Sportjaar 2015: september & oktober

14. Wat was er nog meer?

Er was natuurlijk nog veel meer sportnieuws in deze maanden. We sluiten deze twee maanden hier af met nog een greep uit het sportnieuws van september en oktober:

Van Unen stopt per direct als bondscoach van de judovrouwen
Marjolein van Unen is niet langer bondscoach van de vrouwlijke judoka's. Vanwege gezondheidsproblemen stopt ze per direct met haar functie, die ze achttien jaar bekleedde. Van Unen is de langstzittende bondscoach in de Nederlandse judogeschiedenis.

"Ik moet rustiger aan gaan doen", aldus de 52-jarige Van Unen. "Mijn gezondheid stelt me op dit moment niet in staat mijn werk te doen zoals ik dat wil en zoals dat van mij verwacht mag worden." Ze kampt met nek- en rugklachten. Ook heeft ze last van hartritmestoornissen. Vanwege deze problemen moest ze onder andere de Europese Spelen in Baku en de wereldkampioenschappen judo, vorige maand in Astana, voorbij laten gaan. "In het laatste jaar voor de Spelen in Rio verdienen de judoka's een coach die zich voor meer dan honderd procent kan inzetten."

Stunt, WK-medaille en olympisch ticket worstelaarster Blaszka
Worstelaarster Jessica Blaszka heeft op het WK in het Amerikaanse Las Vegas voor een daverende verrassing gezorgd. De 23-jarige Nederlandse pakte in de klasse tot 48 kilogram het brons, door in de herkansingen drie keer te winnen. Een plek bij de beste zes was nodig om naar de Olympische Spelen te mogen en dus mag Blaszka zich tevens opmaken voor een reis naar Rio. Ze zal de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in het olympisch worsteltoernooi worden sinds George Gia Torchinaya in Sydney 2000.

Belgisch golftalent Pieters wint KLM Open, Luiten 23e
De Belgische golfer Thomas Pieters heeft het KLM Open op zijn naam geschreven. De 23-jarige Antwerpenaar eindigde na een slotronde van 65 slagen op de Kennemer in Zandvoort op een totaal van 261, liefst negentien onder par. Het was de laagste eindscore ooit van een winnaar in het Nederlands toernooi.

Pieters na zijn winst op de KLM Open (Pro Shots / Martijn Buskermolen)
Pieters na zijn winst op de KLM Open (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

Vijf kandidaatsteden voor Spelen 2024
Vijf steden hebben zich officieel kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024. Dat zijn Los Angeles, Hamburg, Parijs, Rome en Boedapest. Toronto, dat lang het plan had zich ook aan te melden, haakte dinsdag op het laatste moment af.

Hockeybond bevestigt ontslag Marijne
De Nederlandse hockeybond KNHB gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de vrouwenploeg. De KNHB bevestigde dat Sjoerd Marijne is ontslagen. De 41-jarige Brabander had Oranje slechts een jaar onder zijn hoede. Hij volgde Max Caldas op, die na het gewonnen WK in eigen land overstapte naar de mannen. Onder leiding van Marijne eindigde de wereldkampioen als derde op de Champions Trophy in Argentinië en verloor het de EK-finale tegen Engeland.

Debuut ijshockeyer Sprong in NHL
IJshockeyer Daniel Sprong heeft (plaatselijke tijd) zijn officiële debuut gemaakt in de National Hockey League, de Noord-Amerikaanse profcompetitie. De achttienjarige geboren Amsterdammer stond zo'n negen minuten op het ijs voor Pittsburgh Penguins tegen Dallas Stars. Sprong verloor wel de uitwedstrijd met zijn ploeg (3-0). Hij is de eerste Nederlander sinds 1983 die in de NHL uitkomt. Ed Kea maakte 32 jaar geleden zijn opwachting voor St. Louis Blues.

