Sportjaar 2015: september & oktober

13. Welke sporters ontvielen ons?

Moses Malone (60)

Op 13 september overleed basketballer Moses Malone. De center speelde 21 jaar professioneel basketbal waarvan negentien in de NBA en twee in de ABA (een Amerikaanse professionelebasketbal competitie. De competitie bestond van 1967 tot 1976 parallel aan de NBA). In 1983 won hij de NBA-titel met de Philadelphia 76ers. Malone ontving veel prijzen en onderschiedingen, zo speelde twaalf keer de All-Star Game en 2001 kreeg hij een plaats in de Hall of Fame. Daarnaast won Big Mo won driemaal de NBA MVP en werd hij in 1996 verkozen tot de 50 beste spelers van de NBA.

Bastien Damiens (20)

De Franse kayakker Bastien Damiens is in het Franse Lille overleden. De 20-jarige sporter viel een dag eerder vijftien meter naar beneden en raakte in coma. Daar ontwaakte hij niet meer uit, want zondagavond is hij aan zijn verwondingen overleden.

Volgens La Voix du Nord wilde Damiens via de buitenkant van zijn appartement naar de buren klimmen. Hij gleed vervolgens uit en viel vijf verdiepingen naar beneden. De politie onderzoekt nog of er alcohol in het spel was. Slalomkayakker Damiens won vele medailles bij de junioren en slaagde er in 2012 zelfs in om op het EK in Augsburg goud te winnen in de landenwedstrijd. Hij werd gezien als de grote hoop van de Fransen om slalomlegende Tony Estanguet - drievoudig olympisch kampioen in de kano - op te volgen, nadat hij in diens trainingscentrum was gaan trainen.


Yogi Berra (90)

Honkballegende Lawrence Peter 'Yogi' Berra overleed op negentigjarige leeftijd. Berra speelde bijna zijn gehele carrière als catcher bij de New York Yankees. In 1972 werd Berra opgenomen in de Baseball Hall of Fame. De honkballer werd in zijn carrière drie keer uitgeroepen tot beste speler van de American League. Bij de Yankees won hij vele titels.

Vladislav Timakov (22)

De Russische waterpoloër Vladislav Timakov is tijdens een trainingskamp van zijn Russische club Sintez Kazan in Bulgarije plotseling overleden. Dat melden Russische media zondagavond. "Vladislav overleed tijdens een trainingskamp van zijn club", aldus een statement van de Russische waterpolofederatie. Timakov werd slechts 22 jaar.

"Vanmorgen werd mij verteld dat er tijdens het trainingskamp van Sintez Kazan in Bulgarije een tragedie plaats heeft gevonden", zegt Evgeny Sharonov, de president van de Russische waterpolofederatie. "Timakov heeft een hartaanval gehad en is onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht. Daar heeft men hem geprobeerd te redden, maar het mocht niet meer baten." Volgens Rustem Nasibullin, de voorzitter van Sintez Kazan, had Timakov geen medische problemen. "Zijn gezondheid was in orde. We doen elke zes maanden een uitgebreide medische controle bij alle spelers en als we iets gevonden hadden zou hij niet bij het team gezeten hebben."

Timakov kwam sinds 2014 uit voor Sintez Kazan en werd met die club afgelopen seizoen in de tweede fase van de Champions League uitgeschakeld. In het nationale kampioenschap had de speler met 25 goals een belangrijke bijdrage. Nog geen twee maanden geleden speelde Timakov nog op het WK waterpolo, waar het team alle drie groepswedstrijden verloor. In het duel met Italië maakte Timakov zijn enige WK-goal.