Sportjaar 2015: maart & april

8. Formule 1 seizoen van start, Max Verstappen schrijft geschiedenis

Het jaar 2015 was ontegenzeggelijk ook het jaar van Max Verstappen. De Nederlandse coureur schreef geschiedenis door als jongste coureur ooit punten te pakken. Ondanks de soms onbetrouwbare Renaultmotor wist Verstappen indruk te maken. Met bijzondere inhaalacties en volwassen races maakte hij indruk op de eerst sceptische Formule 1-wereld. In maart en april waren er vier wedstrijden, een korte terugblik (klik op de grand prixnamen voor een uitgebreid verslag):

Grand Prix van Australië

Kwalificatie:
Verstappen kwalificeerde vanaf de twaalfde plek bij zijn debuut in de Formule 1. In zijn bolide van Toro Rosso zette de jongste coureur aller tijden in de hoogste autoklasse in de kwalificatie bij de Grote Prijs van Australië met 1:28,868 de twaalfde tijd neer op het circuit in Melbourne.

Verstappen zette tijdens de eerste kwalificatiesessie de vierde tijd neer, maar in de tweede maakte hij een foutje tijdens een snelle ronde, waardoor de Nederlander niet verder kwam van de twaalfde tijd. Zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. startte vanaf plaats acht.

Race:
Wereldkampioen Lewis Hamilton won de eerste grand prix van het seizoen. De Mercedescoureur bleef in Australië zijn teamgenoot Nico Rosberg voor. Op gepaste afstand werd Sebastian Vettel in zijn Ferrari derde. Max Verstappen kende een teleurstellend debuut. De jongste Formule 1-coureur ooit leek op weg naar zijn eerste punten in de Toro Rosso, maar moest in ronde 34 opgeven met een kapotte motor.

Max Verstappen was de eerste rondes goed doorgekomen en reed, met als een van de weinige op de hardere van de twee banden, op plaats negen vlak achter teamgenoot Carlos Sainz jr. Dit was wel ver achter de Mercedeskoplopers Lewis Hamilton en Nico Rosberg, die al snel aan de horizon verdwenen voor de overige coureurs.

In ronde 34 ging Verstappen van plek zes naar binnen voor zijn enige pitstop. In tegenstelling tot bij zijn teamgenoot ging er niks mis bij de pitstop, maar bij het uitkomen van de pitstraat begon er rook uit zijn motor te komen. Aan het eind van de ronde moest de jonge Nederlander zijn wagen aan de kant zetten en finishte zijn eerste race dus niet.

Verstappen langs de kant in Australië (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Grand Prix van Maleisië

Lewis Hamilton pakte de polepositie voor de wedstrijd in Maleisië. Op een nat Sepang noteerde de regerend wereldkampioen met de Mercedes een tijd van 1:49,834 en was minder dan een tiende van een seconde sneller dan nummer twee Sebastian Vettel met de Ferrari. Max Verstappen deed het uitstekend met een zesde positie voor de race van morgen, de beste kwalificatie voor een Nederlander sinds vader Jos zich in 1994 in België eveneens als zesde kwalificeerde.

Race:
Sebastian Vettel won uiteindelijk de race. De Duitser bleef Lewis Hamilton en Nico Rosberg in de Mercedessen verrassend voor. Max Verstappen pakte zijn eerste punten in de Formule 1. Hij werd zevende en haalde daarmee zes kampioenschapspunten binnen.

Grand Prix van China

Lewis Hamilton veroverde andermaal de polepositie. Hij was in een droge kwalificatie de snelste op het Shanghai Internation Circuit. Nico Rosberg kwam dichtbij, maar het bleek net niet genoeg. Max Verstappen plaatste zich als dertiende.

Race:
Lewis Hamilton won de wedstrijd in China. Zijn overwinning kwam geen moment in gevaar, daar hij de hele race, al dan niet virtueel, aan de leiding reed. Nico Rosberg en Sebastian Vettel completeren het podium. Max Verstappen viel vlak voor het einde van de race uit.

Grand Prix van Bahrein

Lewis Hamilton begon ook de grand prix van Bahrein vanaf polepositie. De Britse formule 1-coureur stuurde zijn Mercedes in de kwalificaties naar een tijd van 1:32,571 en was daarmee vier tienden sneller dan Sebastian Vettel, die in zijn Ferrari sneller was dan Hamiltons ploeggenoot Nico Rosberg. Max Verstappen kreeg zijn bolide van Toro Rosso op het circuit van Sakhir niet lekker op gang en moest starten vanaf plek vijftien.

Race:
Lewis Hamilton won de wedstrijd in het Midden-Oosten. De coureur van Mercedes bleef in de race Kimi Raikkonen en zijn teamgenoot Nico Rosberg voor en breidde daarmee zijn voorsprong in het wereldkampioenschap uit. Max Verstappen kende problemen met de electronica in zijn auto en moest halverwege de race opgeven.

Verstappen in actie in Bahrein (Pro Shots / Zuma Sports Wire)