Krajicek weerstaat 31 aces en wint in Albuquerque
Michaëlla Krajicek heeft ondanks dat ze 31 aces tegen kreeg het ITF-75k toernooi van Albuquerque op haar naam geschreven. In de finale van het toernooi in de Amerikaanse staat New Mexico versloeg ze de als zevende geplaatste Britse Noami Broady. Het werd 6-7 (2), 7-6 (3) en 7-5. Ook opvallende is dat de eerste en enige break van de wedstrijd pas in de 35e game van de wedstrijd viel.

Weer toernooizege voor Michaëlla Krajicek
Tennisster Michaëlla Krajicek heeft het ITF50k-toernooi in Las Vegas gewonnen. In de finale versloeg ze de als zevende geplaatste Amerikaanse Shelby Rogers met 6-3 en 6-1.

Vrouwen FC Twente stunten in Champions League en schakelen Bayern München uit
Het vrouweneltal van FC Twente heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de Champions League door Bayern München uit te schakelen. Na het gelijkspel vorige week in Enschede (1-1) stond er woensdagavond in München weer een remise op het scorebord (2-2), maar op basis van de uitdoelpunten gaan de Nederlandse vrouwen door naar de achtste finale.

De dames van FC Twente troefden Bayern München af (Pro Shots / Erik Pasman)
De dames van FC Twente troefden Bayern München af (Pro Shots / Erik Pasman)

Hockeyster Paumen topscorer aller tijden in Hoofdklasse
Hockeyster Maartje Paumen heeft historie geschreven. De dertigjarige Limburgse loste Kim Lammers af als topscorer aller tijden van de hoofdklasse bij de vrouwen. Paumen maakte in de wedstrijd van HC Den Bosch tegen Pinoké voor rust twee doelpunten, waarmee de strafcornerspecialiste haar totaal opvoerde naar 319. Daarmee evenaarde én passeerde ze Lammers aan top van de 'eeuwige' topschutterslijst, meldde databureau Infostrada.

De dertigjarige Paumen noemt haar prestatie 'absoluut bijzonder', maar hield zich er naar eigen zeggen niet mee bezig. "Het is dat het in de media te zien was en het ook nog even werd omgeroepen tijdens de wedstrijd", vertelt ze.

Johan Cruijff heeft longkanker
Johan Cruijff heeft longkanker. Het management van de 68-jarige oud-topvoetballer heeft dit bevestigd. Cruijff onderging in de afgelopen weken diverse onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Daar werd de ziekte vastgesteld.

'Blade Babe' Van Rhijn pakt wereldtitel en benadert wereldrecord
Sprintster Marlou van Rhijn heeft op het WK atletiek voor gehandicapten de wereldtitel gepakt op de 200 meter in de klasse T44, waar men met een zogenaamde blade loopt. De 24-jarige Blade Babe snelde in Doha naar een tijd van 25,75 seconden, waarmee ze haar eerder dit jaar gelopen wereldrecord tot op elf honderdsten van een seconde benaderde.

Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter
Paralympisch atlete Marlou van Rhijn heeft op de WK in Doha haar tweede gouden medaille veroverd, nu op de 100 meter. De Nederlandse sprintster stoof donderdag op haar blades na 12,80 seconden over de finish. Dat betekende in haar handicapklasse (T43) een verbetering van het wereldrecord. Dat stond sinds eind mei met 12,82 al op haar naam.

Alyson Annan nieuwe bondscoach hockeydames
Alyson Annan is de nieuwe bondscoach van het het Nederlands dames hockeyelftal. De KNHB heeft dit bekend gemaakt.

Heerenveen bevestigt: "De Haan interim-coach"
SC Heerenveen heeft bevestigd dat Foppe de Haan bij de club aan de slag gaat als interim-trainer. Coach Dwight Lodeweges stapte op vanwege de tegenvallende resultaten.

De Haan is weer terug langs het veld bij Heerenveen (Pro Shots / Peter Lous)
De Haan is weer terug langs het veld bij Heerenveen (Pro Shots / Peter Lous)