Sportjaar 2015: september & oktober

4. Formule 1 in september en oktober

Het jaar 2015 was ontegenzeggelijk ook het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur schreef geschiedenis door als jongste coureur ooit punten te pakken. Ondanks de soms onbetrouwbare Renaultmotor wist Verstappen indruk te maken. Met bijzondere inhaalacties en volwassen races maakte hij indruk op de eerst sceptische Formule 1-wereld. In september en oktober waren er vijf wedstrijden, een korte terugblik (klik op de grand prixnamen voor een uitgebreid verslag):

Grand Prix van Italië

Kwalificatie:
Lewis Hamilton vertrekt bij de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza vanaf poleposition. De coureur van Mercedes klokte in de beslissende fase van de kwalificaties de snelste ronde (1.23,397) en troefde daarmee het Ferrari-duo Kimi Räikkönen (tweede) en Sebastian Vettel (derde) af. Hamiltons stalgenoot Nico Rosberg kwam slechts tot de vierde tijd.

Voor Max Verstappen liepen de kwalificaties uit op een teleurstelling. De jongeling kon in zijn bolide van Toro Rosso niet eens een snelle ronde laten klokken, omdat zijn auto pas tegen het einde van de eerste sessie gereed was. Hij start daardoor achteraan. Omdat Verstappen al een motorwissel had laten uitvoeren, zou hij sowieso al in de achterste regionen van start gaan.

Race:
Formule 1-coureur Hamilton heeft ook de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider leidde op het supersnelle Monza van start tot finish. Ferrari-coureur Vettel werd voor de tifosi tweede, voor de Williams van Felipe Massa. Verstappen reed naar een twaalfde positie.

Grand Prix van Singapore

Kwalificatie:
Voor het eerst dit seizoen start er morgen geen Mercedes-rijder van pole position bij een Grand Prix. Vettel (Ferrari) was in Singapore superieur in de kwalificatie en bleef Red Bull-rijder Daniel Ricciardo voor. Verstappen wist de derde kwalificatiesessie dit keer weer te halen en zal morgen als achtste starten.

Race:
Vettel heeft de Formule 1 Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur leidde in een incidentrijke race van start tot finish. Ricciardo en Räikkönen mochten ook naar het podium. Kampioenschapsleider Hamilton viel uit, terwijl Verstappen na een inhaalrace achtste werd.

Vettel heerste in Singapore (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Vettel heerste in Singapore (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Grand Prix van Japan

Kwalificatie:
Rosberg heeft pole-position gepakt tijdens de kwalificatie op het circuit van Suzuka. De Duitser bleef teamgenoot Hamilton nipt voor. Valtteri Bottas eindigde de sessie als derde, gevolgd door Vettel en Massa. Alle rijders konden slechts één run doen in de derde kwalificatie door een code rood door een zware crash van Daniel Kvyat. Verstappen eindigde de dag als vijftiende. Verstappen viel stil in de eerste kwalificatie met problemen met de auto.

Race:
Hamilton heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider was bij de start Mercedes-teamgenoot Rosberg te snel af en reed daarna onbedreigd naar de zege. Sebastian Vettel eindigde als derde, terwijl Verstappen na een inhaalrace als negende afgevlagd werd.

Grand Prix van Rusland

Kwalificatie:
Hamilton is er niet in geslaagd om de 50e pole-position uit zijn carrière te pakken. Ploeggenoot Rosberg bleek op het circuit van Sochi de snelste en hield de Brit en Bottas achter zich. Verstappen reed zijn Toro Rosso uiteindelijk naar de negende stek op de startgrid.

Race:
Hamilton heeft weer een Grand Prix weten te winnen. In Rusland werd de Brit in het zadel geholpen door een uitvalbeurt van teamgenoot Rosberg, waardoor het kampioenschap hem ook bijna niet meer kan ontgaan. Plaats twee was voor Sebastian Vettel, terwijl Sergio Perez na een turbulente slotfase de derde plaats binnenhaalde. Daarbij werd hij geholpen door Raikkonen, die zijn landgenoot Bottas van de baan tikte. Max Verstappen werd in de openingsfase aangetikt en liep daarbij wat schade op, waarna hij zijn race anoniem op de elfde plaats eindigde.

Verstappen passeert de streep in Sochi (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Verstappen passeert de streep in Sochi (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Grand Prix van de Verenigde Staten

Kwalificatie:
Rosberg vertrok van pole position tijdens de Grand Prix van Amerika. In een verregende kwalificatie, die al een dag was uitgesteld, was de Duitser de snelste in de tweede sessie. Daarna besloot de wedstrijdleiding om de laatste sessie af te gelasten door de vele regen en daarmee de eindstand van de tweede sessie te nemen als startopstelling. Daarin staat Lewis Hamilton op de tweede plek en Ricciardo als derde. Verstappen staat op de tiende plaats, maar zal door de gridstraffen van Vettel en Raikkonen opschuiven naar plaats acht.

Race:
Hamilton heeft zijn derde wereldtitel in de Formule 1 gepakt. De Brit won de Grand Prix van de Verenigde Staten en zag zijn concurrenten Rosberg en Vettel in een fraaie en chaotische race tweede en derde worden, waardoor de Mercedes-rijder zich al voortijdig tot kampioen kon kronen. Verstappen reed een geweldige race en eindigde als vierde.