Sportjaar 2015: september & oktober

10. WK wielrennen

Het WK wielrennen werd afgelopen jaar gehouden in en rond de Amerikaanse stad Richmond. Nederland vierde vooral successen bij de dames, bij de heren werd er goed gekoerst maar kon er geen vuist gemaakt worden. Voor een utigebreid wedstrijdverslag moet je op de titels klikken.

Boels-Dolmans pakt zilver op WK ploegentijdrit
De Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans heeft zilver gewonnen bij de ploegentijdrit voor vrouwen op de WK wielrennen in Richmond. Het Duitse Velocio-SRAM pakte het goud voor de vierde keer op rij met 47.35, zes seconden sneller dan Boels. Rabo-Liv pakte het brons.

BMC prolongeert wereldtitel, zilver Terpstra
Wielerploeg BMC heeft de titel op het onderdeel ploegentijdrit zondag geprolongeerd. Het zestal van de Amerikaanse ploeg klokte op het 38,8 kilometer lange parcours een tijd van 42.07,97 en was daarmee 12 seconden sneller dan het Etixx-QuickStep van de Nederlandse wielrenner Niki Terpstra.

Hoogtepunten van de ploegentijdrit bij de mannen (Bron: YouTube/ucichannel)

Zilver voor Van der Breggen in WK tijdrit
Anna van der Breggen is bij de WK wielrennen in Richmond als tweede geëindigd op de individuele tijdrit bij de vrouwen. Van der Breggen moest alleen de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen voor zich dulden. Het verschil na een kleine 30 kilometer was minder dan drie seconden. Het brons was voor titelverdedigster Lisa Brennauer uit Duitsland.

Dumoulin mist mogelijk WK tijdrijden door zitvlakblessure
De deelname van Tom Dumoulin aan de individuele tijdrit bij de WK wielrennen in Richmond is onzeker. De Limburger, een van de podiumkandidaten in de wedstrijd die wordt verreden, heeft een blessure aan het zitvlak. Die zou hij hebben opgelopen in de ploegentijdrit met zijn team Giant-Alpecin.

Bizar podium WK tijdrijden, geen medaille Dumoulin
Goud gaat naar Wit-Rusland, zilver is voor de Italiaan Malori en Jerome Coppel pakt namens Frankrijk het brons. Het is een ongekende uitslag waar je bij de wedkantoren een flinke vakantie mee gewonnen zou kunnen hebben. De drie absolute topfavorieten Martin, Dennis en Dumoulin halen allemaal het podium niet en dus heeft Dumoulin er alsnog niks aan dat hij zijn twee grootste concurrenten voorblijft.

Dumoulin: "Geen moment genoten"
Tom Dumoulin had zich veel voorgesteld van de wereldtitelstrijd tijdrijden in Richmond. Maar de Limburger moest woensdag genoegen nemen met de vijfde plaats op ruim een minuut van winnaar Vasil Kirijenka uit Wit-Rusland. "Dit was mentaal de zwaarste rit van mijn leven", omschreef de 24-jarige renner bij de NOS zijn race tegen de klok over 53 kilometer.

Hoogtepunten van de wegwedstrijd bij de dames (Bron: YouTube/ucichannel)

Opnieuw zilver Van der Breggen op WK
Anna van der Breggen is als tweede geëindigd in de wegrace van de WK wielrennen in Richmond. In de sprint werd de Nederlandse verslagen door de Britse Lizzie Armitstead. Het brons was voor de Amerikaanse Megan Guarnier. Van der Breggen veroverde dinsdag ook al zilver in de individuele tijdrit.

Peter Sagan nieuwe wereldkampioen na enerverende wedstrijd
De nieuwe wereldkampioen wielrennen is Peter Sagan. De Slowaak sprong in de slotronde van een enerverende koers weg en wist een jagende groep voor te blijven. Michael Matthews strandde op de tweede plaats, Ramunas Navardauskas uit Litouwen werd derde. Tom Dumoulin was op plek elf de beste Nederlander. Een misschien tegenvallend resultaat voor de Nederlanders, maar ze hebben wel de koers kleur gegeven.