzege boekt in de Vuelta.

Geweldige dubbelslag Dumoulin in Vuelta
Tom Dumoulin heeft de negende etappe gewonnen in de Vuelta a Espana. De Nederlandse renner van Giant-Alpacin versloeg op de slotklim Chris Froome en Joaquim Rodriguez en reed en passant leider Esteban Chaves uit de rode leiderstrui.

De geweldige etappeoverwinning van Dumoulin (Bron: YouTube)

Weer Vuelta-renner aangereden, Tinkov dreigt uit Vuelta te stappen
Opnieuw is een renner in de Vuelta a España aangereden door een motor. Eerder overkwam het Peter Sagan, nu was Sergio Paulinho, nota bene zijn ploeggenoot, het slachtoffer. Net als de Slowaak was de Vuelta ook voor Paulinho voorbij.

Regenjasje nekt Dumoulin
Een onwillig regenjasje nekte Tom Dumoulin woensdag in de elfde etappe van de Ronde van Spanje, een monsterlijke rit met zes zware beklimmingen. De 24-jarige Limburger kreeg op de top van de vierde col het jasje niet snel aan en raakte de aansluiting kwijt met de klassementsrijders in zijn groep. "Ik kwam op achterstand en kreeg het gaatje niet dicht. Daar heb ik te veel energie verspild en dat was onnodig", keek hij terug bij Eurosport. De renner van Giant-Alpecin eindigde als negende in de etappe en moest de leiderstrui afstaan aan de Italiaan Fabio Aru.

Froome uit Vuelta met gebroken voet
De Brit Chris Froome stapt uit de Ronde van Spanje. De winnaar van de Tour de France heeft woensdag bij een valpartij een botje in zijn voet gebroken.

Danny van Poppel wint twaalfde etappe Vuelta
Danny van Poppel heeft de twaalfde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. In de laatste massasprint wist hij Daryl Impey en Tosh Van der Sande voor te blijven. Tien kilometer voor het einde zag het er nog minder rooskleurig uit, de renner van Trek Factory moest een band vervangen en verloor zo de aansluiting met het peleton. Toch wist van Poppel op het beslissende moment weer aansluiting te vinden.

Schleck wint etappe 16 Vuelta, Dumoulin sterk zestiende
Frank Schleck heeft de zestiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Luxemburger bleef Rodolfo Torres met een minuut voor. Het duo bleef over na een zware afvalrace, waarin acht medevluchters moesten afhaken. In het klassement neemt Joaquin Rodriguez de rode trui over van Fabio Aru, door de seconde achterstand om te zetten in een seconde voorsprong. Tom Dumoulin wist vlak bij het tweetal te blijven en verloor slechts enkele seconden.

Dumoulin pakt met overmacht etappezege Vuelta
Tom Dumoulin mag na de tijdrit de rode trui opnieuw in ontvangst nemen. De Nederlander was met een tijd van 46:01 de snelste renner van de dag en pakt zo 1:38 op de nummer twee, Fabio Aru. Dumoulin werd gevolgd door Maicej Bodnar en Vasili Kiryienka, die op een tijd van 47:05 en 47:09 kwamen.

Vuelta: Nicolas Roche sprint naar etappezege, Dumoulin behoudt rood
Nicolas Roche heeft de achttiende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De renner van Team Sky bleef Haimar Zubeldia in een laatste sprint net voor. José Goncalves eindigde derde op achttien seconden achterstand. Het drietal maakte lange tijd uit van een 25-koppige kopgroep en wisten in de laatste klim weg te rijden van de rest. Tom Dumoulin wist de aanval van concurrent Fabio Aru af te slaan en mag de rode trui behouden. Beiden finishten in dezelfde seconde.

Dumoulin verslaat Aru opnieuw, Gougeard wint etappe
Alexis Gougeard heeft de negentiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De renner van AG2R la Mondiale reed tijdens de slotklim weg van de rest en heeft zijn voorsprong de rest van de etappe zonder problemen vast kunnen houden. Tom Dumoulin weet na een flinke eindsprint het gat met concurrent Fabio Aru met drie extra seconden te vergroten.

Dumoulin duikelt naar zesde plaats
Wielrenner Tom Dumoulin is op de voorlaatste dag van de Ronde van Spanje van de eerste naar de zesde plaats in het algemeen klassement geduikeld. De Limburger kon in de zware bergetappe tussen San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla niet volgen toen zijn concurrenten de aanval kozen. Dumoulin verloor vele minuten en zakte daardoor ver weg in de rangschikking.

Aru wint Vuelta, slotrit voor Degenkolb
De Italiaan Fabio Aru heeft zondag de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Aru dankte de eindoverwinning aan een knappe aanval in de voorlaatste rit, waarin hij Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. De Limburger van Giant-Alpecin werd uiteindelijk zesde in het eindklassement. De slotetappe in Madrid leverde een overwinning op voor John Degenkolb, de Duitse sprinter van Giant-Alpecin.

Dumoulin sluit Vuelta alsnog met glimlach af
De emoties in het slotweekeinde van de Ronde van Spanje gingen bij Tom Dumoulin alle kanten op. Na de voorlaatste etappe was er ontgoocheling over het verlies van de leiderstrui en de duikeling naar plaats zes in het klassement. Een dag later was er toch nog een beetje voldoening en een glimlach door de ritzege van ploeggenoot John Degenkolb, de Duitser die onbaatzuchtig steun had betuigd aan de Limburger.

Dumoulin krijgt prijs voor strijdlust
Tom Dumoulin mocht in Madrid toch nog het podium beklimmen na de slotetappe van de Ronde van Spanje. De Limburger van Giant-Alpecin werd door een jury uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Vuelta.