F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft weer een Grand Prix weten te winnen. In Rusland werd de Brit in het zadel geholpen door een uitvalbeurt van teamgenoot Nico Rosberg, waardoor het kampioenschap hem ook bijna niet meer kan ontgaan. Plaats twee was voor Sebastian Vettel, terwijl Sergio Perez na een turbulente slotfase de derde plaats binnenhaalde. Daarbij werd hij geholpen door Kimi Raikkonen, die zijn landgenoot Valtteri Bottas van de baan tikte. Max Verstappen werd in de openingsfase aangetikt en liep daarbij wat schade op, waarna hij zijn race anoniem op de elfde plaats eindigde. 

Na de start probeerde Hamilton Rosberg te passeren, maar de Duitser wist zijn positie te behouden. In het middenveld ging het wel mis, nadat Nico Hülkenburg spinde en daarbij Verstappen raakte die daardoor ook spinde en een lekke band opliep. Marcus Ericsson kon Hülkenberg niet meer ontwijken en viel samen met de Duitser uit. Het zorgde voor een safety-car, waarbij Verstappen achteraan moest aansluiten na zijn bandenwissel. Bij de herstart had hij echter nog wel een achterstand op de rest van het veld.

Bij die herstart wist Bottas de derde plaats te heroveren van Raikkonen, die hem bij de reguliere start te snel af was geweest. In de zevende ronde bleek dat Rosberg grote problemen had met zijn auto. Hij gaf aan problemen met het gaspedaal te hebben en wist zelfs amper in de pitstraat te komen. De Duitser moest zijn auto laten staan in de garage en leek daarmee de handdoek te moeten gooien in strijd voor het kampioenschap.

Een tweede safety-car kwam er al in de twaalfde ronde toen Lotus-coureur Romain Grosjean een zware crash kende in bocht drie. Hij verloor de achterkant van de wagen toen hij in de achtervolging was op Jenson Button en knalde vol in de muur. De Fransman kon gelukkig zelf uit de auto stappen. Dankzij de diverse pitstops wist Verstappen te klimmen naar plaats elf, terwijl de top van het veld besloot buiten te blijven.

Bij de herstart wist Vettel in twee pogingen zijn teamgenoot Raikkonen te passeren voor de derde plek, terwijl Verstappen een plek verloor nadat hij rechtdoor ging vroeg in de ronde. Hij kwam daardoor achter zijn teamgenoot Sainz te zitten, die na een gevecht met Daniel Ricciardo zijn tiende plek moest opgeven. Verstappen moest snel de pit in vanwege problemen met zijn banden en moest daardoor alweer achteraan aansluiten.

Vooraan was het Bottas die halverwege de race als eerste moest pitten van de toppers en kwam terug achter Sainz op plaats elf. Vettel wist hem door zijn latere pitstop te passeren, terwijl Raikkonen net achter zijn landgenoot terug kwam op de baan. Vooraan reed Hamilton met twee vingers in de neus aan de leiding en bleef dat ook na zijn pitstop na 31 rondes. Na de pitstops was Sergio Perez van Force India op de derde plek terecht gekomen. Hij zag een groep met Ricciardo, Bottas en Raikkonen dicht achter zich, maar wisten lange tijd geen aansluiting te krijgen.

Toen Bottas acht rondjes voor het einde eindelijk Ricciardo voorbij was kon hij richting de Mexicaan op plek drie gaan rijden. Niet veel later ging ook Raikkonen aan de Australiër voorbij, die nu dus op plek zes reed, maar nog dezelfde ronde ook bij de uitvallers gerekend kon worden toen zijn ophanging het begaf. Ondertussen viel ook Sainz uit, nadat hij twee keer spinde door kapotte remmen. Daardoor klom Verstappen nog naar plaats elf, maar meer wist hij er niet uit te halen door de problemen aan zijn banden.

In de slotfase wisten Bottas en Raikkonen aansluiting te vinden bij Perez en passeerden hem vlak na elkaar, waarna de Ferrari-coureur nog probeerde op het podium terecht te komen. BIj de eerste poging ging het echter mis toen Raikkonen Bottas van de baan tikte en daarmee zowel zijn landgenoot als zichzelf uitschakelde voor het podium. Die derde plek ging dus alsnog naar Perez, die ver achter winnaar Hamilton en Vettel finishte. De vierde plek ging naar Felipe MAssa, die ook Raikkonen nog wist te passeren. Danill Kvyat werd zesde, Felipe Nasr zevende, Pastor Maldonado achtste en de McLaren-Honda rijders Jenson Button en Fernando Alonso kaapten voor Verstappen de laatste punten weg.

Uitslag Grand van Rusland

Pos. Rijder Team Tijd
1. L. Hamilton Mercedes 1:37:11.024
2. S. Vettel Ferrari +5.953
3. S. Perez Force India + 28.918
4. F. Massa Williams +38.831
5. K. Raikkonen Ferrari +42.358
6. D. Kvyat Red Bull +47.566
7. F. Nasr Sauber +56.508
8. P. Maldonado Lotus +1:01.088
9. J. Button McLaren +1:19.467
10. F. Alonso McLaren +1:26.210
11. M. Verstappen Toro Rosso +1:28.424
12. V. Bottas Williams +1 ronde
13. R. Merhi Manor +1 ronde
14. W. Stevens Manor +2 ronden
DNF D. Ricciardo Red Bull +6 ronden
DNF C. Sainz Jr. Toro Rosso +8 ronden
DNF R. Grosjean Lotus +42 ronden
DNF N. Rosberg Mercedes +46 ronden
DNF N. Hulkenberg Force India +53 ronden
DNF M. Ericsson Sauber +53 ronden

Stand wereldkampioenschap coureurs

# Rijder Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas 302
2. Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 236
3. Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas 229
4. Kimi Räikkönen Scuderia Ferrari 129
5. Valtteri Bottas Williams Martini Racing 111
6. Felipe Massa Williams Martini Racing 109
7. Daniil Kvyat Infiniti Red Bull Racing 74
8. Daniel Ricciardo Infiniti Red Bull Racing 73
9. Sergio Perez Sahara Force India F1 54
10. Romain Grosjean Lotus F1 Team 44
11. Nico Hülkenberg Sahara Force India F1 38
12. Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 32
13. Felipe Nasr Sauber F1 Team 23
14. Pastor Maldonado Lotus F1 Team 20
15. Fernando Alonso McLaren Honda 12
16. Carlos Sainz Jr. Scuderia Toro Rosso 12
17. Marcus Ericsson Sauber F1 Team 9
18. Jenson Button McLaren Honda 8
19. Roberto Merhi Manor Marussia F1 Team 0
20. Will Stevens Manor Marussia F1 Team 0
21. Alexander Rossi Manor Marussia F1 Team 0
22. Kevin Magnussen McLaren Honda 0

Stand wereldkampioenschap constructeurs

# Team Punten
1. Mercedes AMG Petronas 531
2. Scuderia Ferrari 365
3. Williams Martini Racing 220
4. Infiniti Red Bull Racing 147
5. Sahara Force India F1 92
6. Lotus F1 Team 64
7. Scuderia Toro Rosso 44
8. Sauber F1 Team 32
9. McLaren Honda 20
10. Manor Marussia F1 Team 